6 augustus 2021 Foto van een Manitou MLT 634-120 LSU bezig met compost opduwen.Dit perceel zit niet al te hoog in de organische stof. Dit is graszaadstoppel waar we in oktober tulpen in willen planten

Manitou MLT 634

PieterA
6 augustus 2021 Foto van een Manitou MLT 634-120 LSU bezig met compost opduwen.

Dit perceel zit niet al te hoog in de organische stof. Dit is graszaadstoppel waar we in oktober tulpen in willen planten. Nu ligt het hooi er nog op, maar als dat er af is gaat er eerst compost en daarna koeienmest op.

Ik heb tegen de leverancier gezegd, dat hij bij ons altijd kan lossen; bij droogte,maar ook bij regen. Als het te nat op dit perceel is kan de rest op de beton bij de schuur gestort worden. Dan moet de kraan het daar maar in de strooier scheppen. Het is 150 m rijden van het erf naar deze dam. Ondertussen liggen er 14 walking-floors, de laatste 4 zullen volgende week ook nog wel op het land gestort kunnen worden.
Het aanvoeren gebeurt met walking floors van Vakutrans.

Wij proberen altijd zo rond de 50 ton compost per hectare te laten strooien. Dat zal hier ongeveer 65 ton worden en dan zit de fosfaat- en stikstofruimte weer vol.

Het opduwen deden we vanaf ongeveer 2007 met de voorlader aan de Agrotron 6.15. Die stond toen nog op smalle banden. Sinds we een verreiker hebben duwen we daar mee. Her grootste voordeel is dat we de trekker dan voor een graankieper kunnen laten staan. Het opduwen op zich gaat met beide even goed en snel, maar met de voorlader hoef je minder vaak de radiateur schoon te blazen en ook minder vaak diesel te tanken. Als ik opduw doe ik dat overigens altijd met de wat grotere Wifobak. Dit is een oude kraanbak waar we zelf een paar oren aan gelast hebben. De kraanoren hebben we met de slijptol afgezaagd. Dat ging verbazend goed. Die lagen er in 5 minuten af. (Kostte drie dunne slijpschijven geloof ik).

Als de compost zo op de hoek van een 550 m lang perceel ligt ga ik er van uit dat ze het voor 3 euro per ton kunnen verstrooien en dat het dan netjes verdeeld is. Strooien gaat met kraan en 2 Tebbe breedstrooiers voor 220 euro per uur, dus dat is rond de 75 ton compost per uur. Ik schat dat dat 120 kuub is. Op de strooitrekkers zit gps, taakkaartfunctie (voor andere boeren) en luchtdrukwisselsysteem. En op de strooiers zitten grote banden (ik weet de maat niet meer, maar ik dacht iets met 900 mm en 42 inch), weegcellen en een strooicomputer.

Reacties

PieterA
Nog een foto

(klik om te vergroten)

Manitou MLT 634 120 LSU
CaseCS130
Heb je nooit last met extra onkruid druk? Wij hebben hier ooit eens compost geprobeerd, jaar erop heeft m'n vader honderden ridderzuringen uit dat perceel kunnen steken. 😕
PieterA
@CaseCS130 Nee, eerlijk gezegd niet. Ridderzuring is hier sowieso niet zo'n probleemonkruid. Als het goede compost is, is het tijdens het composteerproces langdurig te warm geweest om zaden nog te laten kiemen.
CaseCS130
@PieterA oké, hier is het onkruid no1 in de graslanden om ons heen. Het zaad kan zo verschrikkelijk lang overleven en kiemt probleemloos als het met de mest keurig geplant wordt.
Vorig jaar maïs geteeld op een pas aangekocht perceel. Na de oogst weer geploegd en gras in gezaaid. Dit jaar kiemt er allemaal oud zaad wat in de grond begraven lag.
+1
PieterA
@CaseCS130 Ja, ik weet ook wel wat onkruid is. Bij akkerbouw spuit je gemiddeld een keer of 6 per jaar tegen onkruid. Dit jaar komt daar in de uien en cichorei nog 10 uur per hectare handwieden bij. In pioenrozen is het al iets gekker en bij liatris is het tegenwoordig een drama: ongeveer 200 uur per hectare.
Fast Eddy
@CaseCS130

Ridderzuringzaad blijft iets van 5 jaar goed. Onderwater denk ik dat het nog langer goed blijft. Op mijn werk vorig jaar een stuk opgehoogd waar ook een gedeelte bagger tussen zat. We hebben toen alles doodgespoten en ingezaaid. Afgelopen voorjaar nog eens MCPA gespoten en de zuring is weg. Net wat Pieter zegt, als de compost heet genoeg is geweest zijn de zaden ook kapot.
SJB533
@Fast Eddy
Is het ook een oliehoudend zaad, dan, Edwin? 🤔 Koolzaad is ook zo'n drama. Prachtig gewas, maar oh wat een ramp, als je het niet kunt oogsten wanneer het moet
+1
Fast Eddy
@SJB533

Klopt ridderzuring heeft oliehoudend zaad. Vroeger heel wat uurtjes met de rugspuit dat spul aan het doodspuiten geweest.
+2
SJB533
@Fast Eddy
Vandaar dat het zo slecht kapot gaat
+1
cyrus-van-gelder
@Fast Eddy Bij ons heb je ook veel van die berenklauw. Kom je ook moeilijk vanaf . Rotzooi!!!!
+1
bartjuh
@cyrus-van-gelder wat denk je van die Japanse duizendknoop.. Das ook serieuze troep
cyrus-van-gelder
@bartjuh heb ik ook wel eens van gehoord. Schijnt ook een serieus probleem te zijn idd. Van die exotische planten hadden ze hier nooit naar toe moeten halen. Berenklauw is hier in de jaren 70 gekomen. Heb begrepen dat de plant uit India en Pakistan en omstreken komt. Je bent er in ieder geval mooi klaar mee.
  • 👎👎👎👎👎👎👎

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Manitou MLT 634 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!