Melkveebedrijf Mts Boer (warffum) × op de foto met een Werklust WG 18.. Foto is geplaatst door eelko op 02-08-2020 om 13:00:02, met 23 reacties.

Werklust WG 18

eelko
Melkveebedrijf Mts Boer (warffum) × op de foto met een Werklust WG 18.

Reacties

huub
Beetje aardappels er door prakken.
jehan
Wie heeft daar ervaring mee .blijven die aardappels goed in zon kuil ????
huub
Het schijnt dat ze er een beetje gerimpeld uit komen, als rozijnen.
jehan
Tis wat met die eerlpels..koeien verslikken of stikken er nog wel eens in hoorde ik gisteren ...als je ze niet snijd of plat rijd
eelko
@jehan valt mee komen eerst straks door de frees en de mengwagen maar worden vrij zacht bij uitkuilen
Gerron
Quote Reactie van @jehan:
koeien verslikken of stikken er nog wel eens in

Volgens mij is dat bij voederbieten nog veel erger en toch zijn er boeren die dat niet klein genoeg snijden.
rickboer blija
@jehan wij voeren al 15 jaar elke winter (poot)aardappels, en in die tijd geen één koe gehad die is gestikt is in de aardappels
rommert14
@jehan gebeurd vooral bij kalveren
BEboer
@rommert14 ik hoor bij vleesvee die hebben blijkbaar kleinere slokdarm vooral de blauwe aardappel vers is blijkbaar geen probleem let verslikken. Mocht er toch 1 klem komen te zitten lost hij op van het speeksel maar als hij ingekuild is verliest hij het vocht en lost hij nt meer zo makkelijk op door het speeksel. Maar op hun bedrijf is de aardappel in mini stukjes met de frees vd zelfrijder.
CaseCS130
Zijn dit nog aardappels van vorig jaar? Dacht dat ze op waren inmiddels. @jehan Aardappels worden net een soort vijgen, vocht knijpt er uit en komt in de kuil. Wil prima, mooiste is een beetje droge kuil anders wordt het wel een natte prakke.
jehan
@CaseCS130 ja zijn aardappels van vorig jaar..zelfs netjes gewassen ..boeren hier in regio voeren veel aardappels bij ..ivm laag zetmeel gehalte in de mais
CaseCS130
@jehan Ik heb er ook 2 vrachtwagens door de eerste snede maar begin mei zeiden ze toen al dat het om de laatste partijen ging.
Ritchie
@CaseCS130

Zit nog zat in de schuur, de vroege aardappels blijven allemaal in de grond zitten..

Je moet trouwens wel uitkijken met stikkingsgevaar hoor, hoor het hier iedere winter wel dat er koeien gestikt zijn. Dit is dan wel vooral vleesvee. Haal ze hier eerst door de bietenmolen dan zijn ze mooi door midden.
CaseCS130
@Ritchie Ik weet praktisch niks van de aardappelteelt, waarom laten ze de vroege aardappels in de grond zitten? Omdat er geen markt voor is? En laten ze deze dan doorgroeien in de hoop dat ze later alsnog verkocht kunnen worden? Mij werd verteld dat veel aardappels niet gekoeld opgeslagen liggen en deze goed blijven totdat het warmer wordt. Vandaar dat ze rond mei dan op zouden zijn.
Baltus_steyr
Heb hier een portie door de 1/2 snede kuil gemengd en ik voer de voeraardappelen heel bij in de voerwagen, gaat prima. Heb begin dit nieuwe jaar zelfs nog voederbieten heel in de voerwagen bij gevoerd. Die gingen voor 50/60 procent kapot. wat niet kapot was kauwden de koeien wel kapot!! Ging eigenlijk best prima. Wil nu voor dit najaar ook hele bieten door de maiskuil doen!
BEboer
@Baltus_steyr hier nu 4e vracht aardappelen voer 8 tot 8,5kg per koe per dag mais heeft maar zetmeel van 280 en 2e 3e snede van vorig jaar wat droger dus veilig voer. Heb spijt dat ik donderdag ook geen vracht extra gevraagd heb om door de 3e snede te kiepen want komende week gaan hier alle vruchten kapot gaan met die hittegolf. Helft van de lais staat top andere helft stond eergisteren al opgedroogd ...
rommert14
@BEboer 8 kilo dat is best veel, wij voerden 3 tot max 5 kg maar wij voeren ook veel mais.
BEboer

(klik om te vergroten)

Normaal altijd 2 kuilen vol gras eb 2 vol mais maar vorig jaar is dat nt gelukt en wegens gebrek aan sleufsilô mais boven gedaan om id zomer te voeren. Maar gras aandeel is veel te hoog waardoor ik of nog een kuil mais moest opznmaken of wat graan bijvoeren. De rantsoenman gaf tip om aardappelen uit te proberen en zo geprobeerd iedere dag ietsje meer... nu kan ik iets sturen kwa zetmeel en energie anders zit ik vast aan die verhouding. Over 1m is deze kuil op en is het weer alles afzonderlijk.
rommert14
@BEboer aha, alles afzonderlijk is veel mooier natuurlijk maar zo over elkaar heeft wel een mooie voersnelheid denk ik 👍
BEboer
@rommert14 ja afzonderlijk werkt super maar eig zou je voor id zomer kuiltjes van 5 6 m breed moeten hebben om makkelijk te sturen
rommert14
@BEboer doe je aan beweiden dan?
+1
BEboer
@rommert14 deed maar aangezien mijn melkerij vorige maand een brief stuurde dat ze er nt meer voor willen betalen zitten ze binnen sindsdien.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Werklust WG 18 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!