Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat. Paludes eronder, 1000kg frontgewicht en redden wat er te redden valt. Oogst 2019. 5-12-19

Case International Maxxum 5150

MaxxuM4ever
Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat. Paludes eronder, 1000kg frontgewicht en redden wat er te redden valt. Oogst 2019. 5-12-19

Reacties

valmet6400power
Haha toen waren wij allang klaar! Ohnee toch niet dat was 26 november 😭
+1
MaxxuM4ever
@valmet6400power dit jaar hoop ik dat het ff makkelijker gaat, ook al zijn zulke jaren ook wel af en toe leuk.
+1
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Nou de aardigheid was er wel vanaf toen we hiernaast 6 uur op een bunder zaten. Elke 100 meter schoonsteken daar word je gewoon verrot van en dan rooien met minder dan 1 km/u. Eigenlijk was het niet te rooien maarja dat is ook niet echt een optie.
MaxxuM4ever
@valmet6400power jullie hadden ook nooit over moeten gaan van krakei naar Grimme he haha.
Deze grimme’s redden het uiteindelijk ook niet, zijn 10 regels blijven zitten uiteindelijk.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Was wel makkelijker geweest dan had je helemaal niet meer hoeven rooien toen het nat werd 😂
Nee klopt ik hoorde het van Giovanni al dat de machines helemaal vol liepen.
Ritchie
Hier kon je veel verschil merken in geploegd land en land wat nog maar net NKG was. Liet wel ff zien dat NKG kwestie is van de lange adem.
valmet6400power
@Ritchie
Toen het droog was rooide nkg veel mooier, alleen als het nat wordt houdt dat ook langer water vast..
Ritchie
@valmet6400power

Klopt ja, tis dikwijls een voordeel maar niet altijd. Bovendien duurt het wel even voordat je de structuur van de grond op orde hebt. Ben benieuwd wat het dit jaar wordt.
+1
valmet6400power
@Ritchie
Opzich werkt het wel, het houdt meer vocht vast. Alleen vanaf half oktober ofzo hoeft dat niet meer voor de meesten haha
+1
Ritchie
We gaan dit najaar ook alweer richting dit plaatje vrees ik 😅
MaxxuM4ever
@Ritchie ik lees al zulke verhalen op Twitter idd dat in het zuidwesten en de Flevopolder nog veel geoogst moet worden. Moeten jullie nog veel? Bij ons is oogst 2020 op de Suikerbieten na binnen.
zettelmeyer
@MaxxuM4ever ja hier in de NOP zit nog heel veel in de grond. Zowel pootgoed als cosumptie. Ook ligge er her en der nog wat uien op het land. Zal wel weer een laat jaar worden, net als vorig jaar
valmet6400power
@Ritchie
Blij dat wij zondag 20 september door zijn gegaan. Waren woensdagavond 22:00 klaar, ook bij de buurman 😄
Ritchie
@MaxxuM4ever

Ja hoor zo'n beetje alle bieten nog, campagne is een maand later begonnen dit jaar he. Pootgoed zal er overal wel ver uit zijn maar consumptie en frites zit er nog een berg volgens mij. En worden hiero veel knollen geteeld, ook al zo'n late teelt, dus er zal overal nog wel wat gemodderd worden vrees ik. Bij de boeren waar ik werk zitten de wortelen, knollen, aardappels en suikerbieten nog in de grond. Ow ja ook alle witlof nog natuurlijk.

Maar geduld is een schone zaak he. Komt wel goed.

@valmet6400power

Dan ben je er mooi op tijd mee weg!
valmet6400power
@Ritchie
Ja dat is de belangrijkste les van vorig jaar geweest, als je kunt rijden moet je gewoon rijden. Maar als je aardappels nog niet klaar zijn om te rooien, of je hebt nog teveel hectares staan, ja dan moet je wat. Wij waren vorig jaar september blij met regen voor de kluiten maar dat bleek achteraf dat we toen nog in oktober 1 week konden rooien en toen eind november omdat het weerbericht je eigenlijk dwong..
Ritchie
@valmet6400power

Ja het is nu eind september al gaan regenen eigenlijk, op het zand kun je dan nog wel door doen maar dat is op de klei geen optie.

Tis precies wat je zegt, aardappels nog niet klaar, areaal 'te groot' of de loonwerker heeft nog geen tijd gehad. Jongens zoals jullie die zelf kunnen rooien hebben al wel hun slag kunnen slaan.
valmet6400power
@Ritchie
Ja je kunt beter investeren in een rooimachine dan in een brede weersverzekering. Met die rooier krijg je ze eruit en met die verzekering moet je maar afwachten wat je uiteindelijk betaald krijgt. En of je betaald krijgt. Maar vorig jaar eind november waren er ook stukken bij waar gewoon niet meer gerooid kon worden omdat het zo nat was. Ook al zijn de rooiers nog zo goed, als het een maand lang regent kan zelfs een nieuwe rooimachine niet rooien.
Ritchie
@valmet6400power

Ben ik je zeker met je eens. Hier rijden steeds minder 2 rijers rond, lopen behoorlijk veel 4 rijer bunkerrooiers. Is ook grotendeels vanwege mankracht, arealen worden steeds groter en de kleinere worden dan afhankelijk van de loonwerker. Dan kun je soms niet meer zelf kiezen wanneer je begint 😃

Jullie hebben een 2 rijige wagenrooier?
valmet6400power
@Ritchie
Hier zie je steeds meer twee-rij bunkerrooiers. Je kunt dan met minder mensen rooien en je kunt evengoed bijna net zoveel doen als een getrokken twee-rij wagenrooier. Je zet de kiepwagens neer en de rooi machinist kan z’n rondjes rijden.

Nee wij hebben samen met de buurman sinds 7 jaar een Tolmac frontrooier. Moeten samen met de buurman 45 ha doen en dat reden we normaal alleen met die Grimme. Op smalle banden maar heel vaak kwam je dan niet meer vooruit.

Dit filmpje is van november vorig jaar bij de buurman. Ik op de Valtra 😄

daan knol
@valmet6400power hier in de buurt hebben ze op een blok de aardappels van vorig jaar pas eind maart gerooid toen het droog was 😅
valmet6400power
@daan knol
Hier in de buurt ook hoor! Dat krijg je met een winter zonder vorst. Zou het dit jaar niet nog een keer gokken 😂

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Case International Maxxum 5150 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!