Foto van een Volvo Onbekend, foto genomen tijdens vakantie in Dalarna (Zweden).. Foto is geplaatst door Svendt28 op 18-09-2020 om 22:47:41, met 8 reacties.

Volvo Onbekend

Svendt28
Foto van een Volvo Onbekend, foto genomen tijdens vakantie in Dalarna (Zweden).

Reacties

Fendt280S
Mooi gebied Dalarna, staan ook nog veel loofbomen
+3
Svendt28
Ja prachtige natuur met ver uitgestrekte bossen, glasheldere beken, meren en rivieren. Dalarna is een provincie in midden Zweden, ook wel gekend van die rode houten paarden.Qua oppervlakte is deze provincie even groot als België maar met minder dan 300.000 inwoners. We waren er in 2015 op vakantie in het dorpje Dala järna wat, vrij vertaald, aarde vlakte betekend. Een streek dus met rijke bodem (wat schaars is in Zweden) waardoor er daar veel aardappelen geteeld worden.
Wijzelf verbleven in een vakantiehuis op het melkveebedrijf van een uit Vlaanderen geëmigreerd gezin. Zij hadden daar enkele jaren voordien een melkveeboerderij over genomen omdat hun bedrijf in Belgie (Torhout) te klein was en beperkte uitbreidings mogelijkheden had. Ze hadden het toen, in 2015,uitgebouwd tot een biologisch bedrijf met +/-150 melkkoeien, melken gebeurde met een robot. De voederwinning was gras, om de 3 jaar wordt het gras opnieuw ingezaait met een mengeling van graszaad en veldbonen(eiwitrijk). Van maaien tot inkuilen doen ze zelf, bijgestaan door collega's uit de buurt die met hun tractor kwamen helpen. In ruil gaan zij met hun hakselaar bij hen hakselen. Verder hadden ze nog tientallen hectares bos welke ze toen aan het rooien waren om er grasland van te maken. Hiervoor hadden ze in Duitsland een zware bosfrees gekocht welke aangedreven werd door hun Fendt 820.Wij hadden toen het geluk dat er, die week dat we er waren, net moest gras worden ingekuild.Maaien was met een vlindermaaier en hun Fendt 820, harken met hun Claas celtis. Nadien werd er gehakseld met een door de Fendt 820 getrokken JF hakselaar. De afvoer gebeurde door hun Case MX 135 plus een Fendt 820 en Valtra T190 van collega's uit de buurt. De wagens waren 2 aangedreven Vlaamse Dezeure silagewagens en een containerwagen van een collega.
De Dezeure wagens werden door hen van Vlaanderen naar ginds gehaald omdat de kipwagentjes die ze daar in de streek hadden te klein waren,niet altijd op de kuil raakte en een te langdurige open kuil opleverde. Toen ze de Dezeure's destijds leverde, vertelde de eigenaar, kwam heel het dorp met open ogen kijken hoe onze Vlaamse trots probleemloos de hoge kuil op reed.
Voorts beschikte ze uit de overname nog over een case 5140 ,een case 1056, een zware bulldozer(wiellader), een Samson mesttank, Claas oprolpers, wikkelaar, väderstad zaaimachine, ploeg enz...
Ikzelf heb toen nog even met de case 1056 gereden op de kuil heb ook foto's genomen van het hakselen welke ik hier nog wel zal posten. Wat me opviel was dat de drie, toch wel grote wagens, serieus hun best moesten doen om de JF hakselaar te kunnen laten doordraaien en de percelen lagen niet zo ver af.
Was dus uiteraard een leuke vakantie zo, niet alleen op het bedrijf maar zeker ook de ganse streek.
Fendt280S
@Svendt28
Ik heb anderhalf jaar in Zweden gewoond, eerst half jaartje zuid Zweden vlakbij Kristianstad en toen een jaar in Järna, Södertälje. Daar heb ik samen met mijn vrouw op een melkveebedrijf gewerkt en akkerbouw. Zware kleigrond, best vruchtbaar maar een kort groei seizoen. Dat heeft er ons ook van weerhouden om verder in Zweden te zoeken naar mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten. De winters zijn op zich niet vervelend maar de lange aan en afloop van de winters vond ik vervelend.
Ik heb toen eens een mercedes 280s gekocht (w116) voor 500 euro die 20 jaar lang droog in een parkeer garage heeft gestaan met het idee om die op te knappen. Dat viel me zo tegen door de ontelbare onderdelen aan die auto dat ik besloten heb om de auto in onderdelen te verkopen. Achteraf had ik de auto nooit uitelkaar moeten halen want de carrosserie was helemaal gaaf want een uitzondering is bij die modellen, maar goed.
Toen meldde zich iemand uit Dalarna voor het scheur vrije dashboard. De man deed zich voor als een hobbyist met niet al te veel kennis en heeft toen het meeste spul gekocht en ik bood aan om de onderdelen te brengen tegen onkosten. Ritje van 400km naar Dalarna. Zo gedaan zo gezegd kom ik op een oude boerderij met tientallen oude Mercedessen in de schuren echt ongelofelijk wat een verzameling. Na een rondleiding en een bak koffie weer terug. Toen viel op hoe mooi Dalarna is.
Svendt28
@Fendt280S Ik zie op je profiel dat je nu in Frankrijk zit, veel succes in ieder geval. En het klimaat in Zweden, ja, de winters zijn lang,met korte dagen en lange nachten, het kan er bovendien zeer koud zijn en hou dan maar je melkinstallaties vorstvrij. Ze hadden daar een grote houten silo met pellets om bij te stoken. Ook moeten de poorten van de stallen dicht blijven, anders staat gans de stal onmiddelijk onder de mist.En ja,inderdaad, kort groeiseizoen, voederwinning moet allemaal op relatief korte tijd.
Dus toch allemaal niet zo simpel.
+1
Svendt28
En voor ik het vergeet te vertellen, je komt daar zo nu en dan al eens een oude Volvo BM tegen, al dan niet verstopt achter de bomen of in één van de vele rode, houten schuurtjes.
+1
roscho
@Svendt28
Mooi verhaal, met belangstelling gelezen!
verwijderd
Svendt28
@Michiel 6280 Peter Naeyaert, n'en hele toffe gast.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Volvo ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!