24 maart 2016 John Deere 6330 bezig met aardappelen poten. De buurman heeft een Baselier frontfrees, wij hebben een miedema pootmachine en samen hebben we een rijenfrees. Voor de rijenfrees (niet op d

John Deere 6330

PieterA
24 maart 2016 John Deere 6330 bezig met aardappelen poten.

De buurman heeft een Baselier frontfrees, wij hebben een miedema pootmachine en samen hebben we een rijenfrees. Voor de rijenfrees (niet op de foto) staat een trekker van ons en voor de pootmachine staat een trekker van de buurman. Zo hoeven we de machines niet steeds te verhangen en kunnen we om de beurt een lapje aardappelen poten. Onze buren zijn heel flexibel in hun planning en als ik ze nodig heb (of andersom) zijn ze er altijd.

De buurman rijdt John-Deere. Deze trekker heeft al een hele poos rtk-gps. Ik denk van 2007. Ik was erg blij met deze investering en zag gelijk de voordelen van de gps. Het is een fijne trekker om aardappelen mee te poten. Het hefvermogen van de 4-cilinders is niet toereikend voor een volle planter, maar dan doe je de bunker maar niet helemaal vol. Het motorvermogen is wel voldoende op onze lichte grond.

Op de achtergrond staat onze Deutz 6206 met Mullie-kipper voor de aanvoer van pootaardappelen. De kipper staat op blokjes, zodat hij rechtstreeks in de bunker van de planter kan lossen.

Reacties

+1
MF 2725
Mooi dat het zo kan!
+1
new holland koen
Prachtig! Van zulke buren moet je het hebben!
Fendt926Driver
Prachtig voorbeeld van.
Als het niet kan zoals het moet.
Dan moet het maar zoals het kan.
En inderdaad een niet helemaal volle bak aardappelen is ook een optie.
Als je maar op zijn minst heen en terug poten kunt (heb geen flauw idee hoe lang de percelen zijn) heb je toch ook genoeg aatdappels bij je in de voorraadbak
PieterA
@Fendt926Driver wij poten meestal ongeveer 2.500 kg aardappelen per hectare. In de bunker past 2 ton, dat is dus ongeveer 8.000 m2. In een rondje poot je 6m breed, dus kan je perceel ruim 1.300 m lang zijn bij een volle bunker. Ons langste perceel is 550 m, dus dat past altijd wel.
Mooi zo’n samenwerking. Hoeveel hectare aardappels poot bovenstaande combinatie op jaarbasis? En blijft er altijd iemand bij de kieper in de buurt of moet de man op de pootmachine zich redden?
+1
PieterA
@ronald-deutz-fahr Deze combinatie plant zo'n 65 ha per jaar. We vullen de poter bijna altijd met een bandje uit de kieper. Dat is goed alleen te doen. Wij planten,strooien en frezen altijd eerst de lengterichting van het perceel, daarna ploegen of woelen we de kopeinden en planten, strooien en frezen dan het perceel nog 7 keer rond. Dan kun je altijd in onbereden grond poten, maar dan heb je wel veel trekkers-en dus ook mensen- tegelijkertijd op het perceel. Er is dan vaak wel iemand in de buurt om even te helpen vullen.
stannetje96
@PieterA ook eerst rijenfrezen voordat je de kopakker plant? Dan rijd de frees ook achter de planter aan zeker.
Is een setje aanaardkappen achter de planter dan niet wat? Zeker op lichte grond lijkt me dat heerlijk
PieterA
@stannetje96 Ja, daar rijden er hier in de buurt steeds meer mee. Dat zou wel mooi passen, maar je kunt je geld maar 1x uitgeven, dus we doen nog maar even zo verder.

Zo'n combinatie met zwaardere trekker, meststoftoediening, spuitje, granulaatstrooier, frees, planter en aardapkap kost misschien ook wel 130.000 exclusief trekker. En weegt geladen inclusief bijpassende trekker van rond de 220 pk ook ongeveer 20 ton.
stannetje96
@PieterA zou die kap niet hier achter te maken zijn?
PieterA
@stannetje96 Ja, die kan hier zo achter, maar dan werkt het niet. Dan zou ik na de trekkerwielen nog een frees willen hebben om altijd genoeg losse grond in de kap te hebben.
+1
stannetje96
@PieterA rijd er hier nu ook eentje met een frontfrees en dan een planter met aanaardkappen maar dat gaat toch goed
PieterA
@stannetje96 hoeveel afslibbaar is de grond dan?
stannetje96
@PieterA verschillend. Op lichte grond gewoon in één keer met de frontfrees en aanaardkap en op de zwaardere grond gaan ze soms met de frees of rotoreg vooruit omdat de grond anders niet fijn genoeg wordt.
PieterA
@stannetje96 Oké, dan zou het bij ons misschien ook wel werken. Rijden ze dan op de zwaardere grond met gps op smalle wielen op dezelfde paden als waar de planter gaat rijden? (Dat doen we hier soms voor de tulpenplanter uit)
+2
stannetje96
@PieterA wel op gps maar dan rijd er een 6 meter variant vooruit op 900 banden
reinder-mf
Voor de primeuraardappelteelt wordt er voorgekiemd neem ik aan?
+1
PieterA
@reinder-mf ja, dat klopt. Wij telen fontane's levering april en melody's levering februari. Dat is geen primeurteelt.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 6330 en hebben de trefwoorden poten en aardappelen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!