Vandaag grootste gedeelte van de Rogge/wikke gemaaid. Dit perceel is na de mais ingezaaid in oktober. Eind februari doorgezaaid met gras/lucerne/klaver en kruiden.  Een ander perceel met Rogge/wikke/e

Krone krone

+1
Fendt280S
Vandaag grootste gedeelte van de Rogge/wikke gemaaid.
Dit perceel is na de mais ingezaaid in oktober. Eind februari doorgezaaid met gras/lucerne/klaver en kruiden. Een ander perceel met Rogge/wikke/erwten heb ik in oktober ingezaaid na het ploegen wat ik straks ga inzaaien met mais zonder te ploegen. Het idee hier achter is dat er een betere vochthuishouding ontstaat voor de mais.
Momenteel weiden de koeien ook in de Rogge/wikke/erwten omdat we te kort aan weide gras hebben door de kou en droogte.

Reacties

Rokus
Word de mais dan met een stroken frees gezaaid?
Fendt280S
@Rokus
Eerst cultivator met platte ganzenvoet die mekaar overlapt met een ondiepe bewerking de grond klaar leggen voor het zaaien. De Rogge stoppel zal dan wel uitdrogen en de mais zaaien op het vaste.
Rokus
Aha maar heb je dan geen last van vilten met zaaien?
Fendt280S
@Rokus
Wat bedoel je precies met vilten?
Rokus
@Fendt280S stukken gras mat
Fendt280S
@Rokus
Het is een stoppel van Rogge polletjes en wikke. De grasmat heb ik vorig najaar ondergeploegd.
Rokus
@Fendt280S ow oke lijkt zo op de foto net een gras mat maar heb zelf weinig ervaring met rogge vandaar
fendt308-driver
Interresante verhalen mooi om te volgen. Hoe houd het fendtje zich met maaien? Vind het een dappere combi zo met dubbel stel eraan
Fendt280S
@fendt308-driver het hielt gisteren met 10 km/h wel op. Ik rij liever wat langzamer dan met 1 maaier heel snel.
fendt308-driver
@Fendt280S 10km is mooi zat dan kan je alles nog voor kijken
Fendt280S
@fendt308-driver
Ja vind ik ook
Ritchie
Prachtige plaatjes weer.

Hoe zie je dat voor je dat de vochthuishouding verbeterd door de rogge te maaien? Je bent toch het vocht van het product wat je nu inkuilt weer kwijt voor de maïs straks?
Fendt280S
@Ritchie
Ja klopt. Maar omdat ik de grond nu niet meer op de kop gooi blijft de capillaire werking intact denk ik. Dat is het idee.
Ritchie
@Fendt280S

Hoe staat het hier nu mee als ik vragen mag? Ik vind je idee van in oktober zaaien en dan vroeg in het voorjaar doorzaaien erg mooi, ook vanwege de onkruiddruk die je kunt omzeilen.
+1
Fendt280S
@Ritchie
Hallo, de doorzaai staat er maar we zijn niet 100% tevreden. We hebben een mooi snede van Rogge/wikke gehad. En we hebben een klein stukje laten staan tot dat de rogge in deegrijp stadium was. De wikke ontwikkeld zich gigantisch, een massaal gewas zonder dat het houterig wordt. Rogge wordt vezelig. Op dat kleine stukje is de onderzaai helemaal dood door het dichte gewas.
Ook op de andere stukken heeft de onderzaai last gehad van te weinig licht door de wikke maar die gaat het wel redden. Nadeel van Rogge vind ik dat na afmaaien het weer hergroeid en er weer wat mee moet doen.
Mijn buurman deed altijd een mix van granen en een klein beetje wikke.
Dus volgend jaar minder wikke en meer andere granen zodat de doorzaai er sterker uitkomt.
Ritchie
@Fendt280S

Oké! Leuk om de voortgang te lezen zo. De praktijk is altijd wat weerbarstiger. Die wikke is inderdaad mooi spul! De meeste van die granen zijn wel hardnekkig om weg te krijgen ja, hier wat gerst gezaaid als groenbemester maar daar houdt je lang plezier van..

Goed om te weten dat die wikke wat groot kan worden. Het concept bevalt me wel, dit voorjaar hebben we op 't werk grasklaver als rustgewas gezaaid maar zoals altijd met voorjaarsinzaai heb je te maken met een hogere onkruiddruk. Wellicht is het ook een optie om het te klepelen of af te grazen kort voor/na het doorzaaien? Dan heeft de onderzaai wat meer zonlicht.
Valtrapowerr
@Ritchie Vroeg in het voorjaar maaien van de grasklaver geen optie? Dan loopt het gras snel uit waardoor het onkruid vaak wel verdrongen wordt
Ritchie
@Valtrapowerr

Ja als je het in het najaar inzaait bedoel je? Dan heb je wel wat minder dol inderdaad, maar dat ging in dit geval niet.

Heb et vorige week geklepeld en daar knapt 't ook wel van op.
Valtrapowerr
@Ritchie ja dat bedoelde ik idd

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Krone krone ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!