Nieuwe aanwinst. Een hele knappe Vicon Duplex 600. Oftewel Veenhuis super duo. Deze ga ik voor de shovel bouwen.

Vicon Duplex

Nieuwe aanwinst. Een hele knappe Vicon Duplex 600. Oftewel Veenhuis super duo. Deze ga ik voor de shovel bouwen.

Reacties

+1
Ritchie
Dat mag ook lekker hufterproof zijn 👍
ralphhonda
Knappe verdeler! stond op mp toch?
mdoornekamp
@ralphhonda ja klopt. Voor de snelle beslisser.
Ruben-Wind
@mdoornekamp in Drenthe? Vond het veel geld, nieuwe wokkel kost maar paar 1000 meer.
+1
mdoornekamp
@Ruben-Wind
Quote:
in Drenthe

Eh ja. Ligt er ook aan hoe groot de wokkel moet zijn. En wij zijn roterend gewend. Hier komt sowieso geen wokkel.
Ruben-Wind
@mdoornekamp klopt, denk dat ik zelf ook voor een roterende zal gaan nu puur omdat we niks in sleuf silo’s hebben
mdoornekamp
@Ruben-Wind In een sleufsilo zou ik ook wel een wokkel voor de shovel willen. Die draaien ook niet zwaar. Maar wij komen in het loonwerk alle soorten kuilen tegen.
+1
arjanvw
@mdoornekamp Blijft altijd een discussie en eigen gevoel, maar met een wokkel kan je prima rijkuilen maken zonder muren. Moet dan wel de optie (grotere standaard) schuinverstelling opzitten.
+1
mdoornekamp
@arjanvw ja klopt. Die discussie en ideeën blijven altijd. Ik ken ook loowekers die altijd met een vork gewekt hebben. Die kunnnen na 3 jr nog niet wennen aan een kuilverdeler
remco rooks
Heeft deze ten opzichte van een Holaras nog voordeel wanneer die aan een shovel gemonteerd zit? aan gezien je aan de trekker wel een Holaras hebt?
+1
mdoornekamp
@remco rooks Veenhuis draait veel lichter. Een Holaras vraag gewoon veel meer vermogen. En dat vermogen heb je met de shovel gewoon niet. Ongeveer max 40 pk op de hydro motor.
+2
Baltus_steyr
@mdoornekamp maar deze poets er toch een beetje er overheen? Holaras trekken wel zwaarder maar die verdelen het ook echt en dan ben je in tijd ook sneller klaar. Probeer hier altijd maar een baan te verdelen en de rest direct aanrijden. Met die veenhuizen of andere verdelers moet je al snel 2 of 3 banen verdelen wat dan weer ten kosten gaat van aanrijd tijd! Tenminste dat is mijn ervaring!
Fendt926Driver
@Baltus_steyr zo zie ik het ook.
Maar snap ook de redenering dat de shovel maar 40 pk hydraulisch vermogen kan overbrengen.
Dan ga je voor de iets mindere verdeler
Baltus_steyr
@Fendt926Driver ja daar heb je gelijk in!
mdoornekamp
@Fendt926Driver
Quote:
mindere verdeler

Zo zou ik het niet willen noemen. Een Holaras werkt pas goed met veel geweld. Veel toeren en veel vermogen zodat je het gras weg slaat. Daarom werkt eigenlijk alleen een Viking echt goed. Een Veenhuis geleid het gras opzij. Mits je hem er diep genoeg in zet. Evt met paar extra tanden als je met walsen werkt.
mdoornekamp
@Baltus_steyr
Quote:
poetst er overheen

Je moet zo'n veenhuis er direct goed diep voor zetten en niet van boven naar beneden. Door de ronde vorm kost het minder kracht op het gras opzij te draaien. Met de shovel heeft de verdeler ook geen kans om omhoog te lopen.

Met doseer walsen valt een veenhuis wel tegen omdat je teveel losse hoeveelheid gras hebt. Maar wij hebben gelukkig geen walsen in de wagens
+1
JD 6110
@mdoornekamp ik heb liever de silage wagens met walsen mee als de opraap wagens zonder walsen... 😂
langeslagdiesel
@Baltus_steyr als je verdeel, dan rij je toch ook aan? Dat holaras meer gras kan verwerken klopt. Maar veenhuis werkt ook prima. Zeker in lang gras is veenhuis in het voordeel. Daar maakt holaras alleen maar tissen .
dx11
Quote Reactie van @Baltus_steyr:
verdelers moet je al snel 2 of 3 banen verdelen

Met de shovel kun je als je terug rijdt ook verdelen he. Dus heen en weer. Dan heb je een goed gesneden vracht gras wel vlak liggen
mdoornekamp
@dx11 @Baltus_steyr ja achteruit verdelen en rotors kunnen ook de andere kant op draaien.
dx11
@mdoornekamp precies, dat bevalt hier super
+1
remco rooks
@mdoornekamp duidelijk. @Baltus_steyr voordeel van een shovel is natuurlijk wel dat je de verdeler veel schuiner kunt zetten dan zullen die strippen aan de rotor "denk" ik ook meer happen ipv beetje te poetsen
Baltus_steyr
@remco rooks ja dat zal met een trekker niet lukken. Maar dan zou je dat met een Holaras ook kunnen..!
mdoornekamp
@Baltus_steyr Een Holaras neemt het gras mee terug naar binnen als het toerental te laag is. Dan ben je alleen maar aan het roeren. En krijg je geen ril op de kant.
Baltus_steyr
@mdoornekamp oke, ja want die buizen staan dan eigenlijk verkeerd om als je achteruit rijdt toch?
JD 6110
Wii hebben ook 2 Veenhuizen aan de shovels. Mankeert niks aan
Ruben-Wind
@JD 6110 ik heb ook wel met z’n Veenhuis gewerkt maar kon er niks mee. Hele tijd met poot op de Rem en vol gas zo dat ie wat gras uit elkaar gooide.
Ruben-Wind
@JD 6110 ik heb ook wel met z’n Veenhuis gewerkt maar kon er niks mee. Hele tijd met poot op de Rem en vol gas zo dat ie wat gras uit elkaar gooide.
JD 6110
@Ruben-Wind zal wel aan de olie op brengst liggen van de shovel. Hier de nieuwste van de 2 die vreet wel door
mdoornekamp
@JD 6110 Jullie hebben ook dit type grote veenhuis dan?
+1
JD 6110
@mdoornekamp

(klik om te vergroten)

+1
JD 6110
@mdoornekamp

(klik om te vergroten)

mdoornekamp
@JD 6110 de JCB slingert hem wel wat harder rond denk. Olie was bij de Werklusten altijd beperkt.
Ruben-Wind
@JD 6110 werklust shovel, met de wokkel geen last en olie wordt lang niet zo snel warm.
TeunFendt
Is een grote silage vork met tanden niks voor aan de shovel?
mdoornekamp
@TeunFendt
Quote:
silagevork

Ieder heeft toch een beetje zijn eigen systeem. Werken met silage vork is ook een vak apart. En vorken zijn er ook in soorten. Er zitten gauw teveel tanden in. En kanten netjes vol zetten is lastiger
+2
Ruben-Wind
@mdoornekamp met z’n vork op een rij kuil blijf je ook aan het klapperen. Vraag mij af hoe lang z’n shovel dat leuk vind.
TeunFendt
@Ruben-Wind Hier werkt iedere loonwerker zo. Moet ik er wel bij zeggen dat de wagens ervoor gelost worden en er met de shovel opgedrukt. En er lopen toch nog wel een aantal oude shovels mee.
Ruben-Wind
@TeunFendt klopt ken het ook wel, ben er zelf geen fan van. Dunne laagjes en lengte rijdt beter aan en meer plek voor 2de wals trekker.
mdoornekamp
@Ruben-Wind Hebben jullie shovel en trekker met wals op de bult?
Ruben-Wind
@mdoornekamp bij m’n oude baas meestal alleen shovel, met hakselaar of 3 wagens op de huis kavel wel 2de trekker ja.

Hier in Duitsland probeer ik ook zoveel mogelijk met 2de trekker aan te rijden als het koeien werk klaar is.
mdoornekamp
@Ruben-Wind combinatie van zware shovel en wals lijkt me wel interessant. Omdat je dan op verschillende manieren tegelijk aanrijdt.
Ruben-Wind
@mdoornekamp met wals bedoelde ik eigenlijk gewoon een trekker die aanrijdt haha
TeunFendt
@Ruben-Wind Hier is sowieso geen plek voor een tweede trekker op de graskuil. Hier wordt vooral veel mais gevoerd dus de graskuilen zijn niet zo groot hier als bij jullie.
+4
JD 6110
@TeunFendt niks is zo mooi als een wagen een laagje op de kuil lost met walsen en de verdeler er meteen achter aan. 1 x poetsen en weer blijven vast rijden. Dat gemartel met achterwaarts er op of aan 1 hoop draaien kost veel te veel vast rij tijd. #mijn mening. Ok doeii 👋
+1
mdoornekamp
@Ruben-Wind

vol gas verdelen. 10 jr geleden
Ruben-Wind
@mdoornekamp dat loopt mooi. Sta er versteld van👍🏻👍🏻
mdoornekamp
@Ruben-Wind Ja 15 jr mee gewerkt zo. Wel één en ander aangepast. Iets grotere en hogere tanden. ( vooral niet onder de schotels) Genoeg toeren op de verdeler en grote gordijnen.
Ruben-Wind
@mdoornekamp kleppen niet verstelbaar? Miste je dat nooit?
mdoornekamp
@Ruben-Wind later wel verstelbaar gemaakt. Je moet ergens beginnen.
CaseCS130
@mdoornekamp Je nieuwe duplex heeft ze wel vrij ver naar onderen staan, maar niet aan de onderkant van de schotel gelast zeker?
bij de oude wilde je dat niet vanwege de werking of het heel blijven van de verdeler?
mdoornekamp
@CaseCS130
Quote:
werking of heel blijven van de verdeler

Beide. Deze niewue zitten ook korte stompje onder. Daar gaat misschien nog een stukje af. Met de shovel moet de verdeler ook wat kunnen steunen op de schotels.
CaseCS130
@mdoornekamp Oké, waarom moet die er wat op kunnen steunen? Zodat het wat makkelijker vlak blijft?
Ik heb ook 1 seizoen gereden met wat zelfgemaakte pennen die naar beneden stonden maar vond het ook niet fijn.De werking wordt er wel agressiever van maar ik druk ook wel eens een klein bultje weg als het verkeerd ligt en dat wil dan niet meer. Of heel fijntjes langs de kant wil ook niet meer. Als ik er nu iets aan zou veranderen zou ik ook wat grotere versies maken van de originele strippen op de schotel.
+1
mdoornekamp
@CaseCS130
Quote:
druk wel eens een klein bultje weg

Ja dat vind ik ook grote voordeel van Veenhuis. Je kunt ook in de lengte verdelen. Met een te agressieve verdeler ben je meteen alles kwijt.

De shovel heeft soms weinig hydrauliek over voor het heffen. Omdat de hydro motor veel olie wegtrekt. Als je dan te laat/traag bent met heffen, heb je niet meteen een gat in de bult.
dx11
@TeunFendt beviel hier heel slecht. Je bent tijden aan het schuiven, duwen, klapperen, en mooi vlak krijgen valt tegen. En je houdt geen tijd over om vast te rijden
TeunFendt
@dx11 Het is natuurlijk net wat je gewend bent. Hier worden alle kuilen ook nog helemaal ingepakt met zand dus broei valt wel mee. Een shovel met flink wat vermogen is wel aan te raden.
edwin-hensbergen
Poah mooi ding! Ben benieuwd hoe die zn werk gaat doen. Zijn er zoals mn broers topic al suggereerde nog niet over uit bij ons haha.. we zullen de foto’s/filmpjes vast mogen aanschouwen op tf:)
+1
mdoornekamp
@edwin-hensbergen ja de foto's en filmpjes gaan nog wel komen.

In begin ook beetje testen en evt tanden meer of minder agressief maken

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Vicon Duplex ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!