Foto van een Redrock Kuilhapper, zo het jongvee kan weer een paar dagen vooruit, zetten hier altijd de bovenste rij van de kuil neer, elke week dezelfde hoeveelheid, daardoor blijft het rantsoen voor

Redrock Kuilhapper

johndeere6230
Foto van een Redrock Kuilhapper, zo het jongvee kan weer een paar dagen vooruit, zetten hier altijd de bovenste rij van de kuil neer, elke week dezelfde hoeveelheid, daardoor blijft het rantsoen voor de melkkoeien constant doordat we de 1e snee over heel de lengte hebben ingekuild

Reacties

+1
Die shovel voelt niks van dat happertje denk?😜
+1
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Hahah nee inderdaad, hebben toen bewust voor een wat kleinere happer gekozen, voor als de ahlmann ooit weg gaat, dat die ook aan bijv. Een voorlader zou kunnen en voor het beetje wat mij er mee happen prima zat
Baltus_steyr
Is het bovenste dan ook 1 ste snede wat je aan de pinken voert?
+1
johndeere6230
@Baltus_steyr

Nee er bovenop zit 2de en 3de snede, dat wisselt nog wel een beetje, hebben toen de 2de snede in het begin ook over heel de lengte gelijk gehouden en op het eind de laatste 10 meter op hoogte gemaakt en daar vervolgens de 3de snede tegenaan geplakt, dus de melkkoeien krijgen 1e en 2de snede en het jongvee alleen 2de en 3de snede. De droge koeien krijgen de hoeken en daarbij 1e, 2de en 3de snede.
Baltus_steyr
@johndeere6230 ah zo. 1 2 en 3 de snede voert ook leuk voor de koeien(als je niks te veel voer hebt) maar waarom kuil je 1 en 2 de niet samen in en 3 de apart kuiltje?
johndeere6230
@Baltus_steyr

Jaa klopt, zou opzich ook best melken denk ik, alleen dan is de voersnelheid eruit, hebben maar 1 ("grote") grassilo, daar kunnen we heel de winter alles van voeren.

Hadden het liefst na de 2de snede de silo ook wel vol gehad, alleen met die droogte viel dat niet mee.. de rest gaat hier altijd in balen en proberen altijd nog wel wat te hooien en dat bevalt opzich prima.
daan knol
@johndeere6230 de laatste snedes doe je in de baal en voer je zomers naast weiden?
johndeere6230
@daan knol

Tussen het kuilen door gaat er vaak al wat in de baal en nadat de silo vol zit alles, daarvan gaat het merendeel naar het jongvee, het uitblootsel sowieso, en soms mooi pittig spul bij de koeien erdoor als eiwitaanvulling.

Zomers naast het weiden voeren we nog 1e snee, die kuilen we in april over de mais heen en maïs bij, meestal een bunder of 10, mooi 1 kuil los en gelijk groeitrappen voor beweiding. De hoeveelheid gras in het rantsoen sturen we dan met balen, of van het jaar ervoor of van in het voorjaar. Maar als er voldoende 1e snee van af komt is dat vaak niet nodig.
Baltus_steyr
@johndeere6230 ah zo.Ja als je dan maar een kuil voor het gras los hoeft te hebben/houden of maken dan scheeld het wel natuurlijk. Heb hier de eerste pinken weer op stal die voer ik nog wat langer gras en dan begin ik ook met de 2 de graskuil voor de pinken. En mischien straks nog wel een herfstkuiltje voor de koeien/pinken erbij. Ik denk dat wij vant zomer ook meer gras gaan hooien en standaard bij voeren bij de koeien. Goed structuur. Gras kunstmatig drogen lijkt me ook wel wat!!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ah op die manier ja, hier vorige week ook de laatste pinken/ droge koeien naar binnen gedaan.

Ja dat hooi is mooi voer voor erdoor, al zeggen ze dat je het er beter los overheen kan gooien, anders ben je de smakelijkheid van het hooi kwijt. Kunstmatig drogen lijkt mij ook mooi ja! Alleen omdat "erbij" te doen is niet interessant helaas...
Baltus_steyr
@johndeere6230 oke. ik voer nu ook wat hooi door de voerwagen voor de melkkoeien en dat bevalt eigenlijk best goed. Nee ff een hooischuur neerzetten wordt te duur. Ik ben aan het kijken en pioneren om ronde balen te gaan drogen..!!!
CaseCS130
@Baltus_steyr Waarom wil je kunstmatig drogen? Laatste 3 zomers was er toch ruim de tijd om gewoon hooi te maken? Kunstmatig drogen kost meestal een berg energie wat het duur maakt, kijk maar wat grasbrok kost.
casejxu
@CaseCS130 omdat het "lang" in de zon ligt behoud je vooral structuur en verdwijnt er een hoop voederwaarde. Zelf ook wel eens bedacht om wat kisten met 1e of eiwitrijk 3e snee op me werk in kisten voor de droogwand te zetten
CaseCS130
@casejxu Laatste jaren in 3 dagen hooi kunnen maken. Vraag me af of dat voederwaarde verlies dan groter is dan de droogkosten.
Nat gras in kisten voor de droog wand lijkt me ook niet eenvoudig. Als het zwaar is zakt het in elkaar en krijg het dan maar eens goed droog.
Je bent ook een beetje het wiel opnieuw aan het uitvinden terwijl er gespecialiseerde fabrieken voor zijn. Maar daar zijn ook al heel wat van verdwenen omdat het lastig rendabel is te krijgen.
casejxu
@CaseCS130 3 dagen en dan los op voergang of ongewikkelde balen? Als je het redelijk droog op stam maait moet dat prima gaan. Als ik zie hoe nat kleine bolletjes der in gaan en hoe droog die zijn na 24 uur zie ik daar geen probleem in. Alleen n beetje arbeid
+1
CaseCS130
@casejxu 3 dagen, en dan in kleine pakjes op zolder.
Maar die droog wand draait ook niet op niks neem ik aan?
casejxu
@CaseCS130 aha. Ja t kan ook prima lukken. Eeeehm 1,75kw dacht ik
johndeere6230
Quote Reactie van @CaseCS130:
Laatste jaren in 3 dagen hooi kunnen maken

Hier ook al 3 keer gelukt de afgelopen 2 jaar ja, juist daarom zo enthousiast geworden over kunstmatig gedroogd hooi, prachtig spul. Alleen wel (onnodig) duur, door de wind en zon laten drogen is nog altijd het goedkoopst en maaien wanneer het hooiweer is zijn we wel achter gekomen, ongeacht wat er staat, niet wachten tot er een flink zwad op staat en dan krap aan hooi kunnen krijgen, dan gaat de smaak en kleur er wel vanaf.
CaseCS130
@johndeere6230 Ja, nou zo kijk ik er ook tegenaan. Veel mensen maken van beheersland wat pas na 15 juni gemaaid wordt hooi. Daar kun je inderdaad niet van melken en is lang zo smakelijk niet als kunstmatig gedroogd gras. Wij maken van een lichte tot gewone 2e of 3e snede hooi, dat is veel donkerder groen van kleur en veel smakelijker en betere gehalten.
Maar kan op die manier meer hooi maken dan ik leuk vind dus geen behoefte om kunstmatig nog meer hooi te maken.
johndeere6230
@CaseCS130

Ja klopt ja, dat is ook mooi hooi, alleen toch wat stengelrijk dan, dat fijne hooi is mooi spul om aan de koeien ook te voeren, vreten ze graag
+1
cb6520
@casejxu dat hoeft niet ik heb van de 3de snee 9 ha klaver hooi gemaakt met 950 vem en 225 ruw eiwit. 4 dagen op het land van maaien tot persen. Dan ga je met kunstmatig drogen geen meerwaarde uithalen, denk dat je dan meer de winst moet zien in een natte najaarssnede die je anders slecht benut krijgt
casejxu
@cb6520 ja t moet kunnen lukken. Maar dan moet je wel net n mooie snee hebben staan en heel mooi weer. Buurman heeft overigens van t voorjaar n drooģschuur in gebruik genomen. Helaas nog geen open dag gehad maar ben erg benieuwd naar zijn bevindingen.
Baltus_steyr
@casejxu eh bij je buurman kan je toch altijd even aan voor een bak koffie? 😁 Is je buurman die alleen vers gras en hooi voert?
casejxu
@Baltus_steyr haha weinig contact mee..... Nee bioloog die er zijn winter voer droogt
+2
@casejxu als er opendag is mag je mij ook wel tippen 👍
+1
casejxu
@Deutz 8006spezial Zal der aan proberen te denken.!!!
Baltus_steyr
@CaseCS130 omdat je dan het minste verliezen van je gras hebt. Ook wordt het gras niet omgezet wat in de graskuil wel gebeurt.Je behoudt de goede kwaliteiten van het gras als je hooi hebt en die ben je in een graskuil kwijt , wat weer ten goede komt voor de koe en zijn gezondheid!! Ook structuur behoudt je dan. En ik geloof dat hooi het mooiste voer is voor de koe, en dan is het mooiste kunstmatig gedroogd. Maar idd de kosten wat zich mee brengt zijn niet mals!!
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ah oke! Dan wil je gewoon een frame maken waar je die balen op kwijt kan? En een kist maken waar je 1 of 2 vrachten van de taarup met de shovel in kan gooien is geen optie?
Baltus_steyr
@johndeere6230 Een losse box maken is opzich niet zo moeilijk. Maar je bent echter wel een kraan voor in de nok van de schuur nodig of elders een kraan. En als je het gedroogt hebt moet je nog opslag hebben, dus moet je vierkante balen persen. Heb je nog extra werk mee en aardig wat kosten!. Ik ben aan het kijken of ik ronde balen kan drogen. Dus als het met mooi weer op het land heeft gelegen verder kunstmatig drogen (drogen is mogelijk tussen de 24/36 uur) en als de balen gedroogd zijn kun je ze in de schuur of los buiten met een zeil opslaan!! Mooiste is om overdag de warmte tussen de daken weg te halen en nachts drogen met een kachel. Heb al wel een ventilator en heb een losse ring gemaakt waar ik al 2 balen mee kan drogen. Ik wil deze uitbreiden naar minstents 10 balen zodat ik iets meer kan drogen. Daar wil ik aankomend seizoen mee pioneren!!
Case5130
@Baltus_steyr

Zoiets probeer je dan te maken?
Opzich geen verkeerd idee.
Baltus_steyr
@Case5130 ja zon soort idee is het! En wil het ook eerst kleinschalig proberen kijken hoe de praktijk uitpakt..!!
+1
rubencasecs
@Baltus_steyr Is dat hele hooi maken niet veel te ingewikkeld/duur in ons klimaat? Het is niet voor niks dat ze 50 jaar geleden het inkuilen hebben uitgevonden. Mn buurman hier had ook een enorme hal met hooidrooginstallatie om hooi te maken voor 200 biologische koeien. Kreeg ook extra geld voor zn hooimelk. Maar is toch failliet gegaan. Een keer een hele eerste snee mislukt, omdat het niet droog genoeg gemaakt was en dus verbrand. En bij het in de mengwagen gooien deden ze er weer water bij omdat het mengsel anders te droog was.
Baltus_steyr
@rubencasecs Ja als je alles wilt drogen moet je groots uitpakken maar dan heb je ook een enorme financiering. Zo groot durf en wil ik niet uitpakken. Vooral in deze tijd niet. Als ik kleinschalig kleine partijen gras kan drogen dan kan ik daar mijn ervaring in opdoen. In het drogen en kwa voeren ervan. Valt het me tegen en haal ik er te weinig voldoening uit dan stop ik er mee en heb ik weinig kosten gemaakt. Als je een grote loods bouwt dan moet je er mee door . Ja het mooiste is als je volledig hooi voert je de melkt ook kunt vermarkten als hooimelk. Dat lijkt mij in Nederland erg moeilijk. Landen als Oostenrijk en Zwitserland is het erg populair . In Frankrijk komt de hooimelk nu ook op. En het hooi bijmengen met water in de voerwagen is denk ik eerder om bij producten meer klevend te maken/krijgen. Als het hooi dan maar vers voor het voerhek komt maakt dat water dan extra ook niet uit. Het gaat het juist om dat je de kwaliteiten van het gras behoudt door middel van kunstmatig drogen!! En ik denk dat daar nog wel iets in de halen valt voor de voeding en gezondheid voor de koe!!
+1
johndeere6230
@Baltus_steyr

Ah op die manier ja, wel interessant zo! Succes ermee!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Redrock Kuilhapper ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!