Gisteren maar eens een andere maaier gekocht, een Welger SM4. Foto is geplaatst door Kidd op 04-04-2021 om 11:28:05, met 50 reacties.

Welger SM4

Kidd
Gisteren maar eens een andere maaier gekocht, een Welger SM4

Reacties

+4
yoohan
Huh, toevallig gister bij Wim opgehaald? 😂
+3
Martinsame
@yoohan dacht precies het zelfde😂
+4
Kidd
@Martinsame Dat was Thijs, en ik heb hem weer van Thijs over genomen 👍
+3
Martinsame
@Kidd wereld blijft toch klein😂
+5
yoohan
@Kidd
Haha grappig inderdaad, binnen een paar uur wisselt die maaier van verschillende eigenaren 😬
+4
jehan
@yoohan en allemaal verdienen ze eraan haha
+2
a3vandiejen
Mooie combinatie zo.
+3
wim-same
Succes met je nieuwe maaier.
+3
arnold-arentze
En zo zie je elke keer wat nieuws😃 Deze maaiers zag je bij ons in de buurt niet volgens mij🤔 Mooie combi👍
+2
wim-same
@arnold-arentze Ik denk dat ze bij jullie ook wel geweest zijn hoor. maar voor jou tijd geweest. Later kreeg je de Welger SM 400, die naar achteren scharnierde, en een geel zeildoek.
+3
arnold-arentze
@wim-same Die staan me nog wel bij ja, maar de PZ had wel de overhand hier volgens mij.
+3
a3vandiejen
@wim-same @arnold-arentze Hen Tukker op de vuilendam had er ook één.
+2
arnold-arentze
@a3vandiejen O ha ha dan had ik m wel kunnen herkennen, als die na 88 nog in gebruik was🤔
+2
a3vandiejen
@arnold-arentze Eind 70 , begin jaren 80.
+3
arnold-arentze
@a3vandiejen Toen was ik actiever met mijn speelgoedtrekkertjes denk ik 😂
+2
a3vandiejen
@arnold-arentze 🤣Denk ik ook...
+2
a3vandiejen
@arnold-arentze Denk net voor jou tijd. Daarna zijn er veel verschillende maaiers geweest, veelal trommel maaiers.
+2
arnold-arentze
@a3vandiejen Ja idd trommel met kneuzer kwam toen helemaal in. Schijvenmaaiers zag je ook wel regelmatig
+3
Piet1960
@wim-same Dat klopt wel Wim, Welger was wel juist wel een merk van de coöp in Giessenburg. Mijn vader heeft er ook enkele gehad in de jaren 70. Hadden ze al niet van die ovale schijven?
+1
wim-same
@Piet1960 Nee, deze had ronde schijven, volgens mij had Vicon ovale schijven.
+4
Piet1960
@wim-same Dat zou kunnen met die schijven. Vicon had ook zo'n fijne sleepvoet, kon je wel lekker op mopperen, vooral met nog wat nat gras.
+1
wim-same
@Piet1960 ja, maar zo'n sleepvoet heeft deze Welger ook hoor.
+1
langeslagdiesel
@wim-same deze had de echte welger vijzel schijven. Deze draaiden door elkaar, en zorgde er voor dat het gras echt maar 1 keer werd gesneden. Er paste alleen geen rommel tussendoor. Dus menig welger maaier vond daarin zijn Waterloo en werd door verwezen naar de eeuwige jachtvelden.
+1
wim-same
@langeslagdiesel Volgens mij had de Welger SM 400 en de Welger SM 600 nog steeds de zelfde maaischijven.
+1
langeslagdiesel
@wim-same klopt. Latere type hadden de schijven wijder uit elkaar staan met minder overlap,( cm 450 ) en lagere doppen op de schijven.
+2
langeslagdiesel
Ik weet niet of deze maaier op de eerste maaischijf een dop of een hoed heeft. Maar als hij een dop heeft adviseer ik je om na iedere keer maaien ff je binnenslof in te vetten tegen roest. Bij het opzetten van een perceel krijg je anders de binnenslof niet glad genoeg voor het terug maaien buitenom. De binnenslof mag dan erg graag gaan stropen omdat je schone padje te smal is. Hou je de slof glad heb je er veel minder last van. Met een hoed op de eerste schijf maakt hij een breder pad. @wim-same weet wel wat ik hiermee bedoel, gok ik.
+2
wim-same
@langeslagdiesel volgens mij een hoed, Ja met het terug maaien moet je heel goed rekening houden dat de glijslof niet over het gemaaide gras gaat, dan wil hij wel stropen en hopen gras trekken.
+1
langeslagdiesel
@wim-same dat bedoel ik. Met een vette dot poetskatoen voorkom je veel ergernis is mijn ervaring. De sm 400 had wel standaard een hoed. De sm 4 een dop. Vandaar mijn vraag.
+2
wim-same
@langeslagdiesel Op de latere SM 400 hebben wij toen zelf een hoed op de binnen schijf gemaakt, en bij de buiten schijf, met hoed, hadden wij ook nog een klein zwadbordje gemaakt.
+1
wim-same
@langeslagdiesel Het stropen is ook heel erg van de grassoort afhankelijk.
+2
langeslagdiesel
@wim-same vond het altijd wereld maaiers deze welger’s als je het met een pz 165 vergelijkt had je VEEL minders snippers gras. Ook in het water maaien hakte er niet zo erg in als bij een trommelmaaier. Ook verstopte een welger ( bijna ) niet in erg dik gewas. Ze konden alleen erg slecht tegen rommel in het gewas ( hout, stenen ) als de boel was vast geslagen dan was meestal de 6 kant as krom en kon hij in de oud ijzerbak.
+1
wim-same
@langeslagdiesel As krom hebben wij nooit gehad. Ze trokken wel veel lichter dan trommel maaiers, en inderdaad als je het water raakte was dat bij deze maaiers niet zo'n groot probleem. Met een PZ voelde je je gewoon het water in trekken, en de trekker smoorde gelijk.
+2
langeslagdiesel
@wim-same vond het meest irritante van een pz maaier op een open trekker de gras snippers in je nek . Die kropen in je tuigje wat je aan had, en jeukten bizar. Dan voelde je ook niet wanneer je werd gestoken achterop je schouder / rug. Daar kon je dan nog dagen van nagenieten zeg maar. Wij hebben 3 keer een 6 kant as getorst gehad. 1 keer de onderbalk open geslepen en as gemaakt. Plaatje over de balk gelast en weer draaien. Maar klaarblijkelijk is toch een druppel ijzer los in de balk geraakt en tussen de tandwielen bedaard. Kort samen gevat. Het ging twee dagen goed en toen was het klaar.
+1
wim-same
@langeslagdiesel Wij maaiden in de PZ periode met een Same Minitauro 60, en dan zat je lekker diep tussen de spatborden. Maar dan nog liever grassnippers dan stront spetters in je nek, want dat had je ook met een open trekker.
+2
langeslagdiesel
@wim-same een loonwerker uit die tijd, bij ons in de buurt heeft wel eens verteld dat hij liever met een schukken / rasspe trommelmaaier maaide dan met een pz. Met het ongelijke land van toen hield de glijplaat van de schukken het beter vol dan de steun schotels van de pz. Deze mensen maaiden ook van 5 uur tot donker in de avond. Dan maak je wel uren met zo’n maaier.
+1
wim-same
@langeslagdiesel Met Schukken Raspe heb ik geen ervaring, nog wel met een Schukken maaibalk. Brrrrr.
+3
langeslagdiesel
@wim-same ha ha ha! Lol! En nu houden ze maaiwedstrijden voor de lol met de vinger maaibalken die de oud ijzer bak ontglipt zijn.
+1
wim-same
@langeslagdiesel ha ha, doe ik liever een maai wedstrijd met een schijven maaier.
+3
langeslagdiesel
@wim-same ach, doe er zelf ook aan mee. En als je niet al te hard vloekt, horen de andere deelnemers je niet. Op het end is het toch weer gezellig en is het net of iedereen een topdag had. En s’avonds op de bank kom je tot het besef dat, dat ook zo is.
+2
wim-same
@langeslagdiesel Ha ha, met dank aan Heineken.
+2
langeslagdiesel
@wim-same dat is een bekende deelnemer ja! Ha ha! 🤫😉
+2
langeslagdiesel
@wim-same de schukken trommel maaiers waren over gespoten rasspe machines. De oude Heer Schukken had heel goed door hoe het spelletje werkte. En al vroeg in zijn carrière. Slimme man.
+4
Thijsk 3430
En wij gaan weer verder met de rasspe haha

(klik om te vergroten)

+2
langeslagdiesel
@Thijsk 3430 wees daar zuinig op! Daar zijn er nog HEEL weinig van!
+2
Kidd
@langeslagdiesel daar zal wel een reden voor zijn🤔
Ik had er 2 maar de andere heb ik bij de oud ijzer man gebracht 😱🤦‍♂️
+2
draaipiet
Prachtige verhalen. Ik kon de Welger maaier ook niet, Bij ons zag je ook veel PZ.
+2
langeslagdiesel
@draaipiet ik heb er mee leren maaien achter een minitauro 60. Kemper trommelschudder kon dan net de twee zwaden pakken. Voor het keren met de Acrobat waren de zwaden voor het mooie net te breed. Dus dat deden we bij hoge uitzondering. Bij goed weer 1 dag laten besterven na de maai dag. Twee a drie dagen schudden en hup! Wierzen schudden en de opraapwagen het land in en opschonen. Eerst de dunne akkers weg laden. En als laatste de greppel kanten. Dan kon dat hooi nog een uur of wat uithalen. Ben nog steeds van mening dat los hooi lekkerder is dan pakjes hooi.
draaipiet
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
los hooi lekkerder is dan pakjes hooi

Wel jammer dat je het niet kan vragen aan de consument (koe) 🤣

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Welger SM4 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!