Stukje heide gemaaid. Leuk klusje, beetje oppassen dat je geen sporen rijd maar wel zoveel mogelijk weghalen. Een deel moet ik apart houden en word met de meststrooier over een perceel verdeeld, de rest op de composthoop.

John Deere Meerdere

Stukje heide gemaaid. Leuk klusje, beetje oppassen dat je geen sporen rijd maar wel zoveel mogelijk weghalen. Een deel moet ik apart houden en word met de meststrooier over een perceel verdeeld, de rest op de composthoop.

Zelf uw fosfaatrechten kopen of verkopen??

Fosfaatrechten zijn nu het nieuwe melkquotum, bekijk hier actuele vraagprijzen en het aanbod.

Advertentie
Bezoek website

Reacties

wim-same
Mooie klus. waar was dit ?
GerbertXL
@wim-same dit is in Putten. Ik ga niet zo ver van huis 😄
wim-same
@GerbertXL Oh, daar hebben mijn ouders nog gewoond. prachtig daar.
Quintto
Heb je met dit werk ook nog messen in de opraapwagen?
+2
GerbertXL
@Quintto alle messen zitten erin, anders is het ook slecht te verspreiden met de meststrooier. Als ik het niet vertrouw laat ik ze eruit, maar wat ik hier moet oprapen heb ik vorig jaar ook gedaan dus dan durf ik het wel aan.
newholland6640
Jij had toch ook een zijafleg gekocht om meer capaciteit te hebben met inkuilen? Maar dat beviel niet?

Ik zit over precies hetzelfde na te denken namelijk. Heel vaak haal ik de capaciteit niet omdat ik anders te hard moet rijden met de raapwagen. Ook scheelt het rijsporen.
+1
Ruben-Wind
@newholland6640 scheelt hier behoorlijk tijd met het inkuilen. Zijn wel 2 uur eerder klaar dan met de 6m midden afleg. Toch 2500-3000 aan loonwerk kosten per jaar.
newholland6640
@Ruben-Wind hark is verder even breed?
Ruben-Wind
@newholland6640 beide 6 meter breed ja. Maar de kuhn zij harkt als het ware altijd minimaal 13 meter zward. Bij de krone heb je toch altijd wat overlap.
GerbertXL
@newholland6640 het scheelt zeker tijd met inkuilen, maar het harken met een zij aflegger kost veel meer tijd dan een midden aflegger. En ondertussen ben ik zeker niet minder hectares gaan doen dus ik loop gewoon vast in de capaciteit.
Maar ik zou het zeker proberen, gebruikte zij afleggers kosten ook geen drol.
Je kunt hele compacte zwelen maken, en dat typische gezicht van dat je met een smalle pick up twee strookjes gras laat liggen is dan ook over
newholland6640
@GerbertXL

Hm en waar zit dan vooral het capaciteit verlies in? Minder hard kunnen rijden? Meer draaien en keren? Of vooral de percelen? Maakt het capaciteits verlies nog uit per perceel relatief gezien?
GerbertXL
@newholland6640 rij snelheid heeft er ook mee te maken, ik ben niet echt onder de indruk van mijn kverneland (vicon) op dat gebied.
Netjes aansluiten moet je handigheid in krijgen en geren er netjes uit krijgen nog veel meer. Dat bij elkaar kost dat wel tijd. Het is ook opletten dat je je zweel niet op een plek neergooit waar je er niet bij kunt, en meer van dat soort dingen.
Voor mij was het na een jaar of 12 met een middenaflegger echt opnieuw leren harken. En opnieuw leren rijden ook want het zijn enorm lange dingen en de sturing is daardoor veel minder direct.
newholland6640
@GerbertXL

Duidelijk verhaal. Heb je een treintjes idee of gewoon transport wielen?
GerbertXL
@newholland6640 Met een frame. Een treintjesmodel vond ik niet echt een optie.
Baltus_steyr
@GerbertXL hier harken we al weet ik niet anders dan met een treintjes hark. Het is met de opraapwagen wel oppassen dat als je een dik pak gras op hebt zitten en het droogt niet/niet mooi dat je dan een keer op een enkele zwad legt, anders krijg je proppen en dat vindt de opraapwagen niet fijn. Als het gras goed wil drogen kun je hier mooie egale dikke wiersen maken waarmee je de opraapwagen ook vlot vol kunt krijgen!
GerbertXL
@Baltus_steyr ja precies, ik heb nog nooit met een treintje gewerkt dus misschien heb ik het helemaal fout. Ik wilde wel breder dan 6 meter en dan word een treintje wel lastig. Aan de andere kant, ik meende altijd dat ik 15 meter bij elkaar harkte, totdat ik het eens heb nagemeten en ik kwam niet verder dan 13...
Baltus_steyr
@GerbertXL wij hebben een kuhn 6000 ofzo. die harkt ook niet super breed op zwad maar wij kunnen ons er prima mee redden!! Voor de dikkere snedes wat niet mooi wil drogen is een midden afleg ideaal(gezien met de opraapwagen) en normale snedes die goed willen drogen past een treintjes hark super bij omdat je dan het meeste werkbreedte kunt pakken. Dat is tenminste in mijn optiek het geval 😬 Ik heb nog nooit met een middenafleg gewerkt, dat lijkt mij juist wel heel makkelijk en snel werken , ook omdat we met eigen opraap(wagens)inkuilen lijkt mij dat juist wel een voordeel!!
Fendt926Driver
@Baltus_steyr ik heb een treintjes hark van 7m en een dubbele middenafleg van 8.5m breed.
Maar alle wiersen hier worden met de dubbele middenafleg gemaakt.
Kan wel zijn dat de treintjes hark vooruit rijdt maar altijd maakt de dubbele middenafleg de wiers omdat er dan en veel mooier egale wiers ligt.
Met de raapwagen en hakselaar verdient het zich zeker terug in werkplezier en snelheid.
Zoek eigenlijk nog een keer den 11m 2 elements vicon middenafleg hark om voor de hakselaar uit te rijden. Dat lijkt mij helemaal mooi
Baltus_steyr
@Fendt926Driver tja we hebben maar een hark en ga niet investeren in nog een hark. De man op de hark die maakt de zwiers, en gemiddeld gezien gaat dat vaak best goed. En ook met een treintjes hark kun je ook hele mooie volle wierzen maken. Maar wat je zegt een middenafleg die legt het zelf al mooi neer!
Fendt926Driver
@Baltus_steyr heb nu 2 harken. Maar een derde is welkom als het net de hark is die ik zoek.
Maar inderdaad de man op de hark bepaald de capaciteit.
En eigenlijk moet zo iemand ook met de raapwagen gereden hebben. Dan weten ze hoe de wiersen moeten liggen
Baltus_steyr
@Fendt926Driver klopt. maar dat is niet altijd het geval. Het is dan al mooi genoeg om op dat moment genoeg volk te krijgen dus ja!
zettelmeyer
@Fendt926Driver waarom zou je niet met treintjes hark goede wiers krijgen? Hier kuilen we alles met hakselaar in en kunne brede wiersen maken. Ik zorg altijd dat er wat ruimte tussen de 2 wiersen ligt en kan de hakselaar er vlot over en heb 14 meter op 1 zwad ligge wat weer loonwerk koste scheeld
GerbertXL
@Baltus_steyr met hoeveel man kuil je dan? Hier is het alleen m'n vader en ik en als ik geluk heb kan m'n neefje vrij krijgen op z'n werk. Het is wel m'n eigen schuld, met de triple kan ik met gemak 30 bunder platgooien, met de nieuwe opraapwagen kan ik met een beetje goede wil dat inkuilen op een dag. En als het weer een beetje tegen zit dan is personeel van later zorg. En dan is de harkcapaciteit ook nog niet zoals ik zou willen...
Baltus_steyr
@GerbertXL Middags maaien avonds harken en volgende dag inkuilen... 😀 😬 . We doen altijd samen met een andere boer inkuilen. Dus ik naar de andere boer met opraapwagen helpen inkuilen en hij mij. Dit is met ze 2 en goed te doen en dan ben je in een middag ook nog klaar met inkuilen. Als je alleen moet kuilen duurt het vaak te lang ook omdat wij nog wel redelijk wat grond van huis hebben en dan schiet het met twee opraapwagens vrij snel op! Thuis zit pa vaak op de opraapwagen ik rijdt aan en heb een jongen 1,5 dag in dienst die doet vaak harken. Maar het is met die korte momenten dat het mooi weer is wel grijpen naar tijd en heel strak plannen om alles rond te krijgen.
ronald-deutz-fahr
@newholland6640 watvoor hark heb je nu? Als wij alles zouden oprapen ging de zeiafleg meteen de deur uit, en kwam er een mooie 8-9m middenafleg. De hakselaar vind onze 1e snee zwaden dik zat, helemaal als het een keer niet droger wil als 32%...
Zeiafleg is in mijn ogen alleen mooi voor hakselaars, met opraapwagens en dikke snede gras wil dat gewoon niet... daarnaast kan iedereen met een middenafleg harken, zeiafleg hoef je niet elke buurjongen/stageloper/zaterdaghulp op te zetten na korte uitleg...
Baltus_steyr
@ronald-deutz-fahr ben ik helemaal met je eens. De jongen die hier vaak harkt halen we direct de buiten kant weg of ik hark die zelf bij mekaar!!
+1
ronald-deutz-fahr
@Baltus_steyr dat is ideaal! Zowel voor oprapen als voor harken, eerst even 2 rondjes rondom wegpakken👌🏻
newholland6640
@ronald-deutz-fahr

Nu een 6,5 meter ofzo? Middenafleg Kuhn 6000 pfzo
ronald-deutz-fahr
@newholland6640 zou eerst eens een 8-9m middenafleg proberen, dan blijft harken lekker simpel en gooi je zo 7-8ha/u bij elkaar
+1
newholland6640
@ronald-deutz-fahr doen nu ook al een hectare of zes zeven. Een brede midden afleg heeft wel een ander prijskaartje.
rommert14
@ronald-deutz-fahr 4 elements 👌
ronald-deutz-fahr
@rommert14 alsnog dikke zwaden en kan niet iedereen mee weg..
rommert14
@ronald-deutz-fahr valt best mee alleen je moet wel wat meer rekening houden met de buitenste armen, we reden er alle 3 zo mee weg dit jaar
ronald-deutz-fahr
@rommert14 maar dat zijn geen buurjongens stagelopers of zaterdaghulpjes😉
Of zit de lady ook bij die 3?😜
rommert14
@ronald-deutz-fahr maar buurjongens of stagelopers laat je ook niet alles doen als ze de eerste keer op een trekker rijden toch?

Nee nog niet haha
ronald-deutz-fahr
@rommert14 nee klopt, maar iedereen die kan schudden kan ook wel met een dubbele middenafleg harken. Zeiafleg of 4 elements Is wat ingewikkelder
GerbertXL
@ronald-deutz-fahr nou ik vind het totale onzin dat een opraapwagen niet meer kan oprapen dan van een twee elements midden aflegger. Misschien bij een oud ding, maar nieuwe wagens van formaatje loonwerker met een vracht pk's ervoor ga je niet maximaal benutten met een zwad van 8 a 9 meter. Het is alleen wel oppassen met ophopingen onder de trekker...
Als je percelen hebt waar je capaciteit kunt halen uit snelheid is het natuurlijk een ander verhaal, maar ook dat houd een keer op.
ronald-deutz-fahr
@GerbertXL dan zal hier de eerste snee wel zwaarder en taaier zijn als bij anderen, maar de loonwerker met 700pk in de hakselaar vind de wierzen altijd dik zat.
Baltus_steyr
@GerbertXL grote rillen met een beetje proppen kan mijn taarup slecht verwerken. Invoer wordt dan gewoon te smal en dan kan die het gewoon weg niet meer weg krijgen en loopt die vast. Hebben die pottingers nog een beetje meer ruimte over dat die het goed weg verwerken kan?
Fendt926Driver
@Baltus_steyr mijn hakselaar (en ik) hebben ook een gruwelijke hekel aan proppen.
En mijn rapide kan ze ook helemaal niet verwerken.
CaseCS130
@Baltus_steyr Nee hoor, die slaan ook vast bij grote proppen, zeker als het taai spul is. Proppen zijn voor elke machine een probleem. Daarom hebben wij toch maar weer een middenafleg gekocht ondanks dat ik bij latere snedes wel wat dikkere wiersen zou willen.
hermanjohndeere
@CaseCS130 inderdaad. Een klant van ons harkt tegenwoordig met een middenafleg en zijn zeker een uur per snede klaar als toen hij met zen zijafleg proppen harkte. Ook krijg je door die grote proppen klonten in de bult en voor het voerhek. Met hakselen heb je dat natuurlijk niet.
Fendt926Driver
@hermanjohndeere dat is hier ook.
Met de dubbele middenaflef rij je fluitend 15 kmh over de wiers.
Maar met een enkele zijafleg dezelfde breedte harken dus 2 tegen elkaar dan ga je na de eerste 2 proppen toch al snel naar 10-11 kmh over de wiers dat het er eventueel door kan
hermanjohndeere
@Fendt926Driver jup. In dat geval kun je beter wat vaker op en neer rijden. Hebben er ook wel is met 3 a 4 km over de zwaden zitten stoeken en uiteindelijk gehakseld omdat we alles kapot maakten. Gelukkig ziet de desbetreffende boer dat nu zelf ook in.
zettelmeyer
@hermanjohndeere dan kan die boer niet harken met een zijafleg, hier nog nooit klachten gehad over proppen etc. Ze zegge zelfs dat dit veel tijd scheeld
hermanjohndeere
@zettelmeyer dat klopt. Dan kon hij ook niet 😂 maar goed die keer dat het echt niet wou was ook met wat langer droog spul wat ook nog is in elkaar zat. Meestal was het wel redelijk te doen maar het scheelt je gewoon enorm in snelheid.
+1
Ruben-Wind
@Fendt926Driver hier juist met zij afleg voor meer capaciteit. Zie de loonwerker wel 12 km rijden op 13 meter zward, maar nooit 24 km op 6 meter.
Baltus_steyr
@CaseCS130 oke. Dacht dat het alleen aan mij lag haha 😬 . Moet wel zeggen dat ik de een na laatste snede(eind september) heb helpen oprapen met de opraapwagen van de ander boer( strautmann super vitesse) en ik was eigenlijk best verbaast hoe de grote meenemers vd rotor , grote proppen gras makkelijk weg hapt/verwerkt waar ik dacht dat de taarup meer moeite mee zou krijgen.
GerbertXL
@Baltus_steyr ik moet toegeven dat ik in mijn verhaal er van uit ga dat de hark en chauffeur een fatsoenlijk egaal zwad kunnen maken. Als je te maken hebt met een hark die er een berglandschap van maakt dan kun je nog zo'n mooie opraapwagen hebben maar word het nooit wat.
Als je te maken hebt met een zij aflegger die er consequent een zooitje van maakt lijkt het me wel verstandig om iets anders te proberen. Maar zoals ik in het begin al zei, voor mij was een zij aflegger opnieuw leren harken. En hoewel ik niet snel iemand deze hark zou aanraden maakt ie prachtig mooie zwelen. Afgezien van kopeinden heb ik nooit last gehad dat ie proppen maakte.
Ik heb de laatste snee het voor de eerste keer voor elkaar gekregen de invoer verstopt te krijgen. Ik had m'n vader mee om eens te laten zien hoe mooi hij opraapt, flink doorrijden, vochtig gras, niet goed opletten, een prop onder de trekker...
Maar ik had m ook zo losgeplukt, gelukkig terwijl m'n vader de loeizware kortgewaskap omhoog hield.
ronald-deutz-fahr
@GerbertXL Moet je dan plukken ja? Messen er niet even uit en je draait hem er zo door, eventueel even in de 540?
+1
GerbertXL
@ronald-deutz-fahr nee deze keer niet, de prop wilde geen kant meer op.
Baltus_steyr
@GerbertXL o dan valt het mee!!! Met de taarup kun je de messen niet terug klappen en dan moet je soms aardig plukken en de rotor handmatig een stukje terug draaien wil je de prop eruit willen krijgen. Pa raapt altijd op en die krijgt het zo af en toe nog wel is voor me keer om een prop ervoor te krijgen. Vaak op kleine klungel stukjes waar dan een dik pak op zit en in de bochten vaak. Ik rijdt altijd maximaal met de taarup en sta er nog vaak van te kijken als je mooie volle wiers hebt en een scherpe bek met messen hoe vreten dat die taarup wil en dat met vrij hoge snelheid!!
CaseCS130
@Baltus_steyr Ja maar dan kom je dus weer terug op het feit dat je een hark wil die dus geen proppen maakt. Zolang die er niet in zitten kun je inderdaad dicht op de limiet rijden. Maar als er regelmatig een prop ligt wil je dat wel laten.
Baltus_steyr
@CaseCS130 klopt. Maar wij maaien vaak na 4 weken weer om zoveel eiwit uit eigen ruwvoer te benutten. En dan hebben we ook regelmatig een wat mindere snede en dan heb je weer mooie volle rillen wat je met een middenafleg weer minder hebt. Maar wij redden ons er wel mee hoor!! Idealen moet je blijven houden toch? 😬
+2
CaseCS130
@Baltus_steyr jazeker, stiekem had ik het liefste een bandhark van een 7 meter. 1ste en 2e snede op 7 meter harken en dan de rest op 14. Dat lijkt me ideaal.
Baltus_steyr
@CaseCS130 ja dat zou ook mooi werken!!

Ik zou ook wel is zon hark willen testen en kijken hoe dat gaat..

ronald-deutz-fahr
@Baltus_steyr elho! Ene groenewegen is importeur en aardig fanatiek met demo’s doen...
Vind ze wel duur, en moet een forse trekker voor
casejxu
@ronald-deutz-fahr 7m hark moest toen minsten 90pk 4cyl vol frontgewivten voor. Ook wel eens over gehad maar met de 845 zou t al niet lukken
ronald-deutz-fahr
@casejxu Indd. En die grotere versie kan een K niet zonder frontblok voor.
Toen had ik al zoiets van, je doelgroep word wel heel beperkt...
+1
ronald-deutz-fahr
@casejxu hier staat de 4006 nog weleens voor de zeiafleg 😅 stuurt die wel lekker ligt
casejxu
@ronald-deutz-fahr daarom houden wij t wel bij n dubbele 👌
dx11
@casejxu hier is het ook flink beperkt welke trekkers er hier voor de dubbele hark kunnen. Voerhek altijd de 4007 er voor, dat kunnen we wel vergeten. De 6206 wordt hem ook niet. Toch viel het mij hard mee hoe hij er over rolde in het natte land
casejxu
@dx11 jouwe is ook van iets ander formaat als wij thuis hebben. Hebben nu 6 maar n 7m moet ook lukken met de 4506
+1
dx11
@casejxu zelfs een 11 meter vicon weegt slechts de helft van de Lely. Dan redt een 6206 het ook al snel. De fella 670 kon de 3005 zelfs doen als we kalm aan deden
ronald-deutz-fahr
@dx11 dx420 dan? Ook netaan?
+1
dx11
@ronald-deutz-fahr Zal wel gaan denk. net zo zwaar als de 10006. wel iets korter, maar hydraulisch gestuurd dus kan flink gewicht voorop
Baltus_steyr
@ronald-deutz-fahr mhhh volgend jaar mischien maar is een keer bellen!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van John Deere ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!