16 juni 2021 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 120 mk3 met Kverneland Rau phoenix C30 veldspuit.Mijn bijna dagelijkse werk in het groeiseizoen bestaat uit spuiten. De best werkende middelen worden stee

Deutz-Fahr Agrotron 120

336 foto's van @PieterA

PieterA
16 juni 2021 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 120 mk3 met Kverneland Rau phoenix C30 veldspuit.

Mijn bijna dagelijkse werk in het groeiseizoen bestaat uit spuiten. De best werkende middelen worden steeds meer verboden, een oplossing is dan om met minder goed werkende middelen vaker te gaan spuiten. Ook tank ik altijd water bij huis, waardoor ik tegenwoordig nogal wat kilometers op de weg zit.

De spuit wordt 3x op een jaar gesmeerd. En gemiddeld 1 tot 2x per maand schoongespoeld. Ramen en spiegels van de trekker en de peilschaal worden vaak elke week wel een keer of 2 schoongemaakt. Ik rij de spuit altijd achteruit op de spiegels, naar de hoeken van de percelen. (Ongeveer 70 hoeken in de week) dus het zicht moet dan goed zijn. Er zit bewust geen achteruitrijverlichting op, zodat ik nooit in het donker hoef te spuiten.

Ik vind spuiten een dusdanig verantwoordelijk werk, dat ik nog niet iemand heb gevonden aan wie ik het uit handen durf te geven, dus dan is zelf doen de meest voor de hand liggende optie. Het andere werk heeft er dan wel onder te lijden.

Ik vind dat ik te weinig aan handwieden toe kom, waardoor de personen die komen handwieden te weinig begeleiding of aansturing krijgen.

Misschien dat dit in de toekomst nog eens een keer veranderd...

Reacties

+2
casejxu
Rijd zelf sinds dit voorjaar ook met de spuit op t werk. T is wel heerlijk werk. Van niemand last en je ziet n hoop. Maar t is wel een serieuze aangelegenheid. Je spuit niet voor n paar tientjes aan middel weg zeg maar
@casejxu Indd, ik heb precies dezelfde ervaring. heerlijk werk als het een beetje wil. Vraagt wel veel energie, constant kop er goed bij
casejxu
@ronald-deutz-fahr vooral opletten geblazen en beetje controleren of gps in combinatie met spuitcomputer wel daadwerkelijk doet wat hij zegt
+1
yoohan
@PieterA
Leuk verhaal om weer te lezen. Hoeveel hectare beslaat jullie areaal dan? Ik dacht dat jullie vooral wat intensieve teelten hadden ook qua arbeid. Meestal kan het daar wel uit om ook een geschikte teeltman op te zetten toch, bij voldoende areaal uiteraard.
Groter probleem is denk nog om diegene te vinden.

Is er naast nou wel iemand die kan en mag spuiten? Het is wel handig, mocht jij om wat voor reden uitvallen dat dat soort werk gewoon doorgaat toch.
+1
PieterA
@yoohan Ik denk dat ons bedrijf een beetje te kleinschalig is om een goede teeltman aan te trekken. Mijn vrouw en ik hebben beiden een landbouwopleiding en vooral ik sta graag overal met mijn neus bij. (En bemoei me dan (te) vaak met het arbeidsproces). We hebben 3 intensieve teelten en ruim 100 hectare akkerbouw (uien, cichorei, consumptie-en frietaardappelen, Suikerbieten en wintertarwe).

Er zitten 3 akkerbouwers in de weg. De andere 2 hebben net als wij een spuit van 40 meter. Zij kunnen mij vervangen. Mijn vrouw heeft ook spuitlicentie 3, maar ze heeft nog nooit met deze spuit gereden. Dat zou ze wel kunnen.

De andere mensen waar wij mee werken zijn vaak niet voor dit werk geschoold of maar af en toe hier aanwezig (3 "studeren" er bijvoorbeeld in Dronten, dat is hier 2 uur rijden vandaan)
yoohan
@PieterA
Klinkt wel als een mooi bedrijf. Je manier van antwoorden geeft ook aan dat je erover nagedacht hebt.

Fijn dat er in ieder geval ook buren zijn (en je vrouw natuurlijk 😁 ) die in geval van nood in kunnen springen.

Misschien nog potentiële uitbreiding en/of opvolging die 3 personeelsleden die aan Dronten studeren.

Ik heb zelf ook hogere tuinbouwschool gedaan, maar dan in Delft, was leuke tijd ook. En eigenlijk een luxeprobleem, maar werk is er zat.
PieterA
@yoohan Ik heb het wel naar mijn zin hier, maar dat komt denk ik vooral door een positieve instelling en innovaties gelijk een kans geven; dd overheid draagt tegenwoordig helaas niet meer bij aan de productiviteit of de arbeidsvreugde van de agrarisch ondernemer.
yoohan
@PieterA
De kersen moet je inderdaad zelf op de taart leggen. Er veranderd heel snel heel veel, ook op het gebied van gewasbescherming inderdaad. Bepaalde middelen die wegvallen en onbekendheid met nieuwe middelen zorgen vaak voor veel leergeld helaas.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 120 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!