2x Grimme Varitron 470. Foto is geplaatst door jd7920 op 29-10-2020 om 20:58:52, met 16 reacties.

Grimme Varitron 470

jd7920
2x Grimme Varitron 470

Reacties

MaxxuM4ever
Dat schiet lekker op zo. Hoeveel afvoer combinaties rijden hier bij en dito inschuurlijn?
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Twee 20 tonners per rooier als het een beetje om het erf is dan kom je een heel eind? Tenzij ze 0.8 km/u rijden uiteraard.
Ritchie
@valmet6400power

Beste inschuurlijn heb je dan als je 4 20 tonners aan de gang moet houden.
bartjuh
@Ritchie staat niet bij dat ze elke keer met een volle kieper komen... 🤣

Maar zal vast een grotere inschuirlijn zijn als dat ik bij inschuren gebruik😜
valmet6400power
@Ritchie
Als je een stortbak hebt waar je al een halve wagen in kwijt kunt als ie leeg is, en de stortbak laat draaien dan kun je zo 90 ton per uur naar binnen draaien. Dat zijn dan die vier kiepers. Maar dan moeten die aardappels praktisch naast de stortbak staan anders kom je niet eens aan 4 wagens per uur.
Ritchie
@valmet6400power

Dat is wel waar ja, Miedema (of hoe heet dat tegenwoordig) maakt van die stortbakken waar je een 18 tonner op leeg kunt kiepen. Dan heb je wel capaciteit.

Maargoed het blijft allemaal wel duur dit jaar, denk niet dat je deze mannen de kost wil geven die met 9 combinaties 80 km moeten rijden om ze over een tijd in het voer te doen of voor 3 cent van het erf af.
valmet6400power
@Ritchie
Nee dat ben ik helemaal met je eens. Groter worden is leuk als de prijzen ook goed blijven. Zo gauw de prijzen van producten zakken dan tikt het net zo hard aan naar beneden. Maar twee jaar achter elkaar zo’n patat prijs had ook niemand kunnen voorspellen 1 jaar terug.
Ritchie
@valmet6400power

Nu weet ik sowieso niet of je kostprijs niet een beetje hoger ligt als je er 100 km mee moet gaan leuren, maargoed haha.

En het ergste is, als we de omstandigheden door corona buiten beschouwing laten, ik zou niet weten hoe je naar eerlijke prijs zou moeten. Er wordt altijd wel geroepen dat het moet maar hoe wordt nooit gezegd. We zouden kunnen beginnen met onnodige kosten te schrappen?
valmet6400power
@Ritchie
Ik denk dat het probleem niet ligt bij de telers, hoogstens in het feit dat ze misschien 10 ton per hectare schommelingen hebben qua kilo's.

Het is in theorie niet zo moeilijk, als je kijkt naar bijvoorbeeld de patat in de snackbar. Die is zeg maar al vijf jaar lang €3,- voor één portie. Het maakt niet uit of de aardappels 3 cent de kilo zijn of 30 cent de kilo. Ja in het tweede geval komt er misschien weer tien cent bij maar die gaat er dan ook nooit meer af. De friethuizen houden gewoon een vaste prijs en rijden bij een lage prijs gewoon de koelhuizen helemaal vol. De snackbar die de bevroren friet koopt merkt in principe nauwelijks iets van de wisselingen in de aardappelprijzen.
Als men het eerlijk wil doen dan moeten de friethuizen gewoon zeggen van we bieden gegarandeerd een prijs X, zeg 20 cent per kilo. Als hij maar boven de kostprijs van de telers ligt uiteraard. Stel hun doorverkoopprijs is 40 cent dan verdienen ze alsnog 20 cent per kilo. Maar de friethuizen willen liever 37 cent verdienen dan 20 cent. Dus het gaat gewoon nooit een eerlijke prijs worden.

Ja tenzij er een friethuis wordt opgericht door telers en dat de winst wordt uitgekeerd onder de leden. Maar zie maar is tussen de gevestigde namen te komen als beginnend friethuis.
J asper
Quote Reactie van @valmet6400power:
Ja tenzij er een friethuis wordt opgericht door telers en dat de winst wordt uitgekeerd onder de leden

Dan redelijk nog niet gegarandeerd altijd boven de kostprijs kijk maar naar de melkfabrieken🙈
Ritchie
@valmet6400power

Wat ik heb begrepen van de moeilijkheid van de prijszetting van landbouwproducten is dat je van tevoren niet weet wat je volume wordt. Als je jouw 10 ton per hectare pakt, dat is op 100 telers met gem. 20 hectare een 'range' van 20.000 ton. Bovendien heb je te maken met prijselasticiteit, bij een vraag van 1000 ton en een aanbod van 999 ton heb je vraag en een goeie prijs en bij een aanbod van 1001 ton heb je het omgekeerde.

Ik denk dat de frietfabrieken gewoon te veel macht hebben. Ze kunnen de prijs maken en de boeren zijn niet in staat een vuist te maken omdat ze tegen elkaar uitgespeeld worden. Het volrijden van die pakhuizen wil denk ik wel zeggen dat er meer dan genoeg aanbod is, dat speelt die frietfabrieken in de kaart.

Een minimumprijs betekent wel dat de goeie jaren verleden tijd zijn. Bij een minimum prijs van 20 cent zal dat de vaste prijs worden (of iig er niet ver vandaan). Het zou ook kunnen dat ze het uit het buitenland gaan betrekken, dan kun je gaan denken aan heffingen op import maar dat werkt niet in een handelsland als Nederland. Ik denk dat je een gelijk speelveld moet creëren in NL in vergelijking met het buitenland (dan is het eerlijk) en betere praktijken (CO2 binden, meer biodiversiteit etc.) moet belonen.
jd7920
@MaxxuM4ever van afvoercombinaties zouden volgens mij toch iets over de 10 zijn denk ik ze nu wel niet geteld en de afstand van schuur tot perceel zal zo een 80-90km enkel rit zijn
MaxxuM4ever
@jd7920 allemachtig, in België is dat een stuk gewoner zeker zulke afstanden? Dat zou betekenen dat ik aardappels onder Amsterdam zou hebben staan. Mooi bedrijf voor een reportage met zoveel combi’s op de baan. Hoeveel hectare moet dit bedrijf rooien? Met zo’n varitron moet je toch wel zo’n dikke 20 hectare kunnen rooien per 24 uur.
T.Tanis
Mooi plaatje 😀
tffkab
Van wie zijn deze?

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Grimme Varitron 470 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!