1 november 2016 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 120 mk3 met Mullié T-14 kipper  en Amac E-2 rooier, bezig met het rooien van liatris.Deze foto is om 7:29 genomen. Ik vind het dan prachtig in de pold

Deutz-Fahr Agrotron 120

336 foto's van @PieterA

PieterA
1 november 2016 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 120 mk3 met Mullié T-14 kipper en Amac E-2 rooier, bezig met het rooien van liatris.

Deze foto is om 7:29 genomen. Ik vind het dan prachtig in de polder. Op de rooier zit een Zzp-er die goed met de machines overweg kan en die ook goed is in het oplossen van allerhande optredende storingen. Zo heb ik geen omkijken naar het rooien en heb ik lekker de tijd om te genieten van zulke momenten.

Reacties

+5
PieterA
Hier zie je de loofklapper die voor de trekker met de rooier zit. Het is een standaard Leenpoel uienloofklapper met 2 maaimessen en een as met klepels. De klapper hangt in een grote srikstofbol die aangesloten word op de hef (Net als sommige frontmaaiers)

De bollen staan volvelds gezaaid (Net als gras).
We hebben er aan de linkse kant zelf een in hoogte verstelbare Rumptstad ploegschaar tussen geknutseld, die de bollen (die net zo diep als uien zitten) voor het wiel weg ploegt en tussen de wielen legt, zodat je er niet over rijd.

Naast de ploegschaar zitten 4 wielen van een grote zitmaaier of zoiets die de machine nog wat dragen en vrij van de grond houden. Deze as met wielen staat een beetje schuin om de krachten die de ploegschaar op de besturing van de trekker heeft wat op te heffen.

(klik om te vergroten)

Liatrisklapper
+3
PieterA
@PieterA Hier zie je de rooibek van de Amac E2.

Tot ongeveer 2008 rooiden we met een volvelds beitelset in deze Amac. De wieltjes die je ziet dragen de beitels en daar regel je de rooidiepte mee. Deze methode zorgde er voor dat je 1 cm te diep moest rooien. En je dus 1 cm te veel grond op de rooier hebt.

Daarna zijn we in 2 fasen gaan rooien. We kochten een Keulmac uienrooier met vierkante rooias en gingen met de Amac laden. Precies net zoals de uien. Het idee van 2 fasen rooien is, dat de uien of bollen na het rooien voor het oprapen nog even drogen. In november (als deze bollen gerooid worden) droogt het vaak niet. Het gevolg was dat je dan op ging rapen wat je net in de natte blubber terug gelegd hebt. De gezeefde grond raap je dan mee op en die zorgt er voor dat de matten van de opraper sneller dicht zitten (probeer maar eens met 2-fasen uien te rooien in november).

De "bek" van de uienrooier dan maar zelf nagebouwd en in de Amac gehangen en vervolgens de uienrooier verkocht.

(klik om te vergroten)

Rooibek Amac E2
+2
MaxxuM4ever
Mooi verhaal en bij kleine teelten ben je vaak op je eigen kundigheid aangewezen voor innovaties.
+2
PieterA
@MaxxuM4ever Dat is waar, en als het dan lijkt te werken, dan haal ik daar veel voldoening uit.
+1
MaxxuM4ever
@PieterA ik heb jaren naast school bij een bollenboer gewerkt die ook altijd bezig was om zijn machines en processen beter te maken en te optimaliseren. Ik vond dat altijd erg leuk en probeer dat nu thuis op het akkerbouw bedrijf vanaf de zijlijn ook te doen.
+1
wilbertkw
@PieterA wederom weer mooi uitgelegd met duidelijke uitleg👍. En ja als je iemand aan het werk hebt en er geen omkijken naar hebt werkt dat super🙂 kameraad zij altijd, goed personeel is zo moeilijk aan te komen met een glimlach als we beunhazen een foutje maakten. 🤫

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 120 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!