Foto van een Fendt 818, vandaag een rondje geploegd in de mist. Wat rijdt dat toch goed.. Foto is geplaatst door Ritchie op 04-03-2021 om 19:04:10, met 34 reacties.

Fendt 818

Ritchie
Foto van een Fendt 818, vandaag een rondje geploegd in de mist. Wat rijdt dat toch goed.

Reacties

T60401
Mooi grondje. En dat op grasland.
verwijderd
+1
Fendt926Driver
@Ritchie mooie turboshifter.
Een van de eersten nog met de open spiegel aanspanning.
Heerlijk dagje met een 5 schaar wentel rabewerk? Of lemken??
mdoornekamp
@Fendt926Driver Lemken met M50 rister denk ik. Mooie ploeg combi
T60401
@mdoornekamp hoe zit dat met de rister types? Dacht dat w 52 het klei rister was.
mdoornekamp
@T60401 w52 is het huidige klei rister. Daarvoor had je M50. Dat was een lang en recht rister. M50 ploegt haast iets beter op zware klei. Maar M50 trekt zwaar en heeft druk punten ( loop van de grondbalk) waardoor het rister sneller slijt. W52 keert de grond geleidelijker en vooral de duramax versie is erg slijtvast
T60401
@mdoornekamp ben aan het rondsnuffel naar een juwel 7 met w 52 rister
mdoornekamp
@T60401 Ok. juwel is er ook met geschroefde risters. Duramax is gelijmd en slijt vaster. Zoek je een 4 schaar?
T60401
@mdoornekamp ja 4 schaar. wordt geen duramax denk ik. daar ploeg ik niet genoeg voor
mdoornekamp
@T60401 ok. Ja als je niet zoveel hectares hebt, kan ie sowieso lang mee
T60401
@Ritchie Een paar jaar is misschien niet lang genoeg maar heb je ouder grasland dan is de minder grond stug en makkelijker te bewerken. Jaar er op gaat ook nog omdat de grasmat ondergeploegd is maar dan wordt de grond minder makkelijk bewerkbaar.
Ritchie
@T60401

Dit is rustgewas voor biologische akkerbouw, dit wordt alleen maar ingekuild dus er lopen geen koeien op. Als je pech hebt komen ze met van die container carriers op 5 bar. Dit is grasklaver dus wel prachtig doorworteld.
Fendt280S
@Ritchie
Grasland zou juist de grond van moeten opknappen. De bollen jongens die bouwen alleen maar op grasland, lucerne of graan land maar het liefst op oud grasland.
+1
Ritchie
@Fendt280S

Dit is bio land dus er is gelukkig geen sprake van bollen 😀

Maar dat klopt, als de grasklaver gaat verteren komend seizoen heb je mooi een boel stikstof die de planten kunnen benutten.
@Ritchie meer bodemverdichting als bij een akkerbouwer gewas?
Of verdichting vergelijkbaar, maar in het gras loop je niet 5x per jaar te roeren met cultivators en ploegen etc en daarvoor blijft die vast zitten zo dit zit?
Ritchie
@ronald-deutz-fahr

Je hebt meer bewegingen met karren en hakselaars e.d. op een jaar tijd. Dat is bij ieder grasperceel wel zo, ploeg je perceel voor de verandering maar eens in de breedte i.p.v. de lengte. Dan weet je het gelijk als je uit de trekker stuitert 😄
+1
daan knol
Zode ligt er mooi onder, frezen jullie nooit eerst?
MaxxuM4ever
@daan knol wilde ik ook net vragen idd
johndeere6230
@daan knol

Kan zat toch? Of is dat op zand anders dan op klei? Hier ook nooit frezen eigenlijk
daan knol
@johndeere6230 @Ritchie Wij zitten hier op klei, heb afgelopen winter een stuk zo geploegd maar vond het enorm tegenvallen hoe de zode er komt, gefreesd land wil altijd. Maar ben natuurlijk ook geen akkerbouwer qua ploegen 😁
Ritchie
@daan knol

Goeie vraag haha. Wordt niet altijd van tevoren gefreesd nee, dit ploegt mooi zo en de zode was mooi kort zoals je kunt zien.
valmet6400power
@Ritchie
Kan makkelijk volgens mij, wij hebben wel is langer tweedejaars gras onder geploegd zonder doodspuiten (net als jullie in bio) en daar zag je niks meer van terug. Dat was wel in het najaar, maar jullie wachten zolang mogelijk ivm onkruid denk ik?
MaxxuM4ever
@valmet6400power en aan het spitten geweest in het voorjaar met de schop? Vroeger wel eens bollen geplant in zo geploegde gras zoden maar rond de plaggen was de klei helemaal blauw in het voorjaar/zomer en slechtere bollen boven die blauwe grond.
Bij ons thuis zijn ze ook niet altijd van het zoden frezen.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Ja dat ging eigenlijk best prima, grond was bunkerhard maar dat was het perceel ernaast waar tarwe had gestaan ook. Weliswaar iets minder hard.
Ritchie
@MaxxuM4ever
@valmet6400power

We gaan het meemaken, ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt. Ik zal jullie op de hoogte proberen te houden.

Als de grond blauw is dan is er geen zuurstof meer bij kunnen komen? Zou dat door de verterin van de zode korenmarkt? Maar wat al eerder is gezegd, vergis je niet in hoe verdicht die weides kunnen zijn hoor. Misschien heeft het daar mee te maken.
valmet6400power
@Ritchie
Als de grond blauw is dan is er zuurstof tekort dus dan wordt de vertering ook een halt toegeroepen..
Ritchie
@valmet6400power

Ja precies, als de zuurstof op is gemaakt door de aeroöbe vertering? Dat is mijn eerste ingeving eigenlijk.
valmet6400power
@Ritchie
Hoeft niet, grond kan bijvoorbeeld ook gewoon verstikken door verdichting of doordat er een lange tijd water op heeft gestaan. Moet je maar opletten als je een keer een plas of spoor water om gaat ploegen. Als je uitstapt dan ruik je ook wat anders dan verse grond haha
Ritchie
@valmet6400power

Ja dat klopt helemaal, maar @MaxxuM4ever heeft het over blauwe grond rond de plaggen. Dat zou dan denk ik verdichte grond kunnen zijn, of de grond is blauw geworden doordat de vertering is gestopt als gevolg van gebrek aan zuurstof. Maargoed het een leidt tot het ander in dit geval.
valmet6400power
@Ritchie
O daar had jij het over. Ja geen idee, daar heb ik geen ervaring mee!
MaxxuM4ever
@Ritchie nee het kwam volgens mij door het verterings proces zoals jij beschreef waarbij de zuurstof op raakt en de grond blauw werd. Sindsdien de zoden gefreesd voor het bollen planten.
Hebben jullie hier ook wel eens mee te maken @casejxu op gras als voorvrucht voor tulpen?
casejxu
@MaxxuM4ever waarmee??
MaxxuM4ever
Vertering van graszoden onder de tulpen en verkleuring van grond bij te grote plaggen.
+1
casejxu
@MaxxuM4ever nooit echt opgelet. Wij ploegen nooit iig. Alles met freesspitfrees combinatie. Wel zijn er steeds meer percelen waar we organische stof gehalte keihard zien dalen. Maar daar ga ik me op internet niet over uitlaten....

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 818 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!