De krakei fietst ze er voor het 35e seizoen fluitend uit.. Foto is geplaatst door MaxxuM4ever op 04-09-2020 om 20:48:36, met 24 reacties.

Krakei Aardappelrooier

MaxxuM4ever
De krakei fietst ze er voor het 35e seizoen fluitend uit.

Reacties

yoohan
Mooi om te zien. Reden er hier ook wel wat in de buurt vroeger.

Ik denk tweewiel aangedreven? Is dat in natte zomer/najaar ook goed te doen, of staat de Krakei dan gauw stil?
wim-same
@yoohan v.d. Torren aan de Bredeweg in Waddinxveen heeft er ook zo een. toch ook al meer dan 30 jaar oud. en werkt nog steeds goed. Hij had wel de cabine eraf gehaald voor een beter zicht.
yoohan
@wim-same
Oke, ik weet dat er ook eentje in Gelderswoude reed. En ook nog eentje vroeger tussen benthuizen en hazerswoude. Geen idee van wie die was.
valmet6400power
@yoohan
Toen wij onze Krakei nog hadden om aardappels te rooien (tot 2002) was het grootste probleem dat ie geen axiaal had op klei. Dus je kon simpelweg niet rooien omdat je anders 90% grond rooide. En als je dan wel kon rooien kon je ook wel weer rijden.

@MaxxuM4ever
Niet te dicht langs de slootkant dit jaar he!
MaxxuM4ever
@valmet6400power haha, we hebben dit jaar een kopakker aflopend tegen het kanaal aan liggen. Bijna ieder jaar moet de ketting er wel een keer aan maar ik hoop dan wel bij een klein tussen slootje.
Deze machine is eind jaren 90 omgebouwd met een standen axiaal, rubber matten ipv de stalen schakelketting, een 100pk motor en een extra knik onder in de elevator.
Zo’n 80-90% van het gewicht leunt op de achteras, 3x 16.9 R24. Je rooit dus een soort van voor de wielen en hij blijft best lang rijden. Alle matten zijn hydraulisch aangedreven. De versnellingsbak van een NH 40 serie zou nog wel eens mooi zijn en er reed er eentje in de buurt met een grimme elevator en een 6 cilinder erop maar die is met pensioen geloof ik.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Niet een keer toe aan een getrokken bunkerrooier ofzo? Dan hoef je ook niet bij te rijden, kun je gewoon de kiepwagens neerzetten en gaan rooien. Of zolang deze het nog doet is het goed?
MaxxuM4ever
@valmet6400power ja die wens is er wel, Dewulf 2060 is wel een mooie machine. Maar momenteel is ons areaal niet zo groot voor zo’n investering en zolang mijn vader nog rooit en deze het blijft doen zo maar ff verder. Rooit verder super goedkoop zo als de pompen en trekker heel blijven. Met een bunkerrooier kun je zelfs in je eentje aan de gang, nu voor een beetje capaciteit al 4 man nodig met de wagenrooier. Dewulf superia is ook mooi maar erg schaars 2e hands met axiaal. Stond er vorig jaar eentje een uur te koop bij voets en was al weer verkocht en sommige vragen er nog de hoofdprijs voor. Jullie weer een wagenrooier na de GZ?
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Ja zo’n 2060 is inderdaad een hele mooie machine! Enige “nadeel”, voor zover jullie (wij ook) daar last van hebben is dat je ook een trekker van 180 pk moet hebben om de rooier een beetje de baas te zijn. Als je wil doorrijden of als het juist natter wordt. Een Superia staat nog aan de Klieverweg te koop dan hoef je niet zo ver te rijden. Nadeel is wel dat het geen verstek rooier is, dus je rijdt er altijd met 1 kant tussendoor. Maar je kunt wel met 110 pk rooien als dat nodig is.

Ik heb geen idee wat er na de GZ komt. Onderhoud viel erg mee na afgelopen jaar dus gaan dit seizoen er weer tegenaan. Maar hij is inmiddels alweer 20 jaar oud dus neem aan dat ie de meeste rondjes wel gedraaid heeft..
MaxxuM4ever
@valmet6400power de meeste hebben er een flinke trekker voor staan idd. Onze cvx130 met 160pk zou hem aardig aan moeten kunnen maar de meeste rijden met een flink dikkere en taaiere trekker ervoor inderdaad. Dat scheelt wel capaciteit. Staat bij meino van dijk een mooie Tolmac voor een 2060. 8550 ertussen en gaan met die banaan.
Voor het geld wat die superia nog op moet brengen heb je ook bijna een 2060 maar dan zonder wielaandrijving.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Het nadeel van een bunkerrooier icm een frontrooier vind ik dat je het voordeel van “geen personeel” teniet doet. Je bunker zit dan zo snel vol dat je evengoed kiepwagens moet hebben om bij te rijden.

O dat is nog serieus geld voor zo’n Superia dan 😅
+1
dave 7810
@MaxxuM4ever die superia is ook wel een heeeeeele mooie 😋
Fendt926Driver
@dave 7810 maar ik zag bij mijn zoon op een site ook een hele mooie zelfrijder staan bij jou op het erf om de aardappels mee uit de grond te halen.
dave 7810
@Fendt926Driver oh? Wij hebben nooit geen zelfrijder gehad
Fendt926Driver
@dave 7810 ok. Dan zal het die nieuwe rooier zijn die je op die andere foto staat..
Vondt het een grote machine en zal wel gedacht hebben dat het een zelfrijder was
dave 7810
@Fendt926Driver misschien een foto gezien van de avr puma waar ik mee werkte op het bedrijf waar ik eerst werkte hier in Canada
+1
MaxxuM4ever
@dave 7810 haha zeker. Volgens mij kom jij er ook ieder jaar de plas nog ff voor over vliegen om er ff mee te rooien als het weer spannend is hier met de rooibare dagen. En in zijn segment is het de mooiere machine ten opzichte van een avr accent of een grimme dr1500. De afgelopen 2 die bij voets te koop stonden waren binnen een dag weer verkocht volgens mij.
MaxxuM4ever
@fendt818vario ik begreep dat jij zaterdag ook met het maxxum virus bent besmet haha.
fendt818vario
@MaxxuM4ever ik was zaterdag inderdaad een van de chauffeurs van de Maxxum. Het is een prima trekker maar wel wat traag helaas. Vandaag en gisteren reed ik met een Puma 165 CVX deze werkt prachtig.
MaxxuM4ever
@fendt818vario de 130 traag? Ja die moet overal over nadenken, vooral van rij richting wisselen. Puma 165 van de koggenrandweg?
fendt818vario
@MaxxuM4ever ja klopt. Was jij zaterdag niet bij het aardappels rooien?
MaxxuM4ever
@fendt818vario nee we zouden eerst niet rooien, maar vanwege het wisselvallige weer op het laatste moment plannen gewijzigd. Ik had al gezins verplichtingen. Zondag heb ik geholpen en nu is het klaar.
fendt818vario
@MaxxuM4ever Dan is het best gegaan, mooi voor de regen eruit.
Towaberg
Mooie machine 👌

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Krakei Aardappelrooier ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!