24 maart 2018 Foto van een Manitou MLT 634 120 LSU. Strodak afbouwen van de 6206.Meestal dekten we de tulpen in oktober met stro. Ik denk in 2017 ook wel, maar van afbouwen van het strodak was het nog

Manitou MLT 634

336 foto's van @PieterA

PieterA
24 maart 2018 Foto van een Manitou MLT 634 120 LSU. Strodak afbouwen van de 6206.

Meestal dekten we de tulpen in oktober met stro. Ik denk in 2017 ook wel, maar van afbouwen van het strodak was het nog niet gekomen tot maart. Het afbouwen van de Cebeco dekker en eigenbouw dak is meestal ongeveer 1,5 uur werk met z'n tweeën. Vantevoren is dan het stro er al afgeblazen.

Op ons bedrijf is het aan-en afbouwen van machines en het klaarzetten en opruimen van verwerkingslijnen in de schuren veel werk. Het lijkt voor mijn gevoel haast meer werk dan het uitvoeren van de werkzaamheden zelf. Dat komt denk ik omdat ik het zelf als niet productief werk ervaar. Ik ga liever op het land met de hak wieden dan een machine aan een trekker hangen. We proberen dan ook wel te investeren op zo'n manier dat dat ombouwen steeds minder tijd kost. Uitbesteden aan de loonwerker is natuurlijk het makkelijkst en als dat financieel aantrekkelijk is doen we dat vaak ook..

Reacties

+1
Albert Peters
Ik zou het liever andersom doen lekker op het erf aan een tractor of machine rommelen en hopen dat iemand anders wil of moet gaan wieden
PieterA
@Albert Peters Nee hoor, ik heb het liefst dat als het werk moet gebeuren dat ik het zo uit de schuur kan pakken. Ik kan er van genieten als alles op rolletjes loopt en je niet steeds op onverwachte momenten tijd kwijt bent aan dingen die je niet gepland hebt.

Toen ik nog volop met mijn vader werkte was hij de man van het vakwerk (zaaien, spuiten, ploegen, rooien) en het onderhoud. Ik hoefde dat werk niet per sé te doen.
+1
DANOONTJE POWERR
Quote Reactie van @PieterA:
Het lijkt voor mijn gevoel haast meer werk dan het uitvoeren van de werkzaamheden zelf.

Ik kijk ook wel enigszins met verbazing naar jouw machines en materiaal voor de bollenteelt in verhouding tot je areaal.
Ik had zelf ruim 10 hectare tulpen en dan vond ik een eigen plantmachine al niet rond te rekenen. 😉
Maar zo heeft iedereen zijn eigen beweegredenen.
+2
PieterA
@DANOONTJE POWERR Ja, die verbazing kan ik wel begrijpen. Ik denk dat wij vanuit de akkerbouw een beetje gewend zijn aan lage marges en alle machines doorrekenen zonder arbeid. Je bent er immers zelf toch ook en als je zelf staat te kijken als de loonwerker bij je aan het werk is voel je je zelf behoorlijk nutteloos.

Als we lange dagen maken planten we 4 dagen aardappelen, Suikerbieten zaaien 1 dag, liatris zaaien 1 dag, tarwe dorsen, 2 dagen, liatris rooien 2 dagen.

Daarbij vergeleken is tulpen planten 2 dagen en tulpen rooien 4 dagen nog niet zo gek.

Hier in de buurt zit geen loonwerker voor tulpen planten en rooien. Dan kom je al snel uit bij een loonwerker uit Hensbroek. Dat is hiervandaan ongeveer 140 kilometer meter dan van jou vandaan. Dat kan wel, maar die bel je niet even om een ondereindje van een soort van 1 hectare te rooien.
+1
Fendt926Driver
@PieterA dat vindt ik ook geweldig aan zelfrijders.
Je loopt naar de schuur..
Sleutel omdraaien en je gaat.
In plaats van het ene weer afkoppelen en het andere er weer aan.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Manitou MLT 634 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!