19-2-2016 foto van een Doggen neuswiel. Wij zaaiden altijd suikerbieten bij de buurman en hij legde dan bij ons het zaailand in het voorjaar klaar. Zo hoefden wij niet te investeren in brede lagedruk banden.
De buurman moest echter steeds meer klaar komen leggen bij ons. Toen we in voorjaar 2016 een nieuwe trekker kochten besloten we om zelf land klaar te gaan leggen.  Het doel was om dit zowel op lichte grond (zandgrond) alsook op lichte kleigrond in 1 werkgang te kunnen doen. Ik had al door dat het vooral op de zandgrond belangrijke is om heel de breedte zo gelijk mogelijk aan te drukken. Dus geïnvesteerd in  gebruikte soepele 80 cm banden en een nieuw neuswiel van Doggen uit Ens. Ik wilde per sé een werkbreedte waar je goed mee over de weg kan, zonder dubbellucht te hoeven demonteren, dus de werkbreedte kon maximaal ongeveer 3,25 zijn. Doordat ik het neuswiel nogal ver voorop heb gemonteerd wordt het minder zwaar belast en spoort het iets minder in als de achterwielen. Het systeem werkt super goed zo, maar voor nog iets minder insporing van de achterwielen zal ik de volgende keer zeker overwegen om achter wat hogere soepele banden van 90 cm breed aan te schaffen.

Onbekend Onbekend

19-2-2016 foto van een Doggen neuswiel. Wij zaaiden altijd suikerbieten bij de buurman en hij legde dan bij ons het zaailand in het voorjaar klaar. Zo hoefden wij niet te investeren in brede lagedruk banden.
De buurman moest echter steeds meer klaar komen leggen bij ons. Toen we in voorjaar 2016 een nieuwe trekker kochten besloten we om zelf land klaar te gaan leggen. Het doel was om dit zowel op lichte grond (zandgrond) alsook op lichte kleigrond in 1 werkgang te kunnen doen. Ik had al door dat het vooral op de zandgrond belangrijke is om heel de breedte zo gelijk mogelijk aan te drukken. Dus geïnvesteerd in gebruikte soepele 80 cm banden en een nieuw neuswiel van Doggen uit Ens. Ik wilde per sé een werkbreedte waar je goed mee over de weg kan, zonder dubbellucht te hoeven demonteren, dus de werkbreedte kon maximaal ongeveer 3,25 zijn. Doordat ik het neuswiel nogal ver voorop heb gemonteerd wordt het minder zwaar belast en spoort het iets minder in als de achterwielen. Het systeem werkt super goed zo, maar voor nog iets minder insporing van de achterwielen zal ik de volgende keer zeker overwegen om achter wat hogere soepele banden van 90 cm breed aan te schaffen.

Reacties

bikkertie
Zie ik daar nu ook een 7serie staan? 😳
PieterA
@bikkertie Dat zou best kunnen hoor. Deze foto was bij het LMB in de werkplaats.
WaterDeutzer
@bikkertie Lijkt er op, maar wel zuinig met rubber onder het spatbord.
zettelmeyer
Ik rijd wel eens op de onderstaande combinatie. Die heeft wel 900 banden achter en in de neus bij de vooras een paar gewichten. Als de kopeg en zaaimachine op de grond staat is de druk overal het zelfde
tractorfan.nl/picture/1379809/…
MaxxuM4ever
Dat met die druk verdeling hebben alle gebruikers last van. Beetje verzwaren aan de voorkant is bijna de enige optie zeker ook al wil je zo ligt mogelijk het land in. Wij hebben zware grond thuis, daar is het effect van neuswielen zeer beperkt op najaars geploegd land in het voorjaar. Op de lichte grond hier worde ze wel gebruikt. Ik vond het altijd super rijden zo’n lange wielbasis. De kunstmest strooier is ook ff stabieler.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Wij zaaien “gewoon” op 650’s en dan de zaaimachine achter de kopeg gehangen. Trekker van 6,5 ton. Nou ik heb nog niet gezien dat bieten in een wielspoor eerder of later opkwamen dan niet uit een wielspoor. Je ziet meer verschillen in grondsoort in een perceel bij ons.
MaxxuM4ever
@valmet6400power precies, die neuswielen schelen dan niet zo veel. Maar alle beetjes helpen hè. Wij hadden voorheen 800’s en nu 710 xeobib maar de zaaitrekker is ook een stuk zwaarder geworden van de 5120 naar de CVX130.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Ja het wordt allemaal niet lichter! Voordeel is wel dat je in één werkgang klaar bent, kaarsrecht en dat je niet of gps hoeft te bouwen op een trekker van (in ons geval) bijna 30 jaar oud of dat je de trekker van 6,5 ton op smalle banden moet zetten om de bieten te zaaien. Voor de huidige bietenprijs kun je niet teveel investeren haha
MaxxuM4ever
@valmet6400power haha, ik dacht dat het over tarwe zaaien ging en jij had het over bieten zaaien, dat doen wij nog apart met de 423. De GPS Sint is nog niet langs geweest bij ons.
+1
zettelmeyer
@MaxxuM4ever @valmet6400power zie maar weer dat het bij akkerbouwers allemaal niet zo precies komt met zaaie. Als wij gras op 650 banden zouden zaaien hebben we last van spoorvorming rest van het groei seizoen.
valmet6400power
@zettelmeyer
Nou ho ho, beetje gras maaien en poep rijden dat mikt minder nauw als bij akkerbouw volgens mij 😜
+2
newholland6640
@valmet6400power

Heel veel meer doen akkerbouwers ook niet, ja beetje in de grond roeren maar dat diesel verstoken heb ik ook nog nooit gesnapt
valmet6400power
@newholland6640
Haha het is nou eenmaal moeilijker gewassen te telen dan gras te telen..
newholland6640
@valmet6400power

Dat lijkt vooral zo. Gras telen waar de koe ook wat mee kan is heel erg moeilijk.
+1
PieterA
@zettelmeyer Dat kun je bij tarwe net zo hebben
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Haha de foto hierboven ging ook over bietenzaaien dus ik denk haak daar op in. Met tarwe zaaien heb ik dan weer geen gps maar m’n vader wel op de ploeg dus dat gaan we ook redelijk recht redden dan!
PieterA
@valmet6400power Dat gaat bij ons niet. Als je gewoon op 650 rijdt moet je sowieso 2x over het land, om het enigszins vlak te krijgen. Ook scheelt het behoorlijk in dieselverbruik. Op de lichte pas geploegd grond sporen we dan een 15 cm in. Tussen de wielen komt de grond dan naar boven. De machine achter de trekker moet dan alles weer maar vlak zien te maken.
PieterA
@zettelmeyer Dat kun je bij tarwe net zo hebben
mf 6150
Topstang nooit dubbel gedrukt?
PieterA
@mf 6150 Nee, komt dat wel eens voor?

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Onbekend ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!