Foto van een Nordsten Zaaimachine. Klaver zaaien in combinatie met stroken frees.. Foto is geplaatst door newholland6640 op 05-09-2020 om 14:42:15, met 35 reacties.

Nordsten Zaaimachine

newholland6640
Foto van een Nordsten Zaaimachine. Klaver zaaien in combinatie met stroken frees.

Reacties

+1
Fendt926Driver
Ja ja..
Wat is het beoogde doel..
Doorzaai met klaver?
En ook gras inzaai erbij??

En moet daar dan nu niet iets van een aandrukrol bijachter?
newholland6640
@Fendt926Driver vooral klaver inderdaad. Maar klaver alleen zaait zo lastig. Maar ook wel percelen die het deze zomer behoorlijk lastig hebben gehad. Dus daar ook wat meer gras bij door.

Ja voor het mooie misschien wel, ik weet niet helemaal hoe noodzakelijk dat is.
Fendt926Driver
@newholland6640 is dit een nieuwe machine van jullie?
Of heb je die gehuurd
newholland6640
@Fendt926Driver gekocht samen met een andere boer.
Fendt926Driver
@newholland6640 mooi machientje.
Waarom dit en geen vredo of een wiedeg met zaaimachine??
newholland6640
@Fendt926Driver wiedeg krijg je het zaad niet diep genoeg mee weg. Het idee is nu dat het bestaande gras wat meer een tik krijgt zodat het klaver wat op voorsprong kan komen.
Fendt926Driver
@newholland6640 ok duidelijk.
Had je de frees al en nu de zaaimachine erbi of als combinatie gekocht
newholland6640
@Fendt926Driver als combinatie gekocht. Stond zo te koop.
Fendt926Driver
@newholland6640 succes ermee.
Probeer ons op de hoogte te houden over het resultaat
+1
langeslagdiesel
@newholland6640 een oud boeren gezegde: gras knoeien is gras laten groeien. Klaver zaai je veel eerder te diep dan te hoog. Van nature zaait klaver zich zelf bovengronds. Een klein half cm diep is dus diep zat.
Ritchie
@langeslagdiesel

Ben ik het mee eens. Klaver groeit vanzelf met een beetje warmte en vocht. Het zaait alleen heel lastig omdat het zulke kleine zaadjes.

Wil hiet ook nog een halve hectare doorzaaien, wil et heel kort afmaaien (dat het gras daarmee een tik krijgt) en dan doorzaaien met zo'n Vredo. Maar er staat inmiddels zoveel gras weer in dat stuk...
newholland6640
@langeslagdiesel en hoe wil je dan klaver voorrang geven op bestaande grasland??

Naar mijn idee is dit ideaal, misschien ook wel omdat je niet aandrukt. Wel losse grond om makkelijk te kiemen maar toch het zaad er niet diep in.
langeslagdiesel
@newholland6640 grond gesteldheid is voor klaver het belangrijkste. En dan met name het kalk gehalte en de ontwatering. Ook droogte kan het slecht tegen. In een geschikt perceel groeit ook heel makkelijk wilde klaver. Wij hebben het wel gezaaid met zo’n mini kunstmeststrooier op een quad. Werkt simpel en snel. Werkbreedte instellen met je toerental van je schijf en s’avonds als het windstil woord races je ff een bunder of wat af met de quad. Als het perceel geschikt is hoef je ook niet dik te zaaien. Vermeerderen doet de klaver zelf.
+1
newholland6640
@langeslagdiesel ja we hebben al wel een beetje ervaring met klaver, en vooral pH is hier van belang, die mag echt wel tegen de zes zitten voor goede klaver.
zettelmeyer
@newholland6640 hier zaaien we nog maar halve kg klaver. Anders overwoekerd het helemaal....
johndeere6230
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
Vermeerderen doet de klaver zelf.

Dat is enkel met witte klaver toch? Rode klaver maai je er op een keer weer uit toch? Althans dat lees/ hoor je vaak, hier nu ook wat mee aan het proberen, maar vind het mooi voer.
rommert14
@johndeere6230 hier zie je na een jaar niets meer van de Rode klaver.
johndeere6230
@rommert14

Hoe dat zo dan?
rommert14
@johndeere6230 zoals gezegd, je maait het eruit.
johndeere6230
@rommert14

Dan laten jullie het misschien niet bloeien? Hebben het hier de afgelopen 2 jaar wel minimaal 1 keer laten bloeien, is mij altijd gezegd om te voorkomen dat je het weg maait
+3
veeboertje
@langeslagdiesel naar mijn mening kan rode klaver wel degelijk tegen droogte, hier in de regio staat een perceel met gras/klaver, gras heeft duidelijk meer last van de droogte dan de klaver.
jehan
@veeboertje klopt heb afgelopen weken heel wat percelen geperst waar het echt droog was ..wat me opviel was dat klaver weinig last van droogte had ..
Baltus_steyr
@veeboertje heb hier een perceel eiwitmax, Rode klaver lucerne met gras. Die heeft de droogte goed doorstaan en bloeide met de droogte rustig door. Heb hem vorige week gestalvoerd. Stond mooi in de bloei en was super spul om te stalvoeren!!
rommert14
Waarom slechte percelen niet helemaal over de kop?
newholland6640
@rommert14 omdat ze zo slecht ook nog niet zijn.
newholland6640
@rommert14 1 perceel wel gedaan trouwens, maar bij voorkeur niet.
Fast Eddy
Als je het zaad niet aandrukt komt er over het algemeen weinig van terecht. Of je moet er een dag regen over krijgen direct na het zaaien.
Wat voor frees zit er voor de zaaimachine?
claasfendt
@newholland6640 hoe is het gegaan met de klaver doorzaaien ?
newholland6640
@claasfendt

Duurt wel even voordat de klaver goed door komt. Maar werkt mooi verder.
Huppel
@newholland6640 Aan wat voor strokenfrees hangt de zaaimachine? Voor deze toepassing maakt de frees mooie smalle stroken op korte afstand. We zaten zelf de denken aan een Vredo voor het doorzaaien van klaver op graspercelen en kale plekken in de luzerne. Maar mogelijk zaait een vredo voor de klaver snel te diep.
+1
Baltus_steyr
@Huppel ik heb voor 2 jaar geleden een vredo gebruikt voor het doorzaaien van een kruidenruik mengsel. Ik heb deze wel vrij ondiep gezet (0,5 tot hooguit 1 cm diep). Dan wil het wel aardig lukken. Maar wil je doorzaaien zoals je vermeld zou ik er eerst wel een( of mischien 2 keer) keer er door gaan met de wiedegg om wat ruimte te creeren om het nieuwe zaad goed te laten groeien!!
Ik heb hier vorig jaar op een bestaande mat kruidenruik doorgezaaid. Het kwam redelijk mooi op, tot in het voorjaar. NU staan er nog zo'n 30 tot 40 procent kruiden, puur omdat ik het idee had dat de mat nog te dicht was voor doorzaaien dus had ik vooraf een of 2 keer goed met de wiedegg er door gemoeten om wat ruimte te creeren.!
+2
Huppel
@Baltus_steyr van te voren een goede tik uit delen is dus wel belangrijk maar mogelijk ook afhankelijk of er najaar of voorjaar wordt doorgezaaid. Meestal duurt het wel een half seizoen voordat je er wat van ziet. Er zijn er ook wel bij die gewoon met de rotorkopeg en zaaibak over grasland gaan. Amazone heeft daar ooit ook eens iets voor gemaakt,
Baltus_steyr
@newholland6640 heb je trouwens nog een foto van je vrees? Ben benieuwd hoe die precies werkt..
+2
newholland6640
Hier

(klik om te vergroten)

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Nordsten Zaaimachine ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!