Foto van een Ahlmann AZ 45De boxen weer voorzien van een vers laagje paardenmest.Om het wat te rekken met de hoeveelheid een volle bak gehakseld stro door de hoop heen gehusseld. Het spul wordt er zek

Ahlmann AZ 45

new holland koen
Foto van een Ahlmann AZ 45
De boxen weer voorzien van een vers laagje paardenmest.
Om het wat te rekken met de hoeveelheid een volle bak gehakseld stro door de hoop heen gehusseld. Het spul wordt er zeker niet slechter van na al die regen. De paardenmest wordt daar maar zwaar en plakkerig van waardoor het niet mooi te doseren is.

Reacties

johndeere6230
Mooi shoveltje voor zulk werk, hoef je ook geen strooibakje te hebben. Wat weegt zo'n shovel?
new holland koen
@johndeere6230 Ja klopt ideaal formaat! Kan er alles mee doen wat de az14 ook kan bij geval van nood een toch klein genoeg voor het prulwerk.
4 ton kaal geloof ik, de roosters zijn 4 ton aslast dus gaat mooi.
+1
johndeere6230
@new holland koen

Jaa precies, oh dat is niet veel, weegt een flinke mini shovel ook wel. Leuk shoveltje dan icm de zwenk. Is ook 4 wiel gestuurd deze?
+1
new holland koen
@johndeere6230 Jaa klopt, 4 wiel gestuurd!
+1
arjanvw
Ik hoor het steeds vaker dat er paardenmest in de boxen wordt gebruikt. Wat is daar de reden voor? Gevoelsmatig klinkt het vreemd in de oren...
new holland koen
@arjanvw We hebben het gratis (ja we moeten wel de loonwerker betalen die het komt brengen) en het werkt heel makkelijk, voor de koeien is het ook ideaal spul. We hebben weinig klachten aan de koeien, ff afkloppen...
Hoe mijn vader 8 jaar geleden op het idee kwam is mij niet bekend (ik was toen nog maar 9) maar het is in die 8 jaar wel gebleken dat het ons erg goed bevalt!
arjanvw
@new holland koen als jullie het al 8 jaar hebben bevalt het vast goed! Was wel benieuwd wat voor voordelen het heeft tov bv zaagsel, gescheiden koeienmest. Behalve dan de prijs. Neemt het ook meer vocht op?
+1
new holland koen
@arjanvw Zaagsel is heel los waardoor het makkelijk uit de ligboxen gaat als de koeien het met de poten verplaatsen. Paardenmest dat wat vochtig is door regen wordt een harde laag als het ware waardoor dat niet gebeurt. Die harde laag blijft het vocht dan ook bovenop staan maar losse droge paardenmest wat het bovenste laagje ook is neemt wel goed vocht op...
BEboer
@new holland koen als het nt veel kost ben je er nt gierig op en strooi je royaal 👍
new holland koen
@BEboer Het kost niks, maar de manege waar we het halen heeft eigenlijk net niet genoeg om het mee te redden, vandaar.
+1
Baltus_steyr
@arjanvw hier weet ik het niet anders als paardemest!!!
+1
new holland koen
@Baltus_steyr Ik icm diepstrooiel boxen ook niet!
In de oude koeienstal hadden we geen diepstrooisel bakken maar gewoon een vlakke verhoging waar we zaagsel overheen strooiden. En nu nogsteeds trouwens.
+1
huub
Wij hebben de laatste 13 jaar ook met paardenmest gestrooid, als het krap was ook wel eens met spaans stro er door. Ik kan wat hierboven genoemd wordt alleen maar bevestigen. Altijd laag celgetal en weinig mastitis.
Fendt926Driver
Hier gaat de stal op slot als ik paarde mest in de boxen moet pakken.
Ook gescheiden mest is hier geen optie.
Maar iedereen is natuurlijk vrij om het wel te doen.
Vol zaagsel in de boxen is hier de enigste optie
new holland koen
@Fendt926Driver Krabben ze dat niet allemaal de put op dan? Ik meen me te herinneren dat jij ook diepstrooiselboxen hebt.
Als hier 's zomeds de paardenmest erg droog is ervaren wij dat wel in ieder geval. Vindt de mestrobot ook niet zo leuk...
+1
Fendt926Driver
@new holland koen de 250m³ zaagsel die ik ongeveer koop per jaar gaat voor 80% de mestput in.
Maar meest omdat ik het vervuilde zaagsel eruit krab en wat de koeien eruit schoffelen.
Maar in paardemest valt niet te trekken met een krabbertje als er melk is uitgelegen. En bij zaagsel wordt het bij mij tot op de beton verwijderd.
En van fris zaahsel voorzien.
En ik moet al mest afvoeren. Dan zal ik ook nog mest gaan aanvoeren.
Kan ik nog meer afvoeren.
new holland koen
@Fendt926Driver
Quote:
Maar in paardemest valt niet te trekken met een krabbertje als er melk is uitgelegen

Dat is inderdaad een nadeel, ik doe er altijd een dun laagje overheen wat ik van voor de schoftboom haal waar het dan in kan trekken. Een andere optie is er dan niet echt.
+1
huub
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
En ik moet al mest afvoeren. Dan zal ik ook nog mest gaan aanvoeren.

Wat niet weet wat niet deert. Paardenboeren hebben volgens mij geen mestboekhouding dus hun maakt het niks uit.
J asper
@huub Toen wij controle gehad hebben en zijden dat we diepstrooisel hadden bleven ze maar door zeuren als we er echt geen geschieden mest in hadden(dan kom je blijkbaar in een andere mestcode) Terwijl we allang vertelt hadden dat we dat niet hadden hebben er gewoon zaagsel met gemalen stro en kalk water stro in. Dus met vracht zwarte paardenmest had je wel groot probleem zo wakker zijn ze wel.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @new holland koen:
Krabben ze dat niet allemaal de put op dan?

Waarom denk je dat jullie elke keer bijvullen moeten dan?
Ook omdat het dan in de put terecht komt

En hoeveel 40m³ containers paarde mest gebruiken jullie per jaar?
new holland koen
@Fendt926Driver Ja dat snap ik zelf ook wel, maar er zit toch wel een verschil in iedere week een klein laagje of na 3 dagen alweer de bodem van de box zien.
Hoeveel m3 per jaar durf ik niet te zeggen...
+1
Fendt926Driver
@new holland koen hier strooien we elke week ongeveer 3.5m³ zaagsel bij bij de melkkoeien.
Vindt dat best mee vallen.
new holland koen
@Fendt926Driver Daar valt inderdaad niks van te zeggen!
J asper
En hoe doen jullie dat dan allemaal met de mest? Allemaal zoveel ruimte over of moet dat in het donker gebeuren? En bij controle alles eruit spitten?
new holland koen
@J asper Is mij niks over bekend, ze willen wel dat het bedekt ligt en niet bloot in de buitenlucht verder niks aan de hand voor zover ik weet.🤷🏼‍♂️
Fendt926Driver
@new holland koen mest aanvoer moet gemeld worden. Dat weet (bijna) iedereen.
Maar het ook echt registreren doet bijna niemand.
Casejx100u
Wat zijn de eisen die jullie stellen aan de paardenmest? Komt dat uit boxen die regelmatig leeg geschoven worden compleet met mest en schoon stro of scheppen ze de mest met wat stro?
Fendt926Driver
@Casejx100u alleen paardemest zitten er niet veel op te wachten.
Er moeten ook nog wel wat zaagkrullen bijin zitten.
new holland koen
@Casejx100u Het is mest met vlas, stro is veel te grof dat werkt niet.
+2
Casejx100u
@new holland koen Dat leek mij ook al, ik heb alleen ervaring met matten en diepstrooisel met gescheiden mest en kon me niet voorstellen dat het lekker werkt met vochtig lang stro. Wij zijn zelf paardenhouders en hebben een deel op gehakseld stro staan, dat zou nog best mooi zijn voor in de ligboxen. Helaas gebruiken we gehakseld stro in onze potstallen, dus daar heeft een melkveehouder niks meer aan als we het er uit trekken.
@Fendt926Driver Ik kon me al moeilijk voorstellen dat je koeien in de mest wil laten liggen. Paardenmest is over het algemeen wel droger, maar zeker niet schoon.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ahlmann AZ 45 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!