14 oktober 2016 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6.15 met Cappon eg, Koningsplanter en zelfbouw bunkerdak tulpen aan het planten.Hier zie je hoe we tulpen plantten tot en met 2017. Hier is het land vo

Deutz-Fahr Agrotron 6.15

PieterA
14 oktober 2016 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6.15 met Cappon eg, Koningsplanter en zelfbouw bunkerdak tulpen aan het planten.

Hier zie je hoe we tulpen plantten tot en met 2017. Hier is het land voorbewerkt met gps op smalle wielen, zodat je altijd in onbereden grond plant. Het eggetje voorop doet nu niet zo veel meer.

In het bunkerdak passen precies 2 kuubkisten van 150x120x93. Dan heb je zo'n beetje 1.400 kg bollen boven je hoofd. In de planter kan ook nog een kist. Het perceel is 480 m lang. Dan kun je met deze methode van planten op ruggetjes altijd een omgang planten.

Het eggetje kwam met een standaard fronthef klem bij het heffen. Dus we hebben de driepunt wat naar achteren gemaakt. We hebben nog een poosje met een rotoreg tussen de trekker en de koningsplanter geplant. Toen hebben we een plaat aan de eg gelast waar 4 gewichten aan kunnen.

De planter hing een keer los in de stabilisatie en ik reed te snel, waardoor die ging slingeren en daarbij een boom raakte. Total-loss. We konden geen andere vinden, dus toen hebben we hem zelf weer gericht en opgeknapt. Ook is de bak wat vergroot om meer mee te kunnen nemen.

Het plantdak komt van een Fendt 712 of 714. Bij die trekker was de cabine behoorlijk kleiner, dus hebben we de poten van het plantdak wat vermaakt. Hij steunt aan de voorkant op de voorladersteun en vanachter zit hij in de slee van de trekhaak. De totale hoogte zonder bollen is 4 meter.

Planten deden we met 1 persoon..Achterop zit een camera om het planproces te volgen. We reden ongeveer 5 km per uur. Omdat je zo vaak moest vullen deed je zo ongeveer 3 hectare op een dag.

Reacties

angelo-nabben
Mooi verhaal,maar hoe plant je nu?
PieterA
@angelo-nabben Tot 2020 met dezelfde combinatie, maar dan met een pink planter in netten. En vanaf dit jaar met de 6190 ttv met een ander bunkerdak met voorlader. Ook het Cappon-eggetje hebben we wat ingekort.
deufi
Kon je de motorkap nog wel open krijgen om de filters schoon te maken?
PieterA
@deufi Nee, de motorkap kon niet open. Dat is gelukkig in al die jaren ook nooit nodig geweest. Dan had heel het plantdak er af gemoeten, of we zouden misschien de steun boven de motorkap doorgeslepen hebben.
deufi
@PieterA Hoe deed je dan het onderhoud? Doorblazen van radiators is bij landwerkzaamheden dagelijks wel nodig.
hobbyboer
Even om te kijken of ik je verhaal goed begrepen heb:
Je plant dus op ruggen, ik neem aan 2 ruggen van 75cm in 1 werkgang.
Je heb het land voor bewerkt met een 3 mtr machine en de trekker op 1.50 spoorbreedte?
Op de foto lijkt het zo te zijn dat je op de de helft van een kopeg werkgang rijdt, dus met het spoor van de kopegtrekker midden onder de planttrekker?
Waarom heb je er voor gekozen om het zo te doen en niet 75cm opzij? Zodat je in dezelfde sporen rijdt
+1
PieterA
@hobbyboer Goede vraag!👍. Ik heb mijn hersenen nog even laten kraken en ook nog wat meer foto's teruggekeken. Ik weet wel bijna zeker dat we hier klaargelegd hebben zonder gps en dan op "brede" 650-banden.

Sorry voor de verkeerde informatie.

We hebben 2 gps-setjes. Ik denk dat de andere nog op de ploegtrekker gelegen heeft. Het was toen zo droog, dat je naar mijn inschatting met brede banden geen schade aan het plantbed toebracht.

Als we met gps op smalle banden klaarleggen doen we dat inderdaad op de manier zo jij het bedoeld.
PieterA
@deufi Geen onderhoud. Bij dit werk zitten bij ons de radiators niet snel vol. Ik denk dat dat per grondsoort nog wel verschilt.

Als de tulpen er in zaten ging deze trekker altijd voor de liatrisrooier met frontklapper. Dan moesten we vaak de radiators wel meerdere keren per dag reinigen.
stannetje96
Nu met de netten planter wel weer iemand achterop neem ik aan?
PieterA
@stannetje96 Ja klopt, Ik zit tegenwoordig achterop. De "nieuwe" planter is stukken minder gebruiksvriendelijk. Daar hebben we behoorlijk meer werk aan. Je moet achterop het net in de gaten houden, de telmachine instellen, De diepte regelen, het werk controleren en aan het eind het net doorsnijden. Ook is het bij net wisselen (3 x per hectare) wel handig als je met z'n drieën bent om het volgende net op z'n plaats te krijgen en aan het vorige vast te naaien. Die derde man is dan vaak degene op de ploeg of degene die aan het eind het net netjes onder de grond stopt.
+1
stannetje96
@PieterA Jaa ik ben er redelijk bekend mee
stippie
@PieterA hoeveel hectare planten jullie tegenwoordig op een dag?
+1
PieterA
@stippie Zo"n beetje 3 ha per dag.
stippie
@PieterA oké

Hoe deden jullie de bovenstaande plantdak en planter eigenlijk vullen?
+1
PieterA
@stippie Tot 2016 met een stationaire kantelaar met een 8 metertransportband over de voorkant (ik reed er dan recht op af)

Vanaf 2017 met de verreiker met vooroverkantelaar.
+2
PieterA
Zo dus

(klik om te vergroten)

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 6.15 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!