Na enkele maanden pauze door omstandigheden ben ik terug begonnen aan het doorzaaimachine. De wals wordt hydraulisch verstelbaar om de zaaidiepte in te stellen en hem omhoog te klappen bij het reinige

Zelfbouw Zelfgemaakte constructies

inspecteurfendt
Na enkele maanden pauze door omstandigheden ben ik terug begonnen aan het doorzaaimachine. De wals wordt hydraulisch verstelbaar om de zaaidiepte in te stellen en hem omhoog te klappen bij het reinigen en op de baan zodat ik niet teveel frontgewichten moet aanhangen, deze verdichten de bodem alleen maar meer.

Reacties

inspecteurfendt
Nog enkele fotos

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Ik heb eerst getest voor ik alles begon aan te passen en dit is het resultaat. Heb toen maar in 1 richting gereden. Toen heb ik gemerkt dat de grond en zoderesten aan de wals bleven plakken, door een grotere wals die dus trager draait hoop ik dit te verhelpen. De sleufjes werden niet genoeg dichtgemaakt met een machine van totaal 150 kg. Als laatste was het achter de machine maar een knoeiboel, dit hoop ik te verhelpen door het gras korter te maaien alvorens te zaaien.
casejxu
Als schraper zou je n staalkabel gespannen tegen de rol kunnen laten lopen. Moet in jou geval prima werken
+1
inspecteurfendt
@casejxu ik had een hoekprofiel in mijn hoofd maar een staalkabel is ook geen slecht idee, bedankt voor het meedenken
casejxu
@inspecteurfendt voordeel van n hoekprofiel is dat die ook je frame meteen weer even stevigheid geeft
+2
inter fan
@casejxu Vind een staalkabel een mooie simpele oplossing die het relatief schoonhoud. Nu zal het op deze breedte meevallen, maar met gewone hoeklijn schrapers heb ik toch altijd snel het idee dat het midden er van weg buigt, of dat er een gedeelte wegslijt waardoor je toch kieren krijgt tussen de rol en je schrapper op bepaalde punten wat je niet kunt verhelpen.

Enige nadeel van de staalkabel is de aanspanning, deze moet niet te straks/haaks om het eind van de buis, dan slijt de kabel toch vrij snel.

Mooi project zo, ben erg benieuwd naar het eindresultaat
+1
Fast Eddy
@inspecteurfendt

Met de hydraulische topstang kan je ook meer druk op de rol zetten. Of maakt hem zo dat je er water in kan doen.
Wat voor zaaibak komt erop?
+1
inspecteurfendt
@Fast Eddy aan de andere kant zit er een vulopening voor evt water. De trekker heeft maar 1 ventiel dus kan ik enkel de cilinder van de wals bedienen.
Voorlopig gaan we nog met de hand of een kunstmeststrooiertje zaaien Ik heb er wel rekening mee gehouden dat er in de toekomst een kleine APV op kan. Het blijft nog altijd hobby dus het moet niet te duur gaan worden. Een paar hoveniers hadden wel interesse omdat de enige doorzaaimachine voor gazons in de buurt een Vredo van 2m breed is. Deze wordt ingezet op voetbalpleinen.
+2
inspecteurfendt
Een kleine update:
De wals hangt er aan. Nu rest enkel het scharnierpunt van de cilinder nog en de afwerking. De wals kan hoog opgetild worden, zo kan ik kort tegen een bloemenperk vertrekken en de wals laten zakken wanneer er genoeg ruimte is. Een rekje om zaadzakken mee te nemen is ook gewenst.

(klik om te vergroten)

Het frame van de wals wordt nog verstevigd op de zijkanten.
+1
inspecteurfendt
Update: Er was nog een klein lek in de wals wat ik verholpen heb en ik heb een bostel gemonteerd om de wals proper te houden. Ik heb deze oorspronkelijk gekocht om het zaad in de groeven te keren maar ik ben bang voor opstoppingen. Nu komt deze toch nog van pas. De eerste test is goed verlopen. Nu nog een laagje verf en zaterdag bij de eerste klant aan de slag.

(klik om te vergroten)

+1
Fast Eddy
Ik ben benieuwd welke zaaimethode het beste werkt. Ik hou het in de gaten.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zelfbouw Zelfgemaakte constructies ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!