31 augustus 2021 Foto van een New Holland T 7.190 met Cappon/zelfbouw molploeg. Vorig jaar hadden we op een perceel waar we tulpen wilden gaan verbouwen een storende laag. We hebben dat perceel met de

New Holland T 7.190

336 foto's van @PieterA

PieterA
31 augustus 2021 Foto van een New Holland T 7.190 met Cappon/zelfbouw molploeg.

Vorig jaar hadden we op een perceel waar we tulpen wilden gaan verbouwen een storende laag. We hebben dat perceel met de ketting laten draineren. De man van het drainagebedrijf begon over molploegen. Overdwars op de drains een op 60cm diepte (onder de storende laag) een mollengang overdwars op de drains trekken. We hadden nog een Cappon 3-pootswoeler staan. Daar hebben we de buitenste poten afgehaald. Een as onder demiddelste poot gelast en een "mol" bij Wifo besteld.

Geprobeerd: Wilde de grond niet in. Toen maar laten rusten en in de afgelopen winter een driepuntje op gemaakt om een gewicht in te kunnen hangen. Nu bleef de machine wél goed op diepte.

Dit perceel is afgelopen zomer gekilverd. Voorafgaand aan het kilveren is het geploegd. Deze zomer waren de omstandigheden nat zat. Ik ben toch bang dat er een storende laag in gereden is. Nu her wat opgedroogd is met de molploeg op 60 cm diepte een mollengang overdwars op de drains getrokken. Voor ons is dit een experiment. Ik heb er hier in de buurt nog nooit iemand over gehoord.
Nico.1957

(klik om te vergroten)

Dit is een molploeg van de fa.dekker
PieterA
@Nico.1957 Lijkt er veel op. De mol zelf staat jammergenoeg niet in zijn geheel op de foto.

Reacties

+2
PieterA
De machine

(klik om te vergroten)

Molploeg
+1
PieterA
@PieterA De machine op diepte

(klik om te vergroten)

Molploeg
wibe
@PieterA pas op dat je topstang op werkdiepte niet over zn dooie punt klapt, dat je topstang punt van de woeler naar de aftakas stomp komt als ware. Kan een hoop schade geven🤭
@wibe scherp. Zo te zien kan die niet in een lager gat, iets langer bied dus de oplossing.
PieterA
@wibe Bedankt voor de tip! Ik had het zelf nog niet gezien. Ik denk dat het komt doordat ik de hefarmen een eindje uitgedraaid heb. Dan verandert je geometrie en kun je dus blijkbaar voor onverwachte verassingen komen te staan.
Fast Eddy
Hoe diep liggen de drains bij jullie ongeveer? Wat is de meest voorkomende tussen afstand?
+1
PieterA
@Fast Eddy Bij ons is het land lang niet altijd vlak, maar wij houden altijd minimaal 45 cm diepte aan. Ik denk dat het gros van de drains ongeveer op 1 meter tot 1,2 meter diep zit. We draineren om de 10 meter. Alles wat na 1985 gedraineerd is wordt voor de 2e of derde keer gedraineerd en dan proberen we de buizen er netjes tussenin te leggen.

Zodoende ligt er nu bijna overal om de 5 m een buis. Dat stuk van vorig jaar voor de tulpen liggen de buizen op het natste perceelsgedeelte nu om de 2,5 m.
@PieterA merk je veel verschil tussen de oude en nieuwe buizen als ze om de 5 meter liggen?
+1
PieterA
@ronald-deutz-fahr Nee, niet echt. Afgelopen winter liepen ze allemaal lekker door.
+2
2850Johndeere6R
Ziet er netjes uit hoor @PieterA goed verhaal ook👌
deufi
Vroeger werd dat hier veel gedaan volgens mijn pa, vooral toen er nog geen drains waren, als voorloper op de drainage, gewoon haaks vanuit de sloot. Werkte destijds goed, vooral als het natter was. De laatste jaren zie je het niet meer. Gemiddeld genomen wordt hier om het jaar de grond met de woelpoot tot ca 45 cm diepte bewerkt om storende lagen te verbreken. Veel dieper gaat niet overal omdat op sommige percelen we anders te dicht in de buurt van de drains komen en ze niet kapot willen rijden.
PieterA
@deufi Enig idee waarom het molploegen niet meer gebeurd?
2850Johndeere6R
@PieterA Hier in de regio op de klei grond deden ze vroeger om de 5 meter molploegen ieder jaar tot iedere 2 jaar. Deze dienden toen als afvoer van water net als de drains eigenlijk, in de begin 80er jaren is hier alles gedraineerd en is het eigenlijk niet meer nodig. Wij hebben hem nog in de schuur staan en gebruiken hem wel eens om hier en daar over de vorst om rij sporen te breken maar dat is het ook.
casejxu
@2850Johndeere6R gebeurt nog steeds best veel. In de polder hier zijn sommige stukken land niet gedraineerd. Is ook niet nodig alleen of en toe met de molploeg er door.
2850Johndeere6R
@casejxu Haha kun je na gaan we zitten 20 minuten bij elkaar vandaan en hier zie je het nooit meer
+2
casejxu
@2850Johndeere6R bij ons thuis hebben we greppels. Dus hebben wij zelfs niks aan n mol. Wil van t najaar wel wat kopeinden los halen met molploegje van t werk
JohnDeere5085
@2850Johndeere6R wij doen het ook nog steeds vaak, ook op stukken die gedraineerd zijn, vooral kopeinden en dammen. Ook de kleinere stukjes land die wij in gebruik hebben voor de schapen doe ik vaak daar is draineren geen optie en moldrain erdoor halen werkt goed om het te laten ontwateren in nattere tijden
deufi
@PieterA Ik verwacht omdat het effect vooral tijdelijk is en afhankelijk is van de droogte/natheid van de grond. Zolang de klei nat is, blijft de holte wel open, maar als het droogt, of je rijdt er weer overheen, dan rijdt je de holtes weer dicht als het tegen zit en is het effect weer weg. Drainage werd toen de duurzamere opvolger, omdat deze door de slang wel "open" blijft.
+1
PieterA
@deufi duidelijk!
wilbertkw
Duidelijke uitleg weer om voor een ieder er een goed beeld van te krijgen waarom dit zo gedaan wordt 👍ik kende het ook niet maar ik kom ook van de hogere zandgrond. Maar storende lagen kennen wij ook.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland T 7.190 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!