Striptill bemesten!Bemesting in de rij, dit wordt later klaar gelegd met woeler en kopegg om vervolgens op de gps gegevens van het bemesten de mais te planten.

Ploeger AT4103 (overige zelfrijders)

Striptill bemesten!
Bemesting in de rij, dit wordt later klaar gelegd met woeler en kopegg om vervolgens op de gps gegevens van het bemesten de mais te planten.

Reacties

+6
radium45
Als je na dit bemesten er met een woeler en kopeg door knettert, heb je de mest dan weer niet door de hele bouwvoor zitten?
+2
Noorderling
@radium45
Kopeg gaat maar 5cm diep en erover en een woeler verplaatst geen grond lijkt me?

Maar ik denk dat het zo wel goed in te zaaien is.
+1
Pieter Buren
@radium45 Idd, en als ik dit systeem zou gebruiken zou ik een bemester met opgebouwde zaaimachine willen.
@Pieter Buren

De mest is nog te vers nu, dan zal de mais verbranden.
+1
@radium45

Precies zo als @Noorderling zegt. Woeler verplaatst geen grond en kopegg gaat niet zo diep. Mest ligt tussen de 15 en 19 cm ongeveer.

Maar er wordt ook al overwogen om er niks meer aan te doen nu het zo droog is en de grond mooi klein gaat. Even afwachten
+1
catfan55
@radium45 dat was ook exact mijn eerste gedachte. Ik heb er verder geen ervaring mee maar je zou denken dat iedere bewerking hierna het niet ten goede komt.

Het hele strip till verhaal is wel te niet gedaan zo. Strip till = enkel een strip bewerken waar je een rij gewas in zaai, de grond tussen de rijen in wordt niet bewerkt en houd zo beter vocht vast. Om daarna te gaan kopeggen & woelen is er van strip till geen sprake meer. Dit is gewoon op 75cm bemesten en volveldse grondbewerking
Ritchie
@catfan55

Hoe gaat dat in Noord Amerika met strip-till?

Zou zelf meer zien in rijpaden dan, dan heb je niet de gigantische verdichting van zo'n grote machine en dat gaat perfect met de gps.

Dat we van de hele 'monocultuur' af moeten geloof ik wel, de bodem gaat behoorlijk achteruit op het moment dus dan is strip-till of bijv. strokenteelt (op een goeie praktische manier) wel een mooie optie. Maar nu praat ik over een hele fundamentele verandering en nu nog lang niet realistisch. Hoe kijken ze daar trouwens bij jullie tegenaan?
+1
catfan55
@Ritchie strip till gebeurd hier niet, is onze grond niet echt geschikt voor. Ons graan land is 100% no till, de loonwerk mais acres is 50/50 no till / minimal till.

Minimal till wil zeggen geen diepe grondbewerking. Op z’n meest 5-7 cm diep voor een mooi zaaibed met een high speed disc.

Wij zijn te droog voor zwaardere grondbewerking zoals ze wel doen zo’n 1000km ten zuiden van ons in de corn belt in de states

Die “gigantische verlichting” hebben we hier nog niet gezien. Rijpaden is voor ons heel lastig en we zouden enorm in capaciteit en efficiëntie omlaag gaan.
+1
Noorderling
@catfan55
Hoe diep gaat de vorst bij jullie in de grond?
Dat is samen met droogte het beste voor de grond en structuur, daar kan geen diesel en ijzer tegen op.
catfan55
@Noorderling 1.5 - 2 meter, soms dieper. Alle waterleidingen liggen op minimaal 8ft (2.4m) onder maaiveld en die bevriezen soms

Dat is ook exact de reden dat rijpaden voor ons 0.0 zin heeft 😅
+1
radium45
@catfan55 2.40 meter?? Zo diep kan mijn Kubota minikraan niet eens komen haha.
+1
catfan55
@radium45 onze wel gelukkig 😂

(klik om te vergroten)

+1
radium45
@catfan55 Dat is ook wel een beste Kubota...
Ritchie
@catfan55

Oké! Met minimal till houdt je wel mooi je organische stof bovenin natuurlijk. En ben je een stuk minder gevoelig voor erosie.

Helder verhaal! Dat van die rijpaden had meer betrekking op de Europese situatie idd. Jullie zitten in een heel ander schuitje qua te bewerken hectares en gewassen.

Dat van die vorst is wel een heel goed punt, dan heb je altijd wel goeie bewerkbare grond lijkt me?
+1
catfan55
@Ritchie Om een beetje beter beeld te geven: voor de meeste van onze klanten word er mais & gerst om en om op een perceel geteeld. het jaar dat de mais wordt geteeld krijgt het perceel drijfmest en wordt daarna licht bewerkt voor een mooi zaaibed, het jaar er op wordt er no till gerst in gezaaid zonder drijfmest, maar met kunstmest toegediend bij het zaaien.

we zaaien er een aantal klanten bij waarbij we na de mest zo de mais in de grond zaaien zonder enige bewerking, uiteraard wanneer de mest opgedroogd is 😅 grond erosie is hier nogal een ding. We zitten hier op de prairie, het vlak en het waait hier altijd. Hoe minder je de grond bewerkt hoe beter het is. In het verleden hadden we een Lemken gigant heliodor high speed disc met kooi rollen en deze machine maakte de grond te los, waardoor het sneller ging stuiven. We zijn sinds een paar jaar over op een Degelman protil met een rubber aan druk rol (weet de exacte NL benaming niet zo goed maar je begrijpt vast wat ik bedoel) die de grond na het bewerkten veel beter aan drukt in plaats van nog meer verkruimeld. Dit levert een veel mooier zaaibed op en we hebben minder last van dat grond gaat stuiven.

onze eigen graan acres is eigelijk altijd no-till. Hier en daar is een keer een situatie waar er wel wat bewerkt word, maar nooit hele percelen. Met de zelfde high speed disc bewerken we in het najaar, iets dieper als het voor jaar, max 10cm, plekken waar bijvoorbeeld sporen gereden zijn of plekken die we niet hebben kunnen in zaaien doordat er water stond in het voorjaar. De meeste percelen worden even gekieteld met een stro eg en worden daarna zo in gezaaid.
rommert14
@catfan55 hier in Denemarken ploegen ze het land met een vorenpakker, dan laten drogen en dan met de Cambridge rol er doorheen, en daarna raar staan kijken omdat de teeltaarde wegwaait 😅 Er zit zelfs een hobbyboer bij die meer als 4 bewerkingen uitvoert al voor het graan te zaaien...
+2
@catfan55

Het striptill verhaal heb je gelijk in, inprincipe kunnen we hier ook in zaaien.

Maar we hebben hier ook niet altijd de makkelijkste grond, daardoor zul je iets moeten doen als er in de streep geen goed zaaibed ligt. Ook willen er wel eens wat storende lagen in de grond zitten die we moeten woelen.
Nu we onderzaai moeten hanteren is het ook de vraag of de mosterd zich niet gaat stropen aan de schoffel als we niet doen kopeggen.
Dat zijn eigenlijk een beetje de overwegingen om het wel of niet na te bewerken. Hoop dat het zo wat duidelijker is.
+1
catfan55
@TerraJohnDeerefan Duidelijk verhaal! ik snap de overweging goed
+1
huub
Volgens mij moet de striptill bemester de laatste bewerking zijn voor het zaaien, als die geen mooi zaaibed maakt moet je een voorbewerking doen. In dit geval misschien met de rotorkopeg. Als dat te intensief is misschien klepelen, met een messenwals of Cambridgerol?

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ploeger AT4103 (overige zelfrijders) ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!