Brrr, wat was het koud deze week.. Foto is geplaatst door Kramer U800 op 14-02-2021 om 18:42:06, met 76 reacties.

Kramer U800

274 foto's van @Kramer U800

Kramer U800
Brrr, wat was het koud deze week.

Reacties

+5
bob de bouwer
Ben ik niet met je eens, het was prachtig mooi winter weer.
+1
Kramer U800
@bob de bouwer Ja je kon wel goed schaatsen! Maar geef mijn maar +20 graden.
+1
wim-same
@Kramer U800 Volgens mij heb jij Miscanthus pluimen in huis staan, waar je doorheen gefotografeerd heb.
+2
Kramer U800
@wim-same Ik weet niet wat wij voor planten in de tuin hebben staan 😅
+2
draaipiet
@Kramer U800 O dus ik ben niet de enigste die geen verstand heb van planten
+2
wim-same
@draaipiet Ik heb een halve ha van dat spul staan. In oktober komen deze pluimen er in.
draaipiet
@wim-same Mijn zoon wil overal met een loofklapper of grasmaaier overheen 🤣🤣
+3
wim-same
@draaipiet zo hebben wij Miscanthus het tweede jaar na aanplant gehakseld. en daarna met een rij onafhankelijke hakselaar.

(klik om te vergroten)

+1
wim-same

(klik om te vergroten)

En de jaren daarna word het zo gehakseld
Ritchie
@wim-same

Is dat nog wat, die Miscanthus? Heb er laatst een presentatie over gezien, komt vooral in de biologische landbouw steeds meer op om als strooisel te gebruiken.

Ze hadden het toen over dat je het meer dan 20 jaar kon laten staan en dat het geen bemesting nodig heeft, dus das niet slecht op zich.
+1
wim-same
@Ritchie Dat klopt, met zegt inderdaad dat dit gewas meer dan 20 jaar kan blijven staan. Aanvankelijk had ik het gewas gepoot voor biomassa om te stoken in een biomassa ketel. Dat viel tegen, veel te veel as en slakvorming, en heel veel massa die er door gaat. Ik heb het ook gebruikt als strooisel in de potstallen bij dikbillen. Het neemt heel veel vocht op, en je krijgt ook hele mooie fijn mest, die je later ook niet in het zwad krijgt na het maaien. Nu heb ik geen vee meer, en gebruikt de buurman het als strooisel in de ligboxen. Ook hij is er erg content mee.
Maar ook in de Biologische landbouw is het een gewild product, omdat het niet bemest hoeft te worden, en ook geen gewas beschermings middelen nodig zijn. Biologisch stro is bijna niet te koop, en als het er is zit er vaak veel onkruid en Jacobs kruiskruid door.
roscho
@wim-same Hoe ligt de prijs van miscanthus voor zaaien (of poten, hoe je het in de grond krijgt) en de opbrengst vergeleken met bijvoorbeeld tarwe of mais? En wat zijn de eisen aan de grond? Ik heb nl. ook nog een stukje zand, dat in natte tijden pap wordt en in droge tijden uitdroogt.
+1
wim-same
@roscho Miscanthus kan je niet zaaien, maar je moet Rhizomen ( wortelstokken ) poten. Ik heb dat gedaan met een oude aardappel poot machine.
Ik heb de Rhizomen gekocht in Duitsland bij sieverdingbeck-agrar.de/

(klik om te vergroten)

Miscanthus poten
roscho
@wim-same Tuuuurlijk Same ervoor. Mooi plaatje. Wat is dat, een Corsaro?
+1
wim-same
@roscho Nee, dat is een Same Ariete. Deze trekker heb ik niet meer, de pootmachine nog wel, dus als je hem wil gebruiken kan dat hoor.

(klik om te vergroten)

Hier met een Valtra ervoor. ha ha
+1
wim-same
@wim-same @draaipiet Dus toch een foto met een Valtra.
+1
draaipiet
@wim-same Ik ben niet merkziek hoor, ik heb die profielfoto geplaatst omdat ik daar herinneringen aan heb maar ik heb er nooit mee gereden (met geen een type Valtra / valmet )
Van de valmet 700 op mijn profielfoto zijn er minder dan 10 verkocht in Nederland
+2
wim-same
@draaipiet ha ha. Ik ben ook niet merkziek, maar ik ben opgegroeid met MF en later SAME. dus....Maar ik heb ook nog John Deere en een Ford 5000 gehad. dus voor deze merken heb ik ook zeker wel een zwak hart. Jammer genoeg heb ik van de Ford 5000 DT geen foto's meer. was een Ford met een Selene vooras.
+2
roscho
Quote Reactie van @wim-same:
als je hem wil gebruiken kan dat hoor.

Heel mooi aanbod, maar voor dit jaar zit ik ook nog sterk te denken aan een veldbloemenmengsel. Levert wel niks op, maar voor "de leuk" moet je ook eens wat doen. Mocht ik toch iets met miscanthus willen, dan weet ik je te vinden.
wim-same
@roscho Veldbloemen zijn ook heel mooi, en daar kan ook heel erg van genieten.
+1
wim-same
@roscho Miscanthus stelt weinig eisen aan de grond. Alleen de eerste 2 jaar heb ik wel onkruid bestreden, Daarna is het gewas zodanig uitgestoeld dat onkruid geen kans meer krijgt.
roscho
@wim-same Hoe bestrijd je het onkruid daarin?
+1
yoohan
@roscho
Met groeistoffen zoals mcpa kunnen je aardig uit de voeten in Miscanthus. Maar is eigenlijk alleen 1e jaar en begin 2e jaar nodig. Daarna zit het aardig dicht en ligt er bladafval tussen wat voor een natuurlijke onkruidbestrijding zorgt.
wim-same
@yoohan Ik gebruikte middelen die in mais ook gebruikt werden.
+1
yoohan
@wim-same
Klopt dat kan ook. Miscanthus en Mais zijn allebei andere type planten (C4 planten). Die kunnen veel sneller groeien en meer drogestof aanmaken onder warme temperaturen.
Kort gezegd: je hebt meer drogestof per liter water qat je erin stopt ten opzichte van een 'normale' C3 plant.

Ik denk dat over 10-20-30 jaar bepaalde voedingsgewassen gemodificeerd zijn naar C4 gewassen, omdat je in droge hete plekken op de wereld meer voeding kunt maken met minder input. Maar misschien ben ik te voorbarig 😀
Ritchie
@wim-same

Ja het lijkt me ook mooi strooisel. Fijne mest is op grasland meestal wel prima behalve voor weidevogels maar die hebben we hier toch niet.

Ja onkruid kan in het eerste jaar nog wel een dingetje zijn zeiden ze, maar goed straf eggen ging wel. De mulchlaag van de miscanthus zou later het onkruid tegenhouden. Inderdaad bij bio heb je in de mest vaak onkruid zitten omdat veehouders dikwijls natuurhooi voeren. Je mag als bioboer gangbaar stro aanvoeren als strooisel maar ze willen dat gaan verbieden omdat er toch wel vaak residuen van bestrijdingsmiddel in het stro worden gevonden.

Hoe vaak haksel je dit? 1 keer per jaar? Hoe sla je het dan op?
wim-same
@Ritchie het word één keer per jaar gehakseld, meestal rond hals april. Het gewas moet goed afgestorven zijn. Half mei beginnen de nieuwe uitlopers weer te komen, en vanaf juni groeit het verschrikkelijk hard. Je kan het gewoon droog in een schuur opslaan, los gestort. De buurman doet het in een sleufsilo die dan inmiddels leeg is, en gewoon met een plastic zeil erover. Op moment van hakselen is het droog genoeg.
Ritchie
@wim-same

Oké, bijzondere tijd om te hakselen half april. Dat losgestort zou me niet helemaal bevallen, liever geperst maar dan heb je zoveel stof vrees ik.

Het lijkt me wel mooi om dat bijvoorbeeld in stroken ofzo te planten, dan heeft het ook z'n waarde als huisvesting voor vogels e.d. Alleen jammer dat het in april gehakseld wordt, mocht ook wel 2 maanden later dan kan het mooi de wind breken tegen het stuiven bij ons op het zand.
wim-same
@Ritchie twee maanden later zijn de nieuwe scheuten al volop aan het groeien. In April zijn bij ons de houtwallwallen ook al erg in trek bij de dieren.
wim-same
@Ritchie Zowel hwt hakselen als het persen geeft veel stof, omdat dit product dan al droog is. Er zijn inderdaad ook wel bedrijven die het direct in balen persen, maar daar heb ik geen ervaring mee.
roscho
@wim-same Waar ik nog het meest benieuwd naar ben is een kosten-baten balans. Het pootgoed heb ik intussen gevonden op die Duitse site en als dat spul 20 jaar blijft staan, kost je dat de kop niet. Maar dan? Hoeveel ben je kwijt aan onkruidbestrijding in de eerste 2 jaar en ook aan het hakselen daarna en wat levert het product jaarlijks op? Hierbij in aanmerking genomen dat je er zelf weinig aan hoeft te doen.
+1
wim-same
@roscho Na 3 jaar hoef je er niets meer aan te doen, en de opbrengst is zo'n 15 tot 20 ton per ha. Verder is er ook nog een Nederlands bedrijdrijf die deze Rhizomen verkoopt, en ook een leuke website heeft. cradlecrops.nl/home/
roscho
Quote Reactie van @wim-same:
opbrengst is zo'n 15 tot 20 ton per ha.

Maar wat brengt dat spul dan op per ton? Dat zal wisselend zijn, maar kun je een gemiddelde geven over de laatste jaren?
wim-same
@roscho € 160,-- per ton los gestort.
+1
roscho
@wim-same En investering per ha in eerste 3 jaar aan pootkosten en onkruidbestrijding plm. €2500, weg te strepen over 20 jaar, dus zo'n €125 per jaar. Kosten hakselen en vervoer misschien €750 per ha.
Over 20 jaar dus totale kosten plm. 2500+15000=17500.
Opbrengst eerste 3 jaar weinig, ik ga uit van bijna 0.
Daarna 17 jaar lang per jaar 15 (ton) x 160=2400. Dat 17 jaar lang, dus 17x2400=40800.
Over 20 jaar zou de opbrengst dus ruwweg 40800-17500=23300. Dat is per jaar gemiddeld €1165.
Daarbij zijn alle risico's voor de verbouwer. Als ik een ha verhuur, brengt het nog iets meer op en heb ik zelf geen risico, de prijs wordt vooraf bepaald. Dan zou ik er alleen aan moeten beginnen omdat ik wat wil experimenteren met een alternatief gewas, maar zeker niet om er woekerwinsten mee te maken.
+2
yoohan
@roscho
Eerste jaar is er nagenoeg geen opbrengst. 2e jaar een ton of 5-6/ha denk. Dat loopt op, na het 5e jaar stabiliseert dat ergens bij 15-20ton/ha.
Heb er jaren terug een keer een kleinschalige proef mee gedaan voor stukken land die langer braak zouden liggen.
Onkruidbestrijding denk 1 en 2e jaar 150euro per jaar aan middel plus spuiten.
+1
draaipiet
@wim-same Dat is ook een prachtige foto Wim 👌
+1
wim-same
@draaipiet Welke foto, met de Fendt of de Same. ha ha
+1
draaipiet
@wim-same Ik ben niet zo snel, ik reageerde op de foto van de Same. In die tijd heb je de andere foto geplaatst, die er ook wel mag zijn maar daar reageerde ik niet op
+3
wim-same
@draaipiet Helaas is het gewas zodanig uitgestoeld, dat je het alleen nog maar kunt hakselen met een rij onafhankelijke hakselaar. Anders deden we het zelf nog wel. Misschien komt er nog wel eens zo'n soort Hakselaar. Dan kunnen @a3vandiejen , @yoohan en @Martinsame ook lekker hobbyen. we hebben al een dikke Same Buffalo 120, dus.....
+1
yoohan
@wim-same
Dat zou wel leuk zijn ja. Wat hebben we dan nodig voor hakselaar Wim?
+2
wim-same
@yoohan Een Kemper of een Krone. Maar dan wel met rij onafhankelijke bek. Dit zijn volgens mij de enigste twee die deze bekken maakten. Maar dan gaat mijn voorkeur toch uit naar een Kemper, maar ja, de prijs....
+1
roscho
@wim-same Champion 2200. Is rij-onafhankelijk, oerdegelijk en kun je met een Hercules wel trekken, mits hij langzaam genoeg achteruit kan rijden. Minder dan 150 pk gaat niet goed, dan krijg je de pijp niet vol en hakselt het minder mooi.
wim-same
@roscho Ik zat meer te denken aan een Champion 1200. ???
wim-same
@roscho Maar als je maar langzaam genoeg rijd zal het wel gaan.
+1
roscho
Quote Reactie van @wim-same:
als je maar langzaam genoeg rijd zal het wel gaan.

We hebben vroeger gehakseld met een Champion 3000. Normaal achter een omgebouwde Claas 80SF met 220 pk, maar toen het eens heel nat was, moest hij achter de Schlüter van 165 pk die ik toen nog had. We kwamen wel door de modder, maar de motor kon het niet aan. En als je een rij minder pakte, dan waaide er gewoon wat losse mais uit de pijp, geen mooi spul. Als zo'n Kemper vol zit, hakselt hij het mooist. Perfect ging het toen mijn zwager een bunker-Hesston 7730 ombouwde tot werktuigendrager. Die 380 paarden kregen de hakselaar wel vol. Toch had die hakselaar niet meer dan normale slijtage, hij kon de kracht wel hebben. Mooie straal uit de pijp en goed gebroken maiskorrels.
roscho
@roscho Of je moet kijken naar een Poolse namaak: traktorpool.nl/details/…
wim-same
@roscho Helaas kan ik deze Poolse link niet goed op Google Groom krijgen
+1
roscho
@wim-same Hier is alvast een plaatje.

(klik om te vergroten)

Imitatie Kemper??
wim-same
@roscho en de prijs ? zoiets ziet er wel leuk uit.
roscho
@wim-same "Fimaks Maishaechsler 1,25m/Ensileuse/Maize chopper BIGDRUM 1250/Двухрядный измельчитель для кукурузы 1,25
€ 12.905 plus 23% BTW, € 15.873 inclusief BTW"
+1
wim-same
@roscho Oeps, dat is toch nog wel een flinke prijs voor een halve ha per jaar. ha ha. Dan moet @Martinsame er nog wel een paar bunder mais bij zoeken om te hakselen, om uit de kosten te komen.
+1
roscho
Quote Reactie van @wim-same:
een flinke prijs voor een halve ha per jaar

Als ze er nieuw zijn, zijn ze er misschien ook wel gebruikt. En anders wel over een paar jaar. Tenzij ze zo goed bevallen dat de Poolse boeren ze helemaal niet meer kwijt willen. Als ze de degelijkheid van Kemper hebben, dan gaan ze wel 30 jaar mee. En op die halve ha. wel 100 jaar.
wim-same
@roscho maar 100 jaar ga ik niet meer mee hoor.
+1
roscho
@wim-same Dan kan hij zo mee in de erfenis....😂
wim-same
@roscho ha ha, er kan al zoveel mee in de erfenis.
+1
roscho
@wim-same En kijk nou eens hoe mooi die zinnen onder elkaar zijn komen te staan 🤣🤣🤣

(klik om te vergroten)

+1
a3vandiejen
roscho
@wim-same Hier een echte Kemper, ziet er nog zeer goed uit, is volgens mij amper mais doorgegaan. Staat in Oostenrijk, tussen Passau en Salzburg. Prijs wordt niet genoemd.
traktorpool.nl/details/Tuinhakselaar/…
wim-same
@roscho Helaas kan ik deze link weer niet openen.
roscho
@wim-same Ik heb je de link nu gestuurd in een pb. Misschien lukt het daarmee.
+1
Martinsame
@wim-same haha ja anders ken het voor de hobby allen niet uit😅
a3vandiejen
@wim-same Zou zeker leuk zijn...
+2
wim-same
@a3vandiejen Ik ben voorzichtig aan het rond kijken, de Same serie is nu toch compleet. ha ha
+1
a3vandiejen
@wim-same 😅👌 Mooi...
draaipiet
@wim-same Begin met een Valmet 700 🤣
+2
wim-same
@draaipiet Ho ho, nou begin jij wel erge rare praat te doen. Ik heb zaterdag al een oldtimer Same van 84 pk bij een Valmet boer gebracht. ha ha. Gewoon de hakselaar achter een dikke SAME.
+3
draaipiet
@wim-same Deze advertentie vond ik achterop een trekkertest, het is van 1984. Maar als je dit leest plaats je miscanthus om inkijk te voorkomen. Wat heb jij te verbergen...... 🤣

(klik om te vergroten)

Oude advertentie
+2
a3vandiejen
+2
wim-same
@a3vandiejen @draaipiet Dan moet je toch stiekem even gaan kijken. Wel opschieten dan, anders is het weer gehakseld.
+2
a3vandiejen
@wim-same Kan ik het hier ook aan twee kanten planten Wim hahaha.
+3
a3vandiejen
Mooi.
+1
draaipiet
Laat er iemand vol trots een foto zien van een Kramer en eigenlijk komen daar bijna geen reacties op. Maar de zijlijn van dit gesprek is ook wel aardig hoor 😉
+2
wim-same
@draaipiet Maar dat is dan wel weer een gevolg van een foto, die zo vakkundig genomen is, dat de fotograaf niet eens erg in had dat hij zo'n mooie foto genomen had. ha ha @Kramer U800
+2
draaipiet
@wim-same Hoe je het ook bekijkt het blijft luik, en we zijn lekker bezig 🤣
+3
Kramer U800
@draaipiet Maakt niet uit hoor, daar draait deze website toch om, allemaal mooie gesprekken en discussies!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kramer U800 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!