7 september 2021 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV. Met Amac E-2 rooier. Hier ingezet als uienlader.Afgelopen maandag en dinsdag was het mooi uienweer. Dat kwam goed uit; want we waren aan de

Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV

PieterA
7 september 2021 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV. Met Amac E-2 rooier. Hier ingezet als uienlader.

Afgelopen maandag en dinsdag was het mooi uienweer. Dat kwam goed uit; want we waren aan de beurt om ze in de stortbak bij een exportbedrijf in de buurt te leveren, waar we ze ruim 2 weken geleden aan verkocht hebben.

In het najaar is het de bedoeling dat deze trekker voor de Amac staat om liatris te rooien. Ik dacht: Dan ga ik hem met het uien laden alvast proberen. De brede banden zaten er nog aan van het groenbemester zaaien. Dat hebben we maar zo gelaten. In andere jaren laden we nogal eens met de New-Holland T7.190. Die staat op wat breder spoor (2.05 't.o.v. 1,80 van deze). Dat draait stukken korter dan deze combinatie. Dat is gelijk ook het grootste nadeel van deze trekker voor dit werk. Voor de rest zitten er vooral voordelen aan.

Het traploos vertragen en versnellen, de cruise control, de gps, de hoge olieopbrengst. Het werkt allemaal erg prettig. De bediening van de aftakas had ik onder her knopje van kopakkermanagement gestopt. Dit bedient net iets fijner en je grijpt minder snel mis. Ik gebruikte de 1000-eco stand en draaide ongeveer 1000 motortoeren.

De rooier is ongeveer van 1984. Er zit een afvoer van 1m breed op en de banden zijn ook veel hoger dan origineel. Ook de trekdissel is verlengd en er zit een andere poulie op die beter past bij het huidige trekkerpark met trekkers met 4 toerentallen op de aftakas.

We vernieuwen geregeld eens een rooimat, lagers, rolletjes, kettingen of tandwielen en hij blijft maar draaien. Wij hebben hem volgens mij van 2006. In 2012 hebben we een grimme dl 1700 axiaalrooier overgenomen; die kun je qua onderhoud en capaciteit niet vergelijken met de,e rooier. Die hebben we dan ook na een jaar of 7 weer verkocht. Nu laten we de aardappelen rooien en gebruiken de Amac alleen nog voor uien laden en liatris rooien.

Reacties

zettelmeyer
Hier zie je de oude amacs langzaam verdwijnen. De grotere bedrijven hebben allemaal nieuwe uienladers en de meeste aardappels worden met bunkerrooiers gerooid
PieterA
@zettelmeyer Hier zie je ook steeds minder Amac. Wij hebben nog het geluk met de brede afvoer, de goede staat van onderhoud en de electrisch/hydraulische bediening met een kastje in de cabine.
Raben
Amac is volgens mij nooit slecht geweest , vroeger gerooid met een F2
Massey 2705
Mooie uitleg van de foto en bijgaande omstandig heden !👍

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!