Dit jaar een nieuw probeersel, gps: gehele plant silage. Triticale en erwten, ik ben benieuwd.Dit is een perceel van natuurmonumenten, biologisch, weinig mest en er moet een graan verbouwd worden is d

Fendt 516

GerbertXL
Dit jaar een nieuw probeersel, gps: gehele plant silage. Triticale en erwten, ik ben benieuwd.
Dit is een perceel van natuurmonumenten, biologisch, weinig mest en er moet een graan verbouwd worden is de eis. Vorig jaar hebben we gerst gedaan maar het was niet echt een succes. Dat hele gezeur om met graan te slepen gaat de aardigheid ook snel vanaf als het in big bags moet.
Mijn hoop is dat gps lekker makkelijk is, en mocht er flink onkruid in komen dan is dat met de oogst niet zo'n probleem. Loonwerker heeft een kemper 460 bek en daarmee schijn je dit goed te kunnen oogsten, we gaan het meemaken. Als er iets te oogsten is tenminste...

Reacties

CoenNijenhuis
@GerbertXL hier in de Achterhoek gebeurt dat al heel wat jaren op percelen van NM, het is de kunst precies op tijd te oogsten met zo min mogelijk verlies van de erwten..
GerbertXL
@CoenNijenhuis op dat landgoed in vorden zeker? Hier gebeurt het wat meer rond Barneveld schijnt het. Misschien ook bij @johndeere6910forever er wel ervaring mee heeft.
Fendt926Driver
@GerbertXL hier percelen van landschap overijssel. Daar moesten eerst de korenbloemen bloeien voordat er geoogst mocht worden.
Daarom toen afscheid genomen van die percelen.
Mocht ook maar 30 ton vaste mest per ha per 3 jaar op
GerbertXL
@Fendt926Driver dat ligt dan vooral aan de mestplaatsingsruimte zeker. Het feestje is nu een beetje over met theoretische plaatsingsruimte, nu is het huurcontract leidend. Gangbaar was het mooier werk dan nu omdat mest afvoeren veel duurder was. 250 kg stikstof ruimte, afvoeren kost pak m beet 3 euro de kg, dan is het makkelijk geld verdienen als je maar 200 euro de hectare betaald.
@GerbertXL klopt nouja de baas teelt het haha ik ben alleen verantwoordelijk voor de kuil😋 nee gek heid het is zeker mooi spul en als het eenmaal groeit is het een makelijk gewas om te telen.bij ons maaien ze het met een maaibord en volgens mij zijn de eerste percellen al weer ingezaaid
newholland6640
Ben benieuwd. Ik heb hier zelf ook al veel over nagedacht, maar ik ben er nog niet helemaal aan toe.
Ritchie
@newholland6640

Graan vraagt toch veel stikstof en als je niet kunt bemesten ben ik benieuwd wat er van terecht komt.
@Ritchie in gerst erwten wordt de stikstof opgeslagen door de plant zelf kan met weinig mest beginnen
Ritchie
@johndeere6910forever

Hoe bedoel je dit? Ik snap em niet helemaal.
@Ritchie deze plant slaat het stikstof uit de mest op en gebruikt dat later weer met groeien heb ik wel eens gehoord op het werk.drijfmest of vaste mest een kleine gift is al voldoende kan groeien met weinig mest.
+1
EA_MF
@johndeere6910forever erwten zijn vlinderbloemig (net als klaver en (veel/alle?) andere bonensoorten) die kunnen dus stikstof uit de lucht (N2) omzetten in ammonium (NH4+) wat voor de plant bruikbaar is.
@EA_MF klopt ja kon nie op dat woord komen👍op het werk gingen ze dit jaar weer verbouwen de kalveren doen het er goed op.
newholland6640
@Ritchie Als er een oude zode is sowieso wel denk ik?
GerbertXL
@newholland6640 hier nog even op terugkoment, het was niet helemaal mijn eigen keuze om het te doen. Dit land werd ons aangeboden door nm, als ik vrije keus had was er gewoon gras in gegaan, lekker makkelijk. Maar er moest een graan in. We betalen niet veel dus ik zie het als een experiment.
CaseCS130
Waarom moet er een graan verbouwt worden Gerbert? Wat is de gedachte daarachter?
GerbertXL
@CaseCS130 NM heeft een bepaald tijdperk in gedachten zoals de omgeving moet zijn en daar past dat bij. De logica is niet altijd even duidelijk zullen we maar zeggen.
CaseCS130
@GerbertXL Oké, nm zoals we nm kennen dus.
hoest
Houd ons op de hoogte hoe het gaat😇

Wordt je niet simpel van zulk land met allemaal aanvullende eisen?
GerbertXL
@hoest nee hoor, al die eisen is juist de reden dat we het hebben. Maar het is in mijn ogen wel zaak om onafhankelijk van hen te blijven zodat je niks moet.
Gelukkig hebben wij de boerderij in eigendom, maar als je een complete boerderij pacht van natuurmonumenten kan ik me heel goed voorstellen dat je niet echt blij word van hun ideeën.
hoest
@GerbertXL nee klopt als de hoek niet te groot is valt er wel mee te leven. Toch ben ik blij dat wij het meeste land in eigendom hebben. Dergelijke ongein wordt waarschijnlijk alleen maar erger
GerbertXL
@hoest ik heb het onduidelijk neer gezet zie ik nu. Dus voor de duidelijkheid, we hebben geen grond bij huis van nm. Alle grond van nm dat we in gebruik hebben is op (kleine) afstand en het is allemaal éénjarige huur. We kunnen het prima gebruiken, maar mocht het land meer kosten geven dan opbrengen dan is het tijd om het een en ander te heroverwegen.
hoest
@GerbertXL ja dat begreep ik al. Bij pacht per jaar kun je helemaal makkelijk zien of het nog uit kan en anders zeggen "doe het lekker zelf"
+1
deutz dx 610
Ik ben benieuwd naar de combi met triticale, onze gerst erwten staan er al mooi boven en hebben gelukkig de nachtvorst doorstaan
+1
GerbertXL
Het komt mooi op, valt me mee.
10 dagen geleden gezaaid.

(klik om te vergroten)

+1
wart
Wie is dat die het zaait? Hier klant zaait dit nu ook 2 of 3 jaar, bij hem bevalt goed maaien ook met kemper af
GerbertXL
@wart van maanen Barneveld, die levert het zaad ook. Vorig jaar vond ik het zaaiwerk nergens op lijken en de opkomst was heel onregelmatig. Nou werkte het weer na zaaien ook niet mee maar ik wilde toch eens een andere loonwerker proberen.
wart
@GerbertXL Ohja had al vermoeden, hun hebben van zaaiwerk wel veel ervaring.
@wart klopt die kunnen een hoop ook qwa bio teelt werken zeer netjes
+1
GerbertXL
15 dagen.

(klik om te vergroten)

EA_MF
@GerbertXL staat er mooi op 👌 ga/moet je hier nog met een wiedeg door om onkruid te bestrijden? Of staat het snel genoeg dicht dat het zonder kan?
Ritchie
@GerbertXL

Heb je al wat aan onkruidbestrijding gedaan?
+2
GerbertXL
Ik heb er nog niks aan gedaan, de bedoeling is wel om het te gaan wiedeggen. Als het weer droog is ga ik het eens proberen.
+4
GerbertXL
4 weken

(klik om te vergroten)

hoest
Dat staat er mooi op
+1
GerbertXL
6 weken.
Het groeit mooi dicht, het onkruid is vooral muur en een heel klein beetje melde. Wiedeggen word niks meer, nu is het veel te nat en als het opgedroogd is doe je meer kwaad als goed denk ik.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Ritchie
@GerbertXL

Dat valt helemaal niks tegen zo!
GerbertXL
@Ritchie valt mij ook mee. Ik ben ook benieuwd wat we ermee gaan doen, hoe het in het dieet past.
GerbertXL
Het is lekker doorgegroeid. Kniehoogte zo'n beetje.
De erwten hebben er wel meer zin in dan de triticale.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Quintto
@GerbertXL dat ziet er goed uit! Hoe wil je het gaan inkuilen? Over de 2de snede heen?
GerbertXL
@Quintto Ik heb geen idee. Ervaring mee?
Quintto
@GerbertXL Nee niet echt, het lijkt me wel een mooi product om je eiwit efficiëntie mee te kunnen sturen, als je het apart in kan kuilen
@GerbertXL je kan het wel mooi over gras heen kuillen vooral als de 2de snee wat droger is bijvoorbeeld en dan laag gewijs aan brengen zeer goed aanrijden vraagt dit spul wel maar daar hebben jullie wel ervaring mee
Fendt926Driver
@GerbertXL als je sturen wilt met dit voer moet je het altijd appart inkuilen.
Dan kun je altijd varieren in de hoeveelheid.
Als je het bijop een andere kuil doet zit je vast aan wat er aan ander voer onder zit
GerbertXL
@Fendt926Driver ja dat is denk het verstandigste.
@ronald-deutz-fahr word wel onderzocht ja.
Ik wil ook alles bijhouden qua kosten om te kijken of het loont want het is huurland. We betalen niet zoveel huur maar het tikt toch wel aan omdat ik de meeste machines niet zelf heb.
@GerbertXL ben benieuwd! Neem aan dat je ons op de hoogte houd 👌🏻
Jou beetje kennende heb je die machines gauw genoeg allemaal zelf😛
@GerbertXL wat een snel groeiend gewas! Ben benieuwd wat je er af haalt. Laat je het product onderzoeken op voederwaarde?
+1
hoest
Dat staat mooi
+1
GerbertXL
Het staat flink hoog, maar het is niet zoals ik het zou willen. De erwten zijn nogal ingezakt en hebben de triticale verstikt.
Het bedrijf die het gezaaid heeft zegt dat het op heel veel plekken zo is en dat hij het nog nooit heeft meegemaakt. Oprapen met de maisbek word nog wel een puntje lijkt mij, over een paar weken gaan we het zien.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

@GerbertXL mooiste maait ut met zon maaibord op het werk deden we het eerst ook met de maisbek maar als het plat ligt werkt dat nie zo mooi.wie komt er bij jullie als loonwerker?
Quintto
@GerbertXL Zou dat inzakken komen door de vele regen die we gehad hebben de afgelopen tijd? (in vergelijking tot de afgelopen jaren dan)
@Quintto zou goed kunnen en als het gewas zwaar wordt gaat ut gauw liggen
GerbertXL
@Quintto dat zou goed kunnen.
@johndeere6910forever bunt komt gewoon, die heeft een kemper 460 en die schijnen dat goed te kunnen. Als het niet wil zien we het dan wel weer. Desnoods een maaier zonder kneuzer regelen om h eerst te maaien als het niet wil. Een loonwerker van ver laten komen voor krap 3 bunder vind ik ook zo wat.
@GerbertXL ja dat klopt en met zon kemper bek moet het haast wel gaan👌

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 516 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!