Foto van een Lindner JW20 Allrad, (VSM terug naar toen 2016 0904). Foto is geplaatst door Paul Gravemaker op 10-02-2021 om 15:44:33, met 22 reacties.

Lindner JW20 Allrad

Paul Gravemaker
Foto van een Lindner JW20 Allrad, (VSM terug naar toen 2016 0904)

Reacties

+6
wim-same
Dit is nou een heel mooi apart trekkertje, zo met die vier wiel aandrijving.
+1
draaipiet
@wim-same Mooi om te zien hoe die opgebouwd is. Simpel motortje met de vooras er aangeschroefd. Motorkapje er op voor de afwerking klaar 👌
+1
wim-same
@draaipiet Ik zou het bouwjaar wel eens willen weten. Same claimde wel dat zij de eerste vier wiel aandrijving hadden samen met MAN, maar ik den dat ze misschien het eerst octrooi hierop hadden. Volgens mij waren enkele andere merken al eerder.
draaipiet
@wim-same Dit is wat ik op de site van lindner vind Ik hoop dat je een beetje engels kan maar ik begrijp dat ze in 1953 zijn begonnen met 4wielaandrijving

(klik om te vergroten)

Lindner history
+1
wim-same
@draaipiet Same heeft het octrooi in 1952 gevestigd. Ik heb dat type nog gehad. Was op een Same DA 25.
+1
draaipiet
@wim-same Ik zie net 1964 is Steyr begonnen met 4 wiel aandrijving, dus die was veel later.
+1
wim-same
@draaipiet Dan was MAN zeker ook eerder, die was volgens mij samen met SAME, ook in 1952. Maar vlak na de oorlog zijn er in Duitsland ook al trekkers gebouwd met Amerikaanse aangedreven voorassen van leger voertuigen.
+1
draaipiet
@wim-same Gevonden op internet MAN

Jaren 1920-1950.
De Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg bracht in 1921 een ‘Tragpflug op de markt. Het was een groot concern, bekend van onder andere stationaire motoren, vrachtwagens en autobussen. De Tragpflug was een gemotoriseerde en zelfrijdende ploeg, zoals ook door Deutz (1907) en Hanomag (1912) reeds waren gebouwd. Kort voor de oorlog kwam de fabriek met de eerste landbouwtrekker uit. Deze trekker was uitgerust met een vier-cilinder viertakt dieselmotor met directe inspuiting. De motor kon dus snel, zonder voorgloeien worden gestart. De algemene bouwwijze van de trekker was in onze ogen ouderwets en het gewicht hoog. Na 1945 kwamen de typen AS 325 H met achterwielaandrijving an AS 325 A met vierwielaandrijving op de markt. De uitvoering, die hier bij ons het meeest werd gevraagd, was met vierwielaandrijving. De voorwielen werden aangedreven vanuit de versnellingsbak. Voor maximale prestaties met deze vierwielaandrijving was het gewicht op de vooras te gering, slechts 900 kg. Door verzadiging van de trekkermarkt na de jaren vijftig kregen veel fabrikanten het moeilijk en moesten afhaken. Ook M.A.N trof dit lot. In 1962 werd de trekkerproductie dan ook afgestoten.
+1
draaipiet
@wim-same Unimog 1946 prototype
+1
wim-same
@draaipiet Kan wezen Unimog weet ik niet, Volgens mij de "Stier".
+1
roscho
Quote Reactie van @wim-same:
Same heeft het octrooi in 1952 gevestigd

Was dat octrooi niet voor de centrale as onder de trekker i.p.v. de as opzij? Er staat mij inderdaad iets bij dat Same daarmee de eerste was.
+2
wim-same
@roscho Nee, het eerste octrooi was voor de vooraandrijving, Daarna voor de centrale aandrijfas, en vervolgens ook nog een octrooi op de planetaire eind aandrijvingen.
draaipiet
@wim-same Lukt het op je telefoon, misschien te klein 🤣
+3
noordhof
Nog nooit gezien ! 👍
+2
Lucas Ensing
@noordhof Ben je niet de enigste.
+2
wim-same
@Lucas Ensing @noordhof Ik heb vroeger deze ook wel eens gezien in Oostenrijk. Het kroop zomaar heel langzaam met een 1 cilinder motortje omhoog, maar het bleef wel doorgaan. Was prachtig.
+1
a3vandiejen
Mooi hoor.
+4
roscho
Prachtig ding. Ik hou van die Oostenrijkse trekkertjes. Doet mij altijd aan vakantie denken. Deze heb ik daar trouwens nog nooit gezien.
Lindner is een oud familiebedrijf, dat vanaf 1946 heel lang zelfstandig is gebleven en is blijven bestaan. Laag gebouwd, laag zwaartepunt voor werken op hellingen.
Het plaatje hieronder heb ik gepikt van de Lindner-website (lindner-traktoren.at/en/lindner/…) , de BF22A

(klik om te vergroten)

Lindner BF22A (1959)
+1
wim-same
@roscho Maar dit type is al weer veel jonger, Ik schat dat dit type uit de jaren '70 komt.
+1
roscho
@wim-same Staat bij de foto: 1959.
draaipiet
@roscho Klopt op de site staat 1959

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Lindner JW20 Allrad ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!