27 juli 2018 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron X 710 met een Bos? Kilverbak.De loonwerker had geen tijd om met 2 kilverbakken te komen. Dan zelf maar alvast met een combinatie van hen gereden.We prober

Deutz-Fahr Agrotron X 710

PieterA
27 juli 2018 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron X 710 met een Bos? Kilverbak.

De loonwerker had geen tijd om met 2 kilverbakken te komen. Dan zelf maar alvast met een combinatie van hen gereden.

We proberen alle percelen bol te leggen. Als het uitkomt in het bouwplan en het is mooi weer, dan pakken we een perceel aan. Inmiddels hebben beide bedrijven die bij ons kilveren gps op de kilver. Dat scheelt tijd en je kan vantevoren beter plannen waar je welke grond naar toe moet slepen.

Deze trekker draait lekker rustig voor deze kilverbak. Als je hem vol trok, dan ging hij wel een beetje slippen op deze pasgeploegde lichte klei.

Reacties

+1
MaxxuM4ever
Maken jullie tijdens het bollenplanten of rooien dan alvast een hoogte kaart met de GPS die je dan exporteert naar de kilver trekker?
+1
PieterA
@MaxxuM4ever Nee, beide loonwerkers werken toch met andere gps en software dan onze AG-LEADER.
Siete
@PieterA
Dat maakt niet altijd uit. Bepaalde hoogtekaarten kun je prima omzetten.
Nou weet ik niet of dat in jullie geval ook zo is natuurlijk. Hangt er o.a. ook vanaf of ze met losse software werken of alleen met t scherm in de trekker.
MaxxuM4ever
@PieterA een hoogte kaart is toch niet veel anders dan een excel sheet met een hele berg regels (coördinaten) met een x,y en z waarde( lengte graad, breedte graad en hoogte)? Die zou je toch zo gratis met planten of rooien mee kunnen laten lopen in je gps kast. Wellicht dat je dit bestand even moet vertalen (omzetten) met een laptop naar een ander merk gps zodat deze het kan lezen en verwerken. Voor jezelf kun je dan de afweging maken of deze gegevens nog accuraat genoeg zijn om er van te gaan kilveren. Dan heb je veel meer tijd om je profiel samen te stellen met de loonwerker als dat hij het een ochtend van te voren inmeet met de dure kilver combinatie.
Ik dacht dat er hier ook wel boeren zijn die zelf zo een hoogte kaart maken tijdens het poten om vervolgens op de lage plekken met de greppelfrees een gleuf te maken in een droog stuk land in plaats van na 100mm regen door de nattigheid.
Siete
@MaxxuM4ever
Klopt hoor wordt wel gedaan.
Alleen als je er mee wilt kilveren moeten dingen als Benchmarks e.d. ook kloppen. wij proberen het vaak tijdens een andere bewerking te doen. Bijvoorbeeld voorfrezen bij grasland of los trekken bij maïsland. (Noem zo maar even snel twee bewerkingen) Ook maak ik tijdens het opmeten wel aantekeningen van bijv verschillende waterpeilen in de sloot, zit er ergens een of meerdere dammen in het perceel, enz.. Het is wel makkelijk dat degene die het ontwerp maakt ook het perceel in het echt heeft gezien.
MaxxuM4ever
@Siete dat werkt vaak het beste inderdaad, dat degene die het inmeet het werk ook uitvoert. En je moet er wel enige aardigheid in hebben deze functies te gebruiken. Bij sleepslangen is het vaak een AB lijn maken en dan een interval ingeven van de werkbreedte en verder niets denk ik. Vereiste kuubs erop en door naar de volgende klant. Daar is de planning en het tarief op gebaseerd denk ik.
+1
PieterA
@MaxxuM4ever Ja, dat laatste doe ik ook wel eens. Wat ook goed gaat is een jaar geen greppels graven en dan hopen dat het veel regent. Dan kun je op de Google kaart op je telefoon ook precies zien waar je je greppels moet leggen (ook al een paar keer gedaan🙈).
+1
PieterA
@MaxxuM4ever Het probleem bij zulke dingen is nog steeds de standaardisatie. Het omzetten van gegevens is voor mensen die op een kantoor zitten altijd makkelijk uit te leggen, maar het duurt vaak een eeuwigheid voor het ook echt gelukt is. Om met systeemeigen verzamelde gegevens te werken is vaak al moeilijk genoeg.
+1
PieterA
@MaxxuM4ever De ene loonwerker rijdt ook mest met de sleepslang. Dan lijkt mij een hoogtekaartje genereren ook wel een peulenschil, maar dat doen ze ook niet. Ik denk dat ze het mestseizoen te hectisch vinden om zoiets uit te gaan dokteren.
+1
Siete
@PieterA
Je moet eerst een keer om het perceel heen rijden om het perceel "kenbaar" te maken en een Benchmark (ijkpunt) maken. Verder heb je je GPS ontvanger voor je hoogte nodig en een RTK antenne. Dat is natuurlijk op te bouwen.
Dan is er nog je computer/ beeldscherm voor je metingen.
Verder moet je tijdens je metingen zorgen dat ze niet veranderen bij bijvoorbeeld het heffen van een machine. Anders heb je niks aan je metingen.
+1
PieterA
@Siete Daar noem je al wat. Het is allemaal wel uit te dokteren dat het lukt, maar je moet er wel iemand op hebben zitten die daar aardigheid in heeft. Als jij de mest bij ons uit rijdt, dan komt het wel goed met dat hoogtekaartje, maar andere chauffeurs leggen hun prioriteiten ook vaak ergens anders. (Hoe kom ik zo snel mogelijk bij de volgende, zonder dat deze boer vandaag gaat mopperen).
+1
Siete
@PieterA
Klopt. Heb nu bij twee bedrijven gewerkt waar ik het opmeten los koppelde van het kilveren. Werd opzich ook gedacht dat dat wel door iedereen gedaan kon worden. Nu dus niet meer. Tuurlijk is het geen exacte wetenschap, maar je moet er wel iets mee hebben. Hoe accurater je hoogtemeting en vooral de gegevens er omheen, hoe zeker je weet dat er niks mis gaat. Het is voor mij ook een leerproces geweest, en leer nog steeds. Maar ben er behoorlijk veel mee bezig ook in mn vrije tijd om alles goed te krijgen en te perfectioneren. Dat is ook deels een hobby geworden. Haha.
PieterA
@Siete Ik zit er wel eens over te denken om zelf met een klein bakje achter een 150 pk trekker even op gps een nagezakt perceel even weer "vlak" te vegen. Dan wil ik wel informatie gebruiken die ik bij de teelt verzameld heb.
MaxxuM4ever
@PieterA een gps computer is uiteindelijk toch gewoon een Windows based computer die allerhande gegevens kan verzamelen en er wat mee kan doen afhankelijk wat voor vragen je hem stelt in de vorm van commando’s? Heeft uw gps dealer of importeur van Nederland niet iemand die u hierin kan helpen of adviseren?
Raven zit hier op het dorp, dat werkt wel makkelijk en geeft korte lijnen tot het hart van de kennis/ontwikkeling. Als je dan vervolgens een enthousiaste ontwikkelaar treft heb je snel een antwoordt of iets mogelijk is of dat ze na een paar weken terugkoppelen dat ze je probleem hebben opgepakt en dat het vervolgens na een update wel kan. Dan help je nog mee de algehele software te verbeteren ook.
PieterA
@MaxxuM4ever Zo wil ik het wel aanpakken als we zelf eventueel ooit gaan kilveren, maar nu zie ik daar nog geen voordeel in. Het uitzoeken en uitproberen van zoiets kost toch best wat tijd en moeite en her inrijden met een kilverbak kost ook maar 5 minuten per hectare.
Siete
@MaxxuM4ever
Ben ik ook wel benieuwd naar.
En welke GPS systemen gebruiken ze als ik vragen mag? 😊
+1
PieterA
@Siete de ene Trimble en de andere volgens mij Topcon.
Siete
@PieterA
Dat kan allebei idd. 😊
Echt bol leggen valt niet mee met GPS. Eigelijk werk je altijd met rechte vlakken. Met losse ontwerp software is er wel van alles mogelijk door meerdere velden/vlakken te maken zeg maar. Met alleen het scherm in de trekker wordt dat alweer lastiger.
stannetje96
@Siete wat vind jij nu nou makkelijker dan? Gps of laser?
De kilverspecialisten hier rijden allemaal met laser
Siete
@stannetje96
Denk dat dat afhangt van de percelen en wat je er van verwacht. Laser is ten alle tijden nauwkeuriger dan GPS. Alleen de mogelijkheden van GPS zijn groter.
+1
PieterA
@Siete Het voordeel van gps is juist dat je als teler vantevoren op de laptop wat mee kunt kijken hoe het wordt. Op die manier konden we toch al een paar keer vantevoren bijsturen. Met laser was het vaak zo: We hebben het maar zus of zo gedaan, maar eigenlijk..... (zit er nog een zonkje in het midden of had er eerst gediepploegd moeten worden of is er eerst grond van links naar rechts gereden en later weer van rechts naar links)
Siete
@PieterA
Ja klopt helemaal. Vind het leuk te horen dat het bij jullie ook zo gaat. Weet je zo ook met welke software er gewerkt wordt?
Werken jullie met twee hellende vlakken dan of hoe werken jullie? Omdat je het over bol liggen had.
+1
PieterA
@Siete Nee, de namen van de software weet ik niet. Het gaat bij ons ook om hellende vlakken. Het gaat mij om het afschot voor water. Wij houden minimaal 1 cm afschot per 10 meter aan en de buitenste 21 meter van een perceel (spuitspoor en daarbuiten) minimaal 2 cm per 10m.
Siete
@PieterA
Geen probleem. Vind het wel interessant zo'n topic waar net even meer info naar voren komt dan "we kilveren met gps".
Zelf hebben we sinds kort de Optisurface software naast het Trimble Field Level2 kilver pakket zeg maar. Nou is er met het scherm in de trekker al veel mogelijk als je er wat handigheid in krijgt, maar met die software kun je ook leuke dingen voor mekaar krijgen.
Nou zit er natuurlijk wel enorm verschil in of je een vol velds gewas teelt of ruggen zoals Aardappelen.
+1
PieterA
@Siete Ja, Nu je het zegt. Het is optisurface. Volgens mij was het eerste perceel wat we er mee deden in 2018. 6000 kuub op 19 ha. Eigenlijk moeten we de graskanten aan 3 kanten nog eens goed dood spuiten en dan naar binnen trekken. Nu blijft er net nog wat water op sommige plekken dicht bij de kant staan.
Siete
@PieterA
Ja mooi hè. Je hebt de m3 mooi inzicht en ook wat er op welke plek af of op komt.
In ons geval (veehouderij sector) kan een klein verschil in het ontwerp enorm schelen in de ter verwerken kuubs.
Bij mn vorige werkgever hadden we Topcon met daarbij AgForm3D software. Staat hier ook wel op de site. Werkte ook mooi, maar toch weer heel anders.
+1
PieterA
@Siete Ja, in dat plan hadden we eerst nog een klein zonkje, dat scheelde zo maar 1.500 kuub en een halve dag diepploegen. Doordat we het er eerst over konden hebben is het nu wel gelijk goed naar ons zin gedaan.
Siete
@PieterA
Ja perfect. Mooi dat de mogelijkheid er is. Als het aan mij ligt mag je dit soort info blijven delen. Het is niet alleen mn werk, ben er ook in mn vrije tijd wel veel mee bezig. Vind het machtig interessant en er is nog een wereld te leren.
+1
PieterA
@Siete Bij mij is het natuurlijk maar een klein onderdeel van m'n werk, maar het is niet per sé mijn hobby om greppeltjes te graven en over hobbelige sleuven met de spuit te rijden.
Siete
@PieterA
Nee begrijp ik helemaal. Maar kun je ook merken dat doordat je nu de verschillen qua laagtes en hoogtes aanpakt, je ook een veel uniformer gewas hebt?
Dus een gelijkmatigere opkomst en tijdstip van oogsten?
Vind je eerdere maatregelen ook niet slecht hoor. Haha. Natuurlijk zou ik die niet aan prijzen gezien het feit dat ik liever met de grond om sleep 🤪
+1
PieterA
@Siete Je hebt natuurlijk minder plekken met rot in de aardappelen en verzopen tulpen brengen ook niks op. Als liatrisbollen te lang onder water zitten (zonder zuurstof) dan worden ze zwart en moeten we ze handmatig uit de partij zoeken.

In mijn optiek is grond te duur om het te verwaarlozen.

Hier zeggen ze: Op water kun je niet boeren.

Als je met je maatregelen op 97 hectare kunt oogsten waar je eerder 100 hectare nodig had, dan heb je elk jaar 3 hectare minder waar je al je kosten op maakt (3×4.500 =13.500 euro) Daar kun je al wat maatregelen van treffen. Je kunt dan die 3 hectare die je niet meer nodig hebt ook nog eens verkopen voor ongeveer een ton per hectare. In de tussentijd sta je minder aan de schop.

Wie is er dan gek?
Siete
@PieterA
Haha ja mij hoef je niet te overtuigen.
Vind het mooi dat je dit voorbeeld zo aanhaalt. Zo hadden wij een klant die van 3 percelen 1 maakte. (Precieze getallen moet ik je schuldig blijven is alweer even geleden) Die ging ook rekenen moet hoeveel onbewerkte kopakkers hij eerder had, hoeveel tijd het koste om te bewerken en nu. Dan was het schuiven al snel rendabel. Nou moet het natuurlijk wel allemaal even betaald worden, maar als het goed gebeurd betaald het zich zelf uiteindelijk terug!!
+1
PieterA
@Siete Voordat we een perceel kilverden losten we het wel eens zo op (ik hou niet van halve maatregelen).

(klik om te vergroten)

Greppeltjes maken met minikraan
+1
PieterA
@PieterA 2e foto

(klik om te vergroten)

Greppel
+1
MaxxuM4ever
@Siete hier heel veel trimble en Sbg/raven
+1
PieterA
@MaxxuM4ever Het probleem is ook een beetje dat we niet goed vantevoren weten wat er gekilverd kan worden. En dat dan je hoogtekaarten ook niet altijd actueel meer zijn. We laten ze gewoon in de zomer over de stoppel inrijden met de kilvertrekker, dan ploegen we en daarna laten we kilveren en gaan we kijken wat er aan compost op kan en hoe het gedraineerd kan worden.
mf 6150
@PieterA
Zet je zo het kilverbord erop dan? Ik zou dat hier toch niet durven, het land is vlak zat maar als we van voor naar achter zouden kilveren dan hebben we voor haast geen klei meer bovenop en achter dan een dikke laag...
+1
PieterA
@mf 6150 Dat gaat bij ons net zo. Als we minder dan 17 cm teeltlaag over hebben na het kilveren gaan we eerst diepploeggen op dat gedeelte. Of we werken met spoelgrond die uit de bassins komt.
mf 6150
@PieterA
Minder dan 17 ja? Gedurfd! Wij krijgen al kriebels als het minder dan 25/30 is
+2
PieterA
@mf 6150 De teeltlaag is maar ongeveer 28 cm. Daaronder zit vaak zand. Als je die 17 cm dan vermengt met 11 cm zand, dan heb je nog 60% van de eigenschappen van je oude teeltlaag. Op die plekken voeren we naderhand natuurlijk wel flink compost aan.

De problemen met je vervolggewassen ontstaan overigens niet op die plaatsen waar je veel af haalt, want daar kan nu makkelijker water komen en die plekken zijn al van oudsher het best. Gek genoeg ontstaan de problemen juist in die ex-lage plekken waar je al die goede teeltaarde naar toe hebt geschoven. Die plekken geven we dus ook extra compost.

Het komt er op neer dat we de problemen waar jij bang voor bent proberen te tackelen door op het hele perceel flink compost te strooien.
mf 6150
@PieterA
Duidelijk verhaal👍 geen last van sneller verdrogen?
PieterA
@mf 6150 Dat kan ik niet zeggen. De baten zijn hoger dan de kosten denk ik.
+2
PieterA
@PieterA En net voor het rooien weer dicht laten maken

(klik om te vergroten)

Liebherr 916
+1
deufi
Met wat meer profiel zou hij een stuk minder slippen waarschijnlijk. Maar heel verstandig om te schuiven. Wij hebben hier nagenoeg alles intussen ook bol/ op afschot gelegd, dat bevalt erg goed. Moet je wel overmatig doen, want anders zie je na verloop van tijd de oude zonken weer verschijnen. Meest extreme perceel is op de koppen een meter afgegaan en in het midden een halve meter erbij. Geen rekening gehouden met de teeltlaag en uiteindelijk zie je het verschil niet bij de groei van de planten/opbrengsten. Zat op dat perceel iets meer dan een meter klei.
PieterA
@deufi De airco was ook aan onderhoud toe. Deze trekker is volgens mij kort hierna ingeruild op een 9340.
deufi
@PieterA een 9340 is wel een flinke vooruitgang!
PieterA
@deufi De x 720 hebben ze gehouden. Die mannen kopen gewoon altijd de grootste normale trekker van Deutz-Fahr. 1x een John-Deere gehad (7920), Daarna zijn de x-en gekomen.
+1
PieterA
@deufi Dat overmatig klopt, daar houden die programma's tegenwoordig ook al rekening mee.
deufi
@PieterA dat is mooi dat ze dat nu kunnen. Wij hebben het met een dubbel afschot laser met afstandsbediening gedaan. Werkt ook erg goed. Grootste deel met de dozerbak uitgevoerd, maar ook een deel met de bulldozer. We hebben hier ook eens zo'n 3d model laten maken met GPS, maar dat plan vonden we niet optimaal. misschien wel qua hoeveelheid grond verrijden, maar niet qua praktische uitwerking van de hoogtes.
+1
PieterA
@deufi Maar zo'n plan kun je toch juist met een paar drukken op de knop aanpassen naar je wensen?
deufi
@PieterA Ja dat klopt, maar dat moet je wel zelf doen en eerst zelf goed de hoogtes en wensen weten. Als je daarin de loonwerker niet aanstuurt komt er weinig van terecht en kan hij 2 jaar later weer terugkomen.
+1
PieterA
@deufi Dat ligt natuurlijk aan welke loonwerker je hebt. Daar kan ik hier niet over klagen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron X 710 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!