1500er an seiner Leistung!?Foto uit de archieven van de Technische Universiteit van München, en gemaakt tijdens de Schlüter Feldvorführung.Op de foto is een Super 1500TV of TVL te zien, met soort v

Schlüter Super 1500TVL

Schluterfan
1500er an seiner Leistung!?

Foto uit de archieven van de Technische Universiteit van München, en gemaakt tijdens de Schlüter Feldvorführung.
Op de foto is een Super 1500TV of TVL te zien, met soort van verkruimelaar van Howard in de fronthef.

Het is een beetje moeilijk om hier een tijdsvak op te kleven. De 1500 zou op een of andere manier een prototype kunnen zijn van de 1509 of 1510 baureihe. De uitlaat bij deze trekker staat nog naast de motorkap, bij de productie trekkers stond de uitlaat al naast de cabine. Vele merken kwamen hier pas bijna 20 jaar later mee... Ook opmerkelijk dat bij deze trekker de koplampen nog achter de fronthef staan. In werkelijkheid werden deze op de fronthef gemonteerd. De trekker heeft ook al frontaftakas, iets wat toen nog niet vaak voorkwam.
De allereerste 1510 is het in ieder geval niet, die heeft de uitlaat wel naast de cabine, maar geen fronthef met aftakas. En die zit al in mijn archief... 😃.
Opmerkelijk ook is dat deze trekker op de foto wel al de beugels voor het voorraam dicht te trekken naast het dashboard heeft. Dat hadden ze pas rond 1983... Ofwel komt het omdat deze trekker ook Rüfa heeft? De zonneklep is zichtbaar achteraan, en hij heeft ook een optionele achterruitenwisser. Dat laatste stond als aanbevolen in de prijslijst als je Rüfa op de trekker kocht...

Foto: TUM

Reacties

InsaneNL
Ben ik te vroeg of heb je hier niet zo'n prachtig verhaal bij?
+2
valmet6400power
@InsaneNL
Het is in ieder geval geen foto van dit jaar aan het publiek te zien 😃
+1
InsaneNL
@valmet6400power nee was het maar zo'n feest
+8
Schluterfan
@InsaneNL

Verhaaltjes typen kost soms tijd, en ook nog research tussendoor. Dan duurt het soms wel even haha. Ik ben het liefst zo zeker mogelijk wat ik schrijf.
+3
valmet6400power
@Schluterfan
Van mij een +1 voor het verhaal (en de foto uiteraard)!
mf 6150
Zwaar grondje
+2
Quintto
Zoals altijd weer een prachtig verhaal!
Wanneer is deze foto genomen?
+2
Schluterfan
@Quintto

Ik vermoed eind de jaren 70, begin de jaren 80.
+1
mdoornekamp
Lijkt me een pennen frees in de fronthef. Dat vraagt nog wel behoorlijk wat vermogen
+2
a3vandiejen
Schitterend.
+3
Kramer U800
Weer een mooie foto met commentaar hoor!! ✔👍

Dit is nou ook hobby voor mij, uitzoeken wat het nou daadwerkelijk is geweest, van wanneer en van wie. De historie die er mee samenhangt in combinatie met het verhaal erachter.

Helaas is er niet veel meer over te vinden voor sommige machines omdat er toen nog geen internet bestond en foto's nagenoeg niet werden gemaakt. Toch knap dat je zoveel informatie erover weet te vinden, je moet net weten waar je moet zoeken. Dat heb ik met de Kramer ook. Soms kom je via de ene website weer op een link en via daar kan je dan nieuwe foto's vinden.
+1
Schluterfan
@Kramer U800

Informatie komt niet alleen van het net of uit de boeken, maar ook vaak van mensen die dicht bij de bron hebben gestaan. Ik heb het geluk gehad al met 2 voormalige werknemers van Schlüter te kunnen spreken. Ik dacht zelfs dat ze beiden kort na hun studies, al niet direct na, aan de slag gingen bij Schlüter. Als die eens beginnen te vertellen, dan ben je als liefhebber blij dat je dit kan doen. Maar ook mensen buiten die fabriek, die toch veel met merk te zien hebben, daar volgen ook altijd leuke gespreken mee.
Kramer U800
@Schluterfan

Dat is prachtig als je die mensen kan ontmoeten en kan spreken en de tijd voor je nemen! Ik ben er achter gekomen dat het lastig is om in die Duitse gemeenschap te komen.
+4
Schluterfan
@Kramer U800

Mijn ervaring met liefhebbers is, als je de moeite doet om je verstaanbaar te maken, gaat dat eigenlijk vrij vlot. En in als ze "Schlütergemeenschap" merken dat je geen Duitser bent, zijn ze sowieso al nieuwsgierig wat "een vreemde" in dat jargon zoekt. Als ze dan horen dat je er zelf hebt, en vooral foto's laat zien, is het ijs meestal snel gebroken haha. De sociale media helpt daarbij ook al een handje.

Waar ik ook rekening mee hou, als ik bij een Duitse liefhebber mag gaan kijken, is de persoon in kwestie het woord zelf laten doen. Eenmaal ze merken welk vlees ze in de kuip hebben, bij manier van spreken, dat bepaald ook voor een groot stuk de communicatie voor de rest van de dag.

Ik was ooit bij een liefhebber, die de dag ervoor een schuurbrand (waar geen trekkers bij betrokken waren) gehad had. Toen wij aankwamen verontschuldigde hij zich ten eerste al waarom hij later op de afspraak was, en vertelde er gelijk ook bij dat hij met zijn gedachten bij de ellende zat die de schuurbrand veroorzaakt hadden. Maar dat hij wel de tijd wou nemen om ons alles wat er stond te laten zien. Hij had wel een afspraak rond een bepaald uur. Het bezoek liep wat uit, eigenlijk tot de tijd dat hij op de andere afspraak moest zijn. Hij zei dat er bij zijn broer ook wel trekkers waren. Aan de telefoon zei de broer dat het eigenlijk niet echt uitkwam. Maar de andere man stond erop dat we ook de verzameling daar zouden zien, hij naar zijn afspraak kon, en we na het bezoek nog een koffie konden drinken! Ik had echter later op de dag ook nog een afspraak en heb toen wel vriendelijk bedankt, we hadden al zoveel tijd van die man afgenomen en dan kwam hij nog met dat initiatief. Wat wij ook ten zeerste geapprecieerd hebben! Uit wederzijds respect heb ik ook besloten toen geen foto's op internet te zetten van de verzameling. Of het is een detailfoto van bij een bepaalde trekker, waar verder bijna niets op te zien is en waar ik weer een verhaaltje over kan schrijven...
+1
Kramer U800
@Schluterfan Haha precies ja. Dat klopt wat je zegt. Via sociale media ben ik ook in de Duitse Kramer wereld terecht gekomen. Vroeger moest je van horen zeggen weer ergens naar toe rijden of een brief schrijven om een onderdeel te vinden heb ik mijn vader vaak horen zeggen. En dan moet je ook nog geluk hebben of dat die gene dat onderdeel wil verkopen anders kan je weer een paar uur terug rijden. Nu ondenkbaar.
+1
Schluterfan
@Kramer U800

Heb mijn vorig antwoord ondertussen nog wat verder uitgebreid.

Ik heb wel contacten gelegd via het Schlüter-Forum. Sommigen kom je dan op treffens tegen, en die stellen je soms ook weer aan anderen voor. En zo gaat dat wel verder.
+1
Kramer U800
@Schluterfan "Nog wat verder uitgebreid" 😂 Je kan wel een heel boekwerk schrijven wat mooi man. Ja als de Duitsers hun gang laat gaan en laat vertellen staan ze voor een hoop bereid hoor, ze zijn heel trots. We waren vorig jaar op vakantie in zuid Duitsland rondom de Kramer fabriek aan de Bodensee, en had ook contact gelegd met een Duitser die helemaal weg is van Kramer, niks anders dan Kramer. We mochten langs komen met de camper. Hij had wel 3 van dezelfde types waar ik er één van heb, shovels, tractoren alles van Kramer. Hele zeldzame spullen. Nam ook de tijd en we mochten zelfs rijden in één van zijn U800's waar ook een foto van op Tractorfan staat. En tot slot natúúrlijk nog taart eten, traditie hè. Niet één taart nee, 3 vers gebakken taarten 🙈🙈 Zo vriendelijk. Alleen van dat Duitse dialect kan je helemaal niks maken man, allemaal holleke bolleke knol. Ik zou er best kunnen wonen hoor.
Schluterfan
@Kramer U800

Haha, ja ik ook! Ik zie Freising en omstreken beetje als 2de thuis. Normaal ging ik er dit jaar weer heen, alleen die verrekte Corona alweer... Ik moet zeggen dat de meeste wel hun best doen mooi Duits te spreken, en niet van dat Beiers. Daar versta ik ook geen hol van...
Kramer U800
@Schluterfan Ja prachtig. Dat Beiers begint daar bij de Bodensee ook al. Daar kan je inderdaad niks van maken. Maar een hoop doen zeker hun best om zich verstaanbaar te maken.
+3
olro 61
Mogelijk gaat deze foto je nog wat meer informatie geven...mooi verhaal weer Simon!

(klik om te vergroten)

+1
mdoornekamp
@olro 61 ohja. rondgaande ploeg . Ik mistte de 2e frees voorop al.
+1
Gavrie Willemsen
@mdoornekamp ha ha, ik was mij de vraag ook al aan het stellen wat hij ging doen als hij zijn ploeg gewenteld had op de kopakker....
+2
Schluterfan
@olro 61

Dank Olaf! Die foto ken ik, maar wist niet meer van waar. Hier is duidelijk te zien dat het een trekker is van na '80, miss een van de eerste met aangepaste cabine. Vanaf dit jaar werden de achterspatborden tegen de cabine gemonteerd en niet "eronder". Dat is te zien aan de grijze plaat achter de wielen.
+1
MulderDeutz1
Prachtig!
+2
florisrobben
Schitterend verhaal weer het id iedere keer weer een genot om het te lezen
+1
roscho
Dank voor dit verhaal (en ook de foto). Ik heb weer met belangstelling gelezen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Schlüter Super 1500TVL ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!