VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=IsZ-btEDuKoGras hakselen en balen persen tegelijk met een Claas Quadrant 5300 RC pers van SIL CV (Koeienvoeren.nl) die uitgerust is met een speciale trechter om

Claas Axion 810

VIDEO:

Gras hakselen en balen persen tegelijk met een Claas Quadrant 5300 RC pers van SIL CV (Koeienvoeren.nl) die uitgerust is met een speciale trechter om naast de hakselaar te kunnen rijden. Via deze trechter komt het gras op een transportband die het gras naar de pick-up geleid. Naast de pers rijdt een Krone BiG X 530 van loonbedrijf Bijker uit Nijenveen. De balen werden geperst voor Te Winkel AGRO in Zeewolde die zelf het gras harkte met een Fendt 828 Vario en een Claas Liner 4000 grashark.

Reacties

+6
stijn-de-bock
Er rijden veel euro's over het veld om deze pakken te maken.
+2
roscho
Ik heb over de inzet van dit circus toch een aantal vragen/opmerkingen:
- Volgens mij heeft de pers een veel grotere capaciteit en wordt die nu dus niet volledig benut.
- Geeft het persen van dit kort gesneden gras geen balen met veel los materiaal?
- Lastig rijden, haksel- en trekkerchauffeur moeten heel goed op elkaar zijn ingespeeld, de invoertrechter is nu veel kleiner dan de bak van silagewagens. Je ziet er dan ook in de bochten nogal eens wat naast gaan.
- Deze manier van werken is natuurlijk een stuk duurder dan langer gras persen, of evt. persen met een pers met snij-inrichting. Hoe wordt nu die hogere kostprijs terugverdiend?
- Je moet hier met 2 mensen werken. De pers alleen kan bediend worden door 1 trekkerchauffeur, die dan waarschijnlijk ook nog sneller kan rijden. Als 1 chauffeur (plus iemand om koffie te brengen) het kan verwerken, waarom zou je dan met 2 moeten werken?
- Hakselaar plus trekker/pers drukken meer op de grond dan een pers alleen. Is de grondverdichting hier geen probleem?
- Hakselaar en trekker moeten regelmatig van snelheid wisselen om de pers goed "onder de pijp" te houden. Leidt dat plotselinge wegrijden en afremmen niet tot meer schade aan de grasmat?
- Wat zijn de uiteindelijke voordelen van deze werkwijze, leidt dit tot beter voer?

Misschien is er iemand die deze manier van werken kent of zelfs heeft laten uitvoeren die hier zijn licht eens over kan laten schijnen?
+4
dx11
Je eerste vraag, de pers zal idd meer capaciteit hebben als hij vol gas kan oprapen dan hij nu heeft. Bijkomend zal ook de hakselaar meer capaciteit hebben wanneer deze in een silagewagen blaast.

Hoe het met deze combinatie gaat weet ik niet, maar de combinatie van OTP die vorig jaar op ons weiland bezig was maakt mooi strakke pakken, en daar valt nauwelijks gras uit mits alle touwen goed zijn geknoopt.

Het volgende punt is geen vraag, maar ja het lijkt mij ook dat je 2 chauffeurs moet hebben die hun werk serieus nemen.

Per kilo droge stof is het een klein beetje duurder. Dit wordt heel makkelijk terugverdiend door b.v de hogere persdichtheid, hierdoor meer kilos gras per geperste baal, minder folie per kilo droge stof en aanzienlijk minder transportkosten. Verder is algemeen bekend dat goed verdicht ruwvoer een betere conservering heeft.

Je hebt meer sporen in het land dan met alleen een pers. Echter rijden ze elk hun eigen spoor, dus dat valt mee. Het gras is gemaaid met een triplemaaier en geharkt met een 4 element hark, dus het totaal aantal sporen zullen minder zijn dan bij een gemiddelde grasoogst.

Wegrijden en afremen is geen probleem. Met goed geveerde machines op grote banden zal de piekdruk minimaal zijn. Zolang de zoden je niet om de oren vliegen is de schade daardoor verwaarloosbaar

En ja, dit kaan tot beter voer leiden. Door de goede menging en hoge persdichtheid heb je een goede conservering. Daarnaast voert gehakselt gras beter, de opname is hoger, en het mengt mooier en sneller in het gehele rantsoen
+1
stijn-de-bock
@dx11 door dit te lezen kijk ik hier wel al anders tegenaan.,enja een paar jaren geleden waren er nog boeren die niet geloofden dat een tractor het paard ging vervangen.
+1
stijn-de-bock
@dx11 een drieasser achter een tractor ging ook nooit gebeuren heb ik mijn hele jeugd gehoord en nu zie je niks anders meer.
+1
roscho
@dx11
Dank voor je uitgebreide antwoord, maar sta mij toe dat ik toch nog even doorvraag.
- klein beetje duurder. Dit wordt heel makkelijk terugverdiend door b.v de hogere persdichtheid, hierdoor meer kilos gras per geperste baal, minder folie per kilo droge stof en aanzienlijk minder transportkosten.
Als de informatie over Krone persen klopt (krone-nederland.nl/nederlands/producten/…) , dan zou je daarmee ook steviger pakken persen met meer inhoud. Er kan ook een snij-inrichting op. Omdat je hier geen hakselaar nodig hebt (en een speciaal aangepaste pers), zul je hiermee goedkoper kunnen werken. Zou het resultaat minder goed zijn dan met de hakselaar?

dit kan tot beter voer leiden. Door de goede menging en hoge persdichtheid heb je een goede conservering. Daarnaast voert gehakselt gras beter, de opname is hoger, en het mengt mooier en sneller in het gehele rantsoen
Het zal een beter product worden, maar zou je de kosten terugverdienen met meer melk- (of vlees)-opbrengsten? Het zal natuurlijk moeilijk zijn om dit te vergelijken, maar ik zou wel eens een wetenschappelijk onderzoek hiernaar willen zien.

Dan nog zie je op het filmpje dat er af en toe wat naast de trechter gaat. Dat vind je later terug op het weidegras. Zou je daar geen kale hoeken van krijgen doordat het verstikt?

Je ziet ik ben kritisch op nieuwe ontwikkelingen. Ik ben er niet tegen, maar ze hebben alleen zin als iemand of iets er beter van wordt.
+3
langeslagdiesel
@dx11 leuke discussie dit verhaal. Jij benadert dit verhaal duidelijk als liefhebber van het gras hakselen. Ik sta nogal sceptisch ten opzichte van gras hakselen, en kijk er dan ook iets anders tegen aan. Wat ik altijd dood zonde vind, maar niet vaak woord genoemd bij het hakselen van droog gras is het aanzienlijke verlies van je fijnste gras,( blad ). Simpelweg omdat deze delen te licht zijn en met de luchtstroom weer terug reflecteren uit de wagen. Dit zijn nou net de delen waar je meeste voeding stoffen in zitten. Als je ze zien gaan met zo’n hakselende combi met de zon laag er achter dan hangt er 1 grote groene wolk om heen. Ook een grootpakpers in droog en kort materiaal morst nogal wat tijdens een persslag. En daar maakt hij er nogal wat van. Ook kan ik me voorstellen dat je in dit soort gewas als op het filmpje met een leeg perskanaal begint en eindigd. Voor dat je dan het eerste goede pak hebt maakt hij eerst 3 a vier losse flodders die weer uit elkaar vallen en opnieuw door de pers moeten. En zonder pickup ook door de hakselaar. Een hoop gepruts dus wat tijd, diesel en gras kost. Dat het uiteindelijke pak zeer goed verdicht is en daarmee de conservering bevorderd en de transport kosten drukt, dat ben ik geheel met je eens. Maar als je anderhalf pak per ha als verlies moet afschrijven en maar een half pak winst heb daar betere verdichting denk ik toch dat je kosten plaatje er iets anders uit ziet dan dat jij schets.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Axion 810 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!