Daarom moesten we steeds langer mengen om het stro gesneden te krijgen en duurde het lossen erg lang...๐Ÿ™ˆ

Strautmann Verti-Mix double 2000

arjanvw
Daarom moesten we steeds langer mengen om het stro gesneden te krijgen en duurde het lossen erg lang...๐Ÿ™ˆ

Reacties

+1
TeunFendt
Het lijkt net alsof de oude messen van de ploeg af komen๐Ÿ˜œ
J asper
Hier breken ze altijd in stukken๐Ÿ™ˆ
arjanvw
@J asper 1 mes was ook een hoek af... volgende keer toch maar wat eerder vervangen..๐Ÿ™ˆ
@arjanvw denk dat je al helemaal schrok toen je het nieuwe mes er tegenaan hield...
ik heb ooit de tip gekregen om bijvoorbeeld elke 2 jaar de helft van de messen te vervangen, zo is het verschil niet zo groot..
casejxu
@ronald-deutz-fahr of af en toe 1. Alles te gelijk schijnt slecht te zijn ivm verschillen kwa structuur in het rantsoen.....
+1
@casejxu daarom.. maar af en toe een dan weet je ook wel hoe dat gaat...
+1
arjanvw
@casejxu kan je wel een beetje op inspelen door korter te mengen.
arjanvw
@ronald-deutz-fahr viel niet mee idd, heb idd al eens de slechtste vervangen maar die waren nu ook alweer half af. Nu alles in รฉรฉn keer vervangen. Wel even in de buidel tasten, maar dat verdient zich wel weer terug.
+1
@arjanvw hoort er bij. Hier de vijzel laten oppassen en ook paar nieuwe messen, mengt die veel mooier en sneller door. Die rekening waren we gauw vergeten...
+2
BEboer
Hier ook vorige maand vervangen eerste keer in 5-6j schrik ervan hoe hard de same nu moet trekken aan de voerwagen 😅
J asper
Ken er ook wel een die heeft er geen een mes in๐Ÿ˜…๐Ÿ™ˆ
Noorderling
@J asper
Nog groot gelijk, een hakselaar snijdt beter.
met een hamermolen is het de enige manier dat de koeien ook daadwerkelijk al het stro opvreten. Als 50% anders uitgeselecteerd wordt en op de mestbult beland, is gehakseld/gehamerd stro dan veel duurder dan lang stro lang in een mengwagen te stoppen met alsnog half resultaat.
+1
J asper
@Noorderling Weet er ook wel een die dat reststro in boxen gooit ๐Ÿ˜œ๐Ÿ™ˆ
J asper
Quote Reactie van @Noorderling:
een hakselaar snijdt beter.

Lang inkuilen en later met mengwagen snijden is niks waard ja ๐Ÿ™ˆ ik vind het maar een gemartel met voeren. En volgensmij kost dat nog meer als het gewoon gehakseld de kuil in dan met ladewagen en dan met mengwagen snijden๐Ÿ™ˆ
@Noorderling fadsoenlijke mengwagen met goede messen mengt gesneden stro ook gewoon kort, duurt alleen wat langer. Ga maar koffie drinken tussendoor en je selecteert niks meer
Noorderling
@ronald-deutz-fahr
Dan moet je wel nog 24uur extra wachten totdat al het voer op is en de koeien honger hebben. Dat kost gigantische voeropname bij je droge koeien.

Heb het met stro uit een prechopper geprobeerd. De helft ging op de mest bult waar ze het uit een hamermolen extra opvreten.

Ook kleine porties voor drogen is niet te snijden, als het al snijden is en iet uitelkaar trekken. Het is mij niet mee gevallen, die extra diesel, tijd en restvoer is verspilde moeite als het effectiever kan. Laten haybusteren is nog het voordeligste, die trekken stengels ook nog in de lengte uitelkaar.
rommert14
@Noorderling die ervaring hebben wij ook ja
+1
J asper
Quote Reactie van @Noorderling:
Dan moet je wel nog 24uur extra wachten totdat al het voer op is en de koeien honger hebben. Dat kost gigantische voeropname bij je droge koeien.

Hoe bedoel je dat. Vindt dat ze als gekken vreten hier nu. 4.5 kg gesn3den gerstestro 19kg kuil 50%ds 6.25 kg maรฏs.
@Noorderling op mโ€™n buitenlandstage in Denemarken ging het zo, mais kuil en veel stro, beetje soja. Ze vreten alles schoon op zonder selectie en koeien kalfden er probleemloos zelf af, en starten goed op. En was letterlijk voor de koffie laden na de koffie leegdraaien
J asper
Quote Reactie van @Noorderling:
Ook kleine porties voor drogen is niet te snijden, als het al snijden is en iet uitelkaar trekken. Het is mij niet mee gevallen, die extra diesel, tijd en restvoer is verspilde moeite als het effectiever kan.

Juist wel ๐Ÿ˜… paar minuten op 1000 toeren aftakas en het is al klaar.
@J asper Indd, loopt de trekker mooi rustig. Thuis overigens met eigen hooi ipv stro,gewoon gesneden..
+2
Fendt612e
@ronald-deutz-fahr mengen is wat anders als snijden, tenminste hier.
Noorderling
@Fendt612e
Je kunt niet mengen zonder goed gesneden producten, anders is het al gauw geen mengen meer.

Het gaat pas echt goed, als je koeien blijven liggen tijdens het voeren. Dat is erg lastig en lukt denk ik alleen als je alles korter hakselt dan 15mm.
+2
Fendt612e
@Noorderling klopt voeren momenteel vrij lang stro uit Denemarken, je kunt mengen wat je wil, tegen messen erin of volgas. Helpt allemaal net niks.

Deze week komt er gewoon gesneden stro, vreten ze goed op. Het zal voor de echte (top) boeren nog niet helemaal goed zijn, maar wij redden ons er mee, en de koeien ook.
J asper
@Fendt612e Als het maar mooi stro is vreten ze er al aardig in, en als dat ook nog 33ns gesneden stro is helemaal. Dan blijt er misschien een keer twee scheppen vol over maar meeste wat er overblijft zijn takjes enzo.
mf 6150
@Noorderling
Lukt met een opraapwagen ookwel hoor. Optijd voeren en gwn goed mengen ๐Ÿ‘ iets meer restvoer voor lief nemen en dat op een hoekje schuiven. Vreten ze evengoed ook wel op
@Fendt612e dus jouw mengwagen zitten geen messen in begrijp ik?
Fendt612e
@ronald-deutz-fahr jawel, maar die zitten er niet in om te snijden, wat ook amper gebeurd. Zitten er in om de frotten gras uit elkaar te trekken, zonder wel geprobeerd trekt veel lichter maar er blijven heel veel bolletjes gras in zitten.
J asper
@Fendt612e van zulke kleine propjes? Die hebben wij soms ook wel wat. Maar is ons mooi zat vreten ze ook wel op.
Fendt612e
@J asper ja dat ja
Wij eerst ook maar zijn in 2019 begonnen met tmr voeren, toen zijn we goed gaan mengen en nu vind je bijna geen bolletjes meer. En het heeft wel geleid tot n beter resultaat, we hadden 150.000l meer melk als het jaar ervoor, met precies even hoge kv kosten als 2018
+1
J asper
Quote Reactie van @Fendt612e:
we hadden 150.000l meer melk als het jaar ervoor,

Dat zal niet alleen door het mengen komen neem ik aan๐Ÿค”. Zit hier ook wel gewoon goed door elkaar, zo is het ook niet. Maar om die laatste paar bolletjes een boel extra gasolie er door te stoken schieten we niks mee op denken we. Zeker nu somers niet nu we toch weinig kuil voeren.
@Fendt612e bijzonder. Denk dat die messen wel degelijk snijden, voer je geen langere producten?
+1
Fendt612e
@ronald-deutz-fahr nee alleen bij de droge koeien wat stro, maar dat word niet veel korter.
En vant zomer ook aardappels gevoerd, de meeste worden wel geraakt maar daar is het ook mee gezegd.
+1
mf 6150
@ronald-deutz-fahr
Horizontale vijzels๐ŸคŸ
Corne S
Houden de koeien zo hun ijzergehalte op peil?

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Strautmann Verti-Mix double 2000 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!