23 oktober 2016 Foto van een New Holland T 7.190 met Kverneland 4-schaar ploeg.Deze trekker hebben we echt voor het ploegen aangeschaft. We hebben vaak maar beperkt tijd om te ploegen,  dus dan moet j

New Holland T 7.190

PieterA
23 oktober 2016 Foto van een New Holland T 7.190 met Kverneland 4-schaar ploeg.

Deze trekker hebben we echt voor het ploegen aangeschaft. We hebben vaak maar beperkt tijd om te ploegen, dus dan moet je er goed voor gesteld staan. Voor wintertarwe ploegen is bij ons een spannende bezigheid. Als het kort na zaai te veel regent heb je vaak een zeer matige opbrengst.

Bij ploegen voor tulpen is het belangrijk dat het na het ploegen en voor het planten niet regent, want dan kun je dat jaar vaak niet meer planten. Ook na het op wintervoor ploegen wil je de eerste week geen regen.

We ploegen ook nog een gedeelte in het voorjaar en ook als we kilveren moeten we vaak vantevoren nog ploegen. Al met al is het handig dat er van eind september tot half april een trekker min of meer vast voor de ploeg staat.

Van half april tot eind september heeft hij dan tijd om tussen de slanghaspels van het beregenen te staan. We hoeven dan geen wielen te wisselen. De trekker staat altijd op spoorbreedte 205.

Reacties

+1
a3vandiejen
Mooi hoor.
+1
arjanvw
Vanwaar de spoorbreedte op 205? Voor een 4 schaar zou wat smaller mooier zijn om je 'achterwiel ' mee te kunnen ploegen.
+1
PieterA
@arjanvw Ja, klopt langs de slootkant zetten we de ploeg wat breder, om toch zo ver genoeg tot de sloot te kunnen ploegen.

De spuitpaden liggen ook allemaal op spoorbreedte 2,05, zodoende kunnen we met de haspels in de zomer ook door de spuitsporen. Deze trekker kan ook voor de spuit, dan moet ik even de computers overzetten.

2,05 is bij ons de gangbare spoorbreedte.
+1
arjanvw
@PieterA duidelijk!
PieterA
@arjanvw Voor de treklijn van de ploeg zou 1,90 wel beter zijn, maar heel het leven bestaat uit compromissen en dit is er 1 van.
arjanvw
@PieterA Ik snap het wel hoor. Zo werkt het nu eenmaal. Nooit een 5 schaar overwogen? Dat zou de trekker ook wel moeten kunnen hebben.
PieterA
@arjanvw Ja, dat had wel gekund, maar, dan hadden we liever een long-wheelbase gehad. Deze trekker heeft met 155 pk niet echt veel over voor deze ploeg.
Jeroen 86
@PieterA waarom maar 155pk. Is de 190 pk met boost erbij? En is de boost niet beschikbaar bij het ploegen?
PieterA
@Jeroen 86 Nee, volgens mij niet, hij trekt in elk geval niet beter dan de tm 135 of de Deutz-Fahr Agrotron 120 mk3. Die zijn beiden rond de 140 Aan de pto.
Jeroen 86
@PieterAbij ons staat de spuittrekker op 2m15 spoorbreedte. Zo heb je met 65cm banden nog 1,5m tussen de wielen.
stannetje96
@Jeroen 86 als jij die 1e en 4e rug vlak veegt heb je lang geen 1.50 nodig tussen de twee ruggen
JD3010
@stannetje96 Rooit wel veel fijner als de sporen iets verder liggen. Je hebt dan geen bagger bij de ruggen wat anders dan net de rooier ingaat.
stannetje96
@JD3010 Jaa dat klopt. Rijden zelf op 2.10 , dat gaat prima
JD3010
@stannetje96 Ik op 1.95m, dan heb ik ook ongeveer 1.5m ertussen
stannetje96
@JD3010 net hoe breed je banden zijn natuurlijk
JD3010
@stannetje96 ja, ik rij op 18.4R38 achter. Voor staat altijd op 2m met 300/95R46. Achter ook als die op dezelfde smalle wielen staat.
Jeroen 86
@stannetje96 klopt dat weet ik ook. Maar het geeft wel meer spelling in de rij. En wij kunnen er net mee over 3 rijen mais. Nadeel is wel dat de trekker 2,8m breedt is. Zelf hebben we in het verleden nog gesproeid met 71cm banden. Dan had je maar 1m35 tussen de wielen. En dat was toch vrij nipt
PieterA
@Jeroen 86ik ben vorig jaar met 1 wiel over een rij mais gereden. Daar kon ik later niks van terug zien.
stannetje96
@Jeroen 86 klopt ik heb met 2.10 inderdaad ook net genoeg ruimte om tussen de mais rijen te rijden
PieterA
@Jeroen 86 Dan zit je met de bieten en cichorei weer dichter bij de rijtjes.
+2
reinder-mf
Hoe zwaar is de grond bij jullie? Tholen kennende zal het wel hele mooie zavelgrond zijn 😅
+2
PieterA
@reinder-mf Ja, klopt. Op ons bedrijf tussen de 8 en 30% afslibbaar.
+1
reinder-mf
@PieterA prachtig grondje maar wel slempgevoelig idd
draaipiet
Mooi verhaal
+1
Ritchie
Mooi verhaal, doen jullie ook wel eens ploegen in het voorjaar? Of alles in het najaar?

EDIT: Excuus, ik heb die 1 na laatste alinea niet goed gelezen.
+1
PieterA
@Ritchie We ploegen alleen als we vinden dat de grond goed is. Dus als de grond in het najaar niet goed is, ploegen we niet. Het komt dan ook regelmatig voor dat we de tarwe laten spitzaaien. Ook komt het vaak voor dat we het hele najaar en in de winter geen kans krijgen om bepaalde percelen te ploegen. Die liggen er dan in het voorjaar nog. Dan zijn ze bij ons vaak voor de woelrotorcombinatie.

Ook hebben we er grond bij die je beter niet in het najaar kan ploegen; dan staat er een hele winter water op.
2 weken geleden hebben we nog 7 ha geploegd. We willen er nog 28 ploegen, daarnaast ligt er nog 14 voor de woelrotorcombinatie. De rest zit graan, gras of tulpen in of licht op wintervoor.
+1
JD3010
Quote Reactie van @PieterA:
Ook hebben we er grond bij die je beter niet in het najaar kan ploegen; dan staat er een hele winter water op.

Als je het niet ploegt, dan staat er geen water op?
+1
PieterA
@JD3010 Als je droog geoogst hebt valt het vaak mee met de nattigheid. Als je een keer knoeit in najaar of winter, dan heb je water.
JD3010
@PieterA Maar als je droog geoogst heb, krijg je vaak toch nog wel tijd om de juiste grondbewerking te doen? Blijf er dan ook water op staan? Ik heb geen ervaring met je grond, vandaar m'n vraag.
PieterA
@JD3010 Op die lichtste grond moet het dan wel erg mee zitten. Je kunt wel in het najaar ploegen, maar wat is het voordeel als dan in het voorjaar in het gunstigste geval de grond er weer hetzelfde uit ziet als in het najaar voordat je ploegt? Dan had je net zo goed niks kunnen doen. Verwering is niet nodig. De andere kant is: Op die lichtste grond kun je in het voorjaar ook altijd wel ploegen.
JD3010
@PieterA Niet. Ik moet mijn grond wel bewerken in de herfst, anders is er in het voorjaar weinig mee te beginnen. Dit jaar een stukje gehad wat door omstandigheden niet bewerkt was afgelopen herfst, vorige week druk mee geweest om het een beetje bekwaam te krijgen.
PieterA
@JD3010 Wij hebben ook wel grond die we het liefst voor 15 oktober op winterveur hebben liggen, maar niet zo veel.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland T 7.190 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!