Na vorig jaar een rode en blauwe eco-ploeg te hebben geprobeerd, mag de gele blijven.. Foto is geplaatst door arjanvw op 22-08-2020 om 21:05:26, met 84 reacties.

Rumpstad Ploeg

arjanvw
Na vorig jaar een rode en blauwe eco-ploeg te hebben geprobeerd, mag de gele blijven.

Reacties

wim-same
Werkt deze het beste ?
+1
arjanvw
@wim-same op onze grond heeft deze de beste kering en werkt de stoppel het beste onder.
bart99
Ploegen i.c.m. gps?
+4
arjanvw
@bart99 zonder gps. Gaat prima als je de slag maar even te pakken hebt.
new holland koen
Das geen klein ploegje!
Hoe breed ploegt hij zo per schaar?
Trekt de Claas het een beetje?
+1
SJB533
@new holland koen
Maar 8 scharen.... Ik schat, dat dat bij een conventionele ploeg een vierschaar is, qua breedte...
+3
arjanvw
@SJB533 4 schaar is 40 x4 is 1.60 deze ploegt 2.40.
SJB533
@arjanvw
Hangt er vanaf, wat voor variant je hebt, natuurlijk. 16 inch is 40 cm, maar 20 is 50 cm. Had eerlijk gezegd verwacht, dat hij ietsje smaller ploegt. Hoe diep ga je? 15 cm?
+3
arjanvw
@SJB533 klopt op 15 cm, 12 gaat ook goed, maar dat is voor ons nog een stapje te ver vergeleken met 22cm wat we eerst deden..😉 Denk dat er op zware klei weinig op 50 cm ploegen.
+2
arjanvw
@new holland koen 8 schaar idd x 30 cm 6,5 km/uur met 1350 toeren.
new holland koen
@arjanvw Oké, netjes!
+1
RVM
@arjanvw En die gele wordt snel genoeg groen met rood?
+1
wim-same
@RVM Ik denk dat Rumpstad van ouds her al meer met MF had. van Rumpt in stad aan Haringvliet was vroeger ook al MF dealer.
radium45
@RVM Die gele is ondertussen blauw geworden...
SJB533
@radium45
Nog niet eens!
stannetje96
@radium45 deze gaat of is uit de productie toch?
Ritchie
@stannetje96

Ja volgens mij wel. Of die Rumptstad ecoploeg helemaal verdwijnt weet ik niet, misschien wordt het aan een andere fabrikant verkocht? Al is dat niet waarschijnlijk.
radium45
@Ritchie Het is de vraag wat Lemken met het eco gebeuren gaat doen nu er de laatste jaren toch weer vrij veel belangstelling is ontstaan. Vooral omdat er ook andere fabrikanten met soortgelijke ecoristers zijn gekomen.
Ritchie
@radium45

Hele zware grond daargelaten maar het is toch wel een beetje richting NKG en ecoploegen aan het schuiven de laatste jaren. Om dan de allerbeste ecoploeg op de markt zomaar te schrappen vind ik een vreemde zet.
arjanvw
@Ritchie bij Lemken menen zij met hun ploeg ook ondiep te kunnen ploegen. Alleen wat is ondiep? Een vertegenwoordiger die Lemken verkoopt wilde bij ons een demo inzetten om te laten zien wat die kon. Ondieper als 17cm lukte hem echter niet zei hij.... is geen demo geworden hier.
+1
Ritchie
@arjanvw

Klopt ja, dat is ook de reden dat Lemken ze uit productie haalt dacht ik? Maar dat valt toch wel tegen dat ondiep ploegen. Ze hebben niet voor niks de ecoploeg verzonnen zou je zeggen.
JD 6430 The Best
@arjanvw Plus dat je met een ecoploeg met een lichtere trekker veel meer capaciteit kan halen dan met een gewone ploeg waarmee je ondiep ploegt. Onze rumpstad 9 schaar neemt bijna 3 meter mee, als je met een gewone ploeg zo breed mee wil nemen moet je al een 7 of 8 schaar hebben. Dat red je nooit met een 150 pk trekker
arjanvw
@JD 6430 The Best Klopt idd. Onze trekker kan de 8 schaar Rumptstad makkelijker trekken als onze 4 schaar ploeg. Alleen onder natte omstandigheden wordt het lastig om goed grip te houden met bovenover rijden.
radium45
@Ritchie Ik wacht het allemaal even af, ik zou het vreemd vinden als die blauwe dat eco rister in de ijskast zou zetten.
CoenNijenhuis
@radium45 kijk eens aan..
radium45
@CoenNijenhuis Mijn menig en ervaring over de verschillende merken ecoploeg komt dus wel aardig overeen met die van anderen. De Rumptstad is ook wel gelijk de duurste maar is veruit de betere in dit segment.
zettelmeyer
@radium45 dat is ook mijn ervaring (niet zelf mee geploegd maar op de buurt draaien alle merken). Rumpstad keert de grond veel mooier als de rest. Vooral de rooie late mij een te open ploegbeeld na.
radium45
@zettelmeyer Klopt, na de rumptstad is de blauwe ploeg van irene kramer mijn 2de keus.
zettelmeyer
@radium45 akkerbouwer waar wij mee samen werken heeft een rode 11 schaar. Voor de winter geploegd op klei grond. Wat lag het maisland er omzettend beroerd er bij. Doordat het ploegwerk niet gesloten was enorme dikke kluiten en na 3 keer kopeggen lag het pas vlak
+1
valmet6400power
@zettelmeyer
Ja klopt dat uitdrogen op klei is het grootste nadeel van ecoploegen. Vooral als je dan een voorjaar krijgt waarin het heel hard droogt en er vervolgens geen water meer valt. Dan ben je gewoon beton aan het proberen te beuken met je kopeg of frees. Op zand kan alles dus dan is ecoploegen ook geen probleem in het voorjaar.
@valmet6400power hier op zand zie/hoor je maar weinig over die eco ploegen. Is het voordeel op zand kleiner als op klei?
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Nee juist groter naar mijn mening. Omdat op zand de meeste grondbewerking wordt gedaan in het voorjaar is het handig om veel capaciteit te hebben als je wil ploegen. Het voordeel van (eco)ploegen is dat je de aanwezige onkruidzaden ook onder de grond stopt waardoor je er minder last van hebt dan wanneer je het alleen zou woelen bijvoorbeeld.

Je hebt grip nodig voor een ecoploeg dus op klei ben je in het najaar al snel klaar. En in het voorjaar ook omdat de klei toch nog wat moet verweren.
@valmet6400power dat Capaciteid verhaal klopt, maar hier op zand knoop je een 4 schaar die 2 meter ploegt achter de trekker van de foto, en rij je zomaar 8km/u. Dan doe je gauw wat. Bedoel meer voordeel tov conventioneel ploegen.. zijn hier enkelen die niet ploegen, maar woelen of vleugelscharen Indd. Daar is de Onkruiddruk wel hoger.
SJB533
@radium45
Hoe lang duurt het nog, voor deze ook blauw worden?
radium45
@SJB533 Is niks van te zeggen. Ik weet niet wat ze in Alpen van plan zijn.
SJB533
@radium45
De conventionele ploegen zijn inmiddels ook al uit de handel. 480 rister is overigens nog wel leverbaar
+1
mdoornekamp
Mooi werk. Lijkt nog wel pittige klei
+1
arjanvw
@mdoornekamp die mag idd nog wel een beetje verweren.
valmet6400power
@mdoornekamp
Ik ben benieuwd hoe hard die uitdroogt als men hem zo laat liggen (tot het voorjaar?). Dat vind ik ook het grootste nadeel van een ecoploeg op klei als je zo'n droog voorjaar hebt.
mdoornekamp
@valmet6400power
Quote:
uitdroogt

Maar dat heb je met gewoon ploegen ook wel toch. Of doel je meer op een niet kerende grond bewerking.
zettelmeyer
@mdoornekamp nee met gewone ploeg veel minder omdat het ploegwerk beter sluit. Bij eco ploeg vooral de rode variant ligt het veel opener. Waardoor de kluiten opdrogen met zon voorjaar als dit. En dan is het drama
mdoornekamp
@zettelmeyer
Quote:
ligt het opener

Dus eco ploeg keert ook wat minder dan?
zettelmeyer
@mdoornekamp ik vind van wel, de rumpstad keert het wel mooi. Staat meer recht op bij een ecoploeg
arjanvw
@valmet6400power op zware klei ploeg je sowieso niet in het voorjaar je krijgt dan geen aansluiting en idd een droge laag en geen capillaire werking. Wij hebben vorig jaar geen verschil gezien met gewoon en eco-ploegen
valmet6400power
@arjanvw
Maar zware klei in de herfst ecoploegen kan toch ook uitdrogen in een droog voorjaar? In ieder geval sneller dan regulier geploegd..
arjanvw
@valmet6400power denk dat dat een verkeerde gedachte is, in de praktijk (bij ons) zien we dat niet. Maar komt misschien ook dat het bij ons nooit in de ploegvoor blijft liggen tot het voorjaar. We zijn er dan in de herfst er eerst met een rotorkopeg over geweest.
valmet6400power
Prijstechnisch staat de gele ook op nummer 1 van de door jou genoemde drie ploegen of niet?
+3
casejxu
@valmet6400power plus dat de man achter de rode ploegen beter alleen maar besproken kan worden via PB🤨😅😅
@casejxu haha die leest mee?
+2
casejxu
@ronald-deutz-fahr je weet t nooit
RVM
@casejxu koeckenbakker

Maar wel enthousiast over z’n product!
casejxu
@RVM ja maar of het altijd goed is.... over de diepwoel weet ik nog wel wat verbeter punten
+2
RVM
@casejxu wij hebben 2 jaar terug een demo gehad, op zich niet verkeerd maar het risico van slechte kering en daarmee samenhangende teeltproblemen zijn ons nog te groot. Grond lag wel niet ideaal voorbereid bij ons voor de demo, maar dat is in de praktijk wel vaker natuurlijk.
arjanvw
@RVM dat was bij ons net zo, vandaar ook deze nu. Ze hebben nu inmiddels ook een nieuw model met nagemaakt Rumptstad rister. Die zal vast beter en mooier keren.
arjanvw
@valmet6400power klopt. Deze sowieso want deze is 4 jaar oud. 😉
radium45
De drie ploegen op hetzelfde stuk klei in Lelystad. Omstandigheden waren niet echt ideaal. Vette klei waar redelijk wat mest op was gekomen met een zodebemester en een pittige bui voorafgaand aan de demo.



new holland koen
@radium45 Dat verschil is wel duidelijk!
+2
radium45
@new holland koen Ik was redelijk snel overtuigd.
arjanvw
@radium45 Wij hebben deze dus ook alledrie geprobeerd. De emmegiemme en de ovlac ploegen 40cm breedt per schaar, dat is de grootste reden dat de kering minder is dan bij de Rumptstad. Bij ondieper ploegen moet je gewoon wat smaller om goede kering te krijgen. De ovlac liep bij ons ook uit de grond omdat de schaarpunt afstand te kort is en de klei geen ruimte heeft om er tussendoor te gaan.
+1
radium45
@arjanvw Ik denk dat de wedstrijdploegers op dit forum je precies kunnen vertellen welke breedte-diepteverhouding je moet hebben om goed ploegwerk te kunnen leveren. Dit gold vroeger bij de oude paardenploegen al en dat zal nu nog net zo zijn.
930triplemaaier
@radium45 staat mij iets bij dat de ideale ploegbreedte per schaar voor een goede kering ongeveer 1.5 keer de ploegdiepte is.
CaseCS130
Hele mooie machine, krijg je vast veel plezier van. Nog een wat betere foto van het ploegwerk was wel mooi geweest voor ons.
+1
arjanvw
@CaseCS130 zodra we weer aan de gang kunnen na de regen zal ik er nog een paar plaatsen.
RVM
@arjanvw welke regen??? Wij hebben al 11mm gehad in heel augustus...
arjanvw
@RVM dat is echt weinig idd... rondom vorig weekend 50mm, gisteren en vandaag 15mm.
RVM
@arjanvw het is elke dag van zuidwesten naar noordoosten. Wij in zuid oosten tussen Eindhoven en Venlo iedere niks. Erg frustrerend
arjanvw
@RVM kan ik goed voorstellen, komende week ook elke dag wel een bui voorspeld. Van mij mogen jullie deze wel hebben!
arjanvw
CaseCS130
@arjanvw mooi filmpje, lekker dat je ook niet meer de hele dag scheef in de stoel hangt. Ploegwerk ziet er wel goed uit ondanks dat het filmpje nog niet in HD te zien is, staat nu nog op 240p maar dat duurt meestal even bij YouTube.
+1
arjanvw
@CaseCS130 nadeel is wel dat je met een buitje weer even geduld moet hebben, als je in de voor rijdt heb je weer een droge baan. Filmpje is idd niet echt scherp, via app is die duidelijker.
radium45
@arjanvw Rij je nu op een markeurspoor?
arjanvw
@radium45 net naast de afdruk van het loopwiel van de ploeg. Als je het gevoel er een beetje bij hebt gaat het goed. In het begin is het niet echt ontspannend... maar het rijdt wel comfortabeler dan het gehobbel en scheef zitten in de voor.
SJB533
@arjanvw
Bekende stemmen uit de boxen 🙈
arjanvw
SJB533
@arjanvw
Radio staat op 2 😉
+2
arjanvw

(klik om te vergroten)

Dit is op gister gerooid bieten perceel.
+1
CaseCS130
@arjanvw super strak voor zo ver deze veeboer er kijk op heeft
JD 6430 The Best
Goede keus! Mooi werk ecoploegen
arjanvw
@JD 6430 The Best We hebben er vertrouwen in!
JD 6430 The Best
@arjanvw wij hebben ook zon gele gekocht vorig jaar, notabene van de man die de rode verkoopt🤪
arjanvw
@JD 6430 The Best jullie hebben wel eerst een rode geprobeerd?
JD 6430 The Best
@arjanvw nee ook niet, bij een collega wel eens aan het werk gezien. kering en vlaklegging vonden we niet mooi. Dat de bok precies in het midden van de ploeg zit en dat je dus altijd recht trekt vind ik wel een voordeel van de rode.
radium45
@JD 6430 The Best Die heeft nu ook nog enkele gele te koop. Gekke is het volgende verhaal erbij: De voordelen van een Rumptstad ten opzichte van blablabla...

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Rumpstad Ploeg ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!