Foto van een Lely SchudderHet verschil tussen wel gekneusd gras en niet. Is trouwens ook geen mest op gekomen dat kun je goed zien 😅

Lely Schudder

KOETIE
Foto van een Lely Schudder
Het verschil tussen wel gekneusd gras en niet. Is trouwens ook geen mest op gekomen dat kun je goed zien 😅

Reacties

Gerron
Ik zie hier dat het gras eerder geschud had moeten worden en dat je een maaier te ver voorover hebt staan. Waarom neem je hier die strook links niet meer mee?
+5
KOETIE
@Gerron

Weinig tijd tussen het werken door, maaier staat op ongeveer 7 cm, zijkant nemen we nooit mee met schudden merk je niks van weer in de kuil.
+1
Gerron
@KOETIE Ik geef je een duimpje omdat je uitlegt hoe jullie het doen.
+2
Fendt926Driver
Buurman hier is maandag avond begonnen met maaien zonder kneuzers
Dinsdag schudden
Woensdag schudden
Donderdag harken
Donderdag kuilen
En nu nog kuilen....
Wij hebben dinsdag gemaaid met kneuzer.
Woensdag geschud en geharkt en donderdag om 17.00 uur zat het droog onder plastik.
Voor mij is het wel duidelijk wat kneuzers doen.....
KOETIE
@Fendt926Driver
90% van ons grasland is nieuw ingezaaid, maar dat blijft altijd wel taai en zwaar spul. Ouder grasland droogt altijd makkelijker hebben wij het idee.
Valtraboerties
Quote Reactie van @KOETIE:
90% van ons grasland is nieuw ingezaaid,

Hoezo dat dan? Doe je zoveel graslandvernieuwing?
KOETIE
@Valtraboerties
Veel afgewisseld met mais, en nog slechte zodes, zodoende is bijna 90% zo goed als nieuw
Valtraboerties
@KOETIE oké, dure bezigheid dat grasland vernieuwen😀
KOETIE
@Valtraboerties

Dat Verdien je altijd weer terug 😄
Valtraboerties
@KOETIE als je beroerd gras hebt staan misschien wel ja
oanejorrit12
@Fendt926Driver woensdag avond deel gemaaid, donderdag de rest. En nu de bult dicht. Een 40 bunder
Fendt926Driver
@oanejorrit12 mooi vlot.
Als het maar lopen wil....
Met of zonder kneuzers gemaaid?
oanejorrit12
@Fendt926Driver ja met kneuzers. Is ook gehakseld
+2
Gerron
@Fendt926Driver Ik heb maandag een was gedraaid en met verwarming aan was het pas dinsdagavond droog. Toen op woensdag 2 wassen gedraaid en dat was pas donderdagavond zonder verwarming droog. Vandaag 1 was gedraaid en dat is inclusief een dikke moltonhoes nu al droog om 18.25. Zou het weer ook van invloed zijn?
Een kneuzer kan helpen maar als het gras nog nat is wanneer het gemaaid wordt dan is schudden in combinatie met drogend weer de beste oplossing. Wat je buurman nu aan het kuilen is is denk ik te droog en dat wil je liever niet bovenop de kuilbult hebben. Het komt er simpelweg op neer dat sommige boeren te vroeg maaien.
+1
CaseCS130
@Gerron tuurlijk heeft weer veel invloed. Maar onder dezelfde omstandigheden droogt gekneusd gras wel veel harder dan niet gekneusd gewas zoals hier op de foto ook wel te zien is. Ik heb ook een keer noodgedwongen met en zonder kneuzer op 1 perceel gemaaid maar het niet gekneusde was na 2 dagen pas even droog als het gekneusde na 24h. Het maakte meer verschil dan ik van tevoren had gedacht. Of dat altijd wenselijk is is weer een ander verhaal.
+1
Gerron
@CaseCS130 Als je na 1 dag had geschud dan had je het verschil niet kunnen zien tussen gekneusd en niet gekneusd. Dat gekneusd beter droogt ligt hem voornamelijk aan het feit dat het luchtiger ligt. Maar het gras wat op de grond ligt droogt dan niet goed en daarom moet je een keer schudden. En bij goed drogend weer en dus toch 1 keer schudden moet je je eens afvragen of dat kneuzen wel de moeite waard is.
+1
CaseCS130
@Gerron Dat gras was nog op dezelfde middag als het maaien geschud..... Dus dat zal geen verschil hebben gemaakt. Het zal hem toch echt ergens anders in zitten. En helaas is het in Nederland niet altijd mogelijk om met goed drogend weer te maaien. Er zijn ook zat seizoenen geweest dat je maximaal 2 dagen matig tot slecht drogend maar wel droog weer had om snel een paar percelen schoon te maaien. Het is soms nou eenmaal een compromis tussen gewasopbrengst en weersomstandigheden. En als je weidt zoals wij speelt ook dat nog weer een rol in het kiezen van maaitijdstip. Bij ons zijn de kneuzers al vaak zat heel goed van pas gekomen om in korte tijd toch een voldoende droog product te krijgen. Al voegt het in zomers zoals vorig jaar net zoals Noorderling zegt niks toe.
Gerron
@CaseCS130 Er stond eens een artikel in de Boerderij over een (Duitse?) machine die het dusdanig intensief kneusde dat je 's morgens kon maaien en 's avonds kon inkuilen onder slecht drogende omstandigheden. Ook staat er een filmpje op youtube waarbij het gras met een soort van magnetron gedroogd wordt. Is dat het het waard? Ik heb er in ieder geval nooit meer wat van vernomen. En is die kleine tijdswinst die je dan met een kneuzer kan behalen het waard? Op dit moment wordt er in Ierland nog veel natter gras ingekuild...
CaseCS130
@Gerron Of het je waard is moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Voor mij is het zeker de moeite waard. Het effect is hier in ieder geval groter dan jij noemt.
dx3.10
@Gerron en er staat ook een filmpje dat met en zonder kneuzen word getest en elke dag een monster word genomen.
En daar komt ook uit dat er geen verschil zit tussen wel en niet kneuzen....
Gerron
@dx3.10 Dat vind ik vreemd omdat kneuzen wel helpt. Mijn punt is alleen of het het waard is. Heb je een link van dat filmpje?
+1
dx3.10
@Gerron

Bij mijn baas maai ik ook zonder kneuzers
Soms komt de loonwerker ook helpen met kuhn maaiers met kneuzers
Kan geen verschil vinden
Gerron
@dx3.10 Hooi maken is niet te vergelijken met inkuilen.
worteljcb
@Gerron kijk even in een claas disco folder en je ziet het resultaat van onderzoek naar het verschil..

Het is niet alleen luchtig neergooien, ook een product bewerking. Dat ding heet niet voor niks een kneuzer..
Gerron
@worteljcb Mooi dat je reageert! Ik heb van Huub begrepen dat jij het bent op deze video.

In deze video kan je goed zien dat het gras intensief gekneusd wordt en dat het gras niet vol velds ligt. Droogde dit gras beter voor of nadat het geschud werd?
+1
worteljcb
@Gerron Dat klopt, dat was m’n broer. Wij hebben bewust gekozen voor kneuzers. Maaien veel beheersland en zgn. vogeltjesland waar altijd een dik pak op staat. Daar kun je het effect direct merken. Zonder kneuzers moet je er eigenlijk direct achteraan met schudden, anders heb je al een dag verloren. Nu schudden we vaak maar 1 keer en is het prima te doen.

Het ligt ook echt wel aan het soort gras, hoeveelheid en tijdstip van maaien, hoe groot het effect is van kneuzer. Als je wel 5 a 6 snedes eraf haalt, dan zal het effect minder te merken zijn, dan wanneer je er 3 maait per jaar. Maar als vuistregel kun je stellen dat het een keer schudden en droogtijd bespaard. Daarvan ben ik stellig overtuigd. Juist die tijd van een keer extra schudden hebben wij niet..
hoest
@Gerron dat is onzin, kneuzers doen echt wel wat meer dan luchtig neerleggen. Wij maaien ook met kneuzers en alleen als er heel zwaar op ligt schudden we een keertje en anders draaien we het zo bij elkaar.
Gerron
@hoest Wat is volgens jou onzin? Ik heb meer geschreven dan waar je op reageert.
hoest
@Gerron ja sorry er waren wat berichten bij gekomen tijdens het typen....

Jij zei dat en kneuzer het alleen maar luchtiger neer gooit. En dat is in mijn optiek onzin
Gerron
Quote Reactie van @hoest:
alleen maar

Voornamelijk
+1
hoest
@Gerron je hebt gelijk, mijn fout
Bekkink
@CaseCS130 meestal is het gras te droog, als je zonder kneuzer maait heb je minder stress om het weg te krijgen omdat je het niet te droog wil hebben😂
jehan
@Gerron nee boeren maaien niet te vroeg ze kuilen vaak te laat
Gerron
@jehan Ik reageerde op het verhaal van Huub over zijn buurman. Waarom volgens jou maaide zijn buurman niet te vroeg maar kuilde te laat?
jehan
@Gerron oh ik doelde niet op huubs buurman maar in het algemeen
+1
Gerron
@jehan Dat vind ik een vage reactie. Ik heb al vertelt hoe mijn was droogde tot en met vrijdag en voor morgen wordt er nog warmer weer voorspeld maar er zou wel eens een bui kunnen vallen. Wat is volgens jou in zo'n week het beste moment om een eerste snee te maaien, met of zonder kneuzer, hoe vaak schudden, hoe inkuilen en wanneer?
jehan
@Gerron met dit weer ..vandaag maaien ..morgen schudden ..morgen avond harken en volgende de dag de kuil in
+1
Gerron
@jehan Dus je schud 1 keer? Maai je met of zonder kneuzer? Ik vind het wel opmerkelijk dat je in deze week op zondag wil inkuilen.
Fendt926Driver
@jehan zo hebben wij ook gedaan.
Smiddags maaien.
S avonds het eerste perceel schudden.
Volgende morgen van 11 tot 13.00 uur de rest schudden.
Vanaf 15.00 uur harken. En de volgende dag s morgens na de koffie hakselen.
En om 17.00 uur 35 ha aan de kuil.
19.00 uur plastik op de kuil en achter de frikandellen
SJB533
Quote Reactie van @jehan:
met dit weer ..vandaag maaien ..morgen schudden ..morgen avond harken en volgende de dag de kuil in

Vanmorgen niet al te vroeg gemaaid, kneuzer met breedspreiding, morgen voor de middag kidden en morgen rond de middag beginnen met wegrijden... 😉 Niet schudden, want dan zou ik een paar dagen wachten met wegrijden en er touwtjes om laten knopen..
+2
Noorderling
@Fendt926Driver
Maar in de zomer zijn kneuzers eerder een last dan een lust.

Ik krijg het niet voor elkaar om binnen 24uur te maaien, harken, voeren en 2x melken en bult afdekken en gras natter dan 40% houden.
Gerron
@Noorderling Waarom doe je dat dan niet op meerdere dagen met eventueel kleinere bulten?
Noorderling
@Gerron @jehan
Wil elke dag hetzelfde voeren en heb meer te doen dan bulten dicht en open maken.
Heb alles in 10uur gemaaid en geharkt. Gisteren wou het harken savonds niet meer omdat het gras aan de tanden bleef plakken. Sta je weer stil als de zon onder gaat.

Daarnaast wil niet gekneusd gras zonder schudden ook niet altijd harken omdat het gras in de rijlengte licht en tussen de tanden door gaat. Andere keer met meer stengel wil het wel weer.

Maar heb nooit stofwolken achter de hakselaar aan. Dat is me al heel wat waard. Hakselen op 15mm en het wil super conserveren en vastrijden.
TeunFendt
@Noorderling Dan bel je meneer de loonwerker op
+1
jehan
@Noorderling nee juist niet maaien en op het goede moment harken gewoon schudden over slaan ..doen er steeds meer hier
Fendt926Driver
@Noorderling kan hier wel.
Najaarsgras maaien we 12 ha per uur.
Schudden we 18 ha per uur.
Harken krap 9 ha per uur en hakselen 10 ha per uur.
Ligt er nu alleen nog aan hoeveel ha jij in 24 uur wilt maaien.
Met de 30 ha najaarsgras lukt het hier altijd wel
jehan
12 ha per uur maaien dan heb je mooie grote percelen ..@Fendt926Driver
Fendt926Driver
@jehan gaat over najaarsgras.
Dan kun je sneller rijden.
Voorjaarsgras houdt met 9 a 10 ha per uur wel op
jehan
@Fendt926Driver nu ben ik benieuwd hoe snel je dan rijd .wij halen die ha nooit int uur ..daar zijn de percelen gewoon weg niet groot genoeg voor ..wat ik afgelopen week gemaaid heb daar was het grootste perceel 8 ha ..daar heb ik 1uur en 5 minuten over gemaaid ..zat heel dicht pak op kon niet harder dan 11 km per uur
Fendt926Driver
@jehan heb zelf 2 grote percelen van 11 en 13 ha.
De 11 ha kon nu net niet in een uur.
Konden we 14 kmh net volhouden.
De 13 ha zat een dik pak op en was 11 a 12 kmh de top en hebben we veel langer over gedaan..
Maar in najaar gaan we tot 18 kmh met maaien.
Maar normaal staat de cruise control altijd op 15kmh met maaien
worteljcb
@Fendt926Driver Hoeveel snedes maai jij dan? Wij kunnen vaak maar zo’n 10 km/u rijden en harder 13 is een verbod bij ons.. dat kost breekbouten, dan kan de kneuzer het niet meer kwijt.
Fendt926Driver
@worteljcb als het weer het toe laat 4 snedes en soms kleine bonus 5e snede.
Breekbouten is inderdaad een ding met de deutz fahr maaier...
En je kunt er zo kloten bij om te vervangen.
Maar met de deutz stond bij ons maximaal op 15kmh.
En ging prima met de breekbouten totdat er een prop gemaaid gras iets verkeerd door ging
worteljcb
@Fendt926Driver Oké, ook wel serieus gras vaak dus. Ja dat blijft een dingetje. Dan heb je al tijd te kort, ben je 30 km van huis en juist dan... kun je het weer afmaaien met de frontmaaier..
jasper-santing0
@worteljcb Je kunt ze toch zo vervangen? Jebedoelt toch die breekbout in de balk?
+2
Fendt926Driver
@jasper-santing0 nee de breekbout door het tandwiel van de kneuzer aandrijving.
Zonder de juiste sleutels en een kwartier tijd zijn die niet te vervangen
hoest
Even een andere invalshoek. Mijn valt op dat gekneusd gras veel lichter laad met het oprapen ook al is het ongekneusde even droog. Het is lang zo taai niet.
Wat betekent dit voor de benutting in de koe. Je zou kunnen redeneren dat het hetzelfde effect heeft als een korrelkneuzer bij maïs. Andersom misschien zijn de verliezen ook wel veel groter.....
Fendt926Driver
@hoest onofficiele onderzoeken zeggen ook dat gekneusd (in de maaier) gras ook sneller conserveerd in de kuil
Gerron
@hoest Dat is interessant genoeg voor een nieuw topic! Op die manier krijg je ook meer reacties. Hoe droog en hoe lang was dat gras?
hoest
@Gerron bij en weide snede merk je het niet natuurlijk. Maar en gewone snede valt het echt op. Mijn schoonvader heeft een 2 hectare met wat schapen waar hij 1 keer zomers balen van maakt. Hij heeft geen kneuzer maar vorig jaar heb ik voor hem gemaaid en het viel hem op dat de balen veel makkelijker uit elkaar wouden terwijl hij anders ook zo'n beetje hooi in de baal sloeg
worteljcb
@hoest Dat heb ik me ook al vaak af zitten vragen.. Vind ik eigenlijk veel interessanter dan of het droogtijd scheelt. De bewerking op het land is voor iedere situatie weer anders qua verkaveling, beschikbaar materiaal en manuren. Daarover kun je bezig blijven..

Weet iemand of daar gegevens van zijn qua benutting etc.?
rubencasecs
Er is ook een onderzoek dat je bij kneuzen meer suiker verliest. En als je regen erin krijgt na het maaien dan neemt gekneusd gras veel meer vocht op.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Lely Schudder ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!