Foto van een Valtra 8950, ontstoppelen en mest inwerken. Foto is geplaatst door Valtra man op 22-08-2020 om 22:26:09, met 43 reacties.

Valtra 8950

Valtra man
Foto van een Valtra 8950, ontstoppelen en mest inwerken

Reacties

schluterman
Mooi werkje
MaxxuM4ever
En de sigma power aan gehad voor de culter of power genoeg van zichzelf?
+2
Valtra man
@MaxxuM4ever beetje mee gespeeld ter experiment dat wel, maar dit werkje gaat gewoon ook zonder.

De cultivator is een 5m zelfbouw. Toen de 8100 de 705 kwam te vervangen leek onze bestaande 2,8m plots speelgoed. Als jonge gast was de sky toen nog de limit, en kocht ik een ander stuk oud ijzer om die in 2 delen te doen. Eentje links en eentje rechts, paar pistons ertussen, ff een vergrendeling uitgedokterd. En zo hing er plots iets aan de Valmet dat eigenlijk te zwaar voor hem was.
Met 8 km/h en wat zwarte rook erbij liep die tegen zijn limiet aan hier. Tot zover de geschiedenis 😄

De 8950 doet het aan 12 km/h in standaard modus, met de boost aan gaat hij zelfs flux naar de 15 en krijg ik advies om op te schakelen van de automaat. In 1H gaan racen is gewoon idioot met een vaste tand, dus heb ik het daarbij gelaten. Voor het overige rustig afgewerkt aan 1600 toeren en 10km/h.
+1
bartjuh
Dit is ook niet meer als een beetje kietelen van de grond.. Je kan amper zien waar je geweest bent
Valtra man
@bartjuh dat ligt een beetje aan het concept van de cultivator. Die vermengt zeer pover bovenop, maar trekt onder de zode wel alles los.
Op deze diepte en droogte was dit wel meer dan wat kietelen 🙂
Valtra man
Naar volgend jaar toe ben ik misschien van plan om een andere aan te schaffen. Vooral om bovenvernoemd probleem aan te pakken. Ik kijk in de richting/principe van een pottinger synkro of lemken smaragd.
Heeft iemand daar goede ervaringen mee?
Fendttrisixfan
Quote Reactie van @Valtra man:
lemken smaragd.

Dan zal je het vermogen wel kunnen gebruiken, werkt heel mooi maar vraagt ook veel vermogen
Valtra man
@Fendttrisixfan heb je een idee wat een 5m aan vermogen vraagt?
Fendttrisixfan
@Valtra man weet dat er hier een boer in de buurt een 3m versie heeft en die gebruikt om ploegloos te boeren, hij trekt hem er een 25cm door en kan er 330pk plat voor leggen.
Vorig jaar zelf eens gewerkt met een Lemken Kristal (3m) met 200pk en dan hield het wel op aan 8-9km/u
Valtra man
@Fendttrisixfan ploegen gaan we er niet mee doen. Is voor ondiepe stoppelbewerking en daarna opnomende granen onder te werken voor de groenbemester wordt gezaaid.
Als voor 3m breedte, 200pk echt de norm is dan raakt dit werktuig toch gewoon niet verkocht..?
trean
@Valtra man voor 5 meter moet je minimaal 240 pk hebben, voor een goede werking moet je ongeveer 10 km/h rijden.
+1
Valtra man
@trean thanks, dat zit er niet onder de kap... denk ik 🤔
@trean Heb voor een 5 meter smaragd met een Fendt 818 en jd 7430 gewerkt. Ging wel goed.
trean
@MaartenMandemaker is ook afhankelijk van de grondsoort en werkdiepte, die van De Z is wel iets langer en misschien wel iets breder.
+1
@trean Ja klopt, op de klei trekt het wel zwaarder denk ik dan op zand. Maar als je zo'n ding er diep door trekt kun je 200 pk ook wel klein krijgen voor een 3 meter
valmet6400power
@Valtra man

Wij hebben zelf een Lemken Kristall, de opvolger van de Smaragd met daarop een Zibo zaaibak om groenbemesting te zaaien. Het is echt een stoppelmenger, hoe dieper je gaat hoe meer vermogen je nodig hebt eigenlijk.

Voordelen:
- hoge capaciteit doordat je hard moet rijden om een goede werking te hebben. Wij reden meestal een km of 6, dan lacht de 142 er nog wel om als je een centimeter of 20 diep gaat.

Nadelen:
- bij lichte(re) grond, waar de stoppels losser in de grond staan, en lange stoppels gaat het gauw stropen.
- de grond is zacht na de bewerking, opzich is dat niet erg. We hebben ook een keer aardappelland losgetrokken en toen graszaad gezaaid daar heeft toen ook geen water op gestaan in de winter. Wel ervaren we dat het klepelen van de groenbemesting slecht wil in het najaar omdat het dan vaak nat is. De trekker zakt dan relatief ver weg en doordat het ook ongelijk ligt doen we het verkleinen met een aardappelloofklapper.

Wij hebben nu een Agrisem Combiplow geprobeerd en dat in combinatie met kopeg-zaaien en die levert veel vlakker werk. Makkelijker met verkleinen van de groenbemesting en als we dat niet doen is het ook makkelijker om er aardappels in te planten of bieten in te zaaien. Dus gaan de Lemken inruilen na 4 jaar.
Valtra man
@valmet6400power ga je met die agrisem stoppel bewerken? Ik heb het eens gegoogeld en zie 4 diepwoeltanden met vlakke voet. Is dat hem?
+1
valmet6400power
@Valtra man
Ja hebben we dit jaar voor het eerst gedaan. Toch wel van meerdere mensen gehoord dat het goed is om één keer per jaar de bodem los te trekken en dan bij voorkeur met een vlakke voet zodat er geen schotsen grond omhoog worden getrokken. En geen kromme tanden omdat je dan de grond onderin toch enigzins samenknijpt. En 4 tanden zodat het niet stroopt bij gewasresten. Hebben nu 10 ha tweejarige graszaadstoppel gedaan, vooraf eerst gefreesd (wellicht de foto gezien in de Valtra 8000 series) en 15 ha tarwestoppel.

PS: Die 3 meter variant Kristall kon onze 142 makkelijk hebben, als we harder gingen dan 6 km/u werkt ie de grond erg naar buiten vandaar dat we niet harder (willen) rijden.
Ritchie
Quote Reactie van @valmet6400power:
Toch wel van meerdere mensen gehoord dat het goed is om één keer per jaar de bodem los te trekken

En dan langzaamaan niet meer ploegen 😉
valmet6400power
@Ritchie
Daar ben ik nog niet helemaal van overtuigd, gaan komend jaar wel een stukje nkg aardappels zetten maar gaan niet het hele areaal eraan onderwerpen 😂
Ritchie
@valmet6400power

Das het slimste, je moet dat toch over een veel langere periode bekijken.
valmet6400power
@Ritchie
Heb afgelopen jaar wel gehoord van mensen die NKG geplant hadden het mooiste rooide toen het zo droog was. Toen de regen kwam bleef dat het langste nat, en dat klopt want dat effect bereik je met NKG. Maar moet je er dan vanuit gaan dat elk najaar zo nat wordt? Of op de zware stukken juist blijven ploegen omdat je daar niet langer nattigheid wil hebben in het najaar? Zeg het maar, geen jaar is hetzelfde 😄
Ritchie
@valmet6400power

Ja je hebt meer sponswerking, dat heeft over het jaar heen wel z'n voordelen natuurlijk maar later in het jaar kan het tegen je werken. Wat ik wel hoor en lees is dat je met niet ploegen i.c.m. een goeie diversiteit aan groenbemesters en jaarrond groen je toch de structuur verbeterd door de doorworteling en pendelaars etc.

Ik denk dat je juist op de zware grond voordelen hebt. Je hebt er misschien geen opbrengst verhoging van direct maar als je de grond beter bewerkbaar en weerbaarder kunt houden kun je uiteindelijk met minder input (dus minder kosten) toe.
valmet6400power
@Ritchie
Denk ook wel dat je in een droge zomer langer toe kan zonder beregenen. Het houdt nou eenmaal meer water vast dan land wat geploegd is. Weet alleen niet hoe het gaat als je aardappelland nkg bewerkt en vervolgens tarwe inzaait? Wij hadden net voor 31 december vorig jaar nog 10 ha aardappelland overdwars gespit met een krukas spitter. Dat was met groenbemesting zaaien gewoon nog bagger nat bovenop. Het andere blok tarwe hebben we dit voorjaar geploegd en direct erachter kopeg zaaien, daar stonden bieten. Dat was gortdroog. Dus die zeefgrond bovenin houden zorgt ook nog voor veel vocht/bagger?
MaxxuM4ever
@valmet6400power wij woelen al jaren het aardappelland. Deels komt er dan graszaad in en deels bieten. Wel het idee van iets meer grond tarra in de bieten met rooien, land klaarmaken in het voorjaar gaat altijd wel mooi. Doel is ook om met woelen de aardappels boven in te houden zodat ze kapot vriezen als het vriest in de winter.
+1
valmet6400power
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
als het vriest in de winter

Hoort dat te gebeuren in de winter? Dat is alweer even geleden haha.

Het is voor ons ook al een tijd terug dat we het aardappelland geploegd hebben, ene keer is erna gekilverd, afgelopen keer is het blijven liggen in de winter en ploegen voor de bieten ben ik op onze grond (en ik denk jullie grond ook) een tegenstander van. Je gaat in het voorjaar de ruimte tussen de vollen vullen met losse grond en dan moet je vervolgens nog op vaste grond zaaien. Dat komt nooit gelijkmatig op omdat je de helft van het zaad te diep zaait.
+1
valmet6400power
@Valtra man
Dat ziet er dan zo uit:

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Valtra man
@valmet6400power Interessant om lezen, ik had wel wat sneller verwacht als werksnelheid.
Met de agrosem kan je waarschijnlijk niet gewoon mest inwerken op de stoppel?
valmet6400power
@Valtra man
Moet ook wel erbij zeggen dat we de eerste rij tanden vleugelscharen hebben zitten dus dan gaat het sowieso wat wilder de lucht in dan als je dat niet hebt. Je zou vast ook wel net zo hard kunnen rijden totdat de trekker uitgaat hoor maar of de werking dan nog goed is weet ik niet. Adviseer wel om een ringenwals te nemen dan loopt die in ieder geval nooit vol zoals een spijlrol.

Nee klopt als je er geen kopeg achter hangt dan trek je de grond met die Agrisem gewoon los en dan ligt de mest er nog op. Maar wij zaaien dus altijd groenbemesting na de tarwe dus nu doen we dat met kopeg+zaaimachine in plaats van de Kristall.
Valtra man
@valmet6400power bedoel je trimix scharen?
Ik zoek een mooie occasie, dus die rol ga ik er moeten bijnemen zoals die is. Maar we hebben leem grond, die loopt niet zo snel aan.

(klik om te vergroten)

valmet6400power
@Valtra man
Ja klopt, die inderdaad. Wij hebben hem ook gebruikt als ex-demo die had toevallig wel die wals erachter. Anders loopt ie op vochtige klei in combinatie met stoppel gewoon vol. En helemaal als (weet niet of jullie dat doen) je vloeibare mest uit zou rijden.
Fendttrisixfan
Quote Reactie van @Valtra man:
ik had wel wat sneller verwacht als werksnelheid.

Voor een goede werking moet je rond de 13km/u rijden
valmet6400power
@Fendttrisixfan
Met welke diepte dan?
Fendttrisixfan
@valmet6400power hangt er van af hoe diep je het zelf wil, maar de bedoeling is om de complete laag die je lostrekt door elkaar te mengen
valmet6400power
@Fendttrisixfan
Ja dat redden wij ook wel met 6 km/u en 20 centimeter diepte.. Maar ieder heeft z’n eigen idee van “mengen” uiteraard 😄
MaxxuM4ever
Volgens mij zoekt @Valtra man precies de cultivator die @valmet6400power wil gaan inruilen voor de agrisem combiplow. Dan kun je die toch beter gelijk overkopen van @valmet6400power?
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Haha we hebben al een offerte liggen voor de inruil 😄
MaxxuM4ever
@valmet6400power dan weet je wat je aan @Valtra man moet vragen voor prijs of ff PB waar hij hem kan kopen als jullie hem hebben ingeruild als hij nog niet verzegd is.

Die agrisems vind ik ook mooie voorzetwoelers voor ons soort grond. Alleen de prijs vind ik altijd stevig. Jullie een nieuwe gekocht?
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Hij heeft al wat anders gevonden wat prijs technisch interessanter is en dichterbij haha. Nou hebben nog niks gekocht maar dat gaat wel gebeuren. Blijft wel een bak geld voor 4 poten en wat kokers ijzer maar de werking zijn we erg te spreken over. En je bent in 1 werkgang klaar dat spreekt ons ook wel aan 😄
+3
Valtra man
@MaxxuM4ever 😄😄 ik zoek nog een handige 4 cilinder om een voorlader op te zetten ook. Kan ik allicht die N142 ook meenemen 😂😉
+3
Valtra man
Wel, hierbovenstaande replieken en tips hebben één en ander in gang gezet deze week: De winterzoektocht naar een passende cultivator voor volgend seizoen is -euhm- volledig in het water gevallen na een gouden tip van @valmet6400power

Vandaag een bezoekje gebracht aan Jeurissen-Doenrade. Die had een mooie machine staan. 2 koffies later en wat gekeuvel over mechanisatie en akkerbouw, mooie overeenkomst bereikt.
Zodoende staat hier mss nog nét voor de 2 de stoppelbewerking een nieuwe (okkazie) cultivator.

De Steeno, die heeft alvast zijn pensioen aangevraagd en verhuist naar het tehuis van reservemachines 🙂

(klik om te vergroten)

valmet6400power
@Valtra man
Laat de 8950 z’n pk’s maar aanspreken!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Valtra 8950 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!