29 september 2016 Foto van een spuitspoor in de wintertarwe.

Van zulke foto's wordt een akkerbouwer die investeerd in rtk-gps blij. 


In ongeveer 2008 kocht onze loonwerker een gps-setje van Trimble. Wij plantten tulpen met een koningsplanter. Voorop de trekker hadden we dan vaak een rotoreg of triltandcultivator. Deze 1,50 combinatie was in vers geploegde grond erg gevoelig voor

Onbekend Onbekend

29 september 2016 Foto van een spuitspoor in de wintertarwe.

Van zulke foto's wordt een akkerbouwer die investeerd in rtk-gps blij.

In ongeveer 2008 kocht onze loonwerker een gps-setje van Trimble. Wij plantten tulpen met een koningsplanter. Voorop de trekker hadden we dan vaak een rotoreg of triltandcultivator. Deze 1,50 combinatie was in vers geploegde grond erg gevoelig voor "naar 1 kant trekken". Dit trad vooral op als 1 wiel door het vaste spoor van het vorige vaart liep en het andere wiel door de losse grond. De planter liep dan soms tot wel 20 cm uit het spoor. Onze oplossing was om met een aparte trekker op 3 m voor te rotoreggen en dan met de planttrekker door precies dezelfde sporen er achteraan, waarbij we eerst vaart 2, dan vaart 1, dan 4, dan 3, dan 6 enz.enz.plantten. Dit ging redelijk met markeurs, maar we waren toch erg blij dat de loonwerker bij ons in de buurt investeerde in gps. Dit ging een stuk preciezer en relaxter. Het jaar er op
(ik denk 2009) kocht onze buurman een rtk-gps setje. Vanaf toen reed zijn trekker voor de rotoreg bij het tulpen planten.

Toen het eind september/begin oktober 2014 te nat was en het elke dag regende en de buurman zelf nog veel tarwe moest zaaien en wij alle tulpen nog moesten planten besloten we zelf een Ag-leader setje te kopen. Dit beviel zo goed, dat we het jaar er op direct een 2e setje kochten. Deze 2 zijn uitwisselbaar, tegenwoordig op 5 trekkers.

Als we de tarwe gps-geploegd en gps-gezaaid hebben rijdt ik er liefst direct al de spuitsporen in. Als het dan regent worden de sporen vast in plaats van papperig. Het uitrekenen en uitmeten waar de spuitsporen moeten komen was voorheen best een klus. Tegenwoordig gaat dat veel makkelijker en ook liggen de sporen vaak wat beter recht.

Reacties

+14
CoenNijenhuis
@PieterA Mooie uitleg bij de foto, de info die u deelt is echt een waardevolle bijdrage aan deze site!
+11
PieterA
@CoenNijenhuisIk heb ook al een heleboel van deze site geleerd! Ik vind het mooi om te lezen wat de ander bezig houdt! Ieder heeft zijn eigen passie en we zijn allemaal verschillend. De blinkende foto's van Ferre, A3 die een Drago z'n ziel terug geeft, Huub zijn ontdekkingstocht naar dingen die makkelijker en sneller kunnen. Het zijn allemaal prachtige bijdragen aan dit forum!
+1
wilbertkw
@PieterA klopt en daarom.is het ook mooi dat er uitleg bij gegeven wordt. Alleen een foto zegt soms ook genoeg maar uitleg van waarom het zo gedaan is is toch duidelijker dan de scherpste foto😉 ik heb hier ook al.veel geleerd en kan mij nog wel.eens verbazen dat sommige mensen info vragen maar.zelf.niet.duidelijk zijn waarvoor ze.het nodig hebben..bv lampje kapot niet bijzetten om welke trekker of machine het gaat. Dan is jouw uitleg bij de foto's een verademing 👍
Fordje4600
@PieterA hier in twente werkt de gps nog niet altijd optimaal door slecht ontvangst door bomen of gebieden waar geen masten voor gps staan.

Hier zijn ook 95% van de percelen kromme hoeken met allemaal punten en uitsteeksels
PieterA
@Fordje4600 wij hadden op 1 perceel langs een dijk met bomen last van slechte ontvangst. Er werd ons toen geadviseerd om ook een abonnement op de Russische satellieten te nemen (Glonass). Net toen ik dat aan wilde schaffen (€ 500 -) kwam er een man van Staatsbosbeheer met een kettingzaag aanlopen. Die 500 euro in m'n zak gehouden en heb sinds die tijd geen last meer.

Volgens mij wordt de software ook steeds slimmer. Als je onder een bomenrij door rijdt houdt hij het signaal nog een halve minuut vast of zoiets.
stannetje96
@Fordje4600 als je gewoon op een Sim kaart rijd heb je niks te maken met masten 😄
PieterA
@stannetje96 Nee, maar wel met telefoonzenders en satellieten die ook achter die bomen zitten.
Fordje4600
@stannetje96 laten we nou net slechte ontvangst hebben op veel plekken hier
JD 6110
Idd altijd mooie uitleg. Keurig 👌😎
Fendt926Driver
Waarom alle drie een andere set gps.
Loonwerker trimble buurman rtk en jullie ag leader.
Loonwerkers hoor ik vaak over trimble dat het prima uitwisselbaar is tussen alle sets van trimble.
Misschien is het nooit nodig. Maar nu kunnen jullie geen data van een perceel van elkaar over nemen.
+4
PieterA
@Fendt926Driver rtk (real time kinematic) zorgt er voor dat dgps nog nauwkeuriger wordt. Allebei deze genoemde systemen maken er gebruik van. De loonwerker had Trimble (inmiddels John-Deere). De buurman heeft Trimble.

Wij wilden een Deutz uitrusten met gps en hadden aanvankelijk voorkeur voor Trimble vanwege de uitwisselbaarheid. De Deutz-dealer verkocht liever Ag-leader. Omdat onze ervaring toendertijd was dat er nog al eens wat storingen optraden bij gps vonden we goede dealerondersteuning van het grootste belang. Omdat 2 dealers servicen op 1 machine vaak uitmond in wijzen naar elkaar hebben we voor het voorstel van de Deutz-dealer gekozen.

Achteraf bevalt Ag-leader erg goed. Met name het snellere overplaatsen van de hardware van de één op de andere trekker en de erg goede eigenschappen bij achteruitrijden spreken ons erg aan.
stannetje96
@PieterA heeft ag leader ook een goede teeltregistratie? Zeker in de bollen is dat wel een mooie toevoeging
PieterA
@stannetje96 Ja, maar ik gebruik dat zelf niet
zettelmeyer
@PieterA en grote voordeel van ag leader is dat het niet zo veel gejat wordt vergeleke met trimble en jd. Heb hier op de buurt nog niet gehoord dat ze dat merk gejat hebbe rest wel
JD 6430 The Best
@Fendt926Driver Met bepaalde computersoftware kun je wel perceelsgegevens overnemen van een ander gps merk. Ook kun je bijvoorbeeld de richting van AB lijnen in graden overnemen en invoeren op een ander merk gps, waardoor je AB lijnen in elk geval parallel lopen.
PieterA
@JD 6430 The Best Ja, dat doen wij ook
+1
maikwolsink
Hoe is de service van AG-leader?
In Amerika en Canada zijn ze er helemaal wild van maar hier in de nl hoor je er nog niet veel over
PieterA
@maikwolsink In het begin zat het bij Nagel, nu bij Homburg. Ik vind dat ze goed voor ons in de weer zijn.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Onbekend ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!