Foto van twee Fendt's 820 aan het grashakselen tijdens onze vakantie van 2015. Hier volgt het reisverslag:Onze vakantie van 2015 was in Dalarna ( Zweden). Dalarna is een provincie in midden Zweden ook

Fendt 820

Svendt28
Foto van twee Fendt's 820 aan het grashakselen tijdens onze vakantie van 2015. Hier volgt het reisverslag:
Onze vakantie van 2015 was in Dalarna ( Zweden). Dalarna is een provincie in midden Zweden ook wel gekend van die kleine rode houten paardjes. De natuur is er echt prachtig met ver uitgestrekte bossen, glasheldere beken, meren en rivieren. Qua oppervlakte is deze provincie even groot als België maar met minder dan 300.000 inwoners. We waren er in 2015 op vakantie in het dorpje Dala järna wat, vrij vertaald, aarde vlakte betekend. Een streek dus met rijke bodem (wat schaars is in Zweden) waardoor er daar veel aardappelen geteeld worden.
Wijzelf verbleven in een vakantiehuis op het melkveebedrijf van een uit Vlaanderen geëmigreerd gezin. Zij hadden daar enkele jaren voordien een melkveeboerderij over genomen omdat hun bedrijf in Belgie (Torhout) te klein was en beperkte uitbreidings mogelijkheden had. Ze hadden het toen, in 2015,uitgebouwd tot een biologisch bedrijf met +/-150 melkkoeien, melken gebeurde met een robot. De voederwinning was gras, om de 3 jaar wordt het gras opnieuw ingezaait met een mengeling van graszaad en veldbonen(eiwitrijk). Van maaien tot inkuilen doen ze zelf, bijgestaan door collega's uit de buurt die met hun tractor kwamen helpen. In ruil gaan zij met hun hakselaar bij hen hakselen. Verder hadden ze nog tientallen hectares bos welke ze toen aan het rooien waren om er grasland van te maken. Hiervoor hadden ze in Duitsland een zware bosfrees gekocht welke aangedreven werd door hun Fendt 820.Wij hadden toen het geluk dat er, die week dat we er waren, net moest gras worden ingekuild.Maaien was met een vlindermaaier en hun Fendt 820, harken met hun Claas celtis. Nadien werd er gehakseld met een door de Fendt 820 getrokken JF hakselaar. De afvoer gebeurde door hun Case MX 135 plus een Fendt 820 en Valtra T190 van collega's uit de buurt. De wagens waren 2 aangedreven Vlaamse Dezeure silagewagens en een containerwagen van een collega.
De Dezeure wagens werden door hen van Vlaanderen naar ginds gehaald omdat de kipwagentjes die ze daar in de streek hadden te klein waren,niet altijd op de kuil raakte en een te langdurige open kuil opleverde. Toen ze de Dezeure's destijds leverde, vertelde de eigenaar, kwam heel het dorp met open ogen kijken hoe onze Vlaamse trots probleemloos de hoge kuil op reed.
Voorts beschikte ze uit de overname nog over een case 5140 ,een case 1056, een zware bulldozer(wiellader), een Samson mesttank, Claas oprolpers, wikkelaar, väderstad zaaimachine, ploeg enz...
Ikzelf heb toen nog even met de case 1056 gereden op de kuil heb ook foto's genomen van het hakselen welke ik hier nog wel zal posten. Wat me opviel was dat de drie, toch wel grote wagens, serieus hun best moesten doen om de JF hakselaar te kunnen laten doordraaien en de percelen lagen niet zo ver af.
Was dus uiteraard een leuke vakantie zo, niet alleen op het bedrijf maar zeker ook de ganse streek.
En voor ik het vergeet te vertellen, je komt daar zo nu en dan al eens een oude Volvo BM tegen, al dan niet verstopt achter de bomen of in één van de vele rode, houten schuurtjes.

Reacties

+1
Saeghershof
Mooi verhaal.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 820 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!