case ih puma 230 cvx bezig met spitten en tarwe zaaien onder zeer natte omstandigheden.. Geplaatst door thomasvw13 op 19-01-2021 om 09:42:50, met 51 reacties.

Case IH Puma 230

Case ih puma 230 cvx bezig met spitten en tarwe zaaien onder zeer natte omstandigheden.

Reacties

+3
newholland-
Denk dat je beter naar huis kunt gaan hoe kun je in deze bende zaaien 🤷🏿‍♂️
+1
valmet6400power
@newholland-
Ben vooral benieuwd of een krukas spitter dit een beetje vlak weggelegd krijgt. Met een roterende weet je dat zeker maar dan smeer je ook alles lekker door elkaar..
thomasvw13
@valmet6400power met een krukasspitter en een roterra krijg je het hartstikke vlak. Altijd. Als je er maar een groot paard voor zet 😜
valmet6400power
@thomasvw13
Ja de spitmachine aandrijven kost niet zoveel vermogen maar blijven rijden dan wel 😂
thomasvw13
@newholland- als we naar huis waren gegaan had het er een hele winter zo bij gelegen. Nu is het gespit en gezaaid en op dit moment staat de tarwe er hartstikke netjes bij. Droog weer op gehad en een zonnetje.
ten bosse
@thomasvw13 wanneer heb je dit gezaaid en wat was de dosis/ha?
thomasvw13
@ten bosse dit is 7 oktober gezaaid met 240 kg per ha
reinder-mf
@thomasvw13 mooi op tijd, dat scheelt ook enorm. Over de hoek spitten dan kun je alles vlak krijgen met een krukas. Niet te snel rijden dan staat er geen plasje water op. Mooi voor de winter aan de kant 💪🏻
ten bosse
@thomasvw13 wel zeer dik gezaaid voor begin oktober. Ik weet dat ze bij spitzaaien een hogere dichtheid nemen maar zoveel?
valmet6400power
@ten bosse
Als je het er toch inknoeit en je kunt het maar 1x zaaien, doe dan maar gewoon wat extra kilo’s 😄
+1
reinder-mf
@valmet6400power ja daar zit het geld niet in bij tarwezaad. Vorig jaar hebben wij ook vrij laat tarwe gezaaid en flink de dosering opgeschroefd
thomasvw13
@ten bosse gezien deze omstandigheden is dit niks te veel. heb dit jaar 265 ha gespit en gezaaid. alles wordt hier gezaaid tussen de 210 en 250 kg. ook omdat er hier veel kapot is gereden door aardappel rooiers en bieten rooiers.
+2
RVM
Als je dit op zand doet, Kun je het 10 jaar zien aan het gewas
+2
fendt308-driver
@RVM zand was toch dat spul wat ze aan puin rije en met een cultivator wat door rommelen en het wil volgend jaar wel weer? Die illusie krijg je tenminste wel eens als je ze ziet stoeien met de mais
+1
RVM
@fendt308-driver ja bijna.
Een kleiboer zei me eens: “ik zou altijd te vroeg het land op gaan op zand” met andere woorden, als klei iets blinkt kun je nog goed ploegen. Als zand blinkt, moet je een week wachten
EA_MF
@RVM op zandgrond hoef je t niet eens in je hoofd te halen om t land op te gaan als het er zo bij ligt en zeiknat is, op klei kan veel ben ik wel achter gekomen 😅
+2
JD 6430 The Best
@EA_MF onjuist, menen veel, maar de gevolgen voor de grond zijn groot als het zo verprutst is als op de foto
EA_MF
@JD 6430 The Best ik bedoel dr meer mee dat je op zand nog geen 10 meter van de verharding af kom als t dr zo bij ligt en zeiknat is. Klei zit nog iets van een ‘bodem’ in vaak, tegen dat je die hier tegen komt ligt de trekker vaak al met de buik aan de grond 😆

Qua structuurschade zie je dat op alle grondsoorten wel terug.
mf 6150
@EA_MF
Das onzin, zie ze hier ook gaan dat je denkt manmanman.... Spitten is vaak ook maar een noodoplossing op de klei volgensmij 😅🤔 maargoed, een ander zal zeggen 'de beste stuurlui staan aan wal'
+2
joozt
'Tarwe mag je erin knoeien' zei een akkerbouwer uit de Flevopolder al eens tegen mij. 'en als het er dan opstaat laat de ganzen het maar even goed kort vreten, da's goed voor de uitstoeling.' Kan me dus best voorstellen dat je ondanks deze beginsituatie een redelijk gewas hebt staan. En zoals je al zegt is met zulke sporen de winter ingaan ook niks.
thomasvw13
@joozt jij snapt het 😄
GerbertXL
@joozt ik denk dat het er meer mee heeft te maken dat tarwe sowieso een verliespost is in de flevopolder. Je kunt beter het ideale weer gebruiken voor de duurdere gewassen, dat levert meer op.
De sporen op de foto is een mooie bende, maar als ze vol staan met water kun je het helemaal vergeten dusja. En het kwaad is hier al voor de tijd geschied.
+2
Ritchie
@joozt

Ik vind dat wel korte termijn denken. Uiteindelijk is het wel de basis van je hele bedrijf, je grond. Wat zijn de gevolgen voor de lange termijn? Het bodemleven en alles wat er mee te maken heeft krijgt wel een opsodemieter, hoe lang (en hoe veel) kost dat wel niet?
joozt
@Ritchie dat ben ik helemaal met je eens hoor. Het was ook niet zo dat de akkerbouwer dit voor z’n plezier zo deed. Wat hij ermee bedoelde te zeggen was dat ondanks dat de zaaiomstandigheden niet ideaal zijn het gewas toch best prima kan worden. Als het even kan probeer je natuurlijk te zaaien als het er goed aan is maar tarwe kan er wel tegen als het een keer minder ideaal is. Hoef je met gerst bijvoorbeeld niet te doen. Zoals @GerbertXL ook zegt ligt het probleem op bovenstaande foto niet bij het zaaien maar bij de bewerking die hiervoor heeft plaatsgevonden. (Bietenrooien?) als je op de een of andere manier de sporen los kunt krijgen en er een gewas in krijgt (en een mooie winter) is dat altijd beter dan die sloten vol water te laten staan.
+1
Ritchie
@joozt

Ik snap het, heb zelf ook al regelmatig bieten en aardappels e.d. gereden in omstandigheden waarvan je toch gaat fronsen op z'n zachtst gezegd. 9 van de 10 keer ligt het ook aan dat de planning door de regen in de war wordt geschopt, en dan moeten ze wachten maar wordt het alleen maar natter. Maargoed zo vanaf een foto is het gemakkelijk oordelen.

Dit ligt ook deels aan het grote materiaal van tegenwoordig denk ik, er moeten grote oppervlaktes gedaan worden dan kun je niet met een 8 tonner blijven rijden. Toch blijft het wel heel zonde, want op de klei rijdt je het voor de komende 10 jaar aan gort. De meeste akkerbouwers doen tegenwoordig toch aardig hun best met bandenspanning en groenbemesting enzo, maar zodra het november wordt lijkt er bij de meesten een knop om te gaan haha.
+2
valmet6400power
@Ritchie
Daar kwamen ze in de Flevo toch pas een paar jaar geleden achter? Dat je wel alleen maar rooivruchten kan telen op jonge klei maar dat je bodem uiteindelijk toch uitgeput raakt.
Daar hoef je opzich niet voor gestudeerd te hebben.
Wij hebben zelf in de Wieringermeer 1/3e tarwe in bouwplan met oog op de lange termijn dat je bodem ook rust krijgt. En je kunt dan mooi groenbemesting erachter aan zaaien en daarvoor nog mest uitrijden. Het levert op korte termijn misschien weinig op (afhankelijk van de tarweprijs) maar ik zou het zelf wel lekker vinden als ik over 30 jaar ook nog beetje kilo’s kan oogsten!
+2
Ritchie
@valmet6400power

Zelfs op het Warmonderhof (biologisch-dynamisch) moeten ze beheersgras aanvoeren om een beetje uit te komen met de mineralenbalans... Wat te denken van al die gasten die 1 op 4 bloembollen en pootgoed telen.

Klopt ja, bij de biologische akkerbouwer waar ik veel werk is het 1 op 3 grasklaver, waarbij we tegenwoordig na alle teelten groenbemester zaaien.

Dat laatste wat jij zegt is denk ik het allerbelangrijkste van allemaal, en dat zou ook de politiek en alle andere boeren zich aan moeten trekken: je moet een volhoudbaar systeem creëren!! Dat is op sommige plekken nu niet aan de orde denk ik.
+1
valmet6400power
@Ritchie
Nee klopt. Wij zijn niet heel erg intensief maar zelfs bij ons trek je de bodem leeg. Simpelweg omdat je niet meer mag aanvoeren van de wet. Ik zou bij wijze van spreken wel 50 ton/ha champost willen strooien op alle hectares. Maar dat mag niet..
+1
Ritchie
@valmet6400power

Ja je moet die jaren met tarwe tegenwoordig echt zien als investering in de bodem, maar als zo'n jaar niks opbrengt dan moet je dat weer in de jaren met de 'cash crops' weer compenseren met alle gevolgen van dien. Dat hebben de bio bedrijven over het algemeen wel beter in de vingers, die hebben vaak vee waardoor ze die rustgewassen veel beter kunnen verwaarden.

Aanvoer van OS zoals jij zegt is heel belangrijk inderdaad, daar zouden de regels echt wel in versoepeld moeten worden. Overigens is bij Demeter (bio-dynamisch) is de stikstofnorm maar 112 kg per ha 😅
+1
zettelmeyer
@Ritchie ik zit in de nop, maar pootgoed wordt allemaal 1 op 3 geteeld. Als ik kijk op de buurt gaat het nog stap erger.
Tulpen en lelies 1op6, dan nog uien 1 op 6 en dan bieten 1 op 12 en gerst 1 op 12, wel veel conpost aanvoeren.
Wij huren steeds meer gras bij akkerbouwers en bollenboeren omdat ze zelf te lui zijn om tarwe te telen en toch wel door hebben dat het zo niet kan
Ritchie
@zettelmeyer

Ja dat lijkt me niet volhoudbaar, daar zal toch ooit wel ingegrepen gaan worden denk ik. Als ik die pachtprijzen bij jullie voorbij zie komen is dat bijna onwerkbaar.

Gras blijft 2 jaar liggen zeker? Met gras kun je wel vlug OS opbouwen, sneller dan graan misschien wel zelfs?
JD 6430 The Best
@Ritchie Je bouwt met gras wel snel OS op maar veel breekt weer af als je grasland ploegt. Met tarwe en dan stro hakselen bouw je meer OS op denk ik
Ritchie
@JD 6430 The Best

Met grasland (en zeker met grasklaver) heb je meer N dus dat is ook sneller beschikbaar, in vergelijking met gehakseld stro wat juist N kost om te verteren. Stro hakselen plus drijfmest/stalmest is natuurlijk ook top 😀
zettelmeyer
@Ritchie klopt ze betalen zo 3000 euro per hectare waarvan 1/3 verplicht tarwe moet...
Gras meestal 1 jaar en daarna weer tulpen
Ritchie
@zettelmeyer

Ja dan ga je de grenzen opzoeken met zulke prijzen. Zoals al eerder gezegd zal er met deze koers weinig meer te oogsten zijn over 30 jaar.
reinder-mf
@Ritchie de NOP is nu al een paradijs voor uienvliegen en fusarium. Hier proberen we 1:12 uien te telen en veel percelen hebben in de geschiedenis nog nooit uien gestaan.
zettelmeyer
@reinder-mf klopt met dank aan de zilveruitjes. Waar die veel staan is het bar en boos. Genoeg percelen gezien die erg aangetast ware
reinder-mf
@zettelmeyer ja dat is natuurlijk ook enorm hoeveel planten je dan op een hectare hebt. En bijna elke kavel staan dan ook uien op in die hoek vd polder
zettelmeyer
@reinder-mf ook nog veel 1ste jaar plant uien, zijn ook veel planten. Die zilveruien zitten inmiddels door de hele polder heen, ook nog een zeeuws bedrijf tegenwoordig. Denk wel dat er meer als 80% van de kavels uien word geteeld in de polder
reinder-mf
@zettelmeyer hier moet je zoeken om een perceeltje uien 🙈🙈 We doen hier wel mee met SIT van De Groene Vlieg maar geen problemen gelukkig
Ritchie
@reinder-mf

Ik werk veel bij akkerbouwers rond Moerdijk, maar dat is ook zo'n intensieve akkerbouw hoek. De nieuwe R series en Condors rijden je aan alle kanten voorbij. Meeste hebben ook zo'n mooi luxe koelhuis dus dat moet allemaal wel betaald worden -> overal aardappels en uien e.d

Hoor zelfs akkerbouwers die stoppen met zaaiuien omdat het gewoon niet te doen is, in een 'normaal jaar' 6 keer beregenen en nog maar 25 ton rooien vanwege trips enz.
reinder-mf
@Ritchie oja dat is ook wel een intensieve hoek. Ook veel pootgoed toch?
Ritchie
@reinder-mf

Klopt ja, sowieso de zuidwestelijke akkerbouwgronden zitten veel pootgoedboeren.
zettelmeyer
@Ritchie dat denk ik ook, met dank aan de overheid
Ritchie
@zettelmeyer

Ja als je de markt z'n gang laat gaan dan krijg je zulke toestanden, al kun je dit niet los zien van de hoge grondprijzen. Maar je wilt als overheid toch een gezonde grond behouden, beetje sturing kan geen kwaad zou je zeggen.
+1
GerbertXL
@Ritchie nee nee nee
Als je de boel kapot wilt hebben moet je de overheid erbij betrekken.
Ritchie
@GerbertXL

Toen ik het verzond bedacht ik me ook al ja 😅
stannetje96
Dit ziet er uit alsof het vooral de kopakker is... of was het hele perceel zo’n chaos?
thomasvw13
@stannetje96 nee was een heel perceel spoor aan spoor
ten bosse
@thomasvw13 wel zeer dik gezaaid voor begin oktober. Ik weet dat ze bij spitzaaien een hogere dichtheid nemen maar zoveel?

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Case IH Puma 230 en hebben de trefwoorden uien laden , spitten en zaaien , uien zaaien en Wortels Rooien geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!