Foto van een Zetor Crystal 8011, met het laatst afgeronde project van ons😁De veenhuis tank een 2e leven gegeven op 1.5m spoor om over de uien voor stuifbestrijding mest erover te rijden.We deden di

Zetor Crystal 8011

zetordrivertimo
Foto van een Zetor Crystal 8011, met het laatst afgeronde project van ons😁
De veenhuis tank een 2e leven gegeven op 1.5m spoor om over de uien voor stuifbestrijding mest erover te rijden.
We deden dit voorheen met een vacuüm tankje, maar dit spreid vele malen mooier met de wormpomp, en de grotere tank komt hier ook mooi uit op de lange percelen 😋

Reacties

+4
Martinsame
Prachtige combinatie
+4
Albert Peters
Mooie foto
+2
wim-same
Wat hebben jullie toch makkelijke grond dat dit kan op zulke banden.
+1
zetordrivertimo
@wim-same anders komen we niet tussen de bedden door van de uien 😅 deze banden zijn 34cm breed onder de tank
+1
@zetordrivertimo ga je dat ook met deze trekker doen?
+1
zetordrivertimo
@ronald-deutz-fahr haha nee, denk met de 5341 ligt eraan welke trekker er dan vrij is op smalle wielen 😅
+1
@zetordrivertimo hoeveel trekkers heb je in het seizoen op smalle wielen dan?
+2
zetordrivertimo
@ronald-deutz-fahr de 5341 het hele jaar door, de 11441 komt voor het aardappels poten op smalle wielen
+2
@zetordrivertimo ah oke! En kan ik uit het type opmaken dat die trekker 53 pk is?
+2
zetordrivertimo
@ronald-deutz-fahr haha nee🙈 75-80pk ik heb die type nrs ook nog nooit begrepen 🤷
+1
@zetordrivertimo Haha wou al zeggen😅😅

Niet veel akkerbouwers die nog flink werk hebben voor een trekker van 80pk
+3
zetordrivertimo
@ronald-deutz-fahr ja ik vraag me ook wel eens af wat wij niet goed doen dat wij het met onze "kleine " trekkers al het werk kunnen doen🙈 vergeleken met onze collega's
+1
@zetordrivertimo niet genoeg swag😎
Verder zou ik t ook niet weten 🤪
+3
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Komt denk ik omdat “we” steeds meer dingen in 1 werkgang willen doen. En ook kunnen nu met gps. Wij redden het op het frontfrezen & planten, WKZ en een trekker voor de aardappelrooier na ook wel met 80 pk. Alleen voor de spuit & ploeg zou je dan 100 pk nodig hebben om net wat meer te vertellen te hebben.
@valmet6400power niet voornamelijk een capaciteid verhaal?
En natuurlijk grondsoort..
@valmet6400power wat is trouwens een wkz?😅
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Woelen-kopeg-zaaien, sorry!

Ja klopt capaciteit vergroten en inderdaad op zand kan het allemaal met wat minder toe dan op klei..
@valmet6400power aha! Ja dat vraagt pk’s
Dat word veel gebruikt voor tarwe zaaien?
Ken dat hier op zand niet. Gras doen ze weleens spitten zaaien in een werkgang
+1
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Ja kan of graszaad zaaien. Maar voornamelijk voor het zaaien van groenbemesting in de graszaad- en tarwestoppel in ons geval.
Woelen kopeg zaaien op aardappelland moet je of meteen na het rooien doen of je moet nog een periode droog weer hebben omdat je wel grip nodig hebt om vooruit te komen. En zaaien op net gerooid bietenland is idem dito. Maar in november december zijn die drogende dagen doorgaans schaars.
@valmet6400power op die manier! Als het iets minder drogend weer is word kun je ‘gewoon’ ploegen, kopeggen, zaaien?
Of is het niet die keuze?
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Ja als je de geleerden moet geloven is ploegen natuurlijk funest voor je bodemleven als je voornemens bent om dat juist te bevorderen door niet te ploegen. Maar wij kiezen dan inderdaad voor ploegen en kopeg/zaaien zodat je in ieder geval droge grond boven ploegt waarop je dan kunt zaaien. Dus als de ploeg kunt rijden kun je ook zaaien.

Wij gaan toch steeds minder ploegen zodat je met minder vorst in de winter evengoed mooie grond hebt liggen om in te zaaien en te planten. En het scheelt diesel en tijd. Maar je moet wel vooruit kunnen komen.

Hebben zelf een krukas spitter maar gebruiken die eigenlijk nooit omdat we daar geen zaaimachine achter kunnen doen. Leggen er ook niks mee klaar voor de winter, het land blijft er erg zacht van in het groeiseizoen en als het tegenzit droogt het op als beton in het voorjaar.
@valmet6400power ja dat helemaal stoppen met ploegen heb ik ook m’n twijfels bij, misschien is het wel een hype die straks weer zachtjes overwaait 😅
Blijft maatwerk, mooi dat je meerdere mogelijkheden hebt.
Hoeveel pk ben je voor die wkz combi nodig?
+1
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Ik zie er wel wat in, alleen grootste nadeel dat het in het najaar ook natter is op lange termijn. En dat willen we met de aardappels juist niet. Maar hebben een perceel van 1,25 ha naast het erf. Daar hebben we in november nog tarwe gezaaid met ploegen en kopeg/zaaien dus lijkt me een mooi moment om daar niet meer te ploegen. Dan is het allemaal behapbaar mocht dat wel extreem nat blijven in de toekomst.

Hebben nu wel alle aardappelland en bietenland voor 2021 in 2020 WKZ met groenbemesting. Dus dat is ook weer nieuw. Maar dat bietenland is de kans groot dat we dat gewoon gaan ploegen dit najaar om er tarwe in te zaaien. Dus dan pak je de voordelen (of nadelen) van vlak land en capillaire werking voor 1 groeiseizoen.
+2
zetordrivertimo
@valmet6400power dat is t denk ik wel, maar het houdt een keer op met alles in 1 werkgang hier in de buurt zijn al wel eens trekkers doormidden gebroken, en dat waren geen kleintjes🙈
+1
valmet6400power
@zetordrivertimo
Haha okee! Met beleid kan er een hoop 😄
zetordrivertimo
@valmet6400power daarom gaan wij dit jaar poten met een getrokken pootmachine 😁 niet zoveel gewicht in de hef haha . Denk dat een zetor ook wel breken wil als je er maar genoeg voor en achter hangt 🙈
+1
valmet6400power
@zetordrivertimo
Okee! Wij zijn nog steeds erg blij met een frees voorop en een “kleine” planter achterop waar maar 1300 kg in past. Maar dan kunnen wij een rondje planten in de lengte en wordt het ook niet allemaal zo zwaar belast.

Hiervoor deden we vollevelds frezen met 120 pk en dan planten met 100 pk. Maar dan moet je altijd met z’n tweeën zijn en met wisselvallig weer is er een kans dat je een stuk frees werk nat laat regenen.
+1
zetordrivertimo
@valmet6400power jaa precies 👍 maar met 1300 kg komen wij niet rond, hebben hier percelen van bijna een kilometer lang. Met alleen vooraan maar toegang tot het perceel haha
+2
Kramer U800
@ronald-deutz-fahr Dacht dat 53 het aantal kilowatt is omdat Zetor de types met pk had uitgespeeld. 53 kilowatt komt dus uit op zo'n 70 pk. Vroeger was dan de laatste 2 cijfers de uitvoering, 11 voor achterwielaandrijving, 45 voor vierwielaandrijving, 18 voor dichte cabine enz.
+1
zetordrivertimo
@Kramer U800 ohja dat kan zo😁 weer wat geleerd 😋👌
+4
Kramer U800
@zetordrivertimo Van mijn vader een keer gehoord, sleuteld sinds zijn 16de al aan Zetor van een 2511 tot aan de 8011 Crystal heeft hij door zijn handen laten gaan zeg maar.
wim-same
@zetordrivertimo en hoeveel cuub is de tank ?
zetordrivertimo
@wim-same 6,8 kuub
+1
wim-same
@zetordrivertimo Moet je nagaan, toch zo'n 10 ton op zulke bandjes. Wij hebben dan al radiaal banden nodig van een meter breed, met een zeer lage druk.
+1
zetordrivertimo
@wim-same zit je op kleigrond? Hier kan het gewoon, als het niet te nat is
+1
wim-same
@zetordrivertimo Nee, allemaal veengrond. Al heb ik wel een kleirug door het land lopen, waar ik al een keer een aftakas stomp van de trekker gebroken heb met frezen, zo hard was die grond.
Maar ik heb ook nog in Ruinen gewoond, daar had ik ook van die makkelijke grond. Een container auto kon zo het land in rijden in de graanoogst om een bak neer te zetten.
+1
zetordrivertimo
@wim-same aah oke👍 in Ruinen is de grond nog weer anders dan hier, het is daar wat vochthoudender heb ik het idee wel mooie grond. Maar daar heb je ook wel echt natte percelen 😅
+2
wim-same
@zetordrivertimo Wij hadden wel erg veel bonte grond. Vlak bij de Munnikenweg puur zand, en vlak bij de Ruiner AA allemaal leem. Daar kon je ook niets als het nat was.
+2
zetordrivertimo
@wim-sameja precies 👍 leem zit hier bij ons ook veel
+3
draaipiet
Zetor ziet er ook keurig uit 👍
+2
a3vandiejen
Prachtig.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zetor Crystal 8011 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!