Foto van een O&K L 8Nieuwe mestopslag aangelegd afgelopen tijd 👌🏻Mooi winter klusje. Foto is geplaatst door ronald-deutz-fahr op 20-12-2020 om 16:40:05, met 47 reacties.

O&K L 8

Foto van een O&K L 8
Nieuwe mestopslag aangelegd afgelopen tijd 👌🏻
Mooi winter klusje

Reacties

JoranK
Keurig! Staat hier nog op het lijstje voor komend jaar.
Zit er nog een putje onder? Of rechtstreeks naar de mestkelder?
+1
@JoranK verholen goot noemen ze dit. Afvoer direct op de mestkelder. Waterschap proof zegmaar...

(klik om te vergroten)

zettelmeyer
Is die wel vloeistof dicht? Hier begonnen ze daarover te zeuren....
@zettelmeyer hier nooit iemand over gehoord. 0.5% afschot naar voren, water gaat door een goot de mestput in.
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr dat scheeld weer, hoe veel m2 is die? Wij moeten ook weer een grotere plaat hebben... over 2 weken zitte weer zon beetje vol...
@zettelmeyer 12 bij 5.5, binnen de muren.
Muren zijn 1.50 netto. Platen hadden we zelf, muren bij een betonboer bij jou uit de buurt
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr ware ze de goedkoopste? Hier kwame de laatste platen ergens anders weg, kwaliteit vond ik ook een stuk beter
@zettelmeyer had 3 prijzen waar minder als €100 verschil tussen zat. Dus dat maakt weinig uit, grote kans dat de wanden allemaal bij de zelfde vandaan komen. Die hebben we in de laatste sleufsilo ook staan, erg tevreden over!

Vloerplaten worden bij ons ook hard ruw, volgende keer meer aandacht aan besteden voordat we wat kopen. Maar dat kwam van een andere betonboer.

Vd wal had naar mijn idee een eerlijk verhaal over beton kwaliteit en keurmerken in de ‘beton wereld’.
T60401
@ronald-deutz-fahr heb hier betonplaten van verschillende leverancier. van constar slijten ze het minst. is de ondergrond prima enkel net is het zomaar altijd dubbel net nemen.
@T60401 wie of wat is constar?
Hier alles dubbel net, maar kijk ook vooral watvoor dubbel net erin zit. 6mm met grote mazen, heb je niks aan 2 lagen. Maar praat wel lekker ‘dubbele mat’ maar net zoveel kg ijzer als 1 van 8mm met kleine mazen.
@zettelmeyer van wie had je platen en welke heb je nu laten komen?
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr Timmermans ruinerwold, bij vd wal al heel veel geknapt. Was beide keer vlakgemaakt door het zelfde bedrijf en 40 cm zand er onder. Voer haal ik er ook niet meer bij weg
@zettelmeyer aha. Timmermans kon ook scherp, maakt die eigen beton of kopen ze in?
Vd wal koopt alles bij zwaagstra vgm. Op het werk hebben we er een kavelpad van gelegd, 8 vrachten geloof ik. Tijdens het leggen is er niks gesneuveld, zelfs met ik op de kraan ging het goed🤣
liggen op 5cm zand op de teeltlaag.
Slechte ervaring met voer van ze?
deufi
@ronald-deutz-fahr Wij houden als ondergrond aan: Worteldoek daarop minimaal 15 cm gebroken puin, sterk verdicht (liefst nog een dikkere laag), daarop 15 cm grof zand, goed verdicht. Als je ondergrond niet goed is, kan je nog nog zulke goede platen hebben, je rijdt ze dan nog kapot. En grof zand is noodzakelijk want anders kunnen de platen niet bewegen en dan scheuren ze.
Hier goede ervaringen met Constar. Goede prijs/kwaliteit verhouding en service, en voordeel is dat de afstand houders zijn ingestort. Ook wel eens 10 vrachten van Zwaagstra gehad. Die zijn allemaal retour gegaan, waren niet binnen de normen geproduceerd (liepen allemaal rond en waren niet te leggen).
@deufi maar jullie zitten op klei? Dat scheelt nogal natuurlijk.
Hier zand, dat kan heel gauw. Gewoon zand van de zandput, geen idee of dat grof of fijn is...
meeste ligt al jaren, en op 1 plekje in het erf na wipt niks.
Waar deze mestsilo staat is aangevuld, gemengd zwart zand en woudzand. Wel vast en hard, dus 15cm wit zand en er gebeurt niks mee.
Bijzonder! Geen Komo platen dan?
Hier platen van Dam gehad die heel hard ruw worden, das ook niks. Zijn we voor gecompenseerd met deels nieuwe platen, ben benieuwds hoe die zich houden.
deufi
@ronald-deutz-fahr wij zitten hier op klei inderdaad. Ondergrond is keihard. Over platen rijden krijg je een bewegende punt belasting. Met de kleinste oneffenheid in een harde ondergrond, rijdt je de platen kapot. Daarom altijd een laagje grof zand eronder. De mestsilo is een ander verhaal. Daarin rijdt je niet en heb je een egale belasting.
+1
@deufi op die manier. Ik herken het probleem niet, maar kan me voorstellen hoe het zal gaan. Hebben ze ook wel jn het erf liggen maar dat gaat goed.
+1
T60401
Vooraan een gootje gelijk de mixput in? wel oppassen dat de mixer niet een keer verongelukt.
@T60401 klopt! Indd even zien hoe dat gaat. Zat ruimte om in te rijden, dat wel. Misschjen zetten we er een standpijp bij, dan merk je wel als je ergens rijd waar je niet moet wezen 😅
Fendt926Driver
Je verwacht nogal wat vaste mest zo te zien.
Kan het hier al 2 jaar laten op 50m² met een L vormige muur.
Dit is ook nog met een U muur.
@Fendt926Driver waar we nu de vaste mest in hebben zit 2x per jaar ramvol, dat kon nietmeer. Nu gelijk maar voldoende capaciteid, dit staat er ook voor het leven dus gelijk goed doen.
Kalveren tot 6 maand op stro geeft wel mest, beetje restvoer, en als we slootvuil hebben voordat de mais van het land is kan dat ook mooi hier (tijdelijk) in
T60401
@ronald-deutz-fahr muren nog afkitten? heb hier ook van die wanden staan maar aan de buitenkant zie je zwarte drab. Als hij leeg is toch maar wat kit insmeren. iemand idee wat voor kit?
deufi
@T60401 MS150 is goede kit. Daar zijn onze keerwanden ook mee gekit. Zit er al jaren strak in.
remmersbv.nl/nl/aanvullende-producten/…
Ik zou ze overigens nu gelijk kitten, nu alles nog nieuw en schoon is. Ook gelijk de voegen in de vloer. Kwestie van tijd voordat het verplicht wordt is mijn inschatting.
T60401
@deufi heb deze een paar tube mee besteld. kramp.com/shop-nl/nl/…
deufi
@T60401 Daar staat beton niet bij als toepassing, wel metaal en kunststoffen.
T60401
@deufi klopt kon zo even niets anders vinden voor een schappelijke prijs. maar als je de toepassingsgebied en eigenschappen leest denk ik dat het best goed komt
+1

(klik om te vergroten)

deufi
@ronald-deutz-fahr zo te zien goed spul!
+1
@deufi ik hoop het. Heb er geen verstand van..
hij wou wel kitten, ondanks dat het niet zo warm meer is. Heeft ‘vroeger’ weleens een kitspuit gekost omdat die rommel zo taai is 🤣
+1
deufi
@ronald-deutz-fahr volgende keer een kitspuit op accu gebruiken, dan is het zo gebeurd.
+2
@T60401 ja ik heb de muren en de naden in de goot afgekit. Zal even kijken wat voor kit het is. Meegeleverd door de betonboer
TeunFendt
Is dit met gescheiden afvoer van hemelwater en mest sappen? Dat is tegenwoordig wel de norm volgensmij.
Fendt926Driver
@TeunFendt hier zit er een 5m³ put achter de mestbak. Maar komt zeer weinig in.
Heb ook aangegeven bij de gemeente dat als ik het water moet opvangen ik er een dak boven wil.
Mocht geen schuurtje worden volgens hun.
Dus komt er meer water in de put bij een lege mestbak dan bij een volle
TeunFendt
@Fendt926Driver Zo te zien zit hier de mest put naast. Dan laat je het daar zo in lopen en is er geen probleem.
Fendt926Driver
@TeunFendt ligt er aan hoeveel mestopslag je over hebt.
Een buitje van 15mm is ¾m³ water zo even bij de put in.
Totaal neerslag per jaar is ruim 873 mm
Komt op ruim 43m³ regenwater per jaar
+1
@TeunFendt alles zo de mestput in. Gootje zit er voorlangs. Is indd beetje opslag, maar in de zomer is beetje water bij de mest wel welkom, in de winter kost het een paar kuub opslag
TeunFendt
@ronald-deutz-fahr Simpel maar doeltreffend!
@TeunFendt precies. Gelijk goed doen, anders mogen (moeten) we over een paar jaar weer..
deufi
Ziet er strak uit! Specifiek voor mest uit de mestscheider, of ook voor de mest van koeien die op stro staan?
+1
@deufi stromest! Mestscheiden doen we niet. Rijden hem in april leeg en dan kunnen we met gemak weer een jaar opslaan
deufi
@ronald-deutz-fahr Oh dat valt dan wel mee. Ik dacht dat het tegenwoordig verplicht was om een gedeelte van de drijfmest door de mestscheider te halen.
@deufi breng ze asjeblieft niet op ideeen! 😅😅
deufi
@ronald-deutz-fahr Ik dacht dat eens in een vakblad te hebben gelezen. Voor zover ik weet is de drijfmest die wij hier aanvoeren wel door een mestscheider gegaan, maar dat is dan mogelijk van een veehouder met te weinig grond.
@deufi dat zou kunnen. Kan ook in de gehaltes gunstiger zijn om af te voeren, voor die veehouder. Of hij heeft diepstrooisel boxen met gescheiden mest erin. Je laat de mest aanvoer volledig over aan de mesthandelaar/loonwerker?
Dunne fractie is makkelijker verwerkbaar, je weet zeker dat alle rommel eruit is, en wil beter mixen. Dat zijn voor jouw als ontvanger allemaal voordelen, ipv dikke, slecht gemixte mest. Daarnaast is dunne mest sneller beschikbaar voor de plant
+1
deufi
@ronald-deutz-fahr Ja aanvoer van drijfmest gaat via de loonwerker. De mest is veelal ook perfect homogeen, als we de bonnen zien. Dat zie je ook weer terug in een egaal groeipatroon van de planten.
Rokus
@deufi denk wel dat er weinig fosfaat meer in zit als je alleen maar de dunne fractie van gescheiden mest krijgt?

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de O&K L 8 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!