Foto van een New Holland T 6070. Weer begonnen met het woelen-kopeg-zaaien. Op dit stuk land stonden de plant sjalotten die 2 weken terug geoogst zijn. Na het laden is er 25 ton geitenmest  per hectar

New Holland T 6070

stannetje96
Foto van een New Holland T 6070. Weer begonnen met het woelen-kopeg-zaaien.

Op dit stuk land stonden de plant sjalotten die 2 weken terug geoogst zijn. Na het laden is er 25 ton geitenmest per hectare opgekomen.

Na sjalotten/uien blijft er een harde bovenlaag achter. Daarom is er na het mest strooien eerst een bewerking met de cultivator gedaan om de bovenlaag een beetje op te breken en de mest in te werken. Als dit niet gedaan wordt, valt het niet mee om daarna te woelen-kopeg-zaaien. De harde brokken willen dan niet goed tussen de woelpoot en kopeg door.

De bedoeling is om hier volgend jaar de aardappels zo in de groenbemester te planten en dit stuk dus niet meer te ploegen. Het mengsel dat wordt ingezaaid is bedoeld als om voorafgaand aan de aardappelteelt te zaaien en bevat soorten die makkelijk kapot vriezen. Hierdoor is het eigenlijk niet nodig om in het voorjaar glyfosaat toe te passen.

Reacties

+1
Massey 2705
Mooi verhaal ! Die geite mest is voor al voor organische stof denk ? Want daar zit verder toch weinig nutrients in ?
Zomaar een vraag hoor ! 😉
+2
stannetje96
@Massey 2705 de keus voor vaste mest is zeker voor de organische stof. Deze ligt namelijk ook erg laag hier in de Wieringermeer polder.

Daarnaast zitten er zeker voldoende nutriënten in geiten mest. De forfaitaire gehaltes staan op 9 kg N per ton en 5 kg P per ton
arjanvw
Zaai je er gele mosterd in met bladrammenas?
valmet6400power
@arjanvw
Nee als je wat zaait kun je beter iets doen waar je gewas erna ook wat aan heeft 😂
arjanvw
@valmet6400power Wij zaaien na de wt en voor de suikerbieten de combinatie van gele mosterd en bladrammenas, heeft voor suikerbieten goede werking voor eventueel aaltjes en we rollen hem over de vorst en dan blijft er niet veel van over. We doen dit al enkele jaren en heb het idee dat we daardoor minder last van vreterij hebben. Maar wat het effect op aardappels is weet ik niet.
stannetje96
@arjanvw de bladrammenas is er juist uit gelaten omdat deze voor een taaie stengel zorgt die in het voorjaar voor problemen kan zorgen
arjanvw
@stannetje96 Oke, aardappels is idd wel anders dan suikerbieten. Wij zaaien ze er zo doorheen.
Ritchie
Blijft lastig met die NKG mengsels vind ik, wij hadden op m'n werk ook een paar mooie groenbemesters staan maar na de vorst was het klaar en kreeg het onkruid de kans.
MaxxuM4ever
@Ritchie zeker, of het ene soort van het mengsel overwoekerd totaal de andere waardoor de verhouding niet meer zo mooi is als de verkoper voorspiegelde.
@stannetje96 wat voor woelpoten heb je ertussen? Rechte cappon/evers poten?
stannetje96
@MaxxuM4ever dit is een sms-woelpoot met 6 poten met een kromming er in. Mij lijkt die combi-plow met 4 rechte poten wel mooier werken. Deze poten zorgen ervoor dat je een te hoge rug in het midden krijgt die de kopeg moet vlakken. Op lichte grond geen probleem maar op zware grond is het lastiger om de buitenkanten nog mooi fijn te krijgen.

Door de bouw van het frame en de kromming van de poten is het ook niet mogelijk om bij deze 4 poten mooi te verdelen…
MaxxuM4ever
@stannetje96 ja daarom ben ik ook niet zo’n fan van die kromme poten. Wij woelen en zaaien nog in 2 werkgangen. In een verleden eens een lemken dolomit voorzetwoeler gehuurd, die snijden over de hele breedte de bouwvoor los.
reinder-mf
Solarigol zaaien?
stannetje96
@reinder-mf dat mengsel is wel de uitgangsbasis geweest maar dan beetje aangepast.
reinder-mf
@stannetje96 aha ben ik wel benieuwd wat je er aan aangepast hebt haha. Bladrammenas er uit halen is minder makkelijk dan iets anders toevoegen
stannetje96
@reinder-mf het komt vooral neer op solarigol maar dan zonder de Japanse haver en de bladrammenas omdat deze 2 de meeste problemen veroorzaken in het voorjaar is de ervaring van de fanatiekere nkg’ers.
reinder-mf
@stannetje96 oke duidelijk. Japanse haver valt me tegen. Die vriest altijd makkelijk kapot en blijft weinig van over vind ik altijd.
Ford-NH_fan
Mooie informatie.
Is het risico van te weinig vorst klein genoeg?
zettelmeyer
Wat is volgens jullie wel een goede voorzet woeler? Ik doe nu voor het grasland na de aardappelen eerst met een 3 poot en daarna met de rumpstad cultivator met rol het nog een keer vlak maken. Hierna komt de loonwerker of ik met de trike zaaien. Graag zou ik de grond bewerking in een keer zien. Maar ben ook bang voor de ruggen wat hier boven werd benoemd
+1
stannetje96
@zettelmeyer mij lijkt de agrisem combi plow wel een mooie
+1
valmet6400power
@stannetje96
Ons ook daarom hebben we er na eentje geprobeerd te hebben afgelopen jaar er zelf een gekocht 👌
Daar krijg je geen brokken of ruggen van, ook niet op klei 😄

Die heeft 4 rechte poten @zettelmeyer
+1
valmet6400power

(klik om te vergroten)

zettelmeyer
@valmet6400power ziet er wel degelijk uit!
valmet6400power
@zettelmeyer
Ja hij is Valtra proof dus dat zal dan wel haha
MaxxuM4ever
@valmet6400power dat zijn mooie woelpoten voor de klei volgens mij. Kocht je deze voor of nadat je een 8550 kocht haha?
@stannetje96 deze maar eens proberen dan zeker, je buurman/Verbruggen collega Kees heeft er ook zo een maar dan zelf gemaakt, met de agrisem poten eraan. Aangezien die aardig terug is gegaan in areaal kun je die misschien eens proberen.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Haha de N142 nam het hele spulletje vorig jaar ook zo mee hoor! Ook op tweejarig graszaad land dus ik verwacht niet dat de 8550 er moeite mee gaat krijgen. Denk dat ik er meer moeite mee heb aangezien er (nog) geen gps op de 8550 zit 😅
MaxxuM4ever
@valmet6400power stok van 3m breed voorop de trekker en 2 kettinkjes eraan kom je een heel eind toch? Wij hebben nergens gps op.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Nee daar begin ik niet aan! Heb elke 33 meter een spuitpad op gps om de boel beetje recht te trekken en ik heb met tarwe zaaien ook op gps geploegd land gereden dus dat zit er ook vrij strak in. En de ploeg gaat er toch in dus dan kijkt men er niet de hele winter naar haha

En er zitten goede spiegels op dus loopt wel los..
stannetje96
@MaxxuM4ever ook niet op die nieuwste?
MaxxuM4ever
@stannetje96 nee, uiteindelijk niet gedaan. Wij laten aardappels poten en uien zaaien op gps. Spuiten en aardappels rooien doen we met een zelfrijder en ploegen nog met de Maxxum. Dan zou het hoofdzakelijk voor kunstmest strooien, graan en groen bemester zaaien en aanfrezen zijn. Wellicht als de uien een keer duur zijn.
En net als bij @valmet6400power gebeuren er dus al werkzaamheden op gps waardoor er rechte lijnen in het land liggen waar je met vervolg werkzaamheden weer op kunt richten.
MaxxuM4ever
@valmet6400power zag je rijden met de 8550 achterop de kavel vanmiddag, denk komt wel een foto hier voorbij. Strooiden jullie stikstof vooraf voor de vertering van de stoppel?
+1
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Klopt! Ben na de middag maar begonnen op de kortste stukjes bij de huisjes dan schiet het daarna een beetje op. Rij 4,5 km/u dus dan kun je opzich wel heel wat doen maar nu is het vooral nog heel veel keren.
Ja we strooien altijd stikstof als we een groenbemesting zaaien maar vorig jaar deden we dat omwille van het weer na het zaaien. Maar dan zie je sporen in de groenbemesting en als je vooraf strooit niet.
Zal morgen wel even een foto maken.
hobbyboer
@zettelmeyer gewoon ploegen met woelers aan de ploeg
zettelmeyer
@hobbyboer ben nie zo voorstander van veel ploegen....

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland T 6070 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!