Foto van een Taarup 1030. Ik ben aan het kijken naar een wagen om te stalvoeren en als extra wagen voor het kuilen. Nu worden me een paar taarup wagens aangeboden. Maar zijn die ook geschikt voor stal

Taarup 1030

jantje 8110
Foto van een Taarup 1030. Ik ben aan het kijken naar een wagen om te stalvoeren en als extra wagen voor het kuilen. Nu worden me een paar taarup wagens aangeboden. Maar zijn die ook geschikt voor stalvoeren. En waar op te letten

Reacties

+1
J asper
+2
frank_mf
Ik heb ook nog een 1030 staan in goede staat. 2.750 euro. Maar voor stalvoeren kan je beter een balkinvoer gebruiken als dat het hoofddoel wordt.
jantje 8110
@frank_mf oke bedankt, weet nog niet precies wat het hoofddoel wordt. Maar was me al wel verteld dat een rotor minder mooi werkt met vers gras.
Baltus_steyr
@jantje 8110 voor stalvoeren is balkeninvoer het mooiste. Maar in mijn beleving zit balkeninvoer meer onderhoudt aan, en als je ook nog mee wilt inkuilen lijkt me een taarup een prima wagen voor omdat deze met weinig vermogen goed wil laden!!
mf 6150
@Baltus_steyr
Balkinvoer heeft idd veel meer onderhoud nodig. Met een roto wil prima, maar zet er geen te kleine trekker voor (snelheid behouden, anders krijg je vermoezing)
+1
jantje 8110
@mf 6150 die pk' s zal wel goed zitten
jantje 8110
@Baltus_steyr oke, eerst hadden we een deutz fahr k550 die gestuurde rotor moest je nogal eens smeren inderdaad. Maar de wagen was veels te klein voor in te kuilen.
+1
Wij hebben dit voorjaar een taarup 1030 gekocht om mee te stalvoeren, hebben er al heel wat vers gras mee verreden dit jaar, bevalt ons goed.
+1
johndeere 2650
We hebben nog een miedema staan met een balk invoer mocht je er interesse in hebben
tractorfan.nl/picture/1372921/…
+1
BartFarming
Ik doe al 5/6 jaar aan stalvoeren met een taarup. Gaat heel goed. Weinig onderhoud en simpele wagens. Het stalvoeren moet je wel in de vingers krijgen zodat je niet met te kort gras uitkomt met maaien want zeker in combinatie met wat regen laat de taarup te kort gras te veel liggen. Maar als je het in de vingers hebt heb je hier geen last van. Ook 0,0 vermoezing met de taarup.
basia
En met stalvoeren , geen messen er in ?
BartFarming
@basia nee
Baltus_steyr
@BartFarming messen eruit en het mooiste is van die tegen mesjes erin. Dan kan de rotor het gras goed meekrijgen. En kort gras laat een andere opraapwagen dan ook liggen!! Voordeel vd taarup vindt ik dat die met hogere snelheid ook nog vrij netjes opraapt en zo kun je vermoezing ook goed tegen gaan!!
@Baltus_steyr waarom gebruik jij je taarup niet voor het zomerstalvoeren eigenlijk?
+1
Baltus_steyr
@Deutz-Fahr-Rijder Met de kleine enkel asser pottinger haal ik een volle vracht. Daar kan ik het daags mee redden. Waarom ik deze gebruik omdat deze super wendbaar is. Makkelijk met bochten uitmaaien,super licht wat met natte periodes heel goed te doen is. Als ik de taarup zou gebuiken zou die maar voor 1/4 ongeveer vol zitten. Deze is voor stalvoeren al direct weer lomp, is stuk zwaarder als de pottinger en de tandem smeert dan direct in het land. Ook wordt het een stuk moeilijker om dan achterwaarts de stal in te rijden. Heb ook nog even een deutz fahr 560 tandem geprobeerd maar deze was ook al weer net iets te groot/lomp vergeleken met de Pottinger!
+1
@Baltus_steyr oke, duidelijk, de taarup zit bij ons vlak vol tot de harde bak ophoudt, wij kozen voor taarup omdat mijn vader en oom daar ervaring mee hadden vanuit het verleden bij de loonwerker. En bij de 1030 kan de bovenbouw plat waardoor we wel in de stal kunnen komen. Zo hebben we het in het voorjaar gedaan, nu door het winterrantsoen mengen bevalt beter. Een taarup is ook goed genoeg om wat mee in te kuilen, maar dat is puur en stukje hobby van mijzelf.
BartFarming
@Baltus_steyr ja ik heb alle sleuven waar de messen inmoeten wel van die opvul"mesjes" inzitten. Ook scheelt het optijd aanzetten van de bodemketting veel😃
casejxu
@BartFarming ook niet als het zo uit komt dat t gras wat grover word?

Wel interessant want wij overwegen t volgend jaar ook met de onze
+2
@casejxu wij hebben het grootste deel van het seizoen met messen erin gereden. En dan niet een paar, maar gewoon om en om volgezet. Dan kwam het niet zo spits met de maailengte. We mengen het gras toch in de mengwagen dus dan is korter gras makkelijker ivm mengen. Nu zijn de messen eruit omdat het gras korter is en de omstandigheden natter.
+1
BartFarming
@casejxu Bedoel je messen er in zetten als het gras grover wordt? In dan geval niet. Nooit messen erin en de opname is altijd goed. Ik doe de helft van de voergang mengvoeren en de andere helft vers gras. Als het gras smakelijker is en ze nog meer opnemen ga ik minder mengvoeren en visa versa. Verder stuur ik de eiwitgift bij aan de hand van het ureumgehalte maar meestal voer ik, op de brok in de robot na, geen eiwit bij 4 maanden lang in de zomer. Ze halen meer dan genoeg uit het gras. Ook nieuwe en oude wei kan soms zo 1,5 liter schelen omdat een nieuwe wei smakelijker is.
+1
dx11
Gaat heel best. Niet te vol willen stampen, dan krijg je wel appelmoes

(klik om te vergroten)

newholland6640
Als ik een wagen zou moeten aanschaffen voor het stalvoeren zou ik sowieso een balken wagen kopen.
+1
Fendt926Driver
Ik rij nu al 14 jaar met mijn rapide 80.
Met een kleine rotrotor van schuitemaker erin.
Toch bijna geen last van vermoezen.
Alleen als je tot boven de vaste bak vers gras wilt laden.
Door de jaren wordt je er steeds handiger in.
Nu meestal de bodemketting langzaam aanlaten staan op stand 3 dan loopt de wagen mooi geleidelijk vol.
Heb vroeger ook wel met balkenwagens gereden. Maar doe mij maar rotor
Baltus_steyr
@Fendt926Driver ja rotor wagen loopt wel mooier!!
+2
Herbert
Ik stalvoer nu 3 jaar. Eerste jaar met een leenwagen, daarna zelf 1 gekocht. Beiden hebben balkeninvoer. Wat ik nu heb bevalt prima, maar ik zal wel even het hele lijstje langslopen waar ik bij een eventuele volgende aankoop op let;. De pickup kan gewoon niet breed genoeg zijn. Vooral makkelijk voor kleine bochtjes. Van mijn huidige wagen is net breed genoeg om het zwad van de frontmaaier te pakken. Een maaier met een smal zwad is ideaal, dit raapt ook het mooiste wegens kleine hoeveelheden gras. Wegens kleine hoeveelheden gras is een pickup met veel tandarmen ook beter. Ik heb nu 4 armen in de pickup, de leenwagen had 5 en die werkte een stuk schoner, vooral bij de laatste lichte snedes. Voor de invoer zijn hier al genoeg redenen genoemd. Heb je echter een "korte" wagen en veel koeien waardoor de wagen wel vol moet zou ik echt voor balkeninvoer gaan. Een grote wagen ten opzichte van de hoeveelheid te voeren gras kan een rotor prima omdat de wagen niet vol hoeft. Mn leenwagen had 5 balken, dat werkte soepel, ik heb nu 4, dat begint wel wat te stoten en springen bij een volle wagen. Daarnaast zou ik walsen adviseren. Tijdens het laden druk je het gras nou eenmaal in "blokken" door het invoerkanaal. Zonder walsen vallen ze vast uit de wagen en gaan deze binnen een paar uur broeien aan het voerhek. Walsen zorgen ervoor dat het mooi luchtig eruit komt wat echt scheelt. Het is ook veel makkelijker verdelen over de stal. Ik heb nu ook een afvoerbandje. Lossen duurt langer, meer onderhoud, maar je hebt het wel direct op de juiste plaats. Vers gras wil voor geen meter schuiven met een voerschuif.
Herbert
@Herbert als iemand er anders tegenaan kijkt hoor ik het graag. Tevens vraag ik mij af hoe het gaat met een gestuurde pickup ten opzichte van een vaste. Zonder curvebaan scheelt flink in onderhoud en werkt rustiger, maar raapt dat mooi met die kleine hoeveelheden?
J asper
Quote Reactie van @Herbert:
Tijdens het laden druk je het gras nou eenmaal in "blokken" door het invoerkanaal. Zonder walsen vallen ze vast uit de wagen en gaan deze binnen een paar uur broeien aan het voerhek. Walsen zorgen ervoor dat het mooi luchtig eruit komt wat echt scheelt.

Daar ben ik het niet mee eens. Hier altijd een doseerwagen en nu geen doseerwagen. Maar hoe je hier op komt weet ik niet want dat heb ik hier nooit gehad. En ook nooit gedacht.

Wel is verdelen meer werk. Maar als je netjes lost daar moet je even handigheid in krijgen(en wil er van winter een camera op zetten) dan is het wel te doen. Met doseerwagen zijn we savonds zo klaar met voordrukken. Maar dan moesten we smorgens wel vaker weer verdelen over het voerhek dan nu.
Herbert
@J asper als jij nu je invoer leeghaalt is dat restant dan geen vast blok/plakken? Als ik er iets van vastpak trek ik er zo de helft uit, zo vast zit dat dan wel aan elkaar. Zo lag het dan voor een deel ook voor het hek. Die plakken werden zo warm ten opzicht van het losse gras.

(klik om te vergroten)

J asper
@Herbert in de deutz was de invoer wel als een gek spitten altijd zat er knietervast in altijd. De Rotant spit je het zo uit met vork. Omdat daar meer ruimte in zit zit het daar niet zo vast. Bij strautmann van mijn oom heb je het ook altijd er zo uit zit ook veel minder vast. Deutz perst veel meer ofzo. Kon er altijd ook veel meer inhouden terwijl bak niet veel verschild. Met mijn oom zijn wagen had ik hier thuis altijd tekort.
J asper
Hier jaren met een deutz 4 balks klapperbak gereden. En hebben we er og steeds bij. Raapt netjes schoon op ook met snelheid. En je kon hem ook echt wel vol stouwen hij kreeg er altijd wel aardig van langs 🙈 Je moet hem eigenlijk wel elke week smeren. Goeie wagen aan gehad en ding weegt niks.

Alleen heel soms als je wat raar gras had en een poos regen had gehad dan liep de helemaal vol tussen de afstrijkers. Met een halve vracht al. En zwaar trekken niet normaal dan. En elke dag met een plank en hamer er alles tussenweg boken 😴
rickboer blija
@Herbert wij hadden vorig jaar walzen in de wagen, dit jaar niet meer. vorig jaar meer problemen gehad met broei. bij ons moet gras meer dan 24 uur liggen voordat er ook maar iets van broei te bekennen is. Dus walzen zijn leuk, maar niet noodzakelijk (behalve als je er een bandje achter wilt hebben)

@jantje 8110 zorg dat je mooi kort gras hebt, vinden koeien het lekkerst en zit de meeste voedingsstoffen in
Fendt612e
Quote Reactie van @Herbert:
Vers gras wil voor geen meter schuiven

Messen er in doen verdeeld veeel makkelijker.
rickboer blija
@Fendt612e kort gras maaien, verdeeld ook goed
daan knol
@Herbert Krijgt jou bandje dat zware najaarsgras goed weg dan? heb hem er hier al weer afgehaald duurt een eeuwigheid met lossen en slaat zo weer vast
Herbert
@daan knol ja gaat wel. Bandje goed strak zodat tie niet snel gaat slippen en dat het daardoor vastloopt. Mijn wagen heeft aan de ene kant de aandrijving van de bodemketting zitten, daardoor is het gat aan die kant smaller waar het gras langs kan. Als ik aan die kant los loopt het ook veel sneller vast dan aan de andere kant lossen. Die kant waar ik los zit ook de aandrijving van het bandje, heb het idee dat dat mooier loopt dan dat de trekkende kracht op het bandje eerst onderdoor gaat zeg maar.
rubencasecs
We rijden hier met een kemper cargo 9000 met rotor, gaat prima in vers gras.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Taarup 1030 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!