Foto van een Deutz D4006Mooi moment, de koeien die genieten van de vers voorgedraaide maaltijd 😊Laatste weken is de opname van weidegras flink gedaald, daarom de hele dag maar voer voor het hek hou

Deutz D4006

Foto van een Deutz D4006
Mooi moment, de koeien die genieten van de vers voorgedraaide maaltijd 😊
Laatste weken is de opname van weidegras flink gedaald, daarom de hele dag maar voer voor het hek houden, rond de tijd van koeienhalen proberen we het voer op te hebben, dan gelijk vers ervoor.

Reacties

daan knol
3 weg kruising veestapel?
newholland6640
Hoeft nog niet eens drieweg. Prachtig mooi gezicht.
Ritchie
@newholland6640

Prachtig ja, die 5e van voren lijkt wel een simmie?
Jeroen745
Mooie foto. hoe bevallen jou die kruislingen? wij hebben er ook wat halve fleckvieh koeien alleen dat is nog geen succes
newholland6640
@Jeroen745

Hier waren de halve fleckies geweldig. Zou ik zo weer stal vol van willen hebben.
@Jeroen745 @daan knol @newholland6640 3 weg kruisingen Indd
Meerder combinaties, we gebruiken fleckvieh, Scandinavisch roodbont, en Brown swiss. Ondertussen terug bij Holstein, op de 3weg kruising zegmaar.
Vrijwel geen zuivere holsteins meer lopen. bevalt goed! koeien geven met weinig problemen en lage kosten, gemakkelijk melk! Karakter is een ding, daar moet je soms watmeer geduld voor hebben, wat best lastig kan zijn 😅
Resulteert uiteindelijk in een makke, maar bonte veestapel. Het is niet perse dat klauwen of vruchtbaarheid merkbaar beter zijn, maar de koeien zijn wel sterker, geen aanstellers. Ze redden zich prima in onze stal van 1980.
newholland6640
@ronald-deutz-fahr

Doen hier ook drieweg. Jaren gekruist met alleen fleckvieh en weer wat terug. Maar die zijn toch wel vriendelijk dan de drieweg. Helemaal crasat is verschrikkelijk.
@newholland6640 die gebruiken wij niet, maar mis niks dus?😎
Waarom niet bij halve fleckviehs gebleven dan? Bij jullie de koppel ook zo mak?
newholland6640
@ronald-deutz-fahr

Omdat pa dacht dat je wel naar 100 procent fleckvieh kon zonder productieverlies🤣

Ja gemiddeld genomen super mak. Verzetten geen stap als je in de stal loopt😂
@newholland6640 haha Ow. Dat viel tegen dus? Waar kruis je nu nogmeer mee dan?
Mooi is dat hè! Om de koe heen lopen ipv dat die wel aan de kant gaat😅
newholland6640
@ronald-deutz-fahr nu montbeliarde Holstein en viking red.

Ja genieten is dat. Die rust in het land of in de stal, wordt je echt blij van.
@newholland6640 dat die ook zo rustig zijn! Ze zeggen dat die alles afbreken wat een beetje los zit in de stal, maar valt dus mee..
newholland6640
@ronald-deutz-fahr we hebben daar nu de eerste vaarzen van aan de melk en het valt dus niet mee...
Terwisscha
@newholland6640 op stage kruisen ze in met montebiliarde fikingred en fleckvieh, maar het karakter van de montebiliarde valt nog wel eens tegen. als je er niet om denkt slopen ze de hele melkrobot
cb6520
@ronald-deutz-fahr bij mij is het net anders om, blijven de holsteins staan en gaan de fleckies op de loop🙈
@cb6520 haha, en hoe doen ze het tov holsteins?
Hier is eigenlijk alles wel mak, vaarsjes moeten soms even wennen aan de rust, maar er is er niet eentje wild gebleven
cb6520
@ronald-deutz-fahr zit weinig verschil tussen, heb deze week voor het eerst dit jaar weer een fleckvieh stier gebruikt. Dan heb ik liever scandinavisch roodbonte die doen het bij mij wel heel goed. Lopen ook nog wat halve jerseys maar dat moet bij je passen(niet bij mij)
@cb6520 ah daar loopt ook vanalles wat dus. Ja Jersey moet bij je passen indd... ook bij je andere koeien, bij je stal etc. Zinnige beestjes 😅
In jistrum ook kruislingen lopen?
+1
cb6520
@ronald-deutz-fahr ja daar is wel een derde fleckvieh en nog een heel koppel brown swiss. Maar word altyd weer terug gekruisd met holstein
+2
deJong
@newholland6640

3 weg kruising krijg je inderdaad een mooie vee stapel van mdt relaxte eigenzinnige koeien😁

(klik om te vergroten)

Dus jij rind met de trekker door de stal? Laten we er lekker voor gaan staan.
@deJong in 1 plaatje de perfecte omschrijving van het karakter 👌🏻😂
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr denken er hier ook over na om de Holsteins met fleckvieh en brownswiss in te kruisen. Vanwege vererving hige gehalten en betere klauwen. Geen grote problemen dus?
+1
@Terwisscha karakter zal wennen zijn, moet je beetje mee om kunnen gaan.. verder voorzie ik geen grote problemen. Klauwgezondheid is goed, maar dat was hier voor het inkruisen ook al zo. Geen Mortellaro, en doen niet aan voetbaden. Gehaltes vind ik ook moeilijk te zeggen, onze melk is niet dikker als bii een ander, maar onze holsteins vererfden vroeger al lage gehalten, dat trekt nu langzaam bij.
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr hier sneuvelde juist alle kruislingen van de andere locatie... kunnen blijkbaar niet tegen goed managment
@zettelmeyer haha, of je vraagt teveel van ze. Management is bij ons ook prima in orde, ze presteren gewoon goed. Maar we streven naar een ander productieniveau als wat jullie doen.
Ik denk dat met jouw productie, een Holstein een geschiktere koe is. Waarop sneuvelde de kruislingen? En Wat was het oorspronkelijke productie niveau op de 2e locatie?
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr vooral op klauwgezondheid en door het uier heen gaan. Ware zweedsrobonte mrij en fleckfie. De productie was rond de 8000 en na een jaar op 10500, (met eigen koeien erbij tussen)
+1
newholland6640
@zettelmeyer

Dat is wel een leuke one liner natuurlijk. Maar ik vermoed dat jullie manier van voeren ook niet direct bij een kruislings past.

Hier ook wel koeien die na zeven lactaties weg moeten om het uier. Vind dat zelf heel erg balen. Maar dan ga je kijken hoeveel werk je aan z'n koe hebt gehad en dan wordt je al gauw heel erg blij.
zettelmeyer
@newholland6640 nee klopt past ook niet bij ons systeem. Dat merke we al als we holstein stiere gebruike met lage aanleg voor melk. Dat zijn hier ook de probleem koeien.
Hier meer werk aan de kruisingen dan de holsteins. We hebben nog 1 halve Jersey, die lag laatst als oud melkte koe plat met melkziekte....
newholland6640
@zettelmeyer

Haha z'n vermoeden had ik al. Boer in Ierland gebruikte veel Nederlandse stieren, terwijl hij alleen gras voerde, da's zegmaar niet heel praktisch.

Hier moet het vooral makkelijk gaan zonder veel werk. Voer erin, melk eruit. 1 keer in de vijf dagen voeren en klaar. Pa doet de koeien en kippen groten deels alleen, dus tijd om te martelen is er niet.
Ruben-Wind
@newholland6640 jullie hebben toch ook een Wellink voer hek? Hoe gaat dat, vaarzen vallen mij nogal tegen hier met dit systeem.
newholland6640
@Ruben-Wind wij maken ook mengkuil. Gaat gemoddeld genomen wel goed. Niet anders dan de rest. Wel ruim voeren.
Ruben-Wind
@newholland6640 ik wou dat ook wel proberen alleen ligt nu alles vol met voer. En als ze buiten lopen lijkt mij dat al minder nodig. Hoe lang doen jullie dat al?
newholland6640
@Ruben-Wind

Een jaar of vier/vijf

Als je plekje hebt waar je het kunt neerleggen paar uur kan het ook. Paar honderd ton is zo aan de kant. Kun je op die plek mengkuil maken.
@zettelmeyer klauwen probleem herken ik niet, uierdiepte en speenplaastsinf zijn aandachtspunten bij stierkeuze, maar dat was het toch al ivm robotmelken
+1
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr ja de speenplaatsing is bij holsteins ook belangrijk, maar de ophangband zakte er bij die beesten uit. Klauwen/ poten konde het zetmeel niet aan denk ik
@zettelmeyer voer je zo onwijs veel zetmeel dan? Waaruit? Veel Onbestendig toevallig?
@zettelmeyer overigens nognooit een gescheurde ophangband gehad! Zal ook wel met productieniveau te maken hebben..
+1
newholland6640
@ronald-deutz-fahr hier al weleens, maar dan stonden ze een week vtv al met een veel te dik uier, voor voedingskwestie dus.
+1
Fendt612e
Quote Reactie van @zettelmeyer:
kunnen blijkbaar niet tegen goed managment

Of niet tegen jou management, hier doen ze het wel vrij goed, beter klauwen en hogere gehalten.
zettelmeyer
@Fendt612e ze hadde lagere gehalten als de holsteins. Ik ben blij dat ze er niet meer lopen was altijd wat mee
J asper
@zettelmeyer En nog vaak zuigers ook zeker?🙈 Dat doen ze bij me oom tenminste vaak die flecfies.
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr de koeien krijgen voornamelijk kuil gras? Hier in de herfst krijg ik het idee dat de holsteins als ze alleen vers gras krijgen wat verschralen.....
+1
@Terwisscha Hier zit Indd weinig mais in het rantsoen, ongeveer 15%
Straks word dat wel iets hoger, als we naar de nieuwe kuil en mais over gaan (lasagnakuil)
Alleen vers gras geen ervaring mee. Maar verwacht maar niet dat een kruisling nergens last van heeft waar de holsteins verschralen. Gras van nu zit nou eenmaal weinig suiker en veel onbestendig eiwit, niet ideaal...
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr dit jaar vanwege de droogte voor het eerst mais aan gekocht en het wil wel melken i.c.m. vers gras en kuil. vooral eiwit vliegt omhoog.Ook verschraling minder, maar de kuil is lekkerder dan de mais. Nog maar er eens over na denken of mais mag blijven.
+1
cb6520
@Terwisscha mais zorgt wel voor een betere eiwit benutting. Vooral met versgras en najaars gras kun je 'makkelijk' melken als je er wat mais bij hebt.
Terwisscha
@cb6520 dat klopt, dat leren ze mij op de melkveehouderij opleiding die ik doe ook. Maar wij hebben 65 hectare op 100 koeien en dan vindt ik het 'gek' dat je ander ruwvoer gaat aankopen terwijl je grond genoeg hebt om gras op te telen. Mais telen kan op deze grond niet omdat het in de herfst altijd een drama is om het er af te krijgen. Aan de andere kant is je saldo per koe misschien wel veel beter.
@Terwisscha bijzonder dat ze kuil smakelijker vinden! Misschien gewenning van de koeien? Wel mooi voer Indd, jammer dat jullie het niet kunnen verbouwen. Veenweidegebied?
+1
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr zit heel veel suiker in de kuil. Vandaar dat ze het zo lekker vinden. Ook geen last van broei en dergelijke. Zware klei grond met afslibbaarheid van 40 -45 %. Daardoor in de herfst vaak het probleem dat je het er niet af kunt halen.
johndeere6230
Quote Reactie van @Terwisscha:
Zware klei grond met afslibbaarheid van 40 -45 %. Daardoor in de herfst vaak het probleem dat je het er niet af kunt halen.

Dat moet nog wel te doen zijn toch? Mits het op akker ligt. Hier zitten we ook op zware (rivier)klei, tot een 60% afslibbaar, het is niet ideaal, maar zeker mogelijk, hebben jaren op een van de zwaardere hoeken van ons land maïs gehad, ging prima, reedt altijd, alleen het daarna op wintervoor leggen met de ploeg was vaak de uitdaging, alleen dat lukt met een krukasspitter dan vaak nog wel.

Nu doordat we wat meer grond hebben en met name omdat het in het voorjaar nog wel eens strijden was om er een mooi zaaibed van te maken de maïs op lichtere percelen staan.

Het oogsten is op lichtere gronden eerder een probleem dan op zwaardere, althans dat is de ervaring bij de loonwerker
Terwisscha
@johndeere6230 dan denk ik dat de afslibbaarheid niet helemaal klopt. Grond is er niet ideaal voor. Buurman heeft wel mais maar kon voor het 2e jaar op rij de mais met rups dumpers van het land halen.
johndeere6230
@Terwisscha

Bij ons niet?

Wij hebben vorig jaar ook wel sporen gereden, dat was ook wel een nat najaar, nu dit jaar ruim op tijd eraf gehaald. Als we lang genoeg hadden gewacht dan hadden we ook dit jaar wel weer sporen gereden.

Zie net dat je in Friesland woont, dan snap ik het al beter, rijpt over het algemeen veel langzamer af dan bij ons in de streek (midden Nederland), dus ben je later in het jaar en dus meer kans op nattigheid
Terwisscha
@johndeere6230 dat de afslibaarheid bij mij niet helemaal klopt. Als er weer mais komt, gewoon weer aankopen. Dan heb je de drukte van het land zaai klaar maken en het hakselen ook niet. Wel ontzettend jammer dat de grond er niet geschikt voor is.
johndeere6230
@Terwisscha

Ahzo, dat scheelt inderdaad wel veel. (Winter) tarwe/ gerst geen optie? Als gps oogsten, of dorsen en dan geplet, want jullie zullen wel genoeg gras hebben denk ik dan of niet?
Terwisscha
@johndeere6230 wij strooien niet de maximamale hoeveelheid kunstmest dus de hoeveelheid gras valt nog wel eens tegen.
Fendt612e
@Terwisscha wij verhuren meestal zo’n 10 Ha, voor grasland vernieuwing, en van dat geld kopen we de laatste jaren mais uit de buurt, bij jullie geen optie, als je mais wilt voeren?
+1
J asper
@Fendt612e Als er al bijna geen maïs op kan staan is het ook geen grond die ze graag voor aardappels ofzo huren😅🙈
Fendt612e
@J asper zullen toch wel andere gewassen als gras kunnen staan neem ik aan
J asper
@Fendt612e Plekken zat waar ze allee gras kunnen verbouwen🙈
+1
Fendt612e
@J asper oh dan is de grond daar ook niet duur, dus geld zat om wat mais van n arme zand boer te kopen😜
J asper
Quote Reactie van @Fendt612e:
de grond daar ook niet duur,

Kan nog wel eens tegenvallen 😅 Daar zijn het geen arme zand boeren die er omheen wonen🙈😅😜
@Fendt612e goedkope grond, is die er nog?
Tja andere gewassen, er zijn graslanden die al 100 jaar gras zijn en wat ook nooit wat anders zal staan. En met moeite 10 ton tarwe Verbouwen die je voor 22 cent schoon en geplet in de silo hebt geblazen is het ook net niet..
+1
Fendt612e
@ronald-deutz-fahr Nouja, hij had het er over dat je er alleen gras kan verbouwen, dus akkerbouwers heb je daar niet, en er is ook geen vraag naar grond, dan zou uit mijn berekening moeten komen dat de grond daar niet duur kan zijn.
Terwisscha
@Fendt612e er is hier in de buurt bijna geen vraag naar land. En als er wat te koop is dan wil niemand het hebben omdat het veel te duur is. Te huur zie je hier niet. Voederbieten lijkt mij dan nog wel eens leuk om te verbouwen, ook veel opbrengst per ha, alleen moet je hier boven de grond blijven. Dus geen optie..
Fendt612e
@Terwisscha oké, maar gras wil er wel super groeien laatste jaren denk ik?
Fendt612e
@Terwisscha oké, maar gras wil er wel super groeien laatste jaren denk ik?
Terwisscha
@Fendt612e strooi je maximaal kunstmest dan zit je zomaar op 10 ton ds/ha
@Terwisscha mag ik vragen waar jullie boeren? Geen vraag naar land, dat dat nog kan ik nederland...
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr Jirnsum, centraal Fryslan.
@Terwisscha ha, 2 gemeenten 🍻🍻
Indd nietecht maisgrond daar, klei op een hele dikke laag veen?
EA_MF
Quote Reactie van @Terwisscha:
alleen moet je hier boven de grond blijven

Veen onder de klei?
Terwisscha
@EA_MF ja. Klei dek varieert tussen de 2 meter tot 10 tallen centimeters. Daaronder idd. Veen
Terwisscha
@johndeere6230 wat is de toegevoegde waarde winter gerst / tarwe? Kun je dat voeren via de voercomputer? Weet nog net wat voor voordelen je hebt als je mais gaat voeren met gras. Voor de rest is het bij mij allemaal vaag met die bij producten.
+1
johndeere6230
@Terwisscha

Goed voor de grond en wanneer het als gps (gehele plant silage) is geoogst ook energierijk, niet zo veel als maïs, alleen als maïs teelt niet mogelijk is wel een vervanger.

Geplette tarwe is volgens mij wel in de voercomputer te voeren, althams ik heb wel eens gehoord dat dat gebeurde.
@johndeere6230 zelf drogen, opslaan, pletten, in de silo krijgen is wel een hele uitdaging om er ‘even’ mee te beginnen 😅
J asper
@ronald-deutz-fahr Dan is mais effe met rupsen laten hakselen een stuk goedkoper😅🤣 Zijn er genoeg e g die het altijd gewoon met rups laten hakselen. En met zulk weer als tegenwoordig heb je nog beste maïs ook.
@J asper is rups maishakselen niet €300 per hectare duurder? Ik zou het ook overwegen hoor, maar najaars ploegen, voorjaar zien te bemesten, mooi zaaibed maken in een grindbak zijn ook allemaal uitdagingen en hogere kosten..
+1
J asper
@ronald-deutz-fahr Geen idee. Hier hebben ze voor het laatst een jaar of 8 ofzo geleden een touw aangeraakt met de maïs.
+1
J asper
@ronald-deutz-fahr Klopt. Maar maïs aankopen en maar minder kunstmest strooien en dan nog gras teveel ook🙈😅
Terwisscha
@J asper dan moet je wel 40 ton / ha er af halen om de kosten te dekken
J asper
@Terwisscha Dat wil toch ook wel?
Terwisscha
@J asper hier in de buurt word niet veel maïs geteelt, verschillen zijn soms heel groot. Denk dat 35 eerder komt dan 40. Maar neem dit maar met een korreltje zout.
+1
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Jaa klopt haha, alleen je kunt het ook aankopen bij de voerleverancier om eens te proberen, dat zou mijn gedachten zijn in ieder geval, eerst eens proberen en als het bevalt zelf gaan doen
+2
EA_MF
Quote Reactie van @johndeere6230:
Geplette tarwe is volgens mij wel in de voercomputer te voeren

Geplette gerst/tarwe wil prima in de krachtvoerbox inderdaad 👍 hebben wij regelmatig gedaan (soms ook op laten mengen met soja) voordat de mengwagen kwam.
J asper
Vanwaar zulke lange standpalen?
+1
@J asper korter zijn ze niet 😜
Geen idee eigenlijk, staat al 15 jaar zo, palen komen volgensmij uit een gelegenheidpartij 😅
+1
J asper
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
gelegenheidpartij

Dat is het mooiste timmeren🤣👌
+1
@J asper ik merk het zelf nieteens meer. Moest eerst weer naar de foto kijken ‘waar staan die lange palen dan’ 😂😂
J asper
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr haha ja nu met corona helaas gesloten. Kom je hier ook uit de buurt? Weet niet hoe dik die laag is. Het echte veen krijg je als je richting de Alde Feanen gaat. Bij Aldeboarn is het al behoorlijk veenig.
@Terwisscha haule zitten we
Paar keer bij de 2 geweest en had N klasgenoot bij jouw uit de buurt, dus weet beetje hoe het er uitziet in die hoek
Tussen Drachten en Akkrum is allemaal veen toch?
+1
Terwisscha
+1
@Terwisscha @ronald-deutz-fahr welkom in mijn wereld. Banden onder je machines en niet te groot materiaal kan erveel

Grappig dat jullie ook beide inkruizen. Hier ook al een 15 jaar naar volle tevredenheid. Wil je met veel gras in je rantsoen weinig trammelant, is een kruizing gewoon een sobere koe die minder snel verschraald dan een 100% holstein
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @Deutz 8006spezial:
Wil je met veel gras in je rantsoen weinig trammelant, is een kruizing gewoon een sobere koe die minder snel verschraald dan een 100% holstein

Eens, hier thuis ook een paar jaar terug weer wat 100% holstein stieren gehad, alleen die vaarzen kunnen er slechter tegen en branden dan op/ verschralen, de meeste zijn dan ook al weer weg. Nu ook wel wat vaarzen er tussen lopen die iets te goed aan zichzelf denken, alleen dat zie ik liever dan van die schrale beesten.
Terwisscha
@Deutz 8006spezial in kruizen moet nog. Zitten er aan te denken om het te doen. Maar net wat je grote machines vindt. Thuis rijden wij gedeeltelijk de mest uit met een 10m³ mesttank. Wel op grote banden en een tandemasser.
+1
@Deutz 8006spezial toch hier andere manier van voeren als jullie, met mais in het rantsoen, 0.5kg hooi, en kuil (geen spinazie...)
Verder momenteel ongeveer 2kg Grasbrok en een beetje gehakseld koolzaadstro
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr mogen de koeien graag vreten of niet? Wel duure optie dat gras laten drogen. Heb al bedragen gehoord van 30 ct per kg
@Terwisscha ze zijn er gek op! Gelukkig geen 30 cent betaald, maar scheelt natuurlijk warvoor producent je op laat halen.
Wij leveren aan een melkstroom waarvoor we alleen vlog gecertificeerd krachtvoer mogen voeren. soja vervangen we dus voor grasbrok
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr wij doen daar ook aan mee ja. Toch weer 1 ct/L meer😊
@Terwisscha bij ons is het iets meer 😅
Jullie leveren boerderij melk?
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr nee wij leveren aan Friesland Campina vlog melk
+1
@ronald-deutz-fahr dat is zo. Hier de keuze 15 jaar geleden gemaakt doordat we gras niet goed konden verwaarden aan de toen lopende holstein melkvee stapel. Denk als je beleid toen had omgegooid met andere Holstein stieren het ook wel goed gekomen was. Maar het bevalt nu gewoon goed. Mooie nononsens koeien en echte taaie weiders ongeacht het weer. En dat past ons wel
@Deutz 8006spezial is gras verwaarden niet de grootste uitdaging op jullie grond?
Indd taaie weiders, staan met een bui niet gelijk in de Dam te schreeuwen (is net wat je ze aanleert natuurlijk)
@ronald-deutz-fahr nouja. Mais kan wel geteeld worden. Kost je alleen een paar bankjes extra als het eraf moet door rupsen. En opbrengst valt hier gemiddeld nog niet helemaal mee. Verschilt wel heel erg moet ik zeggen. Maar varieert tussen 25 tot 45 ton de ha.

Ja weiden is idd een sport. Half werk doen we niet aan tis het een of het ander. Anders haal je je 2 x werk op de hals. Daardoor wel vaak aan het kuilen en zodoende de pers gekocht
+1
Terwisscha
@Deutz 8006spezial Ik denk te weten hoe jullie weiden. Net zoals ons van maart tot en met liefst november buiten en tussen door vaak over maaien zodat je mooi etgroen krijgt 😄 ik denk dat wij elke 14 dagen wel een keer kuilen. Met de droogte van dit jaar misschien elke 3 weken .
+1
@Terwisscha scheelt niet alles. Meestal rond begin/half april. En zoals dit jaar eind oktober op stal. Staat nog steeds prachtig gras maar de draagkracht is er niet meer, dus zijn gestopt met weiden. Verder stripgraas systeem en blokken van max 2,5 ha. Gemiddeld iets kleiner

Maar we knopen de pers er vrij rap achter voor 3 ha. Komt ook omdat je geen buld meer hoeft open en dicht te maken. Denk idd dat je elke 2 weken wel redelijk goed zit 😅. Soms 15/25 ha en soms 3/10 ha
+1
Terwisscha
@Deutz 8006spezial bij ons is de draag kracht ook weg. Laatst na 1 week binnen te hebben gestaan toch 1 week weer laten weiden tot dat het gras op was. Wij maken idd. De bult ook wel voor 2 a 3 ha open en rijden het zelf dan even op de kuilbult.
@Deutz 8006spezial tja voor 25-35 ton is de teelt gauw te duur. Dan is aankopen interessanter misschjen.
Jullie weiden als het kan dag en nacht? En voer je dan op stal nog iets bij?
Klopt ideaal zelf een pers! Wij zijn altijd afhankelijk van de loonwerker, en met die kleine beetje ben je langer met de kuil bezig als dat het inkuilen duurt. Scheelt dat we vaak minstens 8 of 10 hectare doen, met huidig weidesysteem. Weidebloter ook veel gebruikt dit jaar, bevalt eigenlijk ook wel.
@ronald-deutz-fahr ja aankopen deden we eerder wel om energie in de holsteins te krijgen. Toen waren we iets extensiever dus bleven met kuil zitten. Daardoor is het rassen beleid omgegooid naar kruizingen.

Nee dag en nacht doen we niet meer. Nachts een baaltje ter compensatie van het weidegras. Weid je in iets te lang gras (wat enkelt zomers rond juli wel voorkomt) dan voer je opstal nachts een mooi jong 1ste sneetje. En bij jong geil weidegras een trage 3de snee.

Ach ja loonwerker heeft zijn voordelen ook, wel druk zo zomers met thuis en bij een baaswerken
@Deutz 8006spezial zo zijn balen ideaal om wat te kunnen sturen.
Werk je vast bij die boer? Loondienst zegmaar?
+1
@ronald-deutz-fahr ja op vaste dagen. Maar met kuilen en optijd bellen is er bij beide vee te regelen. Denk niet dat ik dat weer zo gemakkelijk krijg

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz D4006 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!