Franse boer in der tijd heeft een leuke optie aangevinkt toen hij de Super E6600V bestelde... De voorloper van de frontaftakas. Op de zijkant van de versnellingsbak geschroeft. Werd gedaan om vb een o

Schlüter Super 950V

Schluterfan
Franse boer in der tijd heeft een leuke optie aangevinkt toen hij de Super E6600V bestelde...

De voorloper van de frontaftakas. Op de zijkant van de versnellingsbak geschroeft. Werd gedaan om vb een ontbladeraar van een 2 fasig bietenrooisysteem mee aan te drijven. Bij de bruinkoolmijn trekkers ook soms te vinden voor de lier voorop.

Reacties

+1
MaxxuM4ever
Mijn buurman had dat ook op zijn 6 cilinder schlüter. Eerst jaren mee bieten gerooid in 2 fase en toen voorop een 2m frees en achterop een sla planter. Daarna kwam er een drijfstang door het blok en belandde de trekker achter de schuur. Ze hadden ook een kleinere 3 of 4 cilinder. Of die ook een front aftakas had weet ik niet, wel een fronthef iig.
Een kleine loonwerker hier op het dorp rooiende ook 2 fase met een schlüter vroeger, die had ook een front aftakas neem ik aan.
Is schlüter na dit systeem overgestapt naar een front aftakas direct aan de krukas zoals tegenwoordig gebruikelijk is. Ik ken dit systeem ook wel van de international 44 serie volgens mij.
Er hebben hier ook John deere’s gelopen waarvan de front aftakas werd afgetapt van de achter aftakas met een as onder de trekker door naar voren.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
M’n vader heeft het soms ook nog over die bietenrooiende Schlüter, het geluid dat uit de pijp kwam. Was van Dokter volgens mij? Hij zegt dat er zo’n typerend geluid kwam uit de uitlaat. Dus toen ik met de 8550 aan het zaaien was waande hij zich weer in die tijd dat er af en toe zon vlaag van een 6 cilinder over de akker kwam 😄
MaxxuM4ever
@valmet6400power haha, ik was toen nog te klein, heb hem 1 keer bij jullie in het land gezien op weg naar de kleuterschool denk ik. Geen idee of die man nog leeft en of er nog foto’s van zijn?
+1
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Ik heb ook geen flauw idee! Als jij nog op de kleuterschool was dan was ik nog niet eens in de maak 😂😂
Schluterfan
@MaxxuM4ever

Ze hebben niet noodzakelijk een frontaftakas nodig. Ik weet nog een Schlüter zitten die elk jaar bietenrooit, en die drijft de ontbladeraar aan met de achteraftakas. Er staat op de samenraper achterop een tandwielkast die dan weer verbonden is met een as die onder de trekker doorloopt. Die as drijft dan weer de ontbladeraar aan. Maar het kan best dat die trekker waar jij over spreekt het ook had. Schlüter had die optie en vermelde erbij dat die voor dit soort doeleinden handig was. Dus het kan zeker. Die frontaftakas was enkel mogelijk vanaf de Super 650 meen ik. Ook verschillende Schlüters die in de Rheinbraun liepen hebben het, om vooraan een lier aan te drijven. En het kwam ook voor in de bosbouw dus.

Ik zou moeten kijken in de prijslijst tot welk jaar dit type frontaftakas aangeboden werd. Het kan zijn dat dit een onderdeel van ZF is, en dat je het ook bij andere merken terug vind. Inschakelen gebeurd op de bak zelf, net zoals bij de voorwielaandrijving. Alleen wel effe de handkoppeling opzetten 😀
roscho
Quote Reactie van @Schluterfan:
Op de zijkant van de versnellingsbak geschroeft.

Als de aandrijving van achteren komt, loopt hij wel via de vloeistofkoppeling. Vooropgesteld natuurlijk dat deze trekker een vloeistofkoppeling heeft. Rechtstreeks op de krukas, zoals later werd gedaan, kan bij een vastlopend frontwerktuig behoorlijke klappen op de krukas geven.
Oude Anton had dat nog niet zo gek bekeken.
Schluterfan
@roscho

Voor zover ik kon zien heeft deze geen vloeistofkoppeling. Maar ik wacht de Maschinenkarte nog af.
roscho
@Schluterfan Hoe kom je precies aan de Machinenkarte? Ik zou die voor mijn trekker ook wel eens willen zien.
+1
Schluterfan
@roscho

Ik bestel die bij Peter Bissinger, een voormalige werknemer van Schlüter. De man achter het archief!
+1
roscho
Quote Reactie van @Schluterfan:
Peter Bissinger

Dank je, ik heb hem een bericht gestuurd.
schluterman
Dit heeft onze super E 6600v ook Simon
Schluterfan
@schluterman

Het zou mij niet verbazen mocht dit voor een stuk tot de standaarduitrusting van Franse Schlüters behoren.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Schlüter Super 950V ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!