14 oktober 2016 Foto van een Koningsplanter. De laatste dag van het tulpen planten. Aanvankelijk had deze planter grote holle schijven om de bedden te vormen. Deze schijven stonden iets na elkaar, zod

Koning Uienplanter

PieterA
14 oktober 2016 Foto van een Koningsplanter. De laatste dag van het tulpen planten.

Aanvankelijk had deze planter grote holle schijven om de bedden te vormen. Deze schijven stonden iets na elkaar, zodat ze elkaar niet raakten. Dit trok de machine altijd een beetje opzij, waardoor de aansluitingen niet altijd goed waren. We hebben er een aanaardkap voor gekocht bij een loonwerker bij Hoorn/Enkhuizen in de buurt en sinds we die gemonteerd hebben loopt alles recht.

In 2014 kochten we Gps. Tulpen planten was het eerste wat we er mee deden. We hadden maar 1,5 dag de tijd om te planten, want daarna gaan ze weer regen af.

Het voelt niet fijn, dat je geen tijd hebt om dingen in te stellen of aan te passen en we hadden bij mensen uit de buurt, die voor het eerst gps hadden, gezien dat er de eerste dag vaak een servicebusje mee kwam. Gelukkig werkte het systeem van begin af aan goed en hoefden we niks bij te stellen. Zodoende kregen we de bollen er toen net voor de regen in.

Ik heb er altijd plezier in om mensen iets te leren en omdat we daar een beetje op ingericht zijn, (Overcapaciteit met alle machines, relatief veel werkzaamheden doen we zelf, ik maak er tijd voor) lukt het vaak om een medewerker in opleiding of een nieuwe hulpkracht in te zetten bij werk wat zij leuk vinden. Hier zit een jongen voor het eerst op de planter van toen, ik denk 18 jaar. Als zoiets dan goed gaat, dan hoef ik het niet zo nodig zelf te doen. Alleen het spuiten van de gewassen met de veldspuit durf ik nog aan niemand uit handen te geven.

Reacties

Fendt280S
Voor het eerst zie ik tulpen geplant in ruggen.
Voor een paar jaar terug drie seizoenen gespitfreest voor het tulpen planten sindsdien let ik meer op tulpen.
Plant je net zoveel als in bedden?
PieterA
@Fendt280S Nee, met ruggen plantten wij ongeveer 6500 kg bollen op en hectare en nu met bedden ongeveer 10.000 kg bollen per hectare.
PieterA
@Fendt280S het voordeel van in ruggetjes planten was altijd dat we vroeg klaar waren met de bollen. We hebben het meerdere keren gehad dat onze schuur als eerste van Nederland los was. Dat betekende dat alle bollen dan gerooid, gespoeld, gedroogd, gepeld en geteld waren.

Nu zijn we nog vaak wel bij de eersten, maar hier in de buurt zijn al bedrijven die voor 20 juli meer dan 100 hectares tulpen allemaal gepeld en afgeleverd hebben.
casejxu
@PieterA capaciteit van tegenwoordig is idd best groot. Wij hebben onze tulpen ook met n week of 5 gerooid, gespoeld en sinds vorig jaar dag na het rooien klaar pellen. Kleine 60ha. En dan hebben wij bijna geen percelen groter als 5 ha.
valmet6400power
Dat je de gewasbescherming zelf doet kan ik me helemaal in vinden. Uiteindelijk is dat belangrijker dan het planten of het oogsten van een product. De gevolgen van een fout met spuiten zijn groter dan met rooien een keer te ondiep te zitten. Dan moet je iemand al zoveel verantwoordelijkheid kunnen geven maar dan moet je ook niet boos worden áls er een keer een fout mee wordt gemaakt..
+1
MaxxuM4ever
Mooi verhaal weer. De bollenboer waar ik vroeger werkte plantte met een Wolfs planter, die lijkt heel erg op deze koningsplanter. Daar zaten aan de hef armen 2x2 holle schijven om alvast een geultje te maken voor de plantvoet van de planter. Achter de planter zat ook een kap zoals u hier beschrijft. Die plant trekker had geen plantdak maar een grote bak op de bunker van de pootmachine waar we met de zij kantelaar: tractorfan.nl/picture/844759/… de bollen in kipte.
Ze werden dan in de zomer weer gerooid met een 1 rijige kisten rooier, en dan gespoeld, gedroogd en verder verwerkt.
PieterA
@MaxxuM4ever Wij hebben vroeger ook op een vergelijkbare manier gewerkt.
wilbertkw
Hier plant je al wel een spuitspoor? Dus het vertrouwen was er al wel😉 maar mooie uitleg weer👍
PieterA
@wilbertkw Nee, dit is geen spuitspoor. We slaan steeds een vaart over bij het planten. Als hij hier aan het eind is draait hij om en komt dan over het overgeslagen pad terug.

Op die manier spoor je steeds links en rechts net zo diep in. Vroeger in de bollenstreek reden de mensen voor het planten al vantevoren paden om zo vaste grond onder de wielen van de planttrekker te hebben.
wilbertkw
@PieterA Ik lees het nu beter😔 ik dacht dat hier het gps net nieuw was maar lees nu 2014 en 2016. Sporen rijden ken ik, heb ik ook al eens gedaan. Was ook relaxter rijden aangezien we van sommige maten maar een paar rr hadden dus enkele meters rijden en weer stoppen om diepte anders te zetten en weer rijden en dan ook nog proberen recht te rijden op 1,50 maar eigenlijk altijd tijdens planten spoor rijden naast het geplante (waren gladiolen)

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Koning Uienplanter ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!