Foto van een Claas Jaguar 980, de mooiste tijd van de dag: etenstijd. Foto is geplaatst door catfan55 op 26-09-2021 om 15:08:02, met 37 reacties.

Claas Jaguar 980

catfan55
Foto van een Claas Jaguar 980, de mooiste tijd van de dag: etenstijd

Reacties

+1
valmet6400power
In hoeverre is dit een “jaag klus” voor jullie? Kan er een half uur eten, of meer, vanaf of staan jullie onder zoveel tijdsdruk dat etenstijd de enige tijd is die jullie stilstaan voor pauze?
Kan me voorstellen dat jullie heel veel hectares te doen hebben maar de machines daar ook op ingericht zijn.
catfan55
@valmet6400power we stoppen 20 minuten voor avond eten. De rest van de dag is het go time.

Het Hollandse stoppen voor koffie, lunch, weer koffie en dan avond eten doen we hier niet. Dan kunnen we er wel een crew bij kopen om het zelfde werk te verzetten 😅 (beetje overdreven natuurlijk)
+1
valmet6400power
@catfan55
Snap ik volledig! Ik vind ook zonde om pauze te houden als je weet dat je daardoor een uur later klaar bent die dag of in jullie geval een 6 uur per week niet werken terwijl jullie wel op het land aanwezig zijn. Hoe laat beginnen jullie en tot hoe laat rijden jullie avonds door?
+1
catfan55
@valmet6400power ons doel is om 14 kooi uren per dag te hakselen. Dus dat komt neer op 15-16 werk uren voor de jongens.
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @valmet6400power:
Ik vind ook zonde om pauze te houden als je weet dat je daardoor een uur later klaar bent die dag

Ik zorg gewoon dat ik niet meer werk op een dag heb dat mijn pauzes niet in gevaar komen...
Denk je dat je eerder kerstmis hebt als je doorwerkt?
Elk uur dat ik extra werk per dag als veeboer 7 dagen per week
Zijn 10 36 urige werkweken extra.
Een werknemer maakt een 1700 uur per jaar
Dus zou ik er met een 4 uur extra per dag (12 ipv de 8 die ik nu maak) bijna een volledige baan bijnaast hebben.
Vindt ik ok maar dan wil ik ook het dubbele verdienen....
Fendt612e
[quote="@Fendt926Driver" p="5755135"]Vindt ik ok maar dan wil ik ook het dubbele verdienen....

Reageer @Fendt926Driver

in canada krijg je gewoon de uren betaald die je werkt dacht ik.
Wil je meer verdienen bij de zelfde job moet je meer uren maken.
Fendt926Driver
@Fendt612e ik snap ook dat het seizoensarbeid is.
Niet het hele jaar kan iedereen bij de loonwerker werken.
En als je een half jaar 72 uur per week werkt kom je op een jaar nog op 36 uur per week uit.
Was meer mijn reaktie op @valmet6400power die in nederland boert.
+1
catfan55
@Fendt926Driver wij hebben 3 maand per jaar zo’n 30-35 man lopen (juli - augustus - september) mei tot oktober een man of 10-12 en over de winter 4-6 afhankelijk van hoeveel truck werk er is.

In de winter maken gewoon 40 uur / week in de werkplaats dus het valt allemaal iets mee
valmet6400power
@Fendt926Driver
Ik probeer dat uiteraard ook maar soms word je gedwongen (door regen vaak) om op een zondag door te gaan of door een hele dag eigenlijk door te gaan zonder pauze of met maar 1 pauze. Als je dan daarna tijdens de regen weer rustig aan kunt doen maakt mij dat niet uit. Vooral niet omdat ik toch voor onszelf bezig ben.

En je kunt dan wel zeggen “ik ga na de regen wel verder” maar als het dan 3x zo moeizaam gaat als ervoor wat is dan de moeite om dan een dag door te buffelen.

Met een eigen bedrijf moet je toch niet alle uren gaan vergelijken met dat van een werknemer want dan sta je onderaan de streep ook voor minimum jeugdloon te werken.
+1
Fendt926Driver
@valmet6400power ok. Ik snap het. Het gaat incidenteel door tijdens de pauzes.
Dat snap ik.
Het leek uit jou verhaal dat je koffie pauze en eten onzin vond door het jaar heen
+1
valmet6400power
@Fendt926Driver
Neeee nee. Er zijn weinig dingen belangrijker dan koffie als het er tijd voor is hoor haha
Nee een jaar lang rennen en springen en dan tegelijk kerst hebben met iedereen hou je ook niet lang vol..
JarnoDrenthe
Het koffiedrinken Bij de loonwerkers hier is ook een bakkie aangereikt krijgen en hem achterover gooien in 2 minuten. Jagen jagen jagen..
+1
RPCounty
@JarnoDrenthe die cultuur was in Drenthe en Groningen 75 jaar geleden ook al hoor🤣🤣🤣
+1
JarnoDrenthe
@RPCounty Hahaha dat is waar , bij ons aan tafel leek het ook een wedstrijd vaak volgens ma 😂
roscho
Quote Reactie van @JarnoDrenthe:
een bakkie aangereikt krijgen en hem achterover gooien in 2 minuten. Jagen jagen jagen.

Ik heb wel eens meegereden bij een loonwerker waar niet gestopt werd voor koffie en brood. Je kreeg op het land een plastictasje met inhoud. Er werd niet gestopt, je at als je op de hakselaar stond te wachten en de hakselaar at als hij op een wagen stond te wachten. Onder het werk was er eigenlijk geen sociaal contact, pas als de dag om was kwamen er frikandellen en patat. Ik vond dat eigenlijk niks. Maar misschien was het financieel nodig om 15 uur achter elkaar door te kachelen. Dat de stress hoog was, kon je in de trekkers ruiken, elke trekker stonk naar sigarettenrook, de hakselaar kon zelfs peuken draaien onder het rijden.
Fendt926Driver
@roscho hier hebben we altijd tijd. Of maken we tijd voor de koffie en warm eten.
Soms niet precies om half 1 eten of 3 uur koffie.
Maar dat komt dan omdat je nog een half uurtje werk hebt op een ver perceel en dat net af wilt hebben.
Maar anders gaat er een auto naar toe om de haksel chauffeur op te halen en hij kan met auto of eerste kar weer terug naar de hakselaar
+1
roscho
@Fendt926Driver Dat werkt veel prettiger. Het scheelt natuurlijk wel dat jullie in principe alleen de eigen mais doen. Bij die loonwerker ging dat wekenlang zo door dat ze alleen 's avonds een frikandel en patat aten. En bier dronken, terwijl ze de volgende dag om 6 uur weer paraat moesten staan. Ik was er 's avonds snel weg. Omdat ik het werk niet gewend was, kostte het mij veel energie en ik had mijn slaap dan wel nodig.
+1
zettelmeyer
@roscho hier bepaald de loonwerker wanneer ze koffie willen met kuilen en de mais. Ik pas me wel aan, en rond 6 a 7 uur avonds komt de baas warm eten brengen wat ze rustig met elkaar opeten. Pauzes kosten naar mijn mening geen tijd op lange termijn. Ze blijven allemaal veel frisser, make minder fouten en kunne zo meer doen
roscho
@zettelmeyer In mijn geval bepaalde de loonwerker het ook: GEEN pauzes overdag, kilometers maken. Ik vond dat niks. Misschien kwam dat ook omdat hij zich per hectare liet betalen. Dus hoe meer er af kwam, hoe meer hij betaald kreeg. En volgens mij was die prijs niet al te hoog, de concurrentie was bij ons in die tijd moordend.
@roscho bijzonder.. mocht ook niet stilstaan als de klant koffie aanbied?
rommert14
@ronald-deutz-fahr Ik eet ook altijd mn brood tijdens het shovelen 🤷‍♂️ maar ik hoef het niet de hele dag te doen gelukkig
@rommert14 dat is volledig jouw eigen keus. Als ik op de trekker zit op m’n werk neem ik ook meestal geen pauzes, soms ff rondje benen strekken. Maar als ik zin heb in een half uur pauze neem ik die, en schrijf ik dat ook op als pauze(eigen tijd dus). Vind ik toch heel anders als dat m’n baas ging bepalen wanneer ik wel of geen pauze mocht hebben…
roscho
@ronald-deutz-fahr De loonwerker sprak van tevoren met de klant af "doe maar geen koffie, want dan moeten we zo lang stil staan".
stannetje96
@roscho maakt toch geen reet uit hoe je betaald krijgt voor zoiets
roscho
@stannetje96 Als het per hectare gaat, kun je meer verdienen als je meer hectares op een dag doet.
stannetje96
@roscho ja das per uur ook zo…
Fendt926Driver
@stannetje96 ok. Dus ik doe alles op alles om veel per uur te hakselen.
En kom op 2 ha per uur.
Maal 400 euro is 800 euro.
Nou maai ik als een loonwerker hier deed voor 8 euro per minuut. Dat is 480 euro per uur en de helft van de tijd zit het tegen of wegzakken en doe op mijn dooie akkertje een hectare per uur wie gaat er dan met het meeste geld naar huis en de minste dieselkosten bij 15 ha?

15 hectare maal 400 is 6000 euro
15 uur maal 480 is 7200 euro
stannetje96
@Fendt926Driver Jaa dat klopt maar dat maakt voor je pauzes niet uit…
Fendt926Driver
@stannetje96 aahh bedoelde je zo.
Klopt dan heb je gelijk
roscho
@stannetje96 Klopt, als de loonwerker de klok dan maar stop zet in de pauzes. Dat gebeurt meestal wel in de middagpauze, maar vaak niet in de koffiepauzes. Hou je 2x een kwartier koffiepauze met 4 werknemers, dan is dat toch samen 2 uur per dag.
Ander punt: de tijd op een dag is begrensd. Hou je geen pauzes, dan kan de loonwerker 's avonds om 10 uur naar huis, mét pauzes wordt het 11 uur. En vaak wordt dat laatste arbeidsuur dan maar beschouwd als een donatie van de jongens aan de loonwerker. Wanneer de pauzetijden gedoneerd worden, hebben de jongens dat vaak niet in de gaten. "Ach je staat ook wel eens te wachten. Dat is toch ook pauze...."
+1
stannetje96
@roscho daar in is mijn ervaring toch anders hoor. Als we een kwartiertje pauze deden schreven we gewoon een kwartier op en de tijd liep totdat je naar huis ging.
Rokus
@roscho this maar goed dat ik niet alle tijd die ik een keer moet wachten als pauze schrijf, dan heb je wel eens dagen dat je heel veel pauze hebt en vaak nog op een moment dat er geen bakkie of een happie eten voor handen is!
roscho
@Rokus @stannetje96
Ik moet wel zeggen dat mijn ervaringen al weer meer dan 25 jaar oud zijn. Mogelijk werkt het tegenwoordig anders.
+1
@zettelmeyer hier word gewoon koffie voor ze gezet en ze zetten het spul er voor stil, of ze nou per uur, per baal, of per bunder betaald worden…
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr hier nog al slecht verkaveld door ruilen met akkerbouwers. Als ze om 2 uur klaar zijn hier thuis en dan gaan ze naar land op afstand kunne ze toch beter om 2 uur koffie drinken
@zettelmeyer ja klopt, tijden beetje passend proberen te houden is wel makkelijk, hier vaak koffie als ze van of naar een veldkavel gaan, dan zijn de hakselaar en de wagens op dat moment op het erf👍🏻

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Jaguar 980 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!