Er lag iets in het pad. Foto is geplaatst door Husqvarna op 01-02-2021 om 13:00:10, met 23 reacties.

Ahlmann AZ 10

Husqvarna
Er lag iets in het pad

Reacties

+4
Fendt926Driver
De echte ahlmann rijder houdt hem rechts gezwenkt naast zich en rijdt over het zandpaadje 🙃🙂
radium45
Opvallend, hier in de natuur zie je ook erg veel berken die het opgeven.
roscho
Quote Reactie van @radium45:
veel berken die het opgeven.

Hier ook, ik denk dat we alle drie een beetje op dezelfde soort grond zitten: drogere zandgrond. En soms ook in nattere natuurgebieden waar het afgelopen jaar veel te weinig regen is gevallen.
radium45
@roscho Ja die droge zomers zullen zeker een rol spelen. Ik heb vorige week in mijn tuin al 3 dode volwassen berken omgezaagd en zag gisteren tijdens een rondje door de umgebung heel veel berken in slechte staat. Maar ook opvallen veel mega beuken die het niet lekker hadden zitten. Even in de gaten houden of er nog blad aan gaat komen.
roscho
Quote Reactie van @radium45:
beuken die het niet lekker hadden zitten

Hier voor het huis staat er een van 104 jaar oud ("hoge landschappelijke waarde"), die had de laatste twee jaren ook minder blad dan vroeger. Maar het grondwaterpeil stijgt weer, misschien gaat dat nog goed.
Loeideutz
@radium45 Berken worden niet oud.
radium45
@Loeideutz Nee klopt, maar dan zouden er elk jaar ongeveer even veel berken dood gaan. Nu is het opvallend hoeveel dode bomen je ziet.
+2
Loeideutz
@radium45 @roscho Elke soort boom heeft een bepaalde levensduur. Ervan uitgaande dat er vele jaren geleden grootschalig bomen zijn aangeplant, bijvoorbeeld net na een ruilverkaveling, zie je dus een versnelde uitval. Ik ken Uw streek niet, en weet dus ook niet hoe het bij daar is. Het is iets wat ik hier wel zag, al wat jaren terug.
En bij de hernieuwde aanplant langs een weg stelden enkele mensen de vraag waarom deze boom er ook bij, om die reden.
+1
radium45
@Loeideutz Ja ik snap je uitleg.. Door een massale aanplant voor een x aantal jaren terug.. Krijg je nu een golf van uitval.
Loeideutz
@radium45 Als het dan ook nog een goede terreinbeheerder of wegbeheerder is wordt er al nagedacht over rooien en heraanplant. Of is er destijds bewust gekozen voor een mix zodanig dat de uitval nu er voor zorgt dat de rest meer ruimte krijgt om uit te groeien.
radium45
@Loeideutz Wij hebben hier zulke snelle lui bij de gemeente... Wij riepen al jaren dat ze de bomenrij moesten dunnen langs de wegen. Nu zijn het massale eiken en beuken geworden en ze staan mekaar helemaal in de weg. Nu heb je bomen met een halve kroon. En jawel hoor... Nu hebben ze het plan in de kop om ze om de andere boom, of als het zo uitkomt een magere slechte er tussen uit te zagen.
Loeideutz
@radium45 Dat dunnen hebben ze hier een jaar of 15 geleden ook eens gedaan langs de gemeentewegen. Duurt een paar jaar, maar dan zie je toch resultaat. Maar het kostte wat tijd voor de gemeente er aan wilde. En halverwege is het ook nog stil gelegd omdat er weer wat clubjes problemen mee hadden. Effe doorheen bijten.
jehan
@radium45 komt puur van de droogte de laatste 3 jaar ...beuken berken en dennen leggen het loodje
+1
roscho
@Loeideutz Het is net als met corona, er is iets wat deze "oversterfte" van berken veroorzaakt.
hobbyboer
@radium45 Een berk heeft de wortels ook heel ondiep zitten.
zettelmeyer
Hier hoef je zo nog niet door het land te rijden helaas.....
Fendt926Driver
@zettelmeyer hier ook zeker niet.
Alles nog zeer nat. Is ook heel veel water gevallen net voor het weekend.
roscho
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Alles nog zeer nat

De bovenlaag wel. We hebben deze week een paar bruine coniferen uit de grond getrokken. Onder in het gat was het nog zo droog als as.
radium45
@roscho Hier ook. Ik rooi nogal wat bomen bij kwekers en vooral onder heesters en coniferen stuift het nog.
jehan
@roscho onder coniferen is het altijd droog ..
+1
Husqvarna
@zettelmeyer
Ik kwam deze nog tegen in mijn telefoon, 15-2-2020, maar onze huiskavel is 1000m lang 120 meter breed, ca. 3 meter hoogteverschil en dat dammetje rechts is op het hoogste punt, zo kun we in geval van nood altijd hier wat mest uitrijden, vlak achter de stal is het nu ook veuls te nat.
zettelmeyer
@Husqvarna aah duidelijk! Hier is alles zo vlak dus overal even nat. Alleen paar veenputten waar je nu helemaal niet wil komen. Jij huurt de meststrooier van jetze ook wel eens zag ik

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ahlmann AZ 10 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!