6 juni 2016 Foto van een New Holland T 7.190 bezig met woelen en rotoreggen. Deze trekker is nieuw gekomen in februari 2016. Hij is gekocht om met onze Kverneland 4-schaar gps-ploeg. Gevraagd aan de c

New Holland T 7.190

PieterA
6 juni 2016 Foto van een New Holland T 7.190 bezig met woelen en rotoreggen. Deze trekker is nieuw gekomen in februari 2016. Hij is gekocht om met onze Kverneland 4-schaar gps-ploeg. Gevraagd aan de chauffeur wat hij liever had: Een short-wheelbase voor een 4-schaar of een long-wheelbase voor een 5-schaar antwoordde hij: Doe die eerste maar, dan doe ik er wat langer over en ik zit liever op de trekker dan bij mijn vrouw in de keuken. De voorgaande ploegtrekker was de New-Holland TM. De chauffeur kon niet zo goed tegen veranderingen, dus deze trekker lijkt zo veel mogelijk op de TM: Handbediende hydrauliekventielen en een range-command versnellingsbak. We kochten de trekker nieuw, omdat er dan garantie op zit, zodat je minder kans hebt op onverwachte kosten. Een T7.170 had ons ook wel gepast, maar dit was toen een actiemodel. Achterop zitten 620/70R42 van Michelin, een multifunctionele band, waar je ook mee kunt ploegen.

Dit was aardappelland, waar we ongeveer 12 mm compost op gestrooid hebben en waar we nu een nkg-bewerking uitvoeren om er direct daarna bonen voor de versmarkt in te zaaien. Normaal gesproken ploegen we altijd, maar als we denken dat het beter is om nkg te doen, dan doen we dat. De reden om hier niet te ploegen was: het bovenin houden van de compost en een betere draagkracht voor de bonenoogstmachine.

Reacties

deufi
Mooie foto. Waarom zet je hier de driewieler er ook niet voor?
PieterA
@deufi De driewieler trekt niet op het voorwiel. Zo'n woeler vraagt nog behoorlijk wat trekkracht. Ook was het neuswiel al weer afgebouwd.
deufi
@PieterA Duidelijk. 2wd woelen is inderdaad niet zo'n succes. Is de CLI een 4 poot? 35 cm diep ongeveer?
PieterA
@deufi Ja, de CLI is een 4-poot. Op onze grond gaat dat bij een diepere bewerking goed. Als je wat lichter wil werken (15 cm voor groenbemester zaaien) zou ik er op de lichtste percelen wel een 5e poot bij willen hebben. We werken hier op z'n diepst. Ik schat 25 cm. Anders gaat de framebalk van de CLI de aftakas raken.
deufi
@PieterAWij hebben hier ook een 4 poot CLI op proef gehad. Diepte/ constructie en werking was voor ons reden om een ander merk te kopen. Wij werken bij groenbemester en wintertarwe zaaien bij voorkeur op 30 tot 35 cm diepte. De CLI liep ook snel vol. Daar heeft de huidige 6 poot veel minder last last.
arjanvw
@deufi Wat voor woeler hebben jullie nu? Wij hebben ook een woeler van Kverneland met 8 poten (4 mtr). De poten (michel tanden) die ze gebruiken worden door meer fabrikanten toegepast, Alleen kongkilde heeft volgens mij een eigen tand. Wij vonden juist de bouw van een Kverneland gunstig omdat die èèn rechte balk heeft en ons sterker lijkt dan een onderbroken hoofdbalk.
deufi
@arjanvw Nadeel van de CLI is, dat de poten relatief lang zijn, waardoor het (draai)moment op de balk extra groot wordt t.o.v. van andere merken. Ik weet dat er een aantal krom (gewokkeld) getrokken zijn daardoor (misschien ook een te zware trekker ervoor).
We hebben er nu één specifiek laten maken. De poten zijn bij alle merken hetzelfde inderdaad, alleen de hoek waarin ze gemonteerd worden verschilt enorm. Als de hoek te scherp is, tilt deze de grond te veel op en loopt hij te snel vol. Hier een foto van de combi waar wij mee rijden.

(klik om te vergroten)

PieterA
@deufi Wij hebben al een paar keer een breekbout gehad. Dan slaat zo'n tand naar achteren, maar komt niet tegen de tanden van de rotoreg. Gaat dat bij jullie oplossing ook goed?

Als ik het goed zie zit er ook een hydraulische herinrichting op de woeler. Dat lijkt mij ook erg makkelijk. Dan zit je wel snel met de aftakas tegen de framebalk. Of zie ik het verkeerd?
deufi
@PieterA Wij hebben (gelukkig) nog geen gebroken breekbouten gehad. Als het goed is, zou de tand de rotoreg niet moeten raken. Ik zal het eens nameten wat het bereik is.

Die hydraulische hef werkt super, alleen al met het aanpikken van de rotoreg. Daarvan kunnen we het volledige bereik gebruiken (omhoog en omlaag), zonder dat de aftakas tegen het frame aan loopt.
PieterA
@deufi Dat lijkt me ideaal! Ja voor aanpikken is het zeker erg handig. Dat is bij ons haast niet te doen.
hobbyboer
Quote Reactie van @PieterA:
Wij hebben al een paar keer een breekbout gehad. Dan slaat zo'n tand naar achteren, maar komt niet tegen de tanden van de rotoreg.

Ik ben ook vaak met een dergelijke combinatie op pad gestuurd (evers lely/tulip) en daar kwamen de woelpoten wel vol in de tanden van de kopeg als er een breekbout knapte.
Dat merk je wel vrij goed, zeg maar.....
Maar dat ging toch nog vrij goed.
Is vele honderden hectares en tientallen kapotte breekbouten blijven functioneren.
PieterA
@hobbyboer Als je zeker weet dat je slipkoppeling van je rotoreg goed is, dan moer het kunnen, maar her zou toch niet mijn voorkeur hebben.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @deufi:
De poten zijn bij alle merken hetzelfde inderdaad, alleen de hoek waarin ze gemonteerd worden verschilt enorm. Als de hoek te scherp is, tilt deze de grond te veel op en loopt hij te snel vol.

Ik ben ook aan het kijken om een voorzetwoeler te maken van 4.5m breed.
Hoe zie jij de ideale hoek van de tand tov de frame balk.
Kan beter al iets op jou kennin doorborduren dan zelf alles nog moeten uitvinden.
Ook het wokkelen van de framebalk lijkt mij nog een punt.
Maar daar zijn we al uit om op te lossen.
En ik wil ook maar maximaal 40cm kunnen dat met maisland lostrekken op 30cm er ruimte onder de balk blijft
deufi
@Fendt926Driver De hoek zal ik van het weekend even voor je opzoeken. Ik zal ook de hoogte tot het frame opmeten. Jij hebt 70 cm nodig. Ons frame bestaat uit 3 delen (links/rechts/top deel) en is met dik staal verstevigd. Boven verwachting stevig. Het weeg ook ruim 1500 kg. Hoe had jij in gedachten het Frame te maken?
Fendt926Driver
@deufi een opklapbaar bemester frame van 6m afzagen op 4.5m en in de 100×100×5 een 90×90×8 koker in te schuiven.
En die vast te lassen.
En dan onder en achter de koker de bevestiging voor 8 tanden te maken verdeeld over die 4.5m.
En achter het bemester frame een hef om een 4.5m schijveneg in te hangen.
En vanaf het bemester frame 2 balken over de schijveneg heen om een in 2 delen opklapbare kooirol te maken.
Kort gezegd...
PieterA
@Fendt926Driver Dat wordt dan iets heel anders dan een CLI van 3 meter breed. Die heeft een kokerbalk van 200x200. De vrije hoogte onder het frame is 117 cm.

Als je dan iets met woelpoten wil maken is het dan niet te overwegen om iets met 2 framebalken te maken? Is het ook je bedoeling om het ploegen te vervangen door deze nieuw te bouwen machine?
Fendt926Driver
@PieterA de balk grootte (kleinte) baart mij wel iets zorgen. Maar de machine is eigenlijk bedoeld om na de mais de sporen los te trekken dan een iets kerende grondbewerking te hebben met een zaaimachine erop en kooirol erachter om de grond vlak te hebben om er in het voorjaar indien nodig een snede voer af kan halen.
In het voorjaar blijf ik ploegen
+1
PieterA
@Fendt926Driver Dan kan het wel denk ik. Misschien kun je er een paar forse steunwielen aan lassen zodat de werkdiepte beperkt wordt tot een cm of 15?
Fendt926Driver
Quote Reactie van @PieterA:
paar forse steunwielen aan lassen

Goed idee.
Ben ook nog aan het kijken dat als ik alleen een groenbemester verkleinen wil dat de woeler opgeklapt blijft.
Of dat ook kan als ik er toch 1 zelf maak
+1
PieterA
@Fendt926Driver Dat kan met mijn CLI ook. De hefarmpjes achter de CLI worden naar onder toe begrenst door een bout. Als je deze maar laag genoeg begrenst, kun je door de hef van de trekker op te tillen de machine die er achter hangt (bij jou de schijven, bij mij de rotor) gewoon laten werken.
+2
arjanvw
@deufi een flinke combinatie zo! Wel grappig detail! Hier in de buurt op de zware klei lopen een aantal Kvernelands van 4 mtr omdat die juist niet krom getrokken worden... staan ook flinke trekkers voor. Onze 175pk is eigenlijk aan de lichte kant..
PieterA
@deufi Vollopen zou kunnen. Wij persen altijd al het stro en als het land dan vantevoren maar niet bewerkt is, dan gaat het altijd goed. Wij woelen icm de rotoreg nooit dieper dan 28 cm. Als we dieper willen is het vaak te droog om met onze trekkers nog dieper te kunnen.
eicher4048driver
Knappe trekker! Past hiervoor nu ook het neuswiel van de TM voor? Hoezo een nieuwe NH gekocht als jullie eigenlijk Deutz-Fahr rijden?
Fendt926Driver
Quote Reactie van @eicher4048driver:
Hoezo een nieuwe NH gekocht als jullie eigenlijk Deutz-Fahr rijden?

Staat toch in het verhaaltje bij de foto.
De chauffeur kon niet zo goed tegen veranderingen.
Dus bijna dezelfde gekocht als dat er was
PieterA
@Fendt926Driver Klopt ja, de man was een echte Fiat-man. Het was al moeilijk genoeg toen Fiat blauw werd.
deufi
@PieterA Je had hem ook roodbruin kunnen bestellen 😀 Was hij helemaal happy.
PieterA
@deufi 🤣
Fendt926Driver
@PieterA mijn oud medewerker is thuis begonnen met paard en wagen.
En reed bij mij op het laatst op een fendt 916 vario.
Dus dat kan ook
En overal kon hij zich mee redden.
Alleen de laatste shovel die we kochten is een ahlmann az 10 geworden die bijna dezelfde was als de az9 voorganger.
Omdat ik niet het idee had dat hij met een 4 wiel gestuurde az 14 overweg zou kunnen.
+1
PieterA
@Fendt926Driver Dat aanpassen aan nieuwe machines is voor iedereen verschillend. Als je echt wil, dan kan er veel. Wij denken dat in deze situatie dit voor ons de best werkbare oplossing was.
PieterA
@eicher4048driver Om met het neuswiel te kunnen sturen, moet er een 6/2 klep op de trekker gemonteerd worden. Dat is bij deze trekker niet gebeurd.

En wat zou de meerwaarde er van zijn? Het neuswiel zit aI aan de TM. Ik probeer in het voorjaar (als we aan het ploegen, klaarleggen, strooien en spuiten zijn) niet te veel trekkers te moeten wisselen, vandaar ook de constructie om met de buurman aardappelen te planten.
Ritchie
Heb je een hydraulische hef op de woeler of hangt die er 'los' zegmaar?
+1
PieterA
@Ritchie Aan de woeler zitten alleen een paar armpjes met vanghaken die begrensd kunnen worden door een paar bouten. Geen hydrauliek
Ritchie
@PieterA

Oké, kun je dan nog wat regelen qua diepte met de roterra of moet je dat echt met de rol doen?
+1
PieterA
@Ritchie Je kunt wel wat regelen qua diepte, maar mijn ervaring is toch dat de rotoreg op zichzelf moet lopen; eigenlijk net zoals achter de trekker. Ik laat bij een roterra de hef helemaal zakken en stel de diepte dan af met de rol en de topstang.

Als je de rotoreg achter de CLI hangt en je laat de hef van de trekker helemaal zakken, dan lopen de CLI en de rotoreg dus allebei op de rol van de rotoreg. Dat is te veel van het goede. De rol wordt dan m.i. te zwaar belast. Ook loopt hij dan snel vol.
Nickvg
Ploegt de chauffeur wel op gps?
+1
PieterA
@Nickvg Ja, dat wel, maar instellen van de lijnen en veranderen naar een andere lijn waren aan hem niet besteed.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland T 7.190 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!