8 september 2021 foto van een Volvo EWR 150E (graafmachine) bezig met compost laden.Eindelijk is het graszaadhooi geperst en opgehaald. Dit heeft wel een week of 6 op het land gelegen. Nu de Compost e

Geen

PieterA
8 september 2021 foto van een Volvo EWR 150E (graafmachine) bezig met compost laden.

Eindelijk is het graszaadhooi geperst en opgehaald. Dit heeft wel een week of 6 op het land gelegen. Nu de Compost er op. De strooiers rijden op gps en hebben weegcellen. Dat werkt makkelijk, want op deze manier kun je vantevoren uitrekenen hoe breed je moet rijden om een volle strooier op 1 baan van 500 m lengte kwijt te raken. Dat was hier 2,5 meter,waarbij er dan 8 ton verstrooid werd. Naar aanleiding van een eerdere discussie hier op te heb ik eens een strooier geklokt. Het was 2,5 minuut laden. 1 minuut transport over de kopakker (100 m) en goed zetten om te strooien. 4 minuten strooien en 3 minuten terugrijden en goed zetten bij de kraan. Totaal 10,5 minuut per 8 ton. Dat deed de andere strooier ook en zo strooi je dan 11 strooiers (90 ton) per uur. Dan zou het 7,5 uur werk zijn om heel de hoop te strooien. Het was 9 uur werk, maar dat vind ik toch netjes, aangezien de afstand tot de bult groter werd en het perceel een geer heeft van een hectare of 3. Na de compost is er gelijk 30 kuub koeienmest van een veehouder uit de buurt op gegaan, met een je 6145R met Joskin 10 kuubs tank van 27 jaar oud, maar daar heb ik helaas geen foto van gemaakt. Nu de graszaadstoppel over een paar weken nog een keer gladmaaien met de frontklepelmaaier en dan ligt het klaar om in oktober te gaan ploegen en tulpen planten.

Reacties

ArieV
Mooii Pieter! Van die berekeningen kan menig boer nog van leren! Maar de meeste hebben het wel in dr kop zitten, maar weten ze niet meer hoe ze het uit moeten rekenen.
2850Johndeere6R
@PieterA zijn de bollen ook van jou zelf? En planten die je dan ook zelf of laat je het doen?
PieterA
@2850Johndeere6R Ja, alles zelf. Soms wat op contract. Dit jaar hebben we nog ruimte voor 1 ha contracttulpen.
zettelmeyer
Hier mag ik nooit zo veel mest oprijden van de bollenboer voor de tulpen. Waarom doe jij dat wel?
PieterA
Uit compost komt niet veel stikstof vrij. Uit oud onderzoek blijkt dat stikstof die in het najaar toegediend wordt en langzaam vrijkomt een meeropbrengst bij tulpen geeft. Verder zit in compost veel fosfaat, kali en organische stof en in runderdrijfmest zit ook veel kali.
ten bosse
Als het graszaadhooi 6 weken gedorsen ligt, is het dan nog wen mooi product om te laten persen?
Noorderling
@ten bosse
Wil je het je koeien geven?
graszaad hooi is al een grote schimmelbron, zal na zo'n tijd wel niet veel beter zijn, ondanks dat het toch droog geworden is.
ten bosse
@Noorderling daarom dat ik mij de vraag stelde, stro met regen kan nog een mooi product geven, maar hooi? Wij hooien ieder jaar natuurland voor de verkoop en bij regen wordt het alsnog gewikkeld om een mooi product te hebben. Maar hopelijk reageerd@PieterA hier op.
PieterA
@ten bosse Ik had dat land verhuurd. Daar horen de opbrengsten van graszaad en van graszaadhooi bij. Wat de huurder met het hooi doet weet ik ook niet.
stannetje96
@PieterA dat er mensen land huren voor de teelt van graszaad verbaast mij enigszins

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Geen ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!