Foto van een Same Ariete.Of veel vermogen, of een slecht verloopstuk.Dat vermogen zal wel goed zitten, maar ik heb toch mijn bedenkingen bij de kwaliteit van dat verloop. 😋

Same Ariete

103 foto's van @R Bouwmeesters

R Bouwmeesters
Foto van een Same Ariete.
Of veel vermogen, of een slecht verloopstuk.
Dat vermogen zal wel goed zitten, maar ik heb toch mijn bedenkingen bij de kwaliteit van dat verloop. 😋

Reacties

schluterman
Ik denk het ook ja
+1
Kramer U800
@schluterman Ik denk ook dat de Same teveel pk's heeft 😉😂
Fendt926Driver
Dit soort verlopen heb ik ook achter de 926...
Zet er dan wel vlot 200 pk op.
Dan tordeert die iets verder maar blijft gewoon heel
huub
@Fendt926Driver ligt natuurlijk ook aan het toerental.

Ik heb wel eens met een 305 gewerkt die dat ook had, waarom eigenlijk?
+1
stephan-inter
@Fendt926Driver ik heb een aftakasverlengstuk op mijn 1455.
Veel vermogen gaat ook goed als het maar constant is. Een balenpers vind die dan weer niet grappig.
+1
wim-same
@stephan-inter Dit is geen verlengstuk maar een verloop van een dikke aftakas stomp van de trekker, naar een "normale" aftakas stomp.
stephan-inter
@wim-same idee is aardig het zelfde Toch? Vermogen kunnen ze wel aan behalve klappen
wim-same
@stephan-inter Nee hoor. uiteraard zij klappen funest, maar boven de 80 pk had Same niet voor niets een dikke aftakas stomp. en op 1000 toeren een 21 spiebanen stomp. die waren gewoon veel sterker.
+1
langeslagdiesel
@wim-same de laatste grote Hanomag type trekkers hadden dat ook een dikke stomp. Fendt 614 / 615 sla hadden alleen 1000 met normale stomp die durfden het vermogen niet op 540 te geven. Koppeling kon dat trouwens ook niet aan toen.
930triplemaaier
@langeslagdiesel de 540 is zie je ook steeds minder bij de grote trekkers. Of het is een 540e. Wat je bij de grootste trekkers nu wel steeds vaker ziet is een 1300 aftakas of een 1000 e
langeslagdiesel
@930triplemaaier klein verschil. Nu is groot 200+ pk. Deze ariete blijft ver beneden de 100 pk. Een 615 sla is net aan 140 pk. TOEN heel wat. Nu een soort zitmaaier.
+1
wim-same
@langeslagdiesel Ja, maar dit was wel een trekker uit de tijd dat de koeboeren nog een trekkertje van 15 tot 18 pk hadden.
+1
langeslagdiesel
@wim-same ja, dit was en is gewoon een beul tussen zijn leeftijd genoten. En een werkelijk prachtig gevormde motorkap en koplampen.
+1
wim-same
@R Bouwmeesters Ik heb zo'n verloop ook wel getordeerd achter een Ariete hoor. Ik denk toch wel een groot motor vermogen. En van een Rubin 135 heb ik wel eens een aftakasstomp afgebroken.
+1
wim-same
@R Bouwmeesters De Ariete heeft niet voor niets een dikke aftakas stomp. En zoals bij de Rubin, die heeft ook niet voor niets een 21 spiebanen aftakas, maar als het werktuig het niet heeft...... Dan krijg je dit.
+1
R Bouwmeesters
Ik heb zo'n verloop ook al achter een Hanomag Robust 901 gezien, die heeft ook zo'n dikke stomp waar dan altijd zo'n verloop op zit.
Zo'n verloop is ook nog wel een keer te vervangen, natuurlijk liever zo dan dat de assen in de trekker te zwak worden gemaakt en torsen.
Kramer U800
Liever dit dan dat hij "pang" zegt en breekt. Nu is hij zacht. Anders zouden ze hem van een soort verenstaal moeten maken dat hij "geheugen" krijgt en terug veert. Maarja zal wel niet kunnen anders hadden ze dit allang gedaan.
+1
wim-same
@Kramer U800 Het kan wel van een veel betere kwaliteit hoor. Deze imitatie verloop stukken zijn gewoon van zacht draai staal. Ze horen terdege wel gehard te zijn.
langeslagdiesel
@wim-same bij de latere Same types zat er een demontabel eindstuk buiten op de as. Kon je kiezen tussen 21 splain en deze 540 asstomp. Als de boel ergens torste of brak was het altijd buiten. 6 moertjes los en vast en dan draaide je weer. Tenminste....... als er in het werktuig niks stuk was of een aftakas gaffel krom. Of pijpen wokkel gedraaid. Vond het een perfect iets. Een klant van ons draaide met een Volvo trekker ( type ???? ) deze knapte altijd binnenin. Dat waren dure grappen. Volvo is niet zo gek lang gebleven bij deze man.
wim-same
@langeslagdiesel Ja weet ik. Ik heb nog zo'n afgebroken 6 splines stomp liggen van een Same. waren inderdaad 6 boutjes. Ik had nog een oude Dondi frees, nog op 540. Rubin 135 er voor op harde klei, en pats. Aftakas stomp glad af. Toen de Ariete ervoor met net zo'n verloop. Toen moest ik wel heel zachtjes rijden anders kon de Ariete het niet trekken, maar na afloop was het verloop net zo getorst als hier op de foto.
+1
langeslagdiesel
@wim-same ja voor de frees ging er nog wel eens wat dwars door de midden. Maar dan zat er eigenlijk altijd troep in. Bij de oudere frezen klopte de hoogte van de aandrijfstomp en de ingaande stomp van de frees Vaak ook niet bij een grote Same. En dan een relatief korte aftak tussenas dan draaide het al op zijn tenen. Ik heb menig kruisje en naaldlager busje opgerookt. De Same stompen zaten erg hoog als je dat met bv duitse trekkers vergeleek. Zelf een keer een walterscheid gaffel van een sterpijp door de midden gehad. Precies bij de borggaten waar de spanstift zit. Stomp van de laser was wokkel en het brommertje voor in uit. Bleek er een rol vloerkleed in de frees te zitten. ( was op een voormalig fabrieksterrein wat al een jaar of wat braak lag.) dat was ff in een nanoseconden een koppel wedstrijdje tussen een peruginni tandwielkast Duitse degelijkheid ( aftak tussenas ) en Italiaans motor karakter. Er was geen winnaar kan ik melden. Frees as was nog recht. Dat was de enige meevaller.
+1
wim-same
@langeslagdiesel bij mij was het wel op schoon land, maar het was nog grasland dus keiharde klei. Maar wat jij verteld heb ik ook wel gehad bij een tuinderij. ineens een rol gaas om de frees heen. Deze tuinder mocht het ook zelf afmaken.
+2
langeslagdiesel
@wim-same ja, dat snap ik. Als je dan al niet vloeken kon, leerde je snel.
wim-same
@langeslagdiesel En wat te bedenken als je mest moest strooien bij een paarden pension. Dan kon je de touwen er met de snij brander van het rondsel halen.
+9
Gavrie Willemsen
Made in China....? Komt wel meer “zooi” en “miserie” vandaan hebben we de laatste maanden in de wereld ontdekt.....
wim-same
@Gavrie Willemsen Ja klopt. Uit China komt vooral nu veel ellende. maar daar mogen we niets over zeggen geloof ik.
Towaberg
Het belangrijkste stuk is nog recht.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Same Ariete ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!